Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 12 Sty 2026 11:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Krótki opis mojej wycieczki z Labuan Bajo na Komodo ze zwiedzeniem dodatkowych atrakcji po drodze w systemie 2 dni i jedna noc na pokładzie statku.

Ofertę znalazłem przez internet - z kilku opcji wybrałem najbardziej mi odpowiadającą (aczkolwiek wszystkie były podobne, różniły sie wielkością statku i ceną oczywiście).
Szczegóły ustaliliśmy na what'sup.
Cena 1,8 mIDR (ok. 380 PLN) + 0,5 mIDR za bilet wstępu na teren parku narodowego Komodo.

To był bardzo kameralny wyjazd bo łącznie nas (uczestników) było zaledwie 7 (dwie osoby z Malezji, Amerykanka, Kanadyjczyk, dwoje Włochów i ja). To mocno ułatwiło nam pobyt (nie było chaosu i w kajutach mieliśmy miejsce na nasze rzeczy na pustych kojach).

Pogoda bardzo dobra pierwszego dnia i do połowy drugiego - później musieliśmy się męczyć niestety z nieprzyjemnym deszczem.
Jedzenie na pokładzie świetne - Pani kucharka zadbała o wybór (3 rodzaje głównych dań).

Program był standardowy dla tego typu rejsu: zaczęliśmy od wysepki Kelor, gdzie z wysokości wzgórza obejrzeliśmy zatokę i porobilismy zdjęcia. Później można było popływać i poganiać się z... małymi rekinami.
Następnie stop na snurkowanie i możliwość popływania z żółwiami.
Na wieczór podpłynięcie pod wyspę Kalong i obserwacja migracji nietoperzy owocowych (flying foxes).
Następny dzień - pobudka przed 5 i wyprawa na wschód słońca na Padar (razem z tłumem innych turystów z dziesiątek łodzi zacumowanych w zatoce).
Później przenosiny na różową plażę (Pink Beach), gdzie spędziliśmy ok. 2 godzin.
Stamtąd prosto na Komodo i obcowanie ze smokami (dokładnie z jednym - reszta się skutecznie pochwała).
Na koniec Manta Point, ale w związku z opadami ta część już nie była atrakcją na którą się zapowiadala.
Po 16 powrót do Labuan Bajo.

Wrażenia: mi się wyprawa podobała.
Mała i fajna grupa, świetna załoga która o nas mocno dbała. Dobre jedzenie. Fajne atrakcje (smok genialny). Całość dobrze zorganizowana (wliczając odbiór z hotelu i do jego powrót).

Osobiście polecam taką formę zwiedzania okolic Labuan Bajo.
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
#102 PostWysłany: 12 Sty 2026 14:13 

Ja mam mieszane uczucia. Nie wiem czy to dobre określenie.
Już doszedłem do siebie, ale to co przeżyłem na rejsie 25-27 grudnia zostanie ze mną do końca życia.
Skorzystaliśmy z oferty polecanego tu Happy Komodo tour and Travel. Zorganizowali nam prywatny rejsik na 3 dni. Mała łódeczka, nasza czwórka - rodzina z 2 dzieci. Do tego 5 osób z obsługi. Ogólnie wszystko ok, jedzenie robili bardzo smaczne, starali się. Przewodnikiem był 17 latek. Łódka wyglądała bardzo kiepsko, totalna prowizorka. Bardzo łatwo było z niej wypaść przypadkiem, np idąc w nocy do toalety (nie było nawet barierek), dlatego się stresowałem bo byłem z moimi małymi dzieciakami. Ale to co wydarzyło się wieczorem podczas trasy z wyspy nietoperzy na Padar, jak wspomniałem, było straszne. Leżeliśmy sobie na dachu łódki, super pogoda, bezchmurnie, gdy nagle obsługa zaczęła panikować i krzyczeć i ściągać nas na dół krzycząc że zaraz będą duże fale. I rzeczywiście za chwilę uderzyły kilkumetrowe fale znikąd. Kamizelki ratunkowe były tak zaklinowane, że wyciągnięcie ich trwało wieczność. Założyliśmy je i przez 10-15 minut w przerażeniu trzymaliśmy się kurczowo statku i dzieciaków, fale w nas uderzały. Obsługa szperaczami wyszukiwała kolejnych fal i kapitan manewrował statkiem aby się dobrze ustawić do fal. To była panika, i uważam że niewiele zabrakło a fale by nas przewróciły. Po dopłynięciu do Padar zepsuł nam się silnik... Musiała nas holować inna łódka, potem nas odstawili na plażę na kilka godzin udało im się naprawić. 
Rodzina z Hiszpanii następnego dnia nie miała tyle szczęścia, polecam sobie poczytać w newsach. 4 osoby nie przeżyły. Im silnik zepsuł się w momencie uderzenia fal. Nas mogło spotkać to samo. A nasza łódka była mniejsza i nam też się zepsuł silnik, tylko później. I też córka chwilę przedtem spała w kajucie na dole, ale 5 minut przed uderzeniem fal poszedłem ją obudzić i byliśmy już wszyscy razem
Nie zdawałem sobie do tej pory sprawy, że takie rejsy są aż tak ryzykowne. A to nie był mój pierwszy raz na Komodo, byłem już kiedyś i nie było żadnych problemów. Ale już nigdy w życiu.
To co tam się wyprawia to totalna amatorka i prowizorka. Nic nie robią sobie z procedur bezpieczeństwa. Łódki są w fatalnym stanie.  Kamizelki ratunkowe były zaklinowane i gdyby kryzys postępował szybko, nie dalibyśmy rady ich wyciągnąć. 
Polecam to mieć na uwadze pływając w takie rejsy w takich miejscach.
6 ludzi lubi ten post.
10 ludzi uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 31 Sty 2026 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 323 029
platynowy
Oferta na Booking... Labuan Bajo, a właściwie Komodo Tour (bez noclegu). Cały kalendarz (1 data - 2 os), być może tylko jedna okazja na dodatkowa zniżkę (dla nowych obiektów).

Załączniki:
Zrzut ekranu 2026-01-31 o 20.02.46.png
Zrzut ekranu 2026-01-31 o 20.02.46.png [ 236.29 KiB | Obejrzany 172 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość