Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 255 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Lut 2018 16:21 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Jeżeli lądujesz na B to spokojnie zdążysz, bo do PL latają głównie z B - przejrzałem stare odcinki. Jeżeli wyrzucą na A, to trzeba będzie szybki spacer zaliczyć, ale też powinaś zdążyć

Ostatnio lot do KRK miałem z terminala A.
 Profil Relacje PM off  

Kraina uśmiechu mniej znana 😊💜 Chiang Rai i Bangkok w jednej podróży za 2614 PLN ✈🇹🇭 Kraina uśmiechu mniej znana 😊💜 Chiang Rai i Bangkok w jednej podróży za 2614 PLN ✈🇹🇭
Sycylia na przedłużony weekend 🏖️ Wycieczka do Trapani za 871 PLN Sycylia na przedłużony weekend 🏖️ Wycieczka do Trapani za 871 PLN
#62 PostWysłany: 12 Lut 2018 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 1 226 125
niebieski
Sprawdzilam bramki i do WAW losowo byly A i B, a z LHR przyloty na B24a, B26a i Z11. To z ostatnich paru dni. Moze przyda sie komus. Ja ciagle kombinuje i chyba polece porannym LOT bez przesiadki. Ukladam godziny lotow wokol spotkan w kalendarzu sluzbowym.

#63 PostWysłany: 12 Lut 2018 20:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja już dawno nie pamiętam kiedy miałem lot LH do PL z B, ostatnie miesiące zawsze A (ale głównie GDN, BZG). A kiedyś nawet z C leciałem, co niestety skutkowało dodatkową kontrolą security.

#64 PostWysłany: 13 Lut 2018 02:34 

srebrny
nie wiem sluchajcie jak dla mnie porabane te lotnisko bardzo go nie lubie, dla mnie szokiem jest dodatkowa kontrola security
na lot do Polski w przypadku powrotu z USA. jakis rok temu pamietam wracalem do GDN z terminalu B, jak jest teraz, nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 20 Lut 2018 11:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Takie pytanko czysto teoretyczne. Czytałem gdzieś że port lotniczy FRA ustanowił minimalny czas przesiadki 1h.
Lufthansa oferuje połączenie z przesiadkami 50 i 55min. Doświadczenia wiem, że loty z DUS są bardzo często opóźnione więc szanse, że nie zdążę się przesiąść sią duże.

Co w przypadku gdy nie zdążę? Czy Lufthansa zaproponuje mi kolejny najszybszy możliwy lot?
W tym przypadku do Warszawy 10:30 - 12:15 LOTem (na podstawie umowy *A). Czy przysługuje mi w takiej sytuacji prawo do odszkodowania?

Załączniki:
111.PNG
111.PNG [ 77.8 KiB | Obejrzany 4155 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 20 Lut 2018 11:35 

Loty: 246
Kilometry: 537 914
złoty
@piotrek_89 jesśli dotrzesz do miejsca docelowego spóźniony o 3 godziny przysługuje odszkodowanie. Jesli te loty są na jednym bilecie to na linii lotniczej jest odpowiedzialność - Ty nie masz czym się przejmować.
 Profil Relacje PM off
piotrek_89 lubi ten post.

#67 PostWysłany: 20 Lut 2018 11:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

seal napisał(a):
@piotrek_89 jesśli dotrzesz do miejsca docelowego spóźniony o 3 godziny przysługuje odszkodowanie.

Jeżeli to jest wina przewoźnika, a nie warunków pogodowych albo innych sił wyższych
 Profil Relacje PM off

#68 PostWysłany: 20 Lut 2018 11:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
piotrek_89 napisał(a):
Takie pytanko czysto teoretyczne. Czytałem gdzieś że port lotniczy FRA ustanowił minimalny czas przesiadki 1h.
Lufthansa oferuje połączenie z przesiadkami 50 i 55min. Doświadczenia wiem, że loty z DUS są bardzo często opóźnione więc szanse, że nie zdążę się przesiąść sią duże.

Co w przypadku gdy nie zdążę? Czy Lufthansa zaproponuje mi kolejny najszybszy możliwy lot?
W tym przypadku do Warszawy 10:30 - 12:15 LOTem (na podstawie umowy *A). Czy przysługuje mi w takiej sytuacji prawo do odszkodowania?

MCT (Minimum Connecting Time) jest rózny dla różnych typów przesiadek czyli Schengen-Schengen (najkrótszy), potem mix i na koniec Non Schengen-Non Schnegen (najdłuższy).

Poza tym jeżeli jakiekolwiek połączenie przesiadkowe jest oferowane w sprzedaży to znaczy, że spełnia ono wymagania MCT dla danego portu przesiadkowego, w przeciwnym razie nie byłoby fizycznej możliwości zakupienia takiego biletu.

Jeżeli z jakiegokolwiek powodu niezależnego od Ciebie nie uda się zdązyć na przesiadkę to zostaniesz przepisany na kolejny rejs do Twojego portu docelowego.
 Profil Relacje PM off

#69 PostWysłany: 20 Lut 2018 12:19 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki za odpowiedzi. Tak naprawdę chodziło mi głównie o kwestie odszkodowań. Na tej trasie DUS-WAW latam bezpośrednio ale ostatnio kilka razy z rzędu miałem pecha do opóźnień. Oczywiście opóźnienie było poniżej 4h więc odszkodowanie nie przysługuje. Tak sobie pomyślałem jakby mi się kiedyś zbytnio nie spieszyło czy nie poleciać przez FRA lub MUC właśnie w przypadku nawet minimalnego opóźnienia szansa na odszkowodanie jest bardzo wysokie a i do portu docelowego dolecę kolejnym połączeniem.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 21 Lut 2018 01:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Weź pod uwagę że często te opóźnienia wynikają z warunków pogodowych. A wtedy poza dodatkowym wypalonym czasem dostaniesz wielkie nic.
Wg mojej wiedzy we FRA dla Schengen-Schengen minimalny czas to 45 minut.
Linie lotnicze (LH) zaproponują Ci najbliższy możliwy lot, najpierw *A a później powinni czymkolwiek dostępnym.

Temat postu: Czas na przesiadke
#71 PostWysłany: 10 Mar 2018 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 101 706
Nie wiedzac gdzie to wrzucic wrzucam
Tu:
Poluje na tani powrot z wysp kanaryjskich , znalazlem lot z przesiadka franca -wyspy-frankurt-krk. Sek w tym ze czas pomiedzy lotem z frankurtu do krakowa to 1 h i 20 min wg rozkladu. Podroz z podrcznym, zastanawiam sie czy ta przesiadka jest realna czasowo biorac pod uwage ze od nowa bede musial przejsc odprawe.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Czas na przesiadke
#72 PostWysłany: 10 Mar 2018 10:24 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
1h20 we Frankfurcie jest spokojnie wystarczająca, w szczególności jeżeli nie ma po drodze kontroli paszportowej.
Jak lecisz tylko z podręcznym to nie będzie konieczności odprawiania się przy stanowisku, wystarczy odprawa online i boarding pass w telefonie

#73 PostWysłany: 10 Mar 2018 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 101 706
Wydawało m sie (jak sie myle poprawcie) ze lądując we Frankfurcie ponownie musze ponownie przejsc kontrolę bezpieczeństwa. O ile jestem w stanie kupic wniesienie bagazu na poklad i zaoszczedzic czas na oczekiwaniu na niego to wydaje mi sie, ze na reszte nie mam wplywu.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 10 Mar 2018 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Kanary to Hiszpania czyli powinno być Schengen, nawet bez kontroli dokumentów. Ale 1:20 da się uwinąć nawet gdyby ponownie sprawdzali bagaż.
Ewentualnie sprawdź rzecz niby oczywistą, czy franca na pewno leci do tego samego Frankfurtu ...
MarBlo lubi ten post.

#75 PostWysłany: 10 Mar 2018 22:45 

Mam ten sam dylemat .Też chcę kupić te loty i zastanawiam się czy jest wystarczająco dużo czasu.Może mnie ktoś uświadomić czy konieczna będzie w tym przypadku kontrola bezpieczeństwa oraz jakie są odległości pomiędzy halą przylotów i odlotów?Przylatuję i odlatuję ryan-em.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 10 Mar 2018 23:13 
Awatar użytkownika

niebieski
nie ważne czy francą, tylko skąd i dokąd.
Nie przechodzić przez hale przylotów, tylko po przylocie idziesz przez tranzyt od razu do hali odlotów, chyba że samolot jest wpięty do rękawa, wtedy po prostu wychodzi się w hali odlotów i stamtąd trzeba wyjść po bagaż i na zewnątrz. Franca to pewnie autobusem, więc przywiozą Was pod terminal i wtedy albo się wychodzi po bagaże, albo schodami na górę na odloty.
Jeśli przylot i wylot jest w strefie Schengen to nie ma żadnej kontroli. Jesli 'przekraczasz" strefę to masz kontrolę dokumetów, czasem również kontrolę bagażu. Tak jest na wszystkich w miarę normalnych lotniskach, z wyjątkiem popierdułek jak Bydgoszcz, gdzie strefy tranzytowej nie ma, bo nie ma potrzeby (i nie ma sie na co przesiadać), wtedy faktycznie wychodzi się na zewnątrz i wchodzi z powrotem (czyli razem może ze 100 metrów)
pompa uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 21 Mar 2018 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 630
Kilometry: 805 956
niebieski
Odnośnie symbolu SSSS na karcie pokładowej przy locie do USA i przesiadce we FRA:
Dodatkowa kontrola zajmuje ok. 5-10 minut. W czasie weryfikacji karty pokładowej przed kontrolą paszportową zostałem odprowadzony przez pracownika na bok, gdzie po chwili czekania mój bagaż podręczny został pomiziany papierkiem w celu weryfikacji styczności z materiałami niedozwolonymi. Potem zostałem poproszony o ściągnięcie butów, a pracownik sprawdził czy podeszwa łatwo się ugina. Następnie na karcie pokładowej przybito pieczątkę potwierdzającą przejście kontroli i mogłem udać się do kontroli paszportowej. Na lotnisku docelowym w USA żadnych dodatkowych pytań lub kontroli z tego tytułu.

Czyli autorzy poniższych artykułów trochę jednak przesadzają pisząc o długiej i dokładnej kontroli:
http://podroze.gazeta.pl/podroze/7,138804,22410478,jezeli-lecisz-do-usa-a-na-twoim-bilecie-widnieje-tajemniczy.html
https://www.fly4free.pl/karta-pokladowa-w-tanich-liniach/

#78 PostWysłany: 30 Cze 2018 03:30 

Cześć podniebni towarzysze,

Mam pytanie: W marcu kupiłem ciekawy lot z MXP na wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej sojuszem StarAlliance, ale mam problem:

Dziś dostałem informacje, że przesiadka na FRA na locie MXP-FRA-YVR (Vancouver) skróciła sie z 1:35 do 55 minut. Biorąc pod uwagę powtórny screening security, to jak mam się na ten czas zapatrywać? Ostatnio miałem 5 godzin przesiadki na FRA więc było spoko :lol:
EDIT: Wszystko na blachach LH

#79 PostWysłany: 16 Lip 2018 11:36 

Witam,
mam planowaną podróż do USA i tylko godzina przesiadki we Frankfurcie czy myślicie że to mi wystarczy czy lepiej nie ryzykować, pierwszy raz będę na tym lotnisku za czym idzie nie znam go.
Poniżej przedstawiam loty:
WAW - FRA 1 0710 0855
FRA - IAH D 1000 1345
Bardzo będę wdzięczna za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 16 Lip 2018 11:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Odpowiedz po raz n-ty
Jak wszystko jest na jednym bilecie, to uda się
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 255 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość