Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Paź 2025 16:25 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
Należy mieć na uwadze, że na polskiej rządowej stronie z informacjami dla podróżujących Wenezuela jest zakwalifikowana jako kraj, do którego odradzane są wszelkie podróże za wyjątkiem zorganizowanych wyjazdów grupowych na Margaritę i okoliczne wyspy stanowiące ten sam region turystyczny. Oczywiście można się tym nie przejmować ale warto sprawdzić, czy posiadane ubezpieczenie nie ma wyłączeń w takiej sytuacji. W OWU dla posiadaczy karty kredytowej PKO BP takowe jest. W Wenezueli byłem w styczniu 2024 i wówczas ostrzeżenie miało niższy poziom tj. odradzano wszelkie podróże, które nie są konieczne, przy czym ww wyspy i Park narodowy Canaima nie były objęte tym ostrzeżeniem. Zaostrzenie czy podwyższenie poziomu ostrzeżenia (cały obszar kontynentalny jest kwalifikowany jako odradzanie) też należy uwzględnić, podobnie jak zeszłoroczne protesty i demonstracje po wyborach prezydenckich, zapowiedzi prezydenta Wenezueli o przyłączeniu części obszaru Gujany czy ostatnie wiadomości, że USA zwiększa liczebność wojska w pobliżu Wenezueli. Również i te, że siły USA prowadziły ćwiczenia w zajmowaniu portów i lotnisk.
Uważam, że warto mieć świadomość sytuacji a nie tylko pocieszać się informacjami, że ten czy inny czuł się bezpiecznie w Wenezueli.
Przy okazji, na lotnisku Porlamar (wyspa Margarita) kontrola dokumentów była wówczas rutynowa - czy coś się zmieniło od tego czasu albo czy dotyczy to przejść granicznych na kontyncie - nie mam pojęcia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN
#42 PostWysłany: 05 Paź 2025 19:16 

piotrkr napisał(a):
napisz więcej o tej kontroli

Po przylocie stałem ze wszystkimi w jednej kolejce do kontroli, kiedy przyszla moja kolej, kiedy tylko zobaczyli moj paszport uslyszalem ojoj i zapraszamy na bok. Seria pytan o cel podrozy, kilkukrotne sprawdzenie miejsc noclegowych w tym telefonow (znikali wiec zakładam ze potwierdzali czy rezerwacje sa wazne), mnostwo pytan o to jakie atrakcje mnie interesuja, te same pytania padaly wielokrotnie aby sprawdzic czy nie zmienie wersji. Sprawdzali z grubsza telefon, moje socjale oraz socjale moich bliskich, zdjecia itp. Wymagali nawet potwierdzenia zatrudnienia w polsce i wymyślili ze ma to byc moja karta wejscia do biura (musialem dzwonic do Polski specjalnie aby mi doslali takie zdjecie). Robili mi zdjecia i gdzieś wysylali dalej przez whatsapp. Ostatecznie chyba uznali ze mam czyste intecje i mnie wpuscili, ale baaaardzo ich interesowało co zamierzam robic w caracas. Na wylocie bylo juz w miare rutynowo ale mialem kilka pytan sprawdzajacych. Podczas pobytu nie mialem juz zadnej stycznosci z organami panstwa. Wiedzialem na co sie pisze lecac tam i bylem świadom, ze mogą byc pytania na granicy, kraj jest specyficzny. Na plycie lotniska stal rosyjski rzadowy samolot, jesli cos jest przetlumaczone z hiszpanskiego to na rosyjski perski i dopiero angielski. A jako ciekawostke dodam ze zalapalem sie tez na święta bozego narodzenia które w tym roku wypadaly w Wenezueli 1.10, a połowa Gujany jest oficjalnie prezentowana jako granica państwowa Wenezueli na każdym bilboardzie czy mapie
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:08 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
niebieski
-- 05 Paź 2025 20:08 --

Niesamowite. Ciekawe czemu tak. Kazali ci odblokować telefon? Co by było gdybyś odmówił? "Tylko" deportacja?

@AroArek9
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:13 

To nie pytanie do mnie, ale zakładam że gdybym nie współpracował to by mnie nie wpuścili. Polecam film na kanale BezPlanu na YouTube gdzie właściciela kanału nie wpuszczono do Wenezueli i opisywał jak wyglądał proces deportacji
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:33 

niebieski
Obejrzałem . Ciekawe. Ale trochę sam sobie nagrabił, bo się stawiał ;)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:58 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrkr napisał(a):
Niesamowite. Ciekawe czemu tak. Kazali ci odblokować telefon? Co by było gdybyś odmówił? "Tylko" deportacja?
@AroArek9

Żądanie dostępu do telefonu, to nie takie nietypowe.

#47 PostWysłany: 06 Paź 2025 07:38 

niebieski
-- 06 Paź 2025 06:35 --

Bardziej chodziło mi o "kiedy tylko zobaczyli moj paszport uslyszalem ojoj i zapraszamy na bok.". Co on tam musi mieć w tym paszporcie ;)

-- 06 Paź 2025 06:38 --

A co do żądania odblokowania telefonu, to słyszałem o tym w kontekście Stanów Zjednoczonych. Czy jest gdzieś lista krajów gdzie coś takiego może się zdarzyć? Nie wiem czy bym się zdecydował na wyjazd do takiego kraju.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Paź 2025 11:41 

srebrny
To się może zdarzyć wszędzie, w każdym kraju. Lepiej nie wyjeżdżać z Polski.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 07 Paź 2025 17:15 

srebrny
albo wyjezdzac z czysciutkim sformatowanym iphonem, gdzie masz wszystko w chmurze. czyscisz takiego iphona, potem wjezdzasz do jakis usa
i sciagasz sobie wszystko z iclouda.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 07 Paź 2025 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 1020
Kilometry: 2 235 971
HON fly4free
Tja, podaj czysty telefon do gościa na trzepanku - masz murowane podejrzenia i przetrzymanie na dłużej.
3 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 23 Paź 2025 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
*22.10 – zestaw pytań na IMI (kontrola migracyjna) na lotnisku CCS*

Grupa 4-osobowa z Laserka, więc zakładam, że w sumie nie więcej niż 10 obcokrajowców. Możliwe, że z TK może wytoczyć się ich więcej. Ubiór: dresiarsko-alpejski, czyli dzielnia casual.

*Ważne:*
– Żadnego odblokowywania telefonów.
– Młode dziewczyny – każda pokazana kartka od razu była fotografowana i wrzucana na jakąś ich grupę WU.
– Wi-Fi darmowe na IMI tylko na max 30 minut.

*Pytania i co chcieli zobaczyć (foto):*
– Cel podróży?
– Voucher? (foto)
– Hotel na dzisiaj? (foto – w drugiej kontrolowanej parze nawet dzwonili do hotelu)
– Bilet lotniczy do Canaimy? (foto, x4 – bo chcieli mieć bilet każdego).
Tu już zaczęło się trochę "teatrzyku", bo @Gadekk pokazał bilety z PZO do CAJ (wiedzieliśmy o błędzie agentki – bilet CCS–PZO miał zostać dosłany rano), i było OK.
– ID dziewczyny z Camadaca? (foto – przysłała ID i selfie z dokumentem)
– Nocleg w parku? Na voucherze tylko: "Inn".
– Możesz do niej zadzwonić?
– Bilet powrotny do Europy? (foto)
– Ale to jest do MAD. A co dalej? Do Krakowa. Pokaż. Apka @Skullma padła, to pokazałem u siebie. (foto)
*Łącznie: 35 minut.*
Potem: "Proszę do okienek".
– Ile dni pobytu?
– Numer telefonu? (+48...)
– Pieczątka. Gracias.

I przez gąszcz choinek bożonarodzeniowych na arrivalsy (mamy przecież koniec października...).
2 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 23 Paź 2025 11:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Lecicie 737-200? :)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Paź 2025 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 765
Kilometry: 1 296 868
srebrny
Sprawę wydłużonej odprawy przylatujących do Caracas zagranicznych turystów wyjaśnił na Every Passport Stam Wenezuelczyk zamieszkały zagranicą, który po dłuższym czasie przyleciał w odwiedziny do ojczyzny.
"Immigration and Foreign Travelers:
Upon arrival, I noticed a significant difference in the entry process for foreign passport holders. I asked the immigration staff why foreigners have to wait longer, and they explained that the agents cannot simply accept a tourist on the spot. Instead, all information is sent to a supervisor on duty who makes the final decision.".
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 04 Lut 2026 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
niebieski
Już wiemy jak Wenezuela będzie chciała zachęcić turystów by wybrali Wenezuele.

Z przymrużeniem oka. Oto nowa Minister Turystyki.

Załączniki:
86904348-7f7e-4324-9f58-2b95ef702c77.jpg
86904348-7f7e-4324-9f58-2b95ef702c77.jpg [ 157.57 KiB | Obejrzany 465 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 04 Lut 2026 12:44 

złoty
tanhayi napisał(a):
Już wiemy jak Wenezuela będzie chciała zachęcić turystów by wybrali Wenezuele.

Z przymrużeniem oka. Oto nowa Minister Turystyki.

Powód powołania jej na to stanowisko jest jednak inny niż myślisz - jest córką odpowiedniej osoby :) Zainteresowani mogą sobie wygooglać Diosdado Cabello.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#56 PostWysłany: 04 Lut 2026 12:49 

srebrny
Ministerstwo Turystyki z Wenezueli jest zbędne, od czasu nałożenia fatwy na ten kraj, przez wielkiego brata. Nic się tam nie ruszy, dopóki będzie embargo, na pozytywne informacje, na ich temat.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość