Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Paź 2025 16:25 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Należy mieć na uwadze, że na polskiej rządowej stronie z informacjami dla podróżujących Wenezuela jest zakwalifikowana jako kraj, do którego odradzane są wszelkie podróże za wyjątkiem zorganizowanych wyjazdów grupowych na Margaritę i okoliczne wyspy stanowiące ten sam region turystyczny. Oczywiście można się tym nie przejmować ale warto sprawdzić, czy posiadane ubezpieczenie nie ma wyłączeń w takiej sytuacji. W OWU dla posiadaczy karty kredytowej PKO BP takowe jest. W Wenezueli byłem w styczniu 2024 i wówczas ostrzeżenie miało niższy poziom tj. odradzano wszelkie podróże, które nie są konieczne, przy czym ww wyspy i Park narodowy Canaima nie były objęte tym ostrzeżeniem. Zaostrzenie czy podwyższenie poziomu ostrzeżenia (cały obszar kontynentalny jest kwalifikowany jako odradzanie) też należy uwzględnić, podobnie jak zeszłoroczne protesty i demonstracje po wyborach prezydenckich, zapowiedzi prezydenta Wenezueli o przyłączeniu części obszaru Gujany czy ostatnie wiadomości, że USA zwiększa liczebność wojska w pobliżu Wenezueli. Również i te, że siły USA prowadziły ćwiczenia w zajmowaniu portów i lotnisk.
Uważam, że warto mieć świadomość sytuacji a nie tylko pocieszać się informacjami, że ten czy inny czuł się bezpiecznie w Wenezueli.
Przy okazji, na lotnisku Porlamar (wyspa Margarita) kontrola dokumentów była wówczas rutynowa - czy coś się zmieniło od tego czasu albo czy dotyczy to przejść granicznych na kontyncie - nie mam pojęcia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Weekend w sercu Wielkiej Brytanii 🇬🇧🏙️ City break w Londynie za 649 PLN Weekend w sercu Wielkiej Brytanii 🇬🇧🏙️ City break w Londynie za 649 PLN
Floryda + Bahamy 😎😍 Loty i rejs w kajucie z balkonem i pełnym all inclusive za 4608 PLN Floryda + Bahamy 😎😍 Loty i rejs w kajucie z balkonem i pełnym all inclusive za 4608 PLN
#42 PostWysłany: 05 Paź 2025 19:16 

piotrkr napisał(a):
napisz więcej o tej kontroli

Po przylocie stałem ze wszystkimi w jednej kolejce do kontroli, kiedy przyszla moja kolej, kiedy tylko zobaczyli moj paszport uslyszalem ojoj i zapraszamy na bok. Seria pytan o cel podrozy, kilkukrotne sprawdzenie miejsc noclegowych w tym telefonow (znikali wiec zakładam ze potwierdzali czy rezerwacje sa wazne), mnostwo pytan o to jakie atrakcje mnie interesuja, te same pytania padaly wielokrotnie aby sprawdzic czy nie zmienie wersji. Sprawdzali z grubsza telefon, moje socjale oraz socjale moich bliskich, zdjecia itp. Wymagali nawet potwierdzenia zatrudnienia w polsce i wymyślili ze ma to byc moja karta wejscia do biura (musialem dzwonic do Polski specjalnie aby mi doslali takie zdjecie). Robili mi zdjecia i gdzieś wysylali dalej przez whatsapp. Ostatecznie chyba uznali ze mam czyste intecje i mnie wpuscili, ale baaaardzo ich interesowało co zamierzam robic w caracas. Na wylocie bylo juz w miare rutynowo ale mialem kilka pytan sprawdzajacych. Podczas pobytu nie mialem juz zadnej stycznosci z organami panstwa. Wiedzialem na co sie pisze lecac tam i bylem świadom, ze mogą byc pytania na granicy, kraj jest specyficzny. Na plycie lotniska stal rosyjski rzadowy samolot, jesli cos jest przetlumaczone z hiszpanskiego to na rosyjski perski i dopiero angielski. A jako ciekawostke dodam ze zalapalem sie tez na święta bozego narodzenia które w tym roku wypadaly w Wenezueli 1.10, a połowa Gujany jest oficjalnie prezentowana jako granica państwowa Wenezueli na każdym bilboardzie czy mapie
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:08 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 05 Paź 2025 20:08 --

Niesamowite. Ciekawe czemu tak. Kazali ci odblokować telefon? Co by było gdybyś odmówił? "Tylko" deportacja?

@AroArek9
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:13 

To nie pytanie do mnie, ale zakładam że gdybym nie współpracował to by mnie nie wpuścili. Polecam film na kanale BezPlanu na YouTube gdzie właściciela kanału nie wpuszczono do Wenezueli i opisywał jak wyglądał proces deportacji
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:33 

srebrny
Obejrzałem . Ciekawe. Ale trochę sam sobie nagrabił, bo się stawiał ;)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Paź 2025 21:58 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrkr napisał(a):
Niesamowite. Ciekawe czemu tak. Kazali ci odblokować telefon? Co by było gdybyś odmówił? "Tylko" deportacja?
@AroArek9

Żądanie dostępu do telefonu, to nie takie nietypowe.

#47 PostWysłany: 06 Paź 2025 07:38 

srebrny
-- 06 Paź 2025 06:35 --

Bardziej chodziło mi o "kiedy tylko zobaczyli moj paszport uslyszalem ojoj i zapraszamy na bok.". Co on tam musi mieć w tym paszporcie ;)

-- 06 Paź 2025 06:38 --

A co do żądania odblokowania telefonu, to słyszałem o tym w kontekście Stanów Zjednoczonych. Czy jest gdzieś lista krajów gdzie coś takiego może się zdarzyć? Nie wiem czy bym się zdecydował na wyjazd do takiego kraju.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Paź 2025 11:41 

srebrny
To się może zdarzyć wszędzie, w każdym kraju. Lepiej nie wyjeżdżać z Polski.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 07 Paź 2025 17:15 

srebrny
albo wyjezdzac z czysciutkim sformatowanym iphonem, gdzie masz wszystko w chmurze. czyscisz takiego iphona, potem wjezdzasz do jakis usa
i sciagasz sobie wszystko z iclouda.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 07 Paź 2025 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Tja, podaj czysty telefon do gościa na trzepanku - masz murowane podejrzenia i przetrzymanie na dłużej.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość