Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Wrz 2017 10:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@sprocha
Bardzo Ci dziękuję!
 Profil Relacje PM off
sprocha lubi ten post.

Warto 🔥 Egzotyczne Filipiny czekają 😎 Loty z Warszawy od 2183 PLN ✈️ Warto 🔥 Egzotyczne Filipiny czekają 😎 Loty z Warszawy od 2183 PLN ✈️
Klasyczny weekend na Malcie za 579 PLN 😍🤩 Znakomite godziny lotów i hotel dla dorosłych 🔞 Klasyczny weekend na Malcie za 579 PLN 😍🤩 Znakomite godziny lotów i hotel dla dorosłych 🔞
#22 PostWysłany: 12 Lis 2017 16:27 

Temat nie dotyczy co prawda samej Florencji lecz Sieny, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Chciałem się zapytać, jak najlepiej dostać się z dworca Sieny do centrum Sieny? Z buta, czy może są jakieś autobusy?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Lut 2018 11:56 

Pacyfa napisał(a):
We Florencji znajduje się jeden z najstarszych ogrodów botanicznych na świecie, może szału nie ma, ale myślę, że warto odwiedzić zwłaszcza dla wytchnienia w trakcie długiego letniego zwiedzania.
Natomiast absolutnie polecam odwiedzenie tamtejszej synagogi. Według mnie rewelacja 8-)

Nazwa ogrodów to Ogrody Boboli. Ogrody Boboli przypominają długą i bogatą rezydencję księżniczek, wielkich książąt i monarchów we Florencji. :D :) Bilety są dostępne przez cały rok, ale zgodnie z sesją zmiana ceny.
https://dotravel.com/ticket/show/1233/f ... ns-tickets
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Mar 2018 19:18 

polecam świetne, darmowe (za napiwek) 3-godzinne toury po mieście z angielskojęzycznym przewodnikiem (możliwe też po hiszpańsku);

Są 2 różne trasy, ranna i popołudniowa. Znakomici, przesympatyczni przewodnicy, którzy opowiedzą, pokażą wiele więcej i wygodniej niż aplikacje/książkowe przewodniki.

Miejsca trzeba rezerwować tutaj:
http://www.florence-freewalkingtour.com/
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 28 Mar 2018 08:47 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Mam pytanie odnośnie biletów wstępu na: Kopułę Katedry i Dzwonnicę Giotta - czy dobrze widzę, że nie można już kupić osobnych (tańszych) biletów pojedynczych (do każdej atrakcji osobno)? Na stronie https://www.ilgrandemuseodelduomo.it/ są tylko bilety łączone do wszystkich atrakcji (kopuła, dzwonnica, Baptysterium, muzeum, krypta) za 18euro. Na niektórych, starszych polskich stronach są informacje, że pojedyncze bilety kosztują od 6 do 8 euro, ale nie znajduję potwierdzenia na żadnych oficjalnych stronach.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 18 Lip 2018 10:15 
Awatar użytkownika

Możecie polecić jakieś punkty widokowe we Florencji?

https://jadziemlecim.wordpress.com/
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 18 Lip 2018 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Wcześniej opisany Piazzale Michelangelo, na wzgórzu po południowej stronie rzeki, najlepszy widok na całe miasto: http://microstock.pl/travel/index.php/f ... any-italy/
www.okruszek.org.pl
www.pustamiska.pl
 Profil Relacje PM off
invasion uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 18 Lip 2018 10:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Piazzale Michelangelo, ładna panorama, a jeszcze ładniejsza jeżeli podejdzie się do kościółka San Miniato al Monte (z okolic Santa Maria Novella jedzie autobus nr 12, można też przejść się pieszo od Santa Croce przez most i pod górę).

Image

A ładny widok "na cebulę" - na piazza dela Republica jest dom towarowy, który na samej górze ma kawiarnię i taras.

#29 PostWysłany: 20 Lip 2018 12:27 
Awatar użytkownika

Dziękować...

https://jadziemlecim.wordpress.com/
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 28 Maj 2024 23:56 

Które z głównych atrakcji mają możliwość lub obowiązek wcześniejszej rezerwacji z konkretną godziną wejścia, oprócz wymienionych?:
- kompleks katedralny,
- Uffizi
- Pałac Pittich (rozumiem, że tutaj można kupić tylko bilet za 16 eur do wszystkich części)
- Ogrody Boboli,
- Galleria dell"Accademia.

Ile czasu należy przeznaczyć na pozycje 2-4, aby na spokojnie zwiedzić? Czasy dla kompleksu katedralnego są podane na stronie.

Widzę na przykład, że do Galleria dell"Accademia nie ma już biletów na czerwiec. Czy mając FirenzeCard mogę tam wejść wtedy, kiedy mi się podoba, oczywiście w okresie ważności karty? Rozumiem, że ta karta nie obejmuje kompleksu katedralnego? Ktoś napisał wcześniej, że jako uzupełnienie zwiedzania katedry warto wstąpić do Museo dell'Opera del Duomo, ale to jest chyba w pakiecie z kopułą i wieżą?

Będę miał całe dwa dni dla siebie, co wcale nie jest zbyt wiele, więc każda wskazówka mile widziana.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 29 Maj 2024 09:44 

złoty
Co do muzeum Uffizi, to sprzedano mi dość dobrą radę jak wchodzić szybciej. Wystarczy pójść i kupić bilet w kasie tuż przed wizytą. Sprawdziło się i było nawet ciut taniej,bo bez opłaty rezerwacyjnej. Od czasów pandemii praktycznie wszyscy kupują bilety online na konkretną godzinę i tworzą się kolejki do wejścia dla "onlineowych".Jeśli kupimy bilet w kasie, to wchodźmy innym wejściem.Samo muzeum jest duże, ale w porównaniu z innymi ważnymi światowym muzeami wydaje się dość kompaktowe. Nie pamiętam ile czasu spędziłem ale jednego dnia zobaczyłem twoje opcje od 2 do 4 i jeszcze kaplicę medyceuszów.

Galleria dell"Accademia jest zaskakująco mała, także można ją obejść nawet w godzinę, choć pewnie należałoby założyć trochę więcej czasu.

Ogrody mogą być wspaniałym miejscem na spokojną przechadzkę z drugą połówką, ale jak się jest samemu, to znowu nie ma co tam siedzieć nie wiadomo ile i z godzina wystarczy.

Kompleks katedralny ma w pakiecie muzeum, a przynajmniej kiedyś miał.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 29 Maj 2024 15:12 

Wielkie dzięki. Bardzo mi tym postem pomogłeś.

Pisząc o kolejce "onlajnowców" miałeś na myśli tych, co kupili bilety online na konkretny termin? Tam są przecież ograniczenia liczbowe na daną godzinę, więc o co chodzi? Będąc ostatnio w Domu i Muzeum Gaudiego nie wpuszczali wtedy nikogo innego poza osobami z biletami na konkretną godzinę. Kolejka była, ok, ale jak przyszedł termin wejścia, to się po prostu wchodziło i szło to bez problemu. Przed godziną zero nie dało się wejść. W Domu Gaudiego to w ogóle były grupy ok. 8-osobowe, więc sprawa prosta.

A jak to jest z kartą FirenzeCard? Czy mając ją, wchodzę bez kolejki kiedy mi się podoba, bez rezerwacji, stojąc ewentualnie w kolejce "onlajnowców" z biletami na konkretny termin?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 29 Maj 2024 16:34 

złoty
Tak, mówię o tych co kupili bilet przez internet. Jest specjalne wejście dla takich osób. Wydaje mi się, że tam jest kontrola na wejściu, no i jednak przychodzisz na konkretną godzinę z biletu, więc zazwyczaj kilk alub kilkanaście minut wcześniej.
Co do karty to niestety nie mam pojęcia jak to działa, bo z niej nie korzystałem.
Jeszcze co do katedry, to należy pamiętać, że na kopule jest sporo schodów w górę, a potem w dół, a potem jeszcze raz w górę na wieżę i w dół. Warto to sobie jakoś rozłożyć i nie iść z jednego na drugie.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.
Icek2024 uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 29 Maj 2024 17:47 

Dzięki, Zakładam, że kupili online na konkretny termin.
Co do karty to się już wyjaśniło. Nie trzeba rezerwować, z pewnymi wyjątkami m.in.:
- Capella Brancacci / Fondazione Salvatore Romano - na tej stronie można dokonać rezerwacji https://bigliettimusei.comune.fi.it/1_m ... /#acquista
- Uffizi i Galleria Accademia - tutaj rezerwacji należy dokonać telefonicznie, albo na mieście w określonych punktach i kasach biletowych. Nie ma opcji online, co jest o tyle dziwne, że kupując bez karty do Uffizi można kupić online na konkretny termin.
Na wspomnianej wyżej stronie można też zakupić bilet z godziną wstępu do wspomnianych już 4 miejsc, ale również do Santa Maria Novella, Palazzo Vecchio, Muzeum Stefano Bardinii i Museo Novecento - również bez posiadania karty. Nie wiem jak w pozostałych, poza Uffizi, ale do Santa Maria Novella tylko tutaj można kupić na konkretną godzinę. Jest o tym nawet wzmianka na stronie SMN.

Problem z kopułą mam z głowy. Brak już biletów ;)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 29 Maj 2024 21:14 

Znowu ja:-)
Próbuję zapłacić za bilet wstępu GiottoPass na konkretną datę i godzinę do kompleksu katedralnego we Florencji na tej stronie:
https://tickets.duomo.firenze.it/en/store...
Niestety, ale przy zatwierdzaniu płatności dostaję komunikat z banku ING, że właśnie zatwierdzam płatność cykliczną, płatną codziennie. Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją. W banku mi napisali, że to kwestia dostawcy i z poziomu ING nie będę mógł takiej subskrypcji usunąć.
O co chodzi? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Nigdy w życiu nie spotkałem się z taką sytuacją,

Załączniki:
Screenshot 2024-05-29 at 21-08-30 Transakcja 3D Secure.png
Screenshot 2024-05-29 at 21-08-30 Transakcja 3D Secure.png [ 63.09 KiB | Obejrzany 1049 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 08 Cze 2024 18:03 

Czy to jest oficjalne strona Kaplicy Medyseuszy https://www.cappellemedicee.it/ ? Cena biletu wynosi tutaj 17 eur, a po wybraniu konkretnego terminu, 22 eur.
Tutaj natomiast cena finalna wynosi 12 eur: https://webshop.b-ticket.com/webshop/we ... 58&el=true

Ktoś ma świeże info, jaka jest aktualna cena i gdzie mogę kupić bilet po tej najniższej cenie?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 08 Cze 2024 20:21 

niebieski
Do samej kaplicy https://bargellomusei.it/biglietti/cappelle-medicee/ i tam też reszta, to jest oficjalna strona.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.
Icek2024 uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 09 Cze 2024 15:18 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Do samej kaplicy https://bargellomusei.it/biglietti/cappelle-medicee/ i tam też reszta, to jest oficjalna strona.

Dzięki. Tak gwoli uzupełnienia, to z tej strony przekierowuje na wklejoną przeze mnie stronę b-ticket.com, na którą przekierowuje też strona Uffizi. Tak czy siak, cena przy rezerwacji online wynosi 12 eur.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Cze 2024 02:03 

niebieski
Jak byłem we Florencji to korzystałem z Firenze Card i dobrze się to wszystko opłacała ale nie wiem jak teraz.
Warto dodać że "doładowanie" karty na dwa dni, takie wznowienie jak już korzystaliśmy jest bardzo tanie, a obecnie nawet darmowe.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.

#40 PostWysłany: 29 Mar 2025 19:00 

Poczytałem wątek i mam dylemat: Czy warto płacić za wejście na kopułę katedry we Florencji, jeśli planuję obejrzeć panoramę Florencji z Piazzale Michelangelo lub z okolic kościółka San Miniato al Monte?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości