Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Mar 2016 16:49 

niebieski
Cześć,
Czy jest jakaś inna opcja na dostanie się do Leticii w cenie niższej niż przelot z Bogoty liniami LAN i Avianca ?
W interesującym mnie terminie tj. grudzień 2016 to ( na chwilę obecną ) koszt ok. 250 eur / osoba :(
I jeszcze pytanie dla osób, które odwiedziły Leticię - ile dni przeznaczyć optymalnie na pobyt na miejscu ? Dwa ? Trzy ?
I czy był ktoś z Was może w Puerto Narino ? Warto czy może poświęcić czas na wycieczkę zorganizowaną z samej tylko Leticii? Z góry dziękuję za wszelkie informacje w tym temacie.
Kasia
 Profil Relacje PM off  

🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN 🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN
Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN
#2 PostWysłany: 21 Mar 2016 16:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Podobnie jak z Iquitos w Peru. Tylko samolotem albo statkiem.

Sprawdź stronę Avianci, ale zaloguj się: Kraj - Kolumbia, język - Angielski
Czasami się zdarza, ze loty krajowe są tańsze tak.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Mar 2016 16:59 

niebieski
Dzięki Zeus, ale te ceny to właśnie ze strony Kolumbijskiej.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lis 2017 08:42 

Poszukuje z wyprzedzeniem kontaktu do sprawdzonych przewodników w okolicy miejscowości Leticia. Planuje wyjazd do Kolumbii wraz z regionem Amazonas, gdzie poza dzungla chciałbym dotrzeć do autentycznych miejsc z lokalną społecznością. Poza jednym adresem mailowym polecanym w wątku "Miejsca do odwiedzenia" niestety nie natrafiłem na wiele informacji. Będę bardzo wdzieczny gdyby ktoś w ostatnim czasie był w tym regionie i mogł podzielić się swoimi spostrzezeniami. Mile widziany lokalny człowiek (nie koniecznie ze znajomoscia angielskeigo), a nie biuro podrozy z ładna strona internetowa, opcja all inclusive i pakietem w 20 osobowej grupie :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Lut 2018 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Hej,

Jest ktoś na świeżo po wizycie w Leticii? Właśnie zabieram się za planowanie wyprawy i póki co bilety w akceptowalnych cenach. Zastanawiam się na ile najlepiej tam lecieć (3/4/5 dni?). Jeśli ktoś ma kontakt do sprawdzonych autochtonów/noclegowni etc. to też chętnie przygarnę!

#6 PostWysłany: 05 Lut 2018 16:28 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
Może nie na świeżo, ale mi wystarczyło 3 noclegi. W dzień przylotu wyskoczenie na druga stronę granicy do Tabatingi. Potem 2 jednodniowe wypady - rzeką przez wyspę małp do Puerto Narino, a drugi dzień pieszo przez dżunglę. Noclegi były dobre w hotel villa palma - i znająca angielski właścicielka, która pomogła ogarnąć wyprawy.
Kasica88 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 17 Lut 2018 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@radionx Dzięki, a hotel rezerwowałeś już po przylocie?

#8 PostWysłany: 19 Lut 2018 18:04 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
Akurat ten hotel zaklepałem z kraju przez booking. Niestety teraz go na bookingu nie widzę, ale na innych jest - widocznie zakończyli współpracę.
Kasica88 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 25 Lip 2018 15:13 
Awatar użytkownika

niebieski
W Leticii spaliśmy w hostelu Piranita. Hostel raczej dość podstawowy, al niedrogi. W cenie malutkie śniadanie, kuchnia do dyspozycji, przyjemny balkon, na którym można wypić piwko i poobserwować życie na ulicach Leticii. Można też za ich pośrednictwem zorganizować wycieczkę do dżunglii, na co się zdecydowaliśmy (nie było prolemu z anulacją wcześniej zabukowanych noclegów i z odzyskaniem pokoju po powrocie).
Polecam!

#10 PostWysłany: 31 Gru 2022 16:28 
Awatar użytkownika

Loty: 361
Kilometry: 639 118
niebieski
To ja się podepnę z pytaniem. Czy e drugiej połowie lutego warto w ogóle wybierać się do Leticii? Był ktoś w tym okresie? Pytam oczywiście ze względu na porę deszczową.

#11 PostWysłany: 31 Gru 2022 16:47 

Byłem w zeszłym roku pod koniec lutego i pogoda była w miarę ok (Leticia, PN i okolice). Za wyjątkiem jednego dnia, kiedy padało non-stop, zdarzały się pojedyncze dni z 1-2 godzinnymi opadami. Zatem jak na dziewięć dni pobytu w Amazonii można powiedzieć, że prawie w ogóle nie padało :) Chociaż pochmurno bywało często.
Ale jak to w takim klimacie bywa, wszystko zależy od szczęścia.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 07 Cze 2023 03:09 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 731 317
niebieski
radionx napisał(a):
Może nie na świeżo, ale mi wystarczyło 3 noclegi. W dzień przylotu wyskoczenie na druga stronę granicy do Tabatingi. Potem 2 jednodniowe wypady - rzeką przez wyspę małp do Puerto Narino, a drugi dzień pieszo przez dżunglę. Noclegi były dobre w hotel villa palma - i znająca angielski właścicielka, która pomogła ogarnąć wyprawy.

@radionx Powiedz czy do Puerto Narino płynąłeś na własną rękę czy kupiwałeś gotową wycieczkę?
Może ktoś był ostatnio i ma świeże informavje tzn. jak dlugo się płynie w jedną stronę, jakie to koszty?

Image
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Cze 2023 02:37 
Awatar użytkownika

niebieski
No to odpowiem sobie sam . Do Puerto Nariño pływają trzy różne firmy , ale każda w inny dzień . Godziny i ceny wszystkie firmy mają takie same. Warto kupić bilet dzień wcześniej bo często w dniu kursowania już bilety są wyprzedane. Bilet kosztuje 38 tys COP w jedną stronę , płynie się 2 godz i 15 minut. Po drodze łódka zatrzymuje się w kilku miejscach wysadzając lub zabierając ludzi . Na miejscu każdy turysta po przypłynięciu płaci opłatę wjazdową w wysokości 15 tys COP. Same Puerto Nariño bardzo spokojne i ciche, fajne miejsce jeżeli ktoś chce odpocząć od zgiełku Letici. Słychać odgłosy dżungli . No i chyba jest taniej bo ryba na obiad to koszt 15-18 tys COP za porcję ( w Letici 25-30 tys. COP) . Nie wiem jak z noclegami bo w ten sam dzień wracaliśmy ale hosteli trochę jest. Rzeczywiście nie ma aut i motorów . Widzieliśmy tylko ten mały ambulans a zamiast śmieciarki jeździ nowiutki ciągnik Cubota z przyczepką na którą ładują śmieci .

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 15 Cze 2023 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
A da się tam przedostać do Peru? Np. łodzią do Iquitos?

#15 PostWysłany: 15 Cze 2023 15:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@cart pewnie że się da. Pływają tam duże promy tylko na pewno nie codziennie , trzeba by zrobić rozeznanie . Można podróż spędzić na pokładzie w hamaku lub wykupić kabinę. Jest to fajna przygoda , płynąłem w ten sposób z Manaus do Belem w Brazylii

Image
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#16 PostWysłany: 22 Gru 2023 11:04 

niebieski
W lutym 2024 wybieram się w czasie kolumbijskiej podróży na trzy doby do Amazonii.

Ramowy plan wypadu:
- Poranny przelot na trasie Bogota - Leticia
- Rejs do Puerto Narino
- Trzy noclegi w Cabañas Dechi (znalazłem polecenie na jednej z grup - czy ktoś z forumowiczów może też tu był?)
- Spędzenie czasu na lokalnych atrakcjach (delfiny, piranie itp itd)

Pytanie:
- Jaka odzież i obuwie jest niezbędne na taki wypad? Jak powinniśmy się przygotować jeśli chodzi o środki higieny oraz owadobójcze?
- Czy bilety na prom do Puerto Narino idzie kupić online (zgaduję, że pewnie nie)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Kwi 2024 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 270 071
Wow, zdziwiony jestem jak mało informacji na tym forum jest o wyprawie do Amazonii.

@mmaratonczyk jako jedyny praktycznie coś wniosłeś do tematu. Zatem ja pozwolę sobie na kilka podstawowych, ogólnych pytań - może coś podpowiecie, a tuż po powrocie postaram się zasypać garścią niezbędnych informacji.

Czy wyprawę do Amazonii, tj. przejście dżunglą, zobaczenie zwierząt, rejs rzeką, etc. ogarniać na miejscu, np. pytając napotkane osoby czy już takie atrakcje zarezerwować z poziomu PL, z wyprzedzeniem?
Generalnie jak taką wyprawę zorganizować po kolei? Wiem, że zacznę od lotu Bogota - Leticia. Wiem, że spędzę tam 3 noce. Ale co dalej? rezerwować gdzieś nocleg?
Dostałem pierwszą, kompleksową ofertę na 400$ za osobę ale ani nie kwapię się korzystać z gotowców, ani cena nie jest raczej zachęcająca.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Kwi 2024 09:49 
Awatar użytkownika

złoty
Czym jesteś zdziwiony ?, przecież też się pytasz jak większość, a potem pewnie nie będzie czasu na napisanie czegoś, tak jak post wyżej, gość się zapytał i już od grudnia się nie loguje do serwisu, na pytanie odpowiem tak, dziwi mnie niezmiernie, że ktoś ciągle pyta o to samo, zawsze na miejscu jest dużo taniej
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 10 Kwi 2024 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 270 071
Stary, a wystarczyło zacząć od drugiego zdania i byłoby tak fajnie.
Tak, mi osobiście przez takie komentarze nie chce się później logować i nic pisać - w punkt!

pozdrówki i szerokich podróży! :)
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 10 Kwi 2024 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 576 582
niebieski
Spokojnie ogarniesz na miejscu takie wycieczki, praktycznie każdy nocleg w Puerto Narino takie organizuje, a jak nie oni to znają kogoś w wiosce kto organizuje. Wycieczki typu poranne wyjście do dżungli, wyjście w nocy, łowienie piranii i oglądanie różowych delfinów kosztowały w okolicach 70-100zł.
startowiec55 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość