Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1526 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 73, 74, 75, 76, 77
Autor Wiadomość
#1521 PostWysłany: 19 Lut 2026 11:02 

Dzięki bardzo. Na pewno chcę spędzić z 2 dni w okolicy góry Fuji, jak widzę jest kilka opcji (Kawaguchiko, Hakone, jezioro Yamanaka) - do rozważenia.
 Profil Relacje PM off  

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
#1522 PostWysłany: 19 Lut 2026 22:56 

Cześć, jestem nowa użytkowniczką forum, ale czytam już jakiś czas .Dla planujących wizytę w okolicy Fuji- korzystajcie ze strony
fuji-san.info/en -,przy kilkudniowym pobycie w Tokio ułatwia zaplanowanie dnia z dobrą widocznością, a także czy lepiej jechać na południe czy na północ.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#1523 PostWysłany: 23 Lut 2026 09:38 
Awatar użytkownika

Siemanko. Wybieram się do Japonii przełom sierpień/wrzesień na 2 tygodnie, wstępnie planuję noclegi, więc prośba do osób doświadczonych o rady i ocenę :)

23/24.08 - nocleg gdzieś w Nagoja obok lotniska (przylot o 20:00, nie będzie mi się chciało cisnąć nigdzie pociągiem i nie wiem czy zdążę jak się samolot opóźni)
24.08 - 30.08 - osaka. i tutaj planuję na pewno kyoto, zwiedzanie samej Osaki i może wypad gdzieś dalej. lubię historię więc może jeden dzień Hiroszima/Nagasaki?
30.08-4.09 - tokio
4.09-6.09 - fuji i okolice (hakone?) <-- planuję 5.09 atakować na fuji, więc to cały dzień od 5-6 rano, mam nadzieję, że początek września jeszcze tam się da w miarę normalnie wejść, biegam maratony, triathlony, więc o wydolność się nie obawiam raczej o to żeby tam śniegu nie było:D
6.09/7.09 - tokio i jazda do Chubu na lotnisko do domu

Myślę czy nie za długo w Osace planuję i więcej nie poświęcić na Tokio
 Profil Relacje PM off  

#1524 PostWysłany: 23 Lut 2026 19:54 

-- 23 Lut 2026 19:41 --

@yahoomlody: a co cię interesuje? Miasta? Świątynie? Przyroda? Osaka jako bazą wypadowa zdecydowanie tańsza, niż Kioto ( noclegi), ale to raczej punkt gastronomiczno- szopingowy, bo do zwiedzania za wiele tu nie ma. Zamek do obejrzenia z zewnątrz, w środku betonoza. Tsutenkaku tower, Abeno Harukas, Dotonbori wieczorkiem. Kioto - na świątynie ( rozrzucone po całym mieście) , polazenie po starej części, Arashiyamę potrzeba na pewno dwa dni, wypad do Nary to kolejny dzień. Hiroszima to dla mnie najpaskudniejsze japońskie e miasto, owszem , kopuła bomby atomowej robi wrażenie, poza tym nie warto. Dla mnie to był przystanek do wypadu na Miyajimę.
Z Nagoi pojechałabym do Takayamy, stamtąd dopiero do Kioto/Osami.

-- 23 Lut 2026 19:54 --

Inna sprawa, że z tym Golden Week są tutaj rozbieżne opinie, czy warto, czy nie. Osobiście wybrałem wariant, że nie, ale były tu głosy, że wcale nie jest tak źle.[/quote]

@Tropikey: byłam ( 2025) w trakcie Golden Week, ale głównie na Hokkaido ( sakura), plus ostatnie dni w Tokio. Na Hokkaido żadnych tłumów, korków ( poruszaliśmy się autem), w Tokio tłoczno w świątyniach i knajpach- ale w Kioto było gorzej, mimo, że GW się skończył.
 Profil Relacje PM off  

#1525 PostWysłany: 01 Mar 2026 12:11 

Cześć, proszę o wskazówki, porady odnośnie wstępnego planu zwiedzania.
Warunki brzegowe:
* jesteśmy rodziną 2+2, dzieci 7, 11 lat, średnio 2 razy w roku dłuższe wyjazdy na całym świecie (Wietnam, Kambodża, Panama etc.). Wyjazdy zawsze dzielimy na 3-4 miejsca, z czego 1 przeznaczone na plażowanie. W zeszłym roku na Tajwanie z tego z żalem zrezygnowaliśmy (z powodu punktu poniżej), mieliśmy same hotele z basenem, ale nie wypaliło. Tzn. nie zawsze udało się skorzystać i po całym dniu zwiedzania ta 1-2 godziny, to było za mało, by się zrestartować. I pod koniec wyjazdu było ciężko, dzieci były zmęczone. Dlatego MUSI być takie miejsce w planie. A, mam mały tatuaż, więc wiem, że może być problem z onsemami. Plus musimy mieć min. 1 dzień w Disneylandzie w Tokio.
* ogranicza nas dieta starszej córki - celiaka, więc poruszamy się po większych miastach, nie możemy trafić do wioski pośrodku niczego, przeżyliśmy Tajwan, więc reszta będzie już z górki. Mam przygotowane listy polecanych knajp, walizkę z jedzeniem, informację o diecie w języku lokalnym, dajemy radę.
* jestem po cięższej chorobie, jeszcze długo będę dochodzić do siebie, więc mam ograniczoną mobilność. Zdaję sobie sprawę, że nie będziemy robić już 20km pieszo, jak to bywało, ale chodzę, tylko potrzebuję robić przerwy na odpoczynek. Logistyka musi też być pod to dopasowana, odpadają tańsze, ale dłuższe połączenia.

Pobyt: 20.04 -05.05, multi city, przylot do Osaki, powrót z Tokio.
Na pewno chcemy Osakę, Kioto, Tokio i jakiś wypoczynek.
1 pomysł był taki:
20-23.04 Osaka (przylatujemy wieczorem, 20.04 zakładam na odespanie podróży)
23-27.04 Shiharama
27.04-01.05 Kioto
01.05 -05.05 Tokio
Minus planu to strata czasu na dojazd Osaka-Shiharama-Tokio. Nie mam też tam żadnych polecanych miejsc gluten free, brak resortów, taki duży pytajnik.

2 pomysł:
20-23.04 Osaka
23-27.04 Kioto
27.04 -01.05 Okinawa (lot z Osaki)
01-05.05 Tokio (przylot z Okinawy)
Znalazłam loty w cenie pociągów, więc cenowo ok. Na Okinawie resort przy plaży z basenami, większy - więc może uda się uzgodnić diet. Trochę bez sensu jedynie być z Osace, potem do Kioto i wrócić do Osaki na lotnisko. Może lepiej od razu po wylądowaniu w Japonii jechać do Kioto i tam paść na twarz w hotelu?

Wszelkie rady chętnie przyjmę :)
 Profil Relacje PM off  

#1526 PostWysłany: 01 Mar 2026 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
wypowiem się w kwestii pomysłu nr 2. Może weź JR Kansai Area Pass na którym dojedziesz z lotniska do centrum Osaki i potem nastepnego dnia do kioto i jeszcze zdarzysz wrócić na lotnisko (maksymalna opcja to 4 dni za ok 180 zł), Dla mnie Kioto jest spoko ale na maks 2 dni. Z kolei Okinawa - jestem oczarowany i z pewnoscią przeznaczyłbym na nią minimum 4 dni (mowię tylko o głównej wyspie Okinawa z Naha i dostepną konieczną Wam infrastrukturą i pobliskich wysepkach polaczonych mostami z nią jak Miyagi czy Henza). Później oczywiscie lot do Tokio. Bezpieczna logistyka i JP w pigułce.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1526 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 73, 74, 75, 76, 77

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość