Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:23 

Jeśli od razu przeprowadzę się z Caracas do Los Roques, myślę, że nie będę miał żadnych problemów. W tych miejscach powinno być cicho, prawda? Nawet jeśli zdecyduję się pojechać do Los Roques i będę musiał czekać na lot następnego ranka, mogę zostać na lotnisku, nie wychodząc z domu. Czy mogę zostać na lotnisku na noc?

Tak, przepraszam, korzystam z tłumacza, ponieważ jestem Włochem
 Profil Relacje PM off  

Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨ Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨
Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN
#22 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:39 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 17 Sty 2025 09:25 --

Biorąc pod uwagę atrakcyjną cenę biletów, zdążyłem już podrzucić pomysł zmiany kierunku wyjazdu na tzw. zieloną szkołę w klasie mojej córki z Zakopanego na Caracas. Wyjdzie taniej, pogoda będzie pewniejsza, a i boliwarów trochę mi się na kieszonkowe pląta po szufladzie (z niewiadomych mi przyczyn w Kolumbii można było je dosłownie podnosić z ulicy).

A tu nagle piszecie że niebezpiecznie, że strzelaniny, narkotyki i prostytutki, to już sam nie wiem, MSZ też stanowczo odradza. Chyba jednak zostaną Krupówki. Zresztą matki z trójki klasowej też kręcą nosem.

...

Wydaje mi się, iż to nie pierwszy trolling w tym wątku, a przynajmniej mam taką nadzieję. Jasne, że nie wiadomo jak sytuacja się rozwiąże ale podróż z dzieckiem w 2025 r. do Wenezueli (pomijając czarter Rainbow na Margaritę) w mojej optyce to zachowanie skrajnie nieodpowiedzialne.

-- 17 Sty 2025 09:39 --

tiskone napisał(a):
Jeśli od razu przeprowadzę się z Caracas do Los Roques, myślę, że nie będę miał żadnych problemów. W tych miejscach powinno być cicho, prawda? Nawet jeśli zdecyduję się pojechać do Los Roques i będę musiał czekać na lot następnego ranka, mogę zostać na lotnisku, nie wychodząc z domu. Czy mogę zostać na lotnisku na noc?

Tak, przepraszam, korzystam z tłumacza, ponieważ jestem Włochem

A bierzesz pod uwagę scenariusz, w którym jednak będziesz musiał jednak opuścić lotnisko? Odwołane/zawieszone loty z CCS? Zamknięcie lotniska na noc? Jakiś stan wyjątkowy i jego konsekwencje? Pyłem wulkanicznym znad Islandii zawieje mocniej niż zwykle?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:45 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
olekskw napisał(a):
Nikt nie porywa regularnie dla okupu turystow

Czyli porywają nieregularnie ?

Czy będzie później zrzutka na turystę ?

olekskw napisał(a):
Ktos Cie porwal dla okupu, ze tak mowisz czy po prostu siejesz niepotrzebna panike i powtarzasz jakies bzdury?
.

Czyli trzeba być porwanym żeby móc napisać ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 17 Sty 2025 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Sądzę, że niepotrzebnie tracicie czas i energię na odpisywanie botowi/tollowi.

Włoch w Polsce z małym dzieckiem postanowił wybrać się na wczasy do Wenezueli - wszystko jak najbardziej logiczne :D

EDIT - zaktualizował, że jest Włochem we Włoszech. To ma jeszcze większy sens :lol:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 17 Sty 2025 13:43 
Awatar użytkownika

platynowy
No przeciez kolega italianski wie lepiej. Crime rate w Caracas wyzszy niz w Durbanie, ale co tam... :-)?
https://www.numbeo.com/crime/gmaps.jsp

Załączniki:
Zrzut ekranu 2025-01-17 124243.png
Zrzut ekranu 2025-01-17 124243.png [ 426.71 KiB | Obejrzany 1704 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 17 Sty 2025 17:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Apropos przyjaźni między Wenezuelą a Chile:
Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 17 Sty 2025 19:00 

srebrny
-- 17 Sty 2025 17:58 --

olekskw napisał(a):
michcioj napisał(a):
@tiskone czy sobie jaja robisz czy naprawde nic nie ogarniasz ?

Wenezuela jest znana z tego ze poziom bezpieczenstwa jest bardzo niski,
jest mnostwo gangow, strzelanin, panstwo jest w stanie rozkladu, policja potrafi cie okrasc a
gangi porywaja turystow dla okupu. morderstwa to normalka.

de facto jest jeden z najbardziej niebezpiecznych krajow na swiecie, w zyciu bym tam nie pojechal na wakacje z dzieciakiem.

Ktos Cie porwal dla okupu, ze tak mowisz czy po prostu siejesz niepotrzebna panike i powtarzasz jakies bzdury?

no tak, tylko slyszalem o takich porwaniach, no mnie osobiscie nikt nie porwal, bo nawet nie wyszedlem z lotniska
i kiblowalem 17 godzin w strefie tranzytowej.

ale jak bede w Wenezueli i mnie porwa, to dam potem znac :-)

Ostatnio edytowany przez michcioj, 17 Sty 2025 19:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Ancyna uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 17 Sty 2025 19:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czekamy na relację.
Dasz radę live?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 17 Sty 2025 20:26 

srebrny
@michcioj ja słyszałem o przypadkach porwań że strefy tranzytowej lotniska. Miałeś sporo szczęścia, że nic Ci się złego nie przytrafiło. Czy może zaszyłeś się w kiblu na te 17h, pisząc o kiblowaniu?!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 18 Sty 2025 02:21 

srebrny
-- 18 Sty 2025 01:19 --

nie wiem jacek po co te pytanie jak doskonale wiesz ze mialem na mysli ze utknalem i nie opuszczalem strefy tranzytowej lotniska przez 17 godzin.

-- 18 Sty 2025 01:21 --

olekskw napisał(a):
Tak, Wenezuela jest dosc niebezpieczna, ale zdecydowanie nie jest w takim stanie, w jakim byla jeszcze kilka lat temu. Zdecydowanie mozna pojechac, takze do Caracas i miec calkiem fajny czas. Nikt nie porywa regularnie dla okupu turystow i nie ma "mnostwa strzelanin", zakladajac ze trzymasz sie zona rosa / bogatszych dzielnic i nie szukasz problemow (narkotyki, prostytucja, lazenie o 3 nad ranem z telefonem przy uchu)

ok ciesze sie ze jest troche lepiej w Wenezueli niz bylo, no ale ze wzgledu na przestepczosc nie wyobrazam sobie tam jechac z partnerka i dzieckiem.
moze w grupie 3-4 osob, ale wszystkich doswiadczonych :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Sty 2025 09:22 

srebrny
Nie to co Meksyk, Brazylia, czy Kolumbia
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#32 PostWysłany: 19 Sty 2025 01:48 

srebrny
no ok, Meksyk to duzo sie dzieje, no ale w zaleznosci od regionu,
ale bez przesady Brazylia i Kolumbia sa dla w miare doswiadczonych ludzi jak najbardziej ok.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 19 Sty 2025 13:30 

srebrny
I oby nieświadomość, towarzyszyła Ci, podczas każdej, następnej podróży w te rejony 😅
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 19 Sty 2025 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Lubię opierać się na numbeo porównując miejsca które rozważam, czy to pod kątem cen czy bezpieczeństwa. Tak wygląda porównanie Caracas do Bogoty (która z mojej perspektywy ani nie jest specjalnie niebezpieczna, ani szczególnie bezpieczna, takie typowe wielkie miasto w tym regionie):

https://www.numbeo.com/crime/compare_ci ... Comparison

Nie spodziewałem się tego, ale nawet w porównaniu z Mogadiszu Caracas wygląda gorzej:

https://www.numbeo.com/crime/compare_ci ... Comparison
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#35 PostWysłany: 19 Sty 2025 16:51 

srebrny
jacek96 napisał(a):
I oby nieświadomość, towarzyszyła Ci, podczas każdej, następnej podróży w te rejony 😅

co ty powiesz ? w ilu z tych krajow byles ?

bylem w Kolumbii dwa tygodnie wiec sie troche o ten kraj otarlem jest znosnie jesli masz doswiadczenie.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 19 Sty 2025 17:38 
Awatar użytkownika

platynowy
michcioj napisał(a):
co ty powiesz ? w ilu z tych krajow byles ? ....

Oj, oj.... ja bym uwazal z takimi pytaniami, bo mozesz sie zdziwic... :D
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 19 Sty 2025 17:47 

srebrny
spoko, tylko nie rozumiem po co sugerowanie mi ze nie znam poziomu bezpieczenstwa np. w Kolumbii w ktorej bylem.
po co tak gadac ?

Kolumbia jest duzo bardziej spokojniejsza niz Wenezuala, wiec podejrzewam ze jacek96 byc moze w zadnych z wymienionych
przez siebie krajow (Brazylia, Kolumbia, Meksyk) zwyczajnie nie byl bo sugeruje ze poziom bezpieczenstwa jest podobny. a nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 19 Sty 2025 17:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Jednak się zdziwisz....
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 05 Paź 2025 15:36 

michcioj napisał(a):

dajcie znac jak ktos kupil, pojechal i wrocil w calosci ;)

Z kronikarskiego obowiązku i by pomoc innym szukajacym jakiegokolwiek info o Wenezueli w 2025 (źródeł jest tyle co kot naplakal) zglaszam sie.

Loty bez zarzutu, A330 od plusultra znany z czarterow do Kolumbii i na margarite (maja nawet rozrywke pokładowa po polsku). Bardzo problematyczna kontrola paszportowa kiedy ma sie Polski paszport, ale po drobiazgowym przesluchaniu, telefonach itp udalo sie wjechac.

Sama Wenezuela albo nie jest tak niebezpieczna jak zostalo to ukazane na forum albo mialem bardzo duzo szczescia. Mieszkalem na wybrzezu kontynentalnej wenezueli oraz w samym caracas. Oczywiscie sam nie pchalem sie w kłopoty na własne zyczenie, typu chodzenie solo z telefonem po zachodnich barrios Caracas ale w ciagu dnia zylem normalnym zyciem bez przesadnie zwiekszonej czujnosci. Sami lokalesi mowia ze ostatnich latach kwestie bezpieczenstwa zmienily sie bardzo na plus. Widziałem ze nie odwracaja sie nerwowo na dzwiek jadacego motocykla, nikt tez nie chowal telefonu na ulicy. Ludzie w metrze tez uzywali normalnie komorek co kiedyś było podobno nie do pomyslenia. Na pewno ogolny poziom bezpieczenstwa jest nizszy niz w europie i jakos przesadnie nie rekomenduje tego kierunku ale na pewno bym go nie demonizowal. Same widoki i klimat na miejscu naprawdę super, jednak aby nie kusić za bardzo losu, nie zapuszczalem sie wglab kraju.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 05 Paź 2025 15:48 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
@AroArek9 proszę napisz więcej o tej kontroli
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość