Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zimbabwe - styczeń
#1 PostWysłany: 22 Sie 2023 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
  • Polska, ale w sumie cokolwiek w Europie

Dokąd
  • Harare, VFA

Data wylotu
  • 12.01.2024

Data powrotu
  • 29.01.2024

Długość pobytu
  • 14

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 5

Sam znalazłem
  • WRO-VFA-HRE-WRO 4000

Dodatkowe informacje
  • Cześć,

Czas ucieka, a ja nadal nie mam biletów na pierwszy wypad do Afryki. Warunki brzegowe są trudne, bo musimy się wpisać mniej więcej w ferie, oraz musimy być w Harare 15.01 i odlot z Harare najwcześniej 29.01. VFA/LVI są mile widziane, ale bez napiny. Niestety przeloty lokalnymi liniami z LVI/VFA do HRE to tysiak w jedną stronę, więc promocje LH/LX/4Y do VFA nawet jeśli są tanie (np. z Warszawy można do VFA polecieć za 2800 w ferie), to po doliczeniu 2x1000 za doloty z VFA już przestaje być fajnie. Ja wiem, że z Victoria Falls do Harare można jechać autobusem, ale to masa czasu i ewentualnie możemy to zrobić w jedną stronę, ale w dwie już nie.
    Dlatego idealny routing to C2E-VFA-HRE-C2E. Jest LH/LX z Wrocławia, ale cena straszna. Natomiast ponieważ lecimy w 5 osób, to ewentualne transfery, dojazdy z Bergamo do MXP itp to zawsze koszt 5 osób, stąd nie wszystkie optymalizacje mają sens.

Był VIE-VFA-HRE-VIE liniami Kenya, ale kupić się tego nie dało na stronie linii (nie wchodzą tam wcale loty multi/oj), chociaż cena za 2600 była dużo lepsza.

Problem z HRE jest taki, że mało kto tam lata. Oczywiście mogę zrobić dojazd/dolot wewnątrz Europy, ale to wcale nie daje żadnych dużych oszczędności.
    Z "tańszych" matrix pokazuje DUS jest KQ za 3200 PLN, z MXP QR za 2900, z LGW za 2700 Ethiopianem.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek na Dżerbie 🏝️ 🌞 All inclusive w hotelu przy plaży za 1600 PLN Wypoczynek na Dżerbie 🏝️ 🌞 All inclusive w hotelu przy plaży za 1600 PLN
Szaleństwo w Mediolanie 🍕 Weekendowy city break za 455 PLN ☕ Loty i 4* hotel ze śniadaniem✨* Szaleństwo w Mediolanie 🍕 Weekendowy city break za 455 PLN ☕ Loty i 4* hotel ze śniadaniem✨*
#2 PostWysłany: 22 Sie 2023 21:27 
Awatar użytkownika

platynowy
A czy cos stoi na przeszkodzie aby doleciec KRK-LGW W6 za jakies 200-250pln RT. Calosc <3000pln.
 Profil Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 23 Sie 2023 09:26 
Awatar użytkownika

srebrny
@jaco027 poza tym, że nigdy nie leciałem z KRK to nic :) Jedyny kłopot to godzina lotów W6 (zostaje nocka na LGW, ale powiedzmy jest to do przełknięcia), oraz wiadome kłopoty z W6, który jak mi odwali niespodziankę to posypie się całość planu. Tak czy siak temat do rozważenia.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sie 2023 11:09 

niebieski
Przesuń dzień w jedną czy dwa w drugą stronę i masz spod domu lufą VLF na jednym bilecie za 3,3k bez kombinacji.

Możesz popatrzeć na oddzielne bilety do WDH i dalej też lufą (nawet tym samym samolotem) na oddzielnych biletach. Bywa taniej, ale lot WDH-VLF nie jest codziennie. No i zostaje to Harare. Czyli raczej przez Joburg.
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.

#5 PostWysłany: 27 Sie 2023 23:20 
Awatar użytkownika

srebrny
VFA jednak skreślam, eurowings leci tam taniej, ale doloty z VFA do HRE drogie jak diabli, a na tułaczkę autobusem nie mamy czasu i chyba tez odwagi ;)

Zostaje RT do Harare, aktualnie z Berlina na KQ wyjdzie najtaniej, Berlin prawie jak Wrocław dojazd luzik, jedyna wątpliwość to jak kupić bilet kq żeby nie wtopić. Najlepiej by było na KL/AF ale cena jest wtedy dużo gorsza.

Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Sie 2023 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 386
Kilometry: 681 222
HON fly4free
Podróż z VFA do HRE nie jest zła jak na warunki afrykańskie. Przynajmniej kilka lat temu taka była. Można ją sobie rozbić na dwie części ze stopem w Bulawayo. Zobaczenie wodospadów to też atrakcja sama w sobie. W Bulawayo można się też wybrać na zwiedzanie Matopos.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 28 Sie 2023 00:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Pewnie racja, ale my już palimy całe ferie na pobycie w Imire więc dodatkowe 4 dni na wodospady i dojazd niwelują potencjalne oszczędności. Kraj tez sobie wybraliśmy może nienajlepszy na pierwszy wypad do Afryki, stąd też mniejszy apetyt na ekstrasy. Duży wodospad już widziałem w BR, więc parcie na Victoria ciut mniejsze chociaż wiem że to zupelnie inna bajka (No i internety piszą o tym, że styczeń to najbardziej mokry miesiąc w roku i na wodospadzie poza mgłą może nie być wiele do oglądania).

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Sie 2023 16:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Ostatecznie padło na vie-hre. Cena wyszła jakieś 2600, Berlin wypadał 400zl drożej a godziny i routing praktycznie ten sam. Zakup bezpośrednio na stronie KQ, płatne kartą, bilety od razu na mailu.

Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości