Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Colombo
#61 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 697 754
niebieski
Czy może ktoś potwierdzić wiadomości , które pokazuje Google, że z dworca centralnego autobusowego w Colombo na lotnisko jeździ autobus nr 265 ? Ile może kosztować autobus bo Uber za tanio nie wychodzi - 4600 rupii.

Image
 Profil Relacje PM off  

City break w Dubaju 🏙️🌴 4* hotel Golden Tulip z basenem za 2545 PLN City break w Dubaju 🏙️🌴 4* hotel Golden Tulip z basenem za 2545 PLN
Sardynia, Sycylia czy Malta? ✈️ Rozsmakuj się w południu Europy od 184 PLN 🍋🌊 Sardynia, Sycylia czy Malta? ✈️ Rozsmakuj się w południu Europy od 184 PLN 🍋🌊
#62 PostWysłany: 31 Sty 2024 06:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem jak z 265, ale z centrum na pewno jeździ 187 na lotnisko. Kosztu dokładnego nie znam, ale będzie to kwota rzędu 150 rupii.

Można też jechać pociągiem do Katunayaka South (nie pamiętam ile dokładnie płaciłam, ale chyba 80 rupii), a potem z buta/tuktukiem/autobusem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 31 Sty 2024 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
:roll: Osobiście przerabiałem tą trasę z Colombo (Fort) pociągiem do stacji Katunayaka South a stamtąd spacerkiem na lotnisko. Jechałem jako zdaje się jedyny biały a i w samym pociągu różne atrakcje (grajki, sprzedawcy). Bilet kosztował jakieś śmieszne pieniądze.
Z lotniska do Negombo także jechałem ze stacji Katunayaka South - cena zdaje się 20 groszy (ale to parę lat temu). Miałem tylko podręczny więc w czym problem sie przejść (szedłem nocą na pierwszy pociąg). Oczywiście tuk tukarze w natarciu nie potrafiący zrozumieć że idę pieszo. :lol: Niektórzy usilnie próbowali mnie namówić na przejazd więc robiłem sobie z nimi jaja (mając sporo czasu) Startowali od dolarów (niebagatelne sumy) po zdaje się najmniej 1500 rupii chcieli. Oczywiście odrzuciłem mówiąc że piękna noc a ja mam sporo czasu. Ich mina bezcenna - tym bardziej że za ceny startowe mógłbym autobusem pół wyspy objechać :lol:
Jedyne czego się spodziewajcie to zwykłej kontroli (zapytania) wojska dokąd idziecie. Zarówno w jedna stronę jak i drugą miałem takie pytanie. ps. Stację otwierają na jakieś 10 minut (przed pierwszym rannym / o świcie pociągiem).
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 19 Sie 2024 11:49 

platynowy
Uruchomiono nowe "luksusowe" połączenie autokarowe z lotniska do miasta.

Air Port Terminal Shuttle Service

Autobusy kursują z lotniska do Colombo Fort Railway Station oraz Multimodal Transport Centre od 06:00 do 18:00, a bilet kosztuje 3000 LKR (czyli chyba dość drogo jak na Sri Lankę)

https://www.facebook.com/srilankaBIA/
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 19 Sie 2024 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 375
Kilometry: 694 576
niebieski
diana napisał(a):
Nie wiem jak z 265, ale z centrum na pewno jeździ 187 na lotnisko. Kosztu dokładnego nie znam, ale będzie to kwota rzędu 150 rupii.

Można też jechać pociągiem do Katunayaka South (nie pamiętam ile dokładnie płaciłam, ale chyba 80 rupii), a potem z buta/tuktukiem/autobusem.

W lipcu 24' jechałem nr 187. Z centrum jedzie np. z mniej więcej naprzeciw dworca jest taki bar ze słupkiem i znakiem przystanku przy ulicy. Zaobserwowałem, bo tam się stołowałem, że autobus 187 podjeżdżał co 10 / 15 min, wiec dość często.
Tam zatrzymują się wszystkie autobusy w stronę lotnika. Czytałem, że od dawna koszt to ok. 1,5 EUR i dałem 500 LKR, było ok.
To więcej niż tu piszesz, ale choć może tak było, nie miałam poczucia że przepłaciłem :-). W drugą stronę zapłaciłem też 500 LKR. W gratisie głośna muzyka z lat 80 tych.
Jak z lotniska do centrum trzeba wyjść na zewnątrz w prawą stronę nie wiem może 250 m i po przeciwnej stronie autobus startuje do miasta. Naganiacze głośno krzyczą "aeroporto, aeroporto" ...
Na dojazd trzeba zarezerwować bitą 1h, w obie strony autobus jechał podobnie, ok. 45 min plus spacerek z /na lotnisko.

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off
diana lubi ten post.

#66 PostWysłany: 19 Sie 2024 13:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Tam są tak płynne ceny, przynajmniej z mojego doświadczenia, że ciężko określić jakieś obiektywne "przepłacenie". Zresztą, może było 150, a może mi źle powiedzieli. Bywa.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 27 Sie 2024 23:43 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Za kwoty rzędu 500 to się jedzie do Kurunegali, a potem za tyle samo do Dambuli, te krótkie dystanse to koszt rzędu 100-150
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 24 Paź 2024 03:55 

Autobus 187 kosztuje 200 rupii. Jedzie dobre 1,5 godziny, ale ogólnie są korki, więc inny środek transportu nie pojedzie szybciej.

Na lotnisku jest market Cargills z takimi samymi cenami jak w mieście i ze wszystkimi podstawowymi produktami, można ładnie pozbyć się ostatnich rupii.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość