Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lis 2022 18:53 

W lutym 2023 planujemy rejs po Milford Sound; dojazd z Te Anau. Mam dwa pytania:
-jakie są szanse na kupno biletu na rejs dzień lub dwa przed rejsem? W grę wchodzą albo godziny poranne (przed przyjazdem wycieczek autokarowych) albo godziny popołudniowe. Optymalnie byłoby,ze względu na niepewna pogodę , sprawdzić prognozę na 1-2 dni wcześniej i wtedy dokonać zakupu. Ale to szczyt sezonu.
-czy rzeczywiście,jak sporo osób pisze, szansa na lepszą pogodę jest w godzinach porannych/przedpołudniowych? Bo spotkałem się z opinią miejscowych przewodników, że to absolutnie nie jest regułą i równie dobrze pogoda może być po południu.
CrisJ
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 27 Lis 2022 20:57 

Loty: 55
Kilometry: 303 889
Jak pamiętam my mieliśmy wycieczkę z Queenstown, z lotem widokowym. Zatem tam. z powrotem lecieliśmy takim małym samym samolotem, potem przesiedliśmy się na statek. Wylot był rano, rejs około 10:00 i powrót. Pamiętam, że mimo, że byliśmy w NZ w lutym, to niestety wycieczka została odwołana i mieliśmy lecieć i mieć rejs następnego dnia. Pamiętam, że było to o tyle ważne, że to był ostatni nasz dzień w NZ i tego samego dnia lecieliśmy do AU.
Jak została odwołana impreza, to proponowano nam zwrot pieniędzy albo przesunięcie. Zatem w razie czego jak nie odbędzie się rejs, pewnie zwrócą pieniądze. Ale rzeczywiście, potem, po południu pogoda już się znowu popsuła, zatem pewnie lepiej być tam wcześniej.
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Gru 2022 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@CrisJ byliśmy w lutym 2020 i z tego co widziałem to dało radę kupić bilet w dniu rejsu. Na miejscu jest kilka firm, które takie rejsy oferują i do ostatniej chwili można kupić bilet. My trafiliśmy na słabą pogodę bo dość mocno padało + było dużo chmur, może dlatego miejsca były. Jeśli macie elastyczność jeśli chodzi o dzień, lepiej sprawdzić pogodę i jechać jak będzie szansa na słońce i wtedy warto kupić z 1-2 dniowym wyprzedzeniem ale musisz pamiętać, że może być tak, że będzie mały wybór godzin. Pamiętam, że największa dostępność i najniższe ceny były na pierwsze rejsy o 8 rano. Milford Sound ma około 230dni deszczowych w roku więc może być ciężko trafić z pogodą. Deszcz ma ten plus, że z gór płyną setki wodospadów, a gdy przez kilka dni jest sucho to wtedy jest tylko kilka.

#4 PostWysłany: 20 Gru 2022 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 816
Kilometry: 1 868 790
platynowy
Ja kupowałem na miejscu, bo chciałem zobaczyć kto jakie rejsy oferuje. Natomiast cena online była 10-15% niższa i takiej na miejscu już nie dostałem.
Tam generalnie pada cały czas, więc jak trafisz okienko pogodowe to masz szczęście.

Image
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Gru 2022 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 182
Kilometry: 423 385
złoty
Lekko w temacie, a lekko nie, bo do Te Anau nie dojechaliśmy (za daleko). Pogoda średnia, ostatni tydzień góry zawsze w deszczu chmurach więc taka oto rozmowa z Fox Glacier i jednego z helipadów:
"czy będzie dobra pogoda jutro"
"nie wiem, prognoza jest taka sobie"
"więc ryzykuję rezerwując"
"nie, nic z tych rzeczy, wpisujemy Twoje nazwisko, jutro przyjedź jak będzie dobra pogoda to zapłacisz i lecimy, jak nie będzie, to nic nie płacisz"

Pojechaliśmy z nastolatkami w podróż dookoła świata: Sto dni dookoła świata
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Wrz 2023 10:26 

Loty: 184
Kilometry: 460 876
Dzień dobry,
odświeżając temat do osób które odbyły rejs, mam do wyboru praktycznie każdą godzinę 8:50, 11:10, 13:30, 15:55 która godzina jest najbardziej optymalna jeśli chodzi o możliwą pogodę (początek marca) ?
Na który rejs wspomniane wyżej wycieczki autokarowe są pakowane, chyba chciałbym tego uniknąć.
Proszę o rekomendację.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Wrz 2023 11:07 

srebrny
Pogoda jest nieprzewidywalna, pewnie będzie pochmurnie i padać. ;) Nieprzypadkowo to jedno z najbardziej deszczowych miejsc na świecie.
Proponuję możliwie najwcześniejsze godziny, wtedy jeszcze autokary nie dojeżdżają. Jednak oznacza to, że sam musisz wcześnie wstać i dojechać.
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Wrz 2023 13:22 

Loty: 263
Kilometry: 552 087
srebrny
Dawno temu byliśmy na 1 rejsie rano i było piękne słońce, a chwilę później się zachmurzyło. Ale na to nie ma regół. Rejs wybraliśmy tylko dlatego, że było śniadanie w cenie ;)
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2023 16:12 

Byliśmy w połowie lutego b.r. Wyjechaliśmy ok. 7 rano z Te Anau i byliśmy przed 9, przed otwarciem "Visitor Center". Zero autokarów o tej porze. Było prawie bezchmurnie. Dostępne bilety były na rejsy od 11. Wcześniejsze były już wykupione. Co do optymalnej pory nie ma mądrych. Warto spojrzeć 1- 2 dni przed przyjazdem na windy.com (w miarę wiarygodna prognoza) i zdecydować o której porze przyjechać, kupując wcześniej bilety. Planowanie tydzień/miesiąc wcześniej to loteria.
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Wrz 2023 10:24 

Jedna wielka loteria. My byliśmy około 20 stycznia. Dzień wcześniej super pogoda. Rejs mieliśmy koło południa i jedyne co widziałem to padający w poziomie deszcz, przy czym słowo padający jest nad wyraz bardzo delikatnym określeniem :)

#11 PostWysłany: 19 Wrz 2023 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 287 606
złoty
Można również zaplanować 2-3 dni w Te Anau, gdzie jest dobra baza noclegowa. Wtedy jest większa szansa, by wstrzelić się w okienko pogodowe. W pobliżu jest również Doubtful Sound. Choć fiordy w/po deszczu też mają jakiś urok, bo ożywają kaskady i wodospady.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

[ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość