Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Lip 2025 09:15 
Awatar użytkownika

złoty
Ba, nie pytają nawet, jak to jest, że nie mamy żadnych brazylijskich pieczątek - wjazdową przespaliśmy w taksówce z Paragwaju, a na wyjeździe pogranicznik tylko machnął ręką i mruknął "Niech się Argentyńczycy martwią". Nie martwili się ani przez sekundę (grudzień 2024).

Podejrzewam (ale nie wiem), że na trójstyku przy wodospadach mają więcej tolerancji, zwłaszcza względem turystów.

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#22 PostWysłany: 24 Lip 2025 11:47 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
niebieski
Miałem podobne doświadczenia na tej granicy 2 lata temu, co hiszpan. Zero pieczątek, siedzieliśmy w taksówce i błyskawiczny przejazd. Chyba wręcz, na powrocie do Foz, to nikt naszych paszportów w ogóle nie oglądał. Obstawiam, że to taki lokalny folklor bo pewnie sporo osób robi day trips w obie strony.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Sty 2026 09:52 

Loty: 371
Kilometry: 752 590
srebrny
Czytam o tych zasadach wjazdu i zastanawiam się czy mam problem ;) Klasycznie przylot na EZE, potem prom do Urugwaju i powrót do Buenos także promem, ale wyjazd z Argentyny planowany w Puerto Iguazu do Foz.
Da się kupić tam bilet na autobus z wyprzedzeniem? Czy ktoś to już przerabiał? (domyślam się, że bilet na wylot z IGU nie wystarczy)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 26 Sty 2026 12:24 
Awatar użytkownika

złoty
ale jaki problem ?, tam kursuje normalny miejski autobus, bez sensu kupować z wyprzedzeniem, co do przejścia to o ile nic się nie zmieniło to po argentyńskiej stronie sprawdzają paszport ale to tylko formalność, za to po brazylijskiej stronie nikt się nie interesuje tymi sprawami i wjeżdża się bez kontroli, podobnie po stronie paragwajskiej, musiałem się naszukać żeby dostać pamiątkową pieczątkę
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Sty 2026 16:38 

Loty: 371
Kilometry: 752 590
srebrny
Problem nie polega na kupnie biletu, ale na tym, ze wg aktualnych przepisów by Cię wpuścili do Argentyny musisz pokazać bilet wylotowy lub wyjazdowy.
Oczywiscie standardowo nie ma sensu kupowanie biletu na autobus który jedzie z 20-30min, ale tu chodzi wyłącznie o to by mieć co pokazać.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Sty 2026 17:36 
Awatar użytkownika

złoty
myślę, że na tej granicy nikt się tym nie interesuje i da się spokojnie przejechać, sam tak planuje późną jesienią
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 27 Sty 2026 18:26 

niebieski
Ale przecież facet napisał, że przylatuje na EZE... :roll:

Nie korzystałem i nie wiem czy przejdzie na wjeździe, ale:
https://www.crucerodelnorte.com.ar/
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Sty 2026 18:42 
Awatar użytkownika

złoty
ok, nie wczytałem się dokładnie, ale to w takim razie bilet na prom do Urugwaju nie starczy ?, a i tak myślę że nikt nie będzie pytał w eze, zawsze można kupić na expedii do Chile czy gdzieś indziej i oddać w 24h
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 29 Sty 2026 12:17 

Byłem w połowie stycznia, raz przyleciałem z SCL na AEP a za drugim razem jeden dzień byłem z Colonia i nikt o nic się nie pytał.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 29 Sty 2026 14:46 

niebieski
rob_sad napisał(a):
Problem nie polega na kupnie biletu, ale na tym, ze wg aktualnych przepisów by Cię wpuścili do Argentyny musisz pokazać bilet wylotowy lub wyjazdowy.
Oczywiscie standardowo nie ma sensu kupowanie biletu na autobus który jedzie z 20-30min, ale tu chodzi wyłącznie o to by mieć co pokazać.

Teoria nie zawsze zgadza sie z praktyka.
Pare miesiecy temu przylatywalem na EZE, powiedzialem ze plyne potem promem do Urugwaju i nikt o zadne potwierdzenia nie pytal. Nawet paszportu mi nie stemplowali.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość