Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 198 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 28 Maj 2025 11:48 

Loty: 78
Kilometry: 219 739
W połowie sierpnia wybieram się na 2 tygodnie do Indonezji. Zaczynam od Bali. Mam zarezerwowane 4 noclegi w Ubud. Dalej jeszcze nie wiem jak będzie wyglądał dokładnie mój wyjazd czy Lombok i Jawa. Na razie pisałem z polecanym na forum kierowcą Made. Podesłał mi taką propozycję:
Ubud Tour 1 Tegallalang rice terrace 2 Tirta Empul temple 3 Coffee Plantation 4 Water fall ( Kantolampo, Tibumana, Tegenungan) 5 Ubud market / Ubud Palace

North West Bali tour 1.Sangeh Monkey Forest 2.Jatiluwih rice terrace 3.Ulun Danu Beratan temple 4.Sekumpul waterfall/Banyumala waterfall

Eastern Bali Tour 1.Tukad Cepung Waterfall 2.Besakih Mother temple 3.Tirta Gangga 4.Taman Ujung 5.Virgin Beach

Zażyczył sobie 50$ za dzień. Co o tym myślicie. Pierwszy raz będę w Indonezji i nie wiem jak to ugryźć. Coś zmienić?

Dalej udalibyście się na Lombok i Gili czy na Jawę?
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#182 PostWysłany: 28 Maj 2025 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
srebrny
LukasPi napisał(a):
Dalej udalibyście się na Lombok i Gili czy na Jawę?

Na Jawę, ale to zupełnie inne miejsca, więc zależy od osobistych preferencji i tego co chcesz robić. To trochę jakbyś zapytał czy lepiej na weekend jechać do Trójmiasta czy w Bieszczady ;)
Baark lubi ten post.
LukasPi uważa post za pomocny.

#183 PostWysłany: 28 Maj 2025 12:07 

Loty: 78
Kilometry: 219 739
Też tak myślę. Nie jestem jakimś mocnym fanem plażowania. Zresztą osoba z którą podróżuje nie potrafi pływać, więc snoorkowanie raczej odpada.
@ricinus78 a jak oceniasz program wysłany przez Made? Czy może ogarnąć samochód na własną rękę? Nie, nie jestem niedzielnym kierowcą :)
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 28 Maj 2025 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
srebrny
@LukasPi Nawet gdybyś był fanem to odradzam plażowanie na Bali. To zdecydowanie nie jest miejsce od tego :) W tym kontekście plan wydaje mi się ok, bo jest tylko jedna plaża (rozważyłbym rezygnację nawet z tego). Wydaje mi się, że nie masz w planie Tanah Lot, który pomimo, że mocno turystyczny to jest dość ikonicznym miejscem. Coffee Plantation osobiście bym odpuścił, chyba że chcesz się koniecznie napić Kopi luwak, nie mając nawet pewności, że rzeczywiście ją pijesz. Raczej nic ciekawego tam nie będzie.

Jeśli masz możliwość to rozważyłbym wypożyczenie skutera. Ja byłem dwa razy - pierwszy raz na skuterze, drugi auto z kierowcą. Wrażenia z pierwszego wyjazdu nieporównywalnie lepsze. Wtedy nie trzeba nawet specjalnie planować, tylko można "zgubić się" jeżdżąc od jednej świątyni do drugiej :)

Doświadczania z prowadzeniem auta nie mam, ale myślę, że umiejętności kierowania w Europie nie do końca ograniczają ryzyko, jeśli chodzi o wąskie uliczki i możliwość obtarcia auta, nawet nie z Twojej winy czy uszkodzenia podwozia na jakichś dziurach. Więc to już kwestia na ile dobrze ten najem masz ubezpieczony (często ubezpieczenie nie obejmuje podwozia) i chcesz ryzykować ewentualnymi nieprzyjemnościami.

#185 PostWysłany: 28 Maj 2025 13:00 

srebrny
@LukasPi
Skoro masz cztery nocki w Ubud, to zapomnij o aucie i skuterze - weź kierowcę. 50 $ to standardowa, wywoławcza cena.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 16 Paź 2025 10:23 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Obiecałam mojej nastolatce Bali, ugiełam się, choć to jedno z tych miejsc, gdzie nie chciałam nigdy jechać...no ale niech ma. 3 nocki w Ubud.
Czy możecie polecić jakiś wodospad, gdzie nie będzie nawalone ludźmi, bo z tego cvzytam i "chodzę po mapie" to jestem podłamana.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 16 Paź 2025 11:35 

HON fly4free
A czemu akurat wodospad? Większość z nich jest obecnie skomercjalizowana: są płatne wstępy i dużo ludzi.
Okolice Ubud to przede wszystkim mnóstwo fajnych i wcale nieobleganych (poza głównymi atrakcjami) miejsc, wiosek, świątyń, widoków.
Bierzesz skuter i możesz na luzie trafić do bardzo fajnych lokalizacji albo po prostu przypadkiem się "zagubić" tu czy tam.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 16 Paź 2025 12:44 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Skuter dla 4 to już dla mnie extremum. Jak Młodzi byli mali jeszcze się w to bawiliśmy ale teraz juz to jest niebezpieczne ;)

A dlatego wodospad bo sobie tak 17latka wymarzyła.

Napisz te mnie popularne miejsca, proszę.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 16 Paź 2025 16:43 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
platynowy
Gembleng Waterfall, jechać z rana, mało ludzi, widoki przednie.
Ja Ubudu ominąłem szerokim łukiem i to była słuszna decyzja. Nocowaliśmy kilka nocy w Sideman w tamtym rejonie.
Zdjęcie zapożyczone od wujka googla ale tak tam jest. Ja słaby fotograf to swoich nie wklejam ;)

Załączniki:
dddd.jpg
dddd.jpg [ 140.29 KiB | Obejrzany 763 razy ]
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.

#190 PostWysłany: 17 Paź 2025 08:31 

Nie wiem jak to wygląda na północy, ale jeśli ktoś chce sobie zrobić "tour" po atrakcjach południa, a ma obawy przed jazdą skuterem, to polecam po prosty skorzystać z Gojek - oczywiście skuter. Za trasę okolice Melasti Beach - GWK - Tanah Lot - Uluwatu Tempel - powrót do punktu startowego zapłaciłem w sumie ok 230 k. Wystartowalem ok. 9 rano,, w GWK zjadłem spokojnie śniadanie, w okolicach Tanah Lot obiad. W Uluwatu bylem przed 17-tą. Załapałem się jeszcze na drugą sesje tańca. Gdybym miał bilet online, to byłaby pierwsza tura. Ogólnie skurerm jest szybciej. No i taniej.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 17 Paź 2025 10:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Z mniej tuzinkowych miejc do zobaczenia na wyspie (z zastrzeżeniem, że to stan na 2019 r.):

- Keramas Aero Park - restauracja urządzona w samolocie Boeing 737-400. Podejście do bezpieczeństwa typowo indonezyjskie - wyjście na skrzydła możliwe, oczywiście bez żadnych zabezpieczeń.
- Taman Festival - wspaniałe miejsce na tzw. urbex, 9 ha opuszczonego parku rozrywki. W południowej bramie siedział samozwańczy cieć, nie tyle do pilnowania ile do sprzedawania niesitniejących biletów, ale na spokojnie można było też wejść od plaży (od wschodu). Nie wiem tylko, czy taka rozrywka na pewno spodoba się nastolatce ;) ale ogólnie Bali pełne jest opuszczonych resortów, hoteli itp.
- Ulun Danu Beratan - kwestia gustu ale jak na mój, to najurokliwsza z balijskich świątyń (choć widziałem tylko kilka)

Dodałbym jeszcze opuszczony B737 w południowej Kucie (w miarę po drodze aby go obejrzeć zmierzając ku południowym plażom z Seminiaka i innych imprezowni, ale widzę właśnie na satelicie, że zniknał - https://maps.app.goo.gl/KR8hrZNZuu2V5yAu7 :o

Gdzie na pewno nie jechać: świątynia Uluwatu (Pura Uluwatu). Przereklamowana, zatłoczona, nieimponująca - strata czasu.

p.

#192 PostWysłany: 17 Paź 2025 11:17 
Awatar użytkownika

platynowy
Uwaga spoiler ;-) Keramas Aero Park...
A propos Uluwatu, lekko sie nie zgodze... ze nie warto. Warto, w zestawie z Kecak dance.

ImageImage
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

#193 PostWysłany: 17 Paź 2025 14:08 

srebrny
Cytuj:
Gdzie na pewno nie jechać: świątynia Uluwatu (Pura Uluwatu)

Wręcz przeciwnie - zdecydowanie jechać!
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 17 Paź 2025 17:17 

Też nie rozumiem odradzania tego miejsca. Świątynia sama w sobie nie jest noże nadzwyczajna, ale jej położenie i widoki.....
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 17 Paź 2025 18:35 

Loty: 215
Kilometry: 506 510
niebieski
Zerknij też w relacje z podróży na Bali. Jest ich kilka, w tym moja: https://www.fly4free.pl/forum/bali-oczami-poczatkujacych-turystow,215,169132, ale też np. i taka: https://www.fly4free.pl/forum/bali-lipiec-2023-relacja-z-raju-prawie-na-zywo,215,171983.
Też niedługo będę szukał informacji co poza Ubud (tu 3-4 dni) i 8 chcę zaplanować poza Bali, ale na to mam jeszcze trochę czasu.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 23 Sty 2026 01:01 

Loty: 199
Kilometry: 520 840
niebieski
Icek2024 napisał(a):
Nie wiem jak to wygląda na północy, ale jeśli ktoś chce sobie zrobić "tour" po atrakcjach południa, a ma obawy przed jazdą skuterem, to polecam po prosty skorzystać z Gojek - oczywiście skuter. Za trasę okolice Melasti Beach - GWK - Tanah Lot - Uluwatu Tempel - powrót do punktu startowego zapłaciłem w sumie ok 230 k. Wystartowalem ok. 9 rano,, w GWK zjadłem spokojnie śniadanie, w okolicach Tanah Lot obiad. W Uluwatu bylem przed 17-tą. Załapałem się jeszcze na drugą sesje tańca. Gdybym miał bilet online, to byłaby pierwsza tura. Ogólnie skurerm jest szybciej. No i taniej.

Icek - czy od razu z poziomu aplikacji mozna poskladac taka trase?
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 25 Sty 2026 17:27 

Ale w jakim sensie poskładać:? Jeśli chodzi Ci o sprawdzenie cen na poszczególnych odcinkach, to jak najbardziej tak. Każdy odcinek zamawiałem osobno oczywiście i nie było żadnych problemów. Nie byłem przez nikogo "uwiązany".
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#198 PostWysłany: 25 Sty 2026 20:38 
Awatar użytkownika

srebrny
TIT napisał(a):
czy od razu z poziomu aplikacji mozna poskladac taka trase?
W Grabie masz opcję wynajęcia auta na godziny za określoną cenę i jeździcie tam, gdzie chcesz (ale to nie tak, że wynajmujesz na kolejne punkty). My tak się często przenosiliśmy pomiędzy hotelami/rejonami, że np. z Canggu do willi na północny wschód od Ubud jechaliśmy przez Monkey Forrest, przy okazji bagaże czekały w aucie. Tylko pewnie już to było powiedziane, ale patrzenie kilometrami na Bali nie ma sensu, tam co chwilę są blokady dróg jakimś lokalnym świętem i notoryczny korek wszędzie.

A co do planów, to dochodzę do wniosku, że warto nie przedobrzyć z wycieczkami i planami, zwłaszcza jak atrakcje są w różnych częściach wyspy (sam tak robiłem). No i warto skipnąć tourist trapy - huśtawki (no chyba że ktoś musi płacić chore pieniądze za fotkę po długim czekaniu w kolejce) i farmy z kopi luwak (ta kawa nie jest warta z 1/10 ceny jaką za nią wołają, jak ktoś chce dobre lokalne ziarna to niech skoczy do YUME). Duży minus też za to, co zrobili z Besakih, kiedyś można było wejść do środka, teraz nie - ale za to przewodnik (obwiązkowy) nalega na tipa, no i wejściówka też jest droga jak na lokalne warunki.

Bardzo mi się za to podobały bardzo lokalne miejscówki, przejeżdżaliśmy np. koło mało znanego wodospadu Krisik (nie znał go nawet nasz kierowca), i oczywiście nie był to najbardziej imponujący wodospad na Bali, ale mieliśmy go dla tylko dla siebie, wejście bodajże 10k IDR, przede wszystkim nie było tam instagramerek szukających idealnego selfie.
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 198 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość