Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Taxi Aqaba
#1 PostWysłany: 16 Sty 2017 15:56 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
Poniżej sprawdzony namiar na taksówkarza z Aqaby.

Starszy i dobrze władający angielskim kierowca. Można skontaktować się z nim za pomocą WhatsApp (jeden z numerów) i np zamówić go po odbiór na granicę z Eilatem. Ceny bardzo konkurencyjne i bez przepychanek z legendarnym niemiłym Panem na granicy ;-)

Prosiłbym o niechwalenie się niższymi cenami np obozach w Wadi Rum gdzie Bedouini mają swoją dolę za zamowienie znajomej taksówki mimo, że zarzekają się, że We also can arrange a taxi for you, which will cost 25JD from Aqaba or 35JD from the border or the Ferry Port. This is a service that we provide at no additional charge for your convenience. Płaciłem mniej i to sporo. Taksiarz zaproponował też ze jeśli zgarnie jakiegoś turystę z trasy to ustalona kwota będzie do podziału i zaplacę mniej.

Załączniki:
received_1388267764526084.jpeg
received_1388267764526084.jpeg [ 115.42 KiB | Obejrzany 4999 razy ]

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
 Temat postu: Re: Taxi Aqaba
#2 PostWysłany: 02 Mar 2017 13:34 

Hej, piszesz, że pan Abu Ra'ed oferuje bardzo konkurencyjne ceny na przejazdy swoja taksówką.
Co to znaczy w praktyce? Ile wynosi rozsądna cena za przejazd w jedna stronę na trasie Aqaba - Wadi Rum i Aqaba - Petra?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Mar 2017 21:29 

niebieski
Nas wyżej wymieniony taksówkarz "wystawił" więc nie polecam. Umówiliśmy się na 30 JOD na transfer granica-aqaba/tala bay-granica. Cena bardzo ok, potwierdziłem, że total cena i bez dopłat.
Tyle, że potem dopłaty zaczęły się pojawiać. Finalnie skończyło się na tym, że zażądał jeszcze 15 JOD na "commision" na dojazd do granicy.

Co do atrakcyjnych cen za Wadi Rum to "startowa" cena w obozach/na ulicy za taksówkę 20 JOD (Aqaba-Wadi Rum OW). Tą kwotę można jeszcze negocjować. Dużo zależy od tego czy transakcja jest wiązana tj. pakiet 4h przejazdu po pustyni dla dwóch dorosłych plus transport w obie strony to około 80 JOD.

Cytuj:
Ceny bardzo konkurencyjne i bez przepychanek z legendarnym niemiłym Panem na granicy

Zamawiałeś tego kierowcę z granicy? Z tego co się orientuję to na granicy jest mega monopol mafii taksówkowej i trzeba opłacić im dolę,żeby dopuścili kogoś z zewnątrz do odebrania pasażerów. Nawet niektóre obozy w Wadi Rum oficjalnie o tym piszą w przypadku transferu z granicy.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Paź 2017 10:35 

Jak jest z powrotem z Akaby do granicy? Muszę szukać w mieście specjalnej mafijnej taksówki, żeby nie płacić dodatkowo?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Paź 2017 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Do Wadi Rum można też zajechać stopem z Akaby w wersji łączonej z autobusem. Akurat jak chcieliśmy jechać na pustynię do autobus do Wadi Rum nie jechał - tylko do Petry. Wysiedliśmy na skrzyżowaniu i stamtąd paręnaście kilometrów dwoma stopami (płatnymi). Wyszło jakieś 10JD za dwie osoby z Akaby. Czas oczekiwana na stopa za każdym razem ok 20 sekund. Z Wadu Rum też chcieliśmy jechać stopem do Petry ale znalazł się taksówkarz, który miał wracać pusty więc dogadaliśmy się też za 10JD za całość.

#6 PostWysłany: 21 Paź 2017 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
@traveller
Machnąłem na pierwszą lepszą taxi za chyba 8 Jod jak pamiętam.

#7 PostWysłany: 22 Paź 2017 18:28 
Awatar użytkownika

-- 22 Paź 2017 18:28 --

traveller napisał(a):
Jak jest z powrotem z Akaby do granicy? Muszę szukać w mieście specjalnej mafijnej taksówki, żeby nie płacić dodatkowo?

Wolny rynek . Bez specjanego targowania z centrum Aqaby za 7 JOD

traveller napisał(a):

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Gru 2017 22:57 

Witajcie,
ile kosztuje taxi z lotniska Ovda do granicy z Jordanią i dalej z granicy do Waldi Rum? no chyba, ze mozna pokonać tę drogę jednym środkiem transportu?
ile czasu moze nam zająć ta droga z Ovda do Waldi Rum?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Gru 2017 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Z granicy do Wadi Rum wg oficjalnego cennika mafi taksowkej 35 JOD o ile dobrze pamietam

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#10 PostWysłany: 16 Gru 2017 22:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Bez problemu można pojechać za 5JOD :)

wapniaki w drodze napisał(a):

traveller napisał(a):

traveller napisał(a):

#11 PostWysłany: 17 Gru 2017 21:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak by ktos potrzebowal to podaje namiary na taxi drivera, ktory zawiozl nas za 5 JD. Sam nas zaczepil na dworcu i dal wizytowke. Cene sam zaproponowal. Taxi oficjalne zielono-niebieskie. Mozna napisac do niego na Whatsappie. Szybko odpisuje i byl punktualnie pod naszym hotelem tak jak sie umowilismy. Mowil ze organizuje inne wycieczki: Petra, Wadi Rum itd. Bardzo sympatyczny pan. Mial kajecik gdzie wpisywali mu sie klienci i bylo kilka wpisow z Polski. Polecam [WHITE SMILING FACE]

Odeh Al-Khaliefh
00962 77 707 3632
odah_khalyfah@yahoo.com

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
spty13 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 24 Gru 2017 10:50 

niebieski
A jaki jest cennik taksówki z granicy do Aqaby?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Gru 2017 11:27 

@littleboy1989 niestety polecany przez Ciebie taksówkarz chciał 8 dinarów. Więc wziąłem taksówkę z hotelu.

@Ruben$ kosz niby 10 dinarów do centrum Akaby. Jednak do hotelów chcą więcej np. do mojego hotelu chcieli 12 mimo że do centrum było od niego kilka metrów. Dałem taksówkarzowi 10 dinarów i jakoś znioslem jego smutną twarz.

Załączniki:
received_1778740775482906.jpeg
received_1778740775482906.jpeg [ 61.34 KiB | Obejrzany 3812 razy ]
 Profil Relacje PM off
Ruben$ lubi ten post.
Ruben$ uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 24 Gru 2017 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Widzieliście może na granicy jakieś większe taxi - takie które zabiorą 5 osób?

#15 PostWysłany: 27 Gru 2017 14:07 

@danziger nie widziałem, są regularne busy ale to tylko dla jordańczyków jeżdżacych codziennie do pracy do Eilatu. Dla turystów tylko standardowe taksówki.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Sty 2018 10:29 

Czy ceny za taksówkę na granicy są za głowę czy za przejazd? Wybieram się z rodziną (4 osoby) do Akaby i finalnie nie wiem czy nastawiać się na 9 JOD czy 36 JOD za przejazd do centrum. Na forum spotkałem się z dwoma różnymi opisami cen za taxi.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Sty 2018 10:59 

@spad cena jest za taksówkę, czyli za przejazd. Swoją drogą są taksówki w których płaci się za osobę? Jeśli jedziesz do centrum to zapłacisz 10 JOD, jeśli jedziesz dalej czyli np. do hotelu to licz się z tym że mogą chcieć więcej.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Sty 2018 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 102 845
10 JOD za cały pojazd
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 04 Sty 2018 16:10 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
sqbaluki napisał(a):
Swoją drogą są taksówki w których płaci się za osobę?

Tak zwane dzielone taksówki 8-) Są takie w większych miastach regionu, choćby w Ammanie.

Mnie się niedawno udało wytargować 8 JOD za przejazd pod Twierdzę/flagę, czyli już za rejon hoteli i centrum miasta, choć na granicy trzeba być naprawdę zdeterminowanym.
Tak jak pisze @sqbaluki mogą chcieć więcej za przejazd w w zależności od części miasta, do której chce się jechać, ale nie należy ustępować - te odgórnie ustalone 10 dinarów dotyczy obszaru całego miasta i jest to wystarczająca kwota.

#20 PostWysłany: 05 Sty 2018 12:59 

-- 05 Sty 2018 12:57 --

hej,

potrzebuję pomocy przy znalezieniu transportu PETRA-AKABA. na tripadvisorze doszukałam się informacji, że kursują nieregularnie busiki, ale żaden z nich nie jedzie w piątek (a potrzebuję transportu na 25.01.). czy ktoś z Was ma świeże/potwierdzone info w tym temacie? czy mam jakąś alternatywę do drogiej taksówki?

-- 05 Sty 2018 12:59 --

kwasze napisał(a):
hej,

potrzebuję pomocy przy znalezieniu transportu PETRA-AKABA. na tripadvisorze doszukałam się informacji, że kursują nieregularnie busiki, ale żaden z nich nie jedzie w piątek (a potrzebuję transportu na 25.01.). czy ktoś z Was ma świeże/potwierdzone info w tym temacie? czy mam jakąś alternatywę do drogiej taksówki?

przepraszam, chodzi o 26.01. - piątek - szukam transportu na ten dzień
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość