Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Iranu
#361 PostWysłany: 24 Sty 2018 13:52 

Loty: 168
Kilometry: 275 611
-- 24 Sty 2018 12:51 --

iriomoa napisał(a):
Cześć. Ja tylko kwoli informacji. Po odmowie eVisa skontaktowałam się z agencją, jedną polską, która za wydanie numeru referencyjnego zaśpiewała sobie 100euro... Skontaktowałam się z key2persia, irańską agencją, która numer referencyjny wysłała mi już następnego dnia, a kosztowało mnie to 25$. Na lotnisku bez problemu dostalam VOA. Od 6 stycznia jesteśmy w Iranie, ktory polecam wszystkim - ludzie są cudowni, a kraj piękny.
Pozdr.

A czy możesz uzasadnić, dlaczego odmówiono ci numeru referencyjnego poprzez e-Visa? Czy to znaczy, że Polacy nie mogą aplikować o ten numer bezpośrednio poprzez e-Visa, tylko poprzez agencje turystyczne?

-- 24 Sty 2018 12:52 --

iriomoa napisał(a):
Cześć. Ja tylko kwoli informacji. Po odmowie eVisa skontaktowałam się z agencją, jedną polską, która za wydanie numeru referencyjnego zaśpiewała sobie 100euro... Skontaktowałam się z key2persia, irańską agencją, która numer referencyjny wysłała mi już następnego dnia, a kosztowało mnie to 25$. Na lotnisku bez problemu dostalam VOA. Od 6 stycznia jesteśmy w Iranie, ktory polecam wszystkim - ludzie są cudowni, a kraj piękny.
Pozdr.

A czy możesz uzasadnić, dlaczego odmówiono ci numeru referencyjnego poprzez e-Visa? Czy to znaczy, że Polacy nie mogą aplikować o ten numer bezpośrednio poprzez e-Visa, tylko poprzez agencje turystyczne?
 Profil Relacje PM off  

Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
#362 PostWysłany: 24 Sty 2018 14:09 

niebieski
No chyba jest to wyasnione pare postow wczesniej

Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#363 PostWysłany: 17 Lut 2018 17:59 

Właśnie kończę wyrabianie wizy irańskiej w konsulacie w Warszawie. Na stronie internetowej ambasady są nieaktualne informacje nt wizy. Od 1 stycznia weszły ułatwienia wizowe. Na stronie e_visa.mfa.ir złożyłem aplikację o nr referencyjny do wizy. Sama procedura była bardzo prosta. Po 4 dniach roboczych mój wniosek był zaakceptowany i miałem przydzielony numer. Uwaga - maile z ich strony często przekierowywane są do spamu. Potwierdzenia na maila też nie dostałem, trzeba samemu sprawdzać na stronie. Całość, co najważniejsze, była darmowa.
Pani z konsulatu radzi przed złożeniem wniosku przedzwonić do nich, sprawdza na miejscu czy numer się zgadza.
Po potwierdzeniu w konsulacie złożyłem paszporty, kopie ubezpieczeń (honorują ISIC), wydruk z numerem do wizy oraz potwierdzenie z banku opłaty wizowej (50 EUR). I to tyle. Nie potrzeba składać żadnego wniosku ani zdjęć. Wygodne i tańsze niż wiza na lotnisku. No i masz pewność, że wpuszczą cie do kraju. Polecam.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#364 PostWysłany: 17 Lut 2018 18:19 

niebieski
Rewelacyjne wieści, zawsze to 50 EUR w kieszeni na parze;) Super!

Dziękujemy!

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 12 Kwi 2018 07:56 

omnibusik napisał(a):
Właśnie kończę wyrabianie wizy irańskiej w konsulacie w Warszawie. Na stronie internetowej ambasady są nieaktualne informacje nt wizy. Od 1 stycznia weszły ułatwienia wizowe. Na stronie e_visa.mfa.ir złożyłem aplikację o nr referencyjny do wizy. Sama procedura była bardzo prosta. Po 4 dniach roboczych mój wniosek był zaakceptowany i miałem przydzielony numer. Uwaga - maile z ich strony często przekierowywane są do spamu. Potwierdzenia na maila też nie dostałem, trzeba samemu sprawdzać na stronie. Całość, co najważniejsze, była darmowa.
Pani z konsulatu radzi przed złożeniem wniosku przedzwonić do nich, sprawdza na miejscu czy numer się zgadza.
Po potwierdzeniu w konsulacie złożyłem paszporty, kopie ubezpieczeń (honorują ISIC), wydruk z numerem do wizy oraz potwierdzenie z banku opłaty wizowej (50 EUR). I to tyle. Nie potrzeba składać żadnego wniosku ani zdjęć. Wygodne i tańsze niż wiza na lotnisku. No i masz pewność, że wpuszczą cie do kraju. Polecam.

Potwierdzam. Wniosek zaakceptowany po 4 dniach. Wiza również gotowa w 4 dni :) I można lecieć na spokojnie i szamotać się po lotnisku. Nie trzeba nawet osobiście zanosić paszportu, Pani tylko prosiła o upoważnienie osoby odbierającej paszport.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 17 Kwi 2018 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
Właśnie zakończyłem proces wyrabiania wizy przez Ambasadę w Warszawie i wszystko załatwiłem zdalnie. Dużo informacji przekazał @omnibusik (ogromne dzięki!), uzupełnię jednak coś od siebie.
1. Zaczynamy od rejestracji na portalu e_visa.mfa.ir . Newralgiczne są zdjęcia i skany paszportu, które muszą być w dokładnie takiej rozdzielczości, jaką podają w instrukcji. Ważne jest również miejsce odbioru wizy, którego po wysłaniu aplikacji nie można już zmienić! Dla nas istotne będą: ambasada w Warszawie (50EUR) oraz lotnisko w Teheranie (75EUR). Jeśli chodzi o długość wizy, to jednorazowa, jest ważna 90 dni od dostarczenia paszportu do ambasady i umożliwia jednorazowy pobyt, nie dłuższy, niż 30 dni.
2. Po 3-5 dniach nasz wniosek powinien być już zaakceptowany i gotowy do wydruku. Niestety potwierdzenie nie przychodzi na maila - musimy sami sprawdzać na stronie.
3. Do ambasady przygotowujemy: wydrukowany wniosek, potwierdzenie ubezpieczenia, potwierdzenie opłaty wizowej.
Ubezpieczenie - poprosiłem ubezpieczyciela, aby wystawił mi notę w języku angielskim, że moje ubezpieczenie jest ważne na terytorium Iranu (Diners Club) - w ciągu kilku godzin miałem skan na mailu.
Opłata wizowa - nie jest trywialnie, gdyż większość banków blokuje przelewy do ambasady Iranu, ze względu na sankcje międzynarodowe. Pani w ambasadzie zapewniała, że na pewno nie przechodzą przelewy z City, BZWBK, Raiffeisen. Bez problemu przechodzą za to z PKO i Alior (w tym T-Mobile). Pozostałe - różnie bywa. Napiszcie, jeśli macie szersze informacje. Obstawiam, że wszystkie Polskie banki działają, a wszystkie USAńskie nie. Pamiętajcie, że kwota, która otrzyma ambasada, musi wynosić min. 50EUR! Zatem jeśli robicie przelew SEPA, albo wszystkie koszty na siebie, albo ok. 3 EUR na górkę.
Kurier - znowu sankcje. DHL dostarcza, z innymi firmami może być problem.
4. Gdy kurier dostarczy już nasz paszport, warto wysłać maila na: consular[at]iranemb.pl . Zapytajmy czy wszystko gra oraz prośbę o maila zwrotnego, gdy paszport z wizą będzie już gotowy do odbioru.
5. Po 4-6 dniach paszport jest gotowy do odbioru i zamawiamy kuriera (DHL) na adres ambasady (godziny odbioru 14-16).

Podsumowanie kosztów:
50 EUR – opłata wizowa
4 EUR – prowizje bankowe
44 zł – łączne koszty usług kurierskich
Łącznie ~65EUR.
5 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#367 PostWysłany: 17 Kwi 2018 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
niebieski
Również dodam coś od siebie a propos wyrabiania wizy, którą odebrałem wczoraj.
1. Tak jak napisał @Apocalipse po dokonaniu rejestracji w systemie e-visa nie można dokonywać już żadnych zmian! co więcej w przypadku chęci zmiany jakiś danych bądź zdjęcia konieczna jest ponowna rejestracja i jest ona możliwa minimum 10 dni od wcześniejszej rejestracji! (kolega, który ze mną składał wniosek dołączył mało czytelne zdjęcie i pomimo akceptacji wniosku dostał informację z ambasady, że musi dokonać ponownej rejestracji przez co cała procedura wydłuży się o ok 14 dni!)
2. Paszport może być złożony bezpośrednio w ambasadzie przez osobę trzecią oraz może być odebrany przez nią w momencie kiedy wiza będzie gotowa ( u mnie trwało to dokładnie tydzień od dostarczenia dokumentów) - tutaj wystarczy aby przy odbiorze osoba ta miała oświadczenie osoby aplikującej o wizę ale nie musi być ono poświadczone notarialnie (u mnie odbierała siostra która miała ksero mojego paszportu i podpis).
3. Do wniosku dołączyłem kopię polisy (za 8 dni w AXA zapłaciłem 33,53 zł) jednak nie było na niej wyodrębnione, że obejmuje ona transport zwłok (to było podane tylko w OWU) jednak ambasada nie wymagała takiego zapisu na ubezpieczeniu - nie musi być ona również przetłumaczona na angielski.
4. Co do opłaty za wizę to wykonałem zwykły przelew krajowy na 50 EUR w iPKO i na potwierdzeniu miałem podaną kwotę w złotówkach (214.90) i już następnego dnia po telefonie do ambasady miałem informację, ze kwota została przyjęta i wszystko jest ok.
5. Bardzo sprawnie działa informacja telefoniczna gdzie łatwo możemy się dowiedzieć czy wiza jest do odebrania, czy opłata doszła itp pon-pt w godzinach 9-12 (tel. 22 617 56 27)
Za całość dałem 248,34 zł i cała procedura od momentu rejestracji do odebrania paszportu z wizą trwała 11 dni.
marcino123 uważa post za pomocny.

#368 PostWysłany: 24 Kwi 2018 08:32 

I ja coś dodam:
5.04 wypełniliśmy wnioski na e_visa.mfa.ir/en/
9.04 wnioski zostały zaakceptowane (trzeba sprawdzać na stronce samodzielnie, nie ma powiadomienia auto)
9.04 po zaakceptowaniu wniosków wysłaliśmy opłaty wizowe 2x50 euro poprzez Revolut
12.04 złożyliśmy dokumenty w Ambasadzie w Warszawie pon-pt godz. 14-15, trwało to dosłownie 1 minutę! Było około 5 osób w kolejce, a po otwarciu bramy o równej 14, wszyscy zostali obsłużeni do 14:05 :)
Złożyliśmy:
- wydrukowane potwierdzenie złożenia wniosku wizowego z e_visa.mfa.ir/en/
- potwierdzenie wpłaty opłaty wizowej
- skan ubezpieczenia Planeta Młodych (bez wyszczególnionego Iranu)
- paszporty ważne 6 miesięcy od wyjazdu
16.04 na infolinii ambasady (tak jak już wspominano - bardzo uprzejma obsługa) dowiedziałem się że na konto ambasady wpłynęło o około 3 euro mniej - opłaty bankowe :( i mam uzupełnić tę kwotę.
16.04 wysłałem przez Revolut uzupełniająco 5 euro
18.04 ODEBRALIŚMY WIZY :)
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 24 Kwi 2018 11:25 

niebieski
Czy coś się zmieniło z ważnością wizy? Na ile dni przed wylotem można aplikować?
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 24 Kwi 2018 12:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
jednorazowa, jest ważna 90 dni od dostarczenia paszportu do ambasady i umożliwia jednorazowy pobyt, nie dłuższy, niż 30 dni.
jarp uważa post za pomocny.

#371 PostWysłany: 01 Cze 2018 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 583 513
niebieski
Ostatnio wyrabiałem na lotnisku IKA.
Szybko, sprawnie, bezproblemowo.
Całość trwała max. 30 minut.
Koszt 75 euro - przed okienkami stał Pan, który pomagał wypełniać krótki druczek (po dokonaniu opłaty w okienku obok) - imię/nazwisko/hotel - potem oddał paszporty i koniec.
Miałem rezerwację jednego noclegu i ubezpieczenie z adnotacją w uwagach, że obowiązuje na terenie Iranu (po polsku i angielsku).
Razem ze mną wyrabiało wizę około 20 osób - jak czekałem to Pan systematycznie oddawał paszporty.
leciałem z KPB - lądowałem w środku nocy
pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez kojot_lubin, 01 Cze 2018 18:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
grzester lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#372 PostWysłany: 01 Cze 2018 17:21 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Ja po locie z KBP, czekałem 3-4h na wizę, duż ludzi wyrabiało oraz ich tempo pracy było wątpliwe.

#373 PostWysłany: 23 Lip 2018 18:47 
Awatar użytkownika

Był ktoś w ostatnim czasie w Iranie (lotnisko IKA) z pieczątką z Izraela w paszporcie albo wie, jak to obecnie wygląda w świetle niedawnych spięć na linii Iran-Izrael? Coś się zmieniło? Mogą mnie nie wpuścić? Pieczątkę izraelską miałem wbitą ponad rok temu.
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 27 Lip 2018 22:36 

chciałem wypełnić wniosek, ale w formularzu pyta o numer telefonu i adres w Iranie, co tam wpisywaliście?
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 28 Lip 2018 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
niebieski
@radoslaw Zrób rezerwację np na bookingu z możliwością anulacji. Podaj we wniosku adres i tel do hotelu. Po otrzymaniu wizy anuluj rezerwację.

Wysłane z mojego Majfon500 przy użyciu Tapatalka
radoslaw uważa post za pomocny.

#376 PostWysłany: 04 Sie 2018 16:11 

niebieski
Co do wpłaty za wizę polecam to jednak zrobić w oddziale PKO BP, ambasada Iranu w tym banku ma rachunek. Od wpłaty za 4 wizy, czyli 200 E została pobrana opłata 7 PLN,

Wpłacałem oczywiśce w złotówkach i przewalutowywane było od razu na euro.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 04 Sie 2018 16:47 

kurczę, własnie dostałem maila, że mi odrzucili wniosek
Cytuj:
Your visa application has been rejected
Reason for rejection:: Please apply via host in iran.
miał ktoś tak może?
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 08 Sie 2018 14:49 

Dostałam dziś taka sama odpowiedz :// ktoś się podzieli doświadczeniem o co chodzi?
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 09 Sie 2018 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Proponuję zadzwonić do ambasady w Warszawie. Wyjątkowo kompetentni ludzie tam pracują.
Zeus uważa post za pomocny.

#380 PostWysłany: 09 Sie 2018 19:18 

w tej kwestii akurat jakoś specjalnie pomocni nie byli, powiedzieli, że to się zdarza i kazali aplikować przez agencję
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości