Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sty 2012 14:55 

Witam,
Kupilam bilet Katowice Mediolan i śledziłam losy biletow Mediolan Porto kosztowaly dosc duzo w tym momemcie 53 E.
Wielka zagadka jest dla mnie koszt tego biletu poniewaz bilety na nawet 2 tyg wczesniej tydzien wczesniej a takze tydzien pozniej kosztuja ok 20 E mniej. Czy powinnam czekac az moj potanieje? podkreslam ze cena na 22go jest tak wysoka od ok 5 dni i nic sie nie zmienia;/
Beda bardzo wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
Tydzień all inclusive w słonecznej Albanii 🏖️ 4* hotel przy plaży za 2589 PLN 😍 Tydzień all inclusive w słonecznej Albanii 🏖️ 4* hotel przy plaży za 2589 PLN 😍
#2 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:00 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
To jest loteria, raz taniej raz drożej. Ogólna zasada, że loty najtańsze w Ryanair są 1-2 miesiące przed lotem, ale ceny potrafią się zmieniać codziennie. Np. pojawiły się bilety po 35 zł i jest dostępnych 5 biletów w tej cenie. W ciągu 8h wszystkie najtańsze bilety się sprzedały i następne 4 bilety będą po 70 zł sprzedawane, a następne po 120 zł. Jednak 4 dni później znów to połączenie może być za 35 zł lub przewoźnik stwierdzi, że nie chce robić obniżki i cena tylko będzie rosła.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:06 

Szanse na to że bilet potanieje oceniam na bardzo małe - no chyba że linia lotnicza wprowadzi jakąś promocję. Wg moich informacji system sprzedaży biletów wygląda tak:

przykładowo masz 100 miejsc w samolocie, więc dzielisz wszystkie bilety na pule - np. takie:

10 biletów po 10 zł
20 biletów po 40 zł
20 biletów po 60 zł
20 biletów po 80 zł
20 biletów po 100 zł
10 biletów po 130 zł

Bilety są następnie sprzedawane od najtańszych do najdroższych. Jeśli wyprzeda się tańsza pula biletów - wchodzi wyższa cena. Stąd prawdopodobnie różnice w cenach w różnych datach o których piszesz. Lot na który chcesz kupić bilety jest pewnie w jakiejś dogodnej dacie (dobre skomunikowanie z innym lotem, bliskość weekendu) i sprzedało się na niego dużo biletów, stąd wyższa cena.

Jeśli mylę się to niech mnie ktoś poprawi - wiedza zdobyta w ciągu kilku lat podróżowania, ale tylko na podstawie wypowiedzi czytanych na forach,
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:08 

dokladnie, juz tego doswiadczylam,
tylko mam tgz noz na gardle bo zaraz nie bede miala dost do neta i nie wiem co robic.
myslalam ze tak droga cen ana ten dzien moze sie wiazac z jakims eventem w Porto?
Jedyne co znalazlam to jakis mecz Porto ligi portugalskiej. hmmm
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:15 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Cen na konkretny termin nie przewidzisz (ogólne trendy mniej więcej tak), no chyba, że szklana kula pomoże :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:18 

ale to ze dzis nie przyjmuja mastercard prepaid!!!!
jeszcze doslowanie 3 dni temu kupilam bez oplaty!!!!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Wylot z Włoch i dolicza opłatę? Na stronie głównej było wyjaśnienie: http://www.fly4free.pl/ryanair-ciezej-u ... -platnosc/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:21 

Włochy i UK - niestety prepaidem opłaty nie ominiesz.

A może zrezygnować z mediolanu i dostać się do porto inną drogą? Czytałaś główną stronę f4f dzisiaj? - http://www.fly4free.pl/madryt-164-zl-po ... od-233-zl/
:)

Nie wiem na 100 proc. czy to działa przy biletach, ale jest w Polskim prawie, konkretnie w ustawie o ochronie niektórych praw konsumentów taki zapis, że jeśli umowa została zawarta poza siedzibą przedsiębiorcy (co miało miejsce w Twoim przypadku) to konsument bez podania przyczyny może od niej odstąpić w ciągu 10 dni i nie ponosi z tego tytułu żadnych kosztów. Tak jak pisałem, nie wiem tylko czy to dotyczy także biletów (chociaż wydaje mi się że tak) i nie wiem czy Twoja linia lotnicza ma siedzibę albo oddział w Polsce - jeśli nie, to nasze prawo może nie działać.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Sty 2012 18:04 

niebieski
Z Krakowa masz dobre połączenie do Porto w bardzo dobrej cenie
Kod:
   Ryanair      Krakow (KRK)      Madrid (MAD)      Wed, 22 Feb   06:30   10:00   3h 30   31.79   EUR
   Ryanair      Madrid (MAD)      Porto (OPO)      Wed, 22 Feb   14:40   14:55   1h 15   8.99   EUR
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Sty 2012 19:05 

SimonV napisał(a):
Szanse na to że bilet potanieje oceniam na bardzo małe - no chyba że linia lotnicza wprowadzi jakąś promocję. Wg moich informacji system sprzedaży biletów wygląda tak:

przykładowo masz 100 miejsc w samolocie, więc dzielisz wszystkie bilety na pule - np. takie:

10 biletów po 10 zł
20 biletów po 40 zł
20 biletów po 60 zł
20 biletów po 80 zł
20 biletów po 100 zł
10 biletów po 130 zł

Bilety są następnie sprzedawane od najtańszych do najdroższych. Jeśli wyprzeda się tańsza pula biletów - wchodzi wyższa cena. Stąd prawdopodobnie różnice w cenach w różnych datach o których piszesz. Lot na który chcesz kupić bilety jest pewnie w jakiejś dogodnej dacie (dobre skomunikowanie z innym lotem, bliskość weekendu) i sprzedało się na niego dużo biletów, stąd wyższa cena.

Jeśli mylę się to niech mnie ktoś poprawi - wiedza zdobyta w ciągu kilku lat podróżowania, ale tylko na podstawie wypowiedzi czytanych na forach,

teoretycznie tak, ale np w Ryanair dochodza promocje typu: bez podatkow, bez oplaty za odprawe online, czasami -20% lub -30% itp...
co komplikuje sprawe, bo teoretycznie moga byc sprzedane najtansze bilety ale dadza pule bez podatkow i beda jeszcze tansze niz tamte...takze loteria na calego ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości