Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 371 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 01 Cze 2021 10:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale to nie ma nic wspolnego z Meksykem, lecz z tematem Niemcy i Covid. Gdzie sa juz informacje/odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂 Beztroski relaks z all inclusive na Zanzibarze z Warszawy za 4099 PLN 🌤️🏖️🍸🥂
Zobacz jarmark w stolicy Węgier 🏰🎄 City break w Budapeszcie za 789 PLN Zobacz jarmark w stolicy Węgier 🏰🎄 City break w Budapeszcie za 789 PLN
#242 PostWysłany: 01 Cze 2021 13:51 

Loty: 754
Kilometry: 1 308 767
srebrny
JR Jazda napisał(a):

1. Trzeba wypełnić wniosek przed wylotem na tej stronie: https://www.vuelaseguro.com/login
Mam założony profil, rozumiem że mam poczekać do 12 godzin PRZED PODRÓŻĄ? Coś jeszcze trzeba wypełniać?
Pilnują tego przed wejściem do samolotu w Europie?

Trasa BER-MAD-MEX + dodatkowo lokalny lot i nikt formularzy nigdzie nie nie sprawdzal. Nie trzeba nic wypełniać, w samolocie do MEX dali do wypełnienia ale i tak nikt po przylocie się nimi nie zainteresowal

#243 PostWysłany: 14 Cze 2021 07:50 
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 959 810
niebieski
Cytuj:
2. Jak to jest ze zwiedzaniem Teotichuacan - czy w najbliższym tygodniu można wejść na szczyt piramid?

Pisza, ze aktualnie nie mozna wchodzic.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 23 Cze 2021 01:30 
Site Admin

W mojej subiektywnej opinii obostrzenia COVIDowe na Jukatanie są nieco uciążliwe i mocno absurdalne - przynajmniej podróżując z dziećmi.
1) Do dużych sklepów dzieci poniżej 12 roku życia nie są wpuszczane
2) W większości miejsc dzieci niezależnie od wieku muszą nosić maseczki (np 2 latka co wiadomo jak się kończy dla maseczki po 3sek)
3) Wszędzie udają że mierzą temperaturę, choć przy obecnych temperaturach wszystkim wyszła by gorączka
4) Przy wejściach na plażę trzeba zakładać maseczki by po przejściu 5m móc je zdjąć
5) W ruinach Majów też teoretycznie każą nosić maseczki mimo że jest się samemu pośrodku dżungli - na szczęście kontrolują tylko na wejściu, potem nikt za bardzo nie pilnuje

Nieco więc frustrujące, ale ogólnie raczej spoko
3 ludzi lubi ten post.
grondo uważa post za pomocny.

#245 PostWysłany: 25 Cze 2021 23:00 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Jestem na Jukatanie od 10 dni, w tym zrobiłem dwódniówkę do CDMX. Moje obserwacje:Atrakcje tak jak kolega wyżej pisze: pootwierane, ale nie odpuszczają mierzenia temperatury i zwracają uwagę na poprawne założenie maseczki. Jak się przejdzie przez wejście to śmiało można ściągać. W komunikacji miejskiej ciężko uświadczyć kogoś z miejscowych bez maski. Turystów się nikt nie czepia w zbiorowej komunikacji o maseczkę.
Koleżance na dworcu autobusówym w Playa Del Carmen wyszła temperatura 38,2 i pani z ochorny zgłupiała, a po chwili powiedziala, żeby iść. Bareja w wersji meksykańskiej
Dramat z porozumiewaniem się po angielsku, czym jestem zaskoczony. Dobrze, że nauczyłem się kilku zwrotów po hiszpańsku.W stolicy na głównym placu protestujący mają rozbite namioty i koczują. Budynki rządowe chroni policja i coś a'la wojsko. Sporo ulic prowadzących do placu z katedrą zamknięte i zabarykadowane przez policję. Nie puszczają miejscowych, nad turystą czasem się zlitują.Zarówno w Cancun, Playa jak i CDMX jest coś na wzór godziny policyjnej. O której? Nie powiem, w stolicy już o 20 było pusto a knajpy zamknięte. W sobotę w Playa o 23 wszystkich wywalili z klubów na ulicę, tam się przeniosły imprezy.
Lot z Frankfutu do Canun, nikt nie wymagał ani testów ani zaświadczeń. Na locie wewnątrz kraju trzeba wypełnić ten meksykański QR. Popełniłem jakiś błąd i kod QR zaświecił sie na czerwono, pan sprawdzajacy najpierw przepuścił, ale jego koledzy nie mieli litości i musiałem wypełniać ręcznie. To samo trzeba będzie zrobić przed powrotem do Niemiec + test/pelne szczepienie (14 dni)
Glonów nie uświadczymy na Isla Mujeres, Cozumel, Holbox. Nieźle jest na Zona Hotelara w Cancun (Playa delfines)Wybrzeże w Playa, Tulum, zawalone glonami, które gniją i śmierdzą, choć nie brakuje śmiałków kąpiących się w tym fetorze :)
Teotichucan, Cobe, ruiny w Tulum oraz Chichen Itza pootwierane. Na wejściu tak jak pisałem mierzenie temperatury, maski
 Profil Relacje PM off
Yacoob lubi ten post.

#246 PostWysłany: 27 Cze 2021 13:42 

Loty: 27
Kilometry: 49 997
niebieski
Test na powrót robiłem na lotnisku w Cancun. Cena za antygen to 15 USD :) wynik na mailu do 30 minut.

Lądowanie w Frankfurcie i przy kontroli paszportowej Polizei rzuciło tylko okiem na test
 Profil Relacje PM off
Yacoob lubi ten post.

#247 PostWysłany: 06 Sie 2021 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
- Na zewnątrz małych dzieci nikt się nie czepią, że są bez maseczki? I dorosłych też? Pomijam jakieś duże skupiska czy atrakcje turystyczne
- Problem glonów jest jak rozumiem w sezonie 'letnim' i jadąc zimą. np. w lutym za dużo glonów nie uświadczę i będę mógł zrobić fotkę jak Natalia na Insta z Tulum ? Czy te glony to już całoroczny problem?

#248 PostWysłany: 16 Sie 2021 20:38 

Jest ktoś mi w stanie udzielić informacji na temat testów i kwarantanny, bo już się gubię w tych przepisach.
1. Czy dobrze rozumiem, ale lecąc z Berlina do Meksyku (z przesiadką w Lizbonie) potrzebuje test ponieważ lecę przez Portugalię (tranzyt)?
2. Drugie pytanie to wracając z Meksyku do Berlina przez Portugalię, również potrzebuję test?
3. Trzecia kwestia to kwarantanna powrotna. Wracając z Niemiec do Polski obowiązuje mnie w takim przypadku kwarantanna?
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 17 Sie 2021 08:48 
Site Admin

grondo napisał(a):
- Na zewnątrz małych dzieci nikt się nie czepią, że są bez maseczki? I dorosłych też? Pomijam jakieś duże skupiska czy atrakcje turystyczne
- Problem glonów jest jak rozumiem w sezonie 'letnim' i jadąc zimą. np. w lutym za dużo glonów nie uświadczę i będę mógł zrobić fotkę jak Natalia na Insta z Tulum ? Czy te glony to już całoroczny problem?

1) nie, nikt się nie czepia (pomijając wejścia do atrakcji turystycznych/plaż)
2) kiedyś był sezonowy, ale podobno od roku jest nieustający wg mieszkańca Cozumel (wiązał on z początkiem pandemii ;) ), także z Insta fotką z Tulum może być problem

#250 PostWysłany: 17 Sie 2021 09:13 

srebrny
Washington napisał(a):
2) kiedyś był sezonowy, ale podobno od roku jest nieustający wg mieszkańca Cozumel (wiązał on z początkiem pandemii ;) ), także z Insta fotką z Tulum może być problem

W marcu/kwietniu br. nie było ;) Mam fotkę, choć nie na Insta, więc pewnie się nie liczy :P
Stan glonów można na bieżąco sprawdzać na odpowiednich grupach FB, gdzie ludzie informują się o aktualnym statusie.
 Profil Relacje PM off

#251 PostWysłany: 17 Sie 2021 11:06 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Wodorosty sa prawie wszedzie. Tulum i PDC zalane tym gownem. Plaze wolne od tego to min. Holbox i Isla Mujeres . Tak bylo miesiac temu. Czy bedzie w lutym? nie wiadomo,ale jak beda to w mniejszym stopniu niz teraz

Lecac przez Lizbone musisz miec test w jedna i druga strone. W CUN zrobisz na lotniszku-szybko i wygodnie.

Kwarantanna nie obowiazuje Ciebie- wracasz do polski z Niemiec ,a nie Meksyku
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#252 PostWysłany: 18 Sie 2021 12:51 

w odpowiedzi na poprzedni post : Teoretycznie kwarantanna (dla osób niezaszczepionych) obowiązuje po przyjeździe zza granicy (z Niemiec też).

I moje pytanie :
Ale praktycznie, będąc zaszczepionym, czy trzeba test na lot do/z Meksyku z/do Europy (prawdopodobnie Kraków prze Amsterdam = KLM, [lub Paryż = AF])?
Gdzieś przeczytałem, że KLM wymaga, nawet od zaszczepionych.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 18 Sie 2021 13:21 

W lipcu leciałem z KLM do CUN a wracałem AF - jedynie na powrocie na lotnisku w Paryżu przed boardingiem do Warszawy pytali o paszport covidowy lub test, poza tym nikt o nic nie pytał.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 18 Sie 2021 15:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kolejna bufonada odemnie

W tym roku ma się odbyć normalnie Dia de los Muertos oraz także defilada w CDMX

https://www.jornada.com.mx/notas/2021/0 ... l-turismo/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

#255 PostWysłany: 18 Sie 2021 19:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Tez z LaJornada - podpisane CORRESPONSIBILITY :-)

Załączniki:
CORRESPONSIBILITY.jpeg
CORRESPONSIBILITY.jpeg [ 58.79 KiB | Obejrzany 1197 razy ]
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#256 PostWysłany: 19 Sie 2021 10:53 

Witam wszystkich, którzy już w Meksyku byli (są)!
Proszę o radę. Chciałbym się z żoną wybrać zimą (30.01-13.02) na dwa tygodnie, plażować, zwiedzać, zjeść autentyczne jedzenie, mieć kontakt z miejscowymi (mówię w miarę po hiszpańsku). I dwie opcje - 1. miasto Meksyk (+Puebla) i Mazunte nad Pacyfikiem, opcja 2. Jukatan, i to co pisałem w punkcie 1, czyli miasto Meksyk (+Puebla) i Mazunte nad Pacyfikiem. Naczytałem się o glonach i amerykanizacji Jukatanu, nie pasują nam wielkie hotele, dyskoteki, all inclusive itp, raczej małe domki, ciche plaże, od czasu do czasu jakiś zabytek/ciekawe miasto. Zazwyczaj jesteśmy w jednym miejscu ok. 4 dni, więc pod względem czasowym opcja 2 pasuje. Ale czy jadąc po raz pierwszy do Meksyku warto "zaliczyć" Jukatan, jeśli tak, to dokąd jest w miarę dobry dojazd z Cancun, cicho i, w miarę możliwości, gdzie nie ma glonów. Z góry dziękuję za rady!
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 19 Sie 2021 18:09 
Awatar użytkownika

złoty
Jak chcesz zobaczyć prawdziwy Meksyk to zapomnij o Jukatanie, przynajmniej o wybrzeżu od cancun do tulum, chociaż uważam że chichen itza warto zobaczyć
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#258 PostWysłany: 20 Sie 2021 09:59 

Kusi mnie Jukatan ze względu na dość dobrą cenę i godziny lotu. Co myślicie o takim planie :

1 dzień Przylot CANCUN16.20 - taxi + prom + Isla Mujeres (południe wyspy) - trzy noce - plaża, snurkowanie, po południu 4 dnia wyjazd do Chichen Itza (tu nocleg)
5 dzień Chetchen Itza od wczesnego rana, po południu/wieczorem przejazd do Meridy

Tu pytanie, da się ogarnąć przejazdy CANCUN - CHICHEN ITZA - MERIDA komunikacją publiczną? Autobus ADO czy inny?

6 dzień pod wieczór przelot do CDMX
7, 8, 9, 10 Ciudad de Mexico + Puebla

11 dzień przelot do Huatulco + taxi do Puerto Angel lub Mazunte
11 wieczór, 12, 13, 14 i ranek 15 dnia plażowanie nad Pacyfikiem, wieczorem powrót przez CDMX, FRA do Polski ???
 Profil Relacje PM off
turczy uważa post za pomocny.

#259 PostWysłany: 20 Sie 2021 10:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To temat dot. sytuacji covid w Meksyku a nie planowania wyjazdu...
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 20 Sie 2021 10:09 

Przepraszam, tylko to forum widziałem. Już piszę pytanie gdzie indziej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 371 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość