Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 30 Lis 2023 00:56 

niebieski
W konkurencyjność cenową Nepalu nie wątpię ;)

Tanzania jest bardzo piękna, ale dla europejskiego turysty bardzo droga.
3 tygodnie w Tanzanii, z czego tydzień Kili, 4 dni na safari i reszta zwykłe "szlajanie" się po miastach (bez Zanzibaru) kosztowały między 25 a 30 tysięcy złotych.

Kilimandżaro z napiwkami ok. 2000 USD
Safari 4-dniowe ok. 1500 USD
Przelot jakieś 3500 zł (no nie była to promocja, ale termin pasował, połączenie KLM było wygodne, więc je wybraliśmy)
Szczepienia w Polsce też około 3500 złotych (nie miałem wcześniej żadnych, więc robiłem cały pakiet. Najdroższa jest wścieklizna... ale kilka miesięcy później osobę znajomą podrapał nieznajomy kot... i się okazało, że wtedy szczepienia robi NFZ... także szukajcie kota...)
W marcu był drogi dolar, więc same te "koszty stałe" wyniosły ~23k. Reszta na miejscu już w miarę przystępnie, nie było jakoś bardzo drogo, choć też nie jest to poziom cenowy Azji. Generalnie jest tak, że można np. spać za 20 USD i zjeść za 3 USD, ale to będzie w mocno lokalnym standardzie. Jak chcemy spać w porządnym hotelu, to cena już będzie europejska albo i wyższa.

Dla porównania - 2 tygodnie na Kubie podróżowania na własną rękę, 2 osoby (para), trasa bogata w atrakcje i naprawdę niczego sobie nie odmawialiśmy - 2 000 EUR za całość (na parę, nie na osobę). To był przełom 2021/2022.

Więc tak, Kilimandżaro jest dla tych, którzy mają to marzenie w głowie i nie żal im oszczędności ;)

Teraz dolar staniał, więc w wersji budżetowej da się to zrobić za 10-11 tysięcy zakładając, że celem jest tylko to. Przeloty są do zrobienia za 2200-2500 (Ethiopianem ze Sztokholmu, dolot low-costem), trekking z napiwkie jaieś 1800 USD, czyli obecnie jakieś 7100 i na miejscu minimalnie po 1 nocy przed i po, jakieś drobne zakupy. Transport z lotniska JRO większość trekkingów ma wliczony.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍 🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍
Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu
#102 PostWysłany: 09 Gru 2023 01:23 

Zbanowany
niebieski
Jak radziliście sobie z wysyłką pieniędzy za safari czy wejście na Kilimandżaro ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 20 Gru 2023 17:15 

subway napisał(a):
surinnnn napisał(a):
dzięki!
chcą 150$ zaliczki, reszta gotówką po przylocie.
planujemy czerwiec :)
Jak byś ocenił Twoją formę przed wejściem? ile np. razy ćwiczyłeś w tygodniu?
może pytania banalne :mrgreen: ale zastanawiam się jak to będzie na szlaku...

Surinnnn,

A na jaką kwotę wycenili Ci całe wejście na Kilimandżaro? Ilu dniową wersje planujecie?

sorry za pozna odp.
poniżej cena bez napiwków
TREKKING COSTS:
Machame 7 days 6 nights $1765 per person
 Profil Relacje PM off
Dryblas uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 24 Gru 2023 02:24 

niebieski
malawita napisał(a):
Jak radziliście sobie z wysyłką pieniędzy za safari czy wejście na Kilimandżaro ?

Płatność w gotówce na miejscu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
malawita uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 19 Sty 2024 17:39 

hej,

jakie ubezpieczenie kupiłeś?
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 23 Sty 2024 18:21 

Darek M. napisał(a):
Załatwiałem całość 2 dni przed i już nie było czasu na opłacanie, wiec płaciłem dzień przed trekkingiem. Po przylocie i zameldowaniu w hotelu.

Dlaczego korzystałeś z big five? Dzięki Twoim namiarom skontaktowałam się z Isaackiem z Arrow Trekking i wszystko z nim ustaliłem (cenę, trasę)
Dlatego zastanawiam się do czego potrzebne jest biuro/ organizator big five.

Jeszcze pytanie o ubezpieczenie. Gdzie kupowałeś? Miało opcje po,oczy helikoptera? Czytam niektóre relacje i zalecają mieć taka opcje. Isaack napisał ze jest to zbędne.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 23 Sty 2024 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Bo nie znałem wtedy Arrow Trek, a Big Five dało mi dobra cenę :)

Co do ubezpieczenia to mam Alpenverein (z heli w razie W) oraz darmowe do kart kredytowych (tutaj nie pamiętam, czy jest).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
surinnnn uważa post za pomocny.

#108 PostWysłany: 23 Sty 2024 20:23 

Dzięki :) :) ;)

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 23 Sty 2024 23:25, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 24 Sty 2024 00:40 

niebieski
surinnnn napisał(a):
hej,

jakie ubezpieczenie kupiłeś?

Do standardowego z karty kredytowej (które obejmuje trekking tylko do jakiejś wysokości, nie pamiętam dokładnie, ale atak szczytowy na Kili był powyżej) dorzuciłem sobie https://bezpiecznypowrot.pl/ od PZU.
Cena niezła i polisa na cały rok, więc potencjalnie można jeszcze wykorzystać.
 Profil Relacje PM off
surinnnn lubi ten post.
surinnnn uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 25 Sty 2024 12:10 

Dzięki!
Jeszcze tylko muszę bilety ogarnąć a ceny są kosmiczne na koniec sierpnia początek wrzesnia.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 07 Lip 2024 17:03 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
Potwierdzam, że jak ktoś ma czas na poświęcenie mniej więcej dnia w Moshi, można znaleźć naprawdę dobrą cenę za Kilimandżaro. Znajomi poznani w mojej podróży byli w stanie nawet złapać okazję za 1150 USD na 5 dni (bez napiwków) na trasie Marangu, inny znajomy zapłacił 1200 USD za siedmiodniową trasę bodajże Machame. Ja oczywiście przepłaciłem (2160 EUR za 8 dni obejmujących Kilimandżaro z Marangu, zwiedzanie Materuni oraz safari w Tarangire i Ngorongoro z wizytą w wiosce Masajów), bo przyjechałem wieczorem, a zależało mi już następnego dnia zacząć wspinaczkę, ale przynajmniej miałem napiwki oraz wszystkie posiłki oraz transport wraz z odwozem na lotnisko w cenie, więc grosza nikomu przez ten przeszło tydzień nie musiałem dawać, a i żadnego sprzętu nie miałem (leciałem do Tanzanii tylko z podręcznym ważącym raptem 5 kg), zatem wszystko potrzebne do wspinaczki było wypożyczone od nich. Swoją drogą to pierwsze moje takie doświadczenie w życiu, że płacę raz i przez kolejny tydzień żadne finanse mnie nie interesują, bo zawsze wszystko na własną rękę robiłem, ale afrykańskie upały tak mnie wykończyły, że chciałem już tylko iść pod górę i nic więcej. Kilimandżaro jest magiczne, każdemu miłośnikowi gór tę wyprawę polecam. Idzie się łatwo, tylko ostatni odcinek jest męczący, bo choroba wysokościowa daje się we znaki, a i jest bardziej stromo niż na innych etapach wspinaczki. Po raz pierwszy poczułem tę słynną "chorobę", ale u mnie bardziej przejawiało się to bólem żołądka niż czymkolwiek innym (do teraz nie wiem, czy to wysokość czy pokarm mi zaszkodził, choć o dziwo wszystkie objawy były tylko tak między 4000m a 5000m, powyżej tej bariery nagle ustało jak ręką odjął i na samym szczycie czułem się doskonale). Głowa wiadomo, że też trochę boli, ale to nic w porównaniu z nagrodą, jaka czeka na szczycie - cudowne widoki. Paradoksalnie bardziej zmęczyło mnie schodzenie niż sama wspinaczka i to nie tylko kolana, ale te najmniejsze palce u nóg cierpiały niemiłosiernie, a dodatkowo słońce mnie spaliło. Tak czy inaczej chyba jeszcze na Kilimandżaro kiedyś wrócę, choć raczej inną trasą i już trochę lepiej przygotowany (nie miałem nawet własnych okularów słonecznych, hehe).
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#112 PostWysłany: 18 Lip 2024 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 238 068
Moze komus sie przyda.

Nasza afrykańska przygoda kosztowo wyglądała następująco:
07.03
- Przylot do Nairobi wczesnie rano
- odbiór przez przewodnika z kierowcą (jeep safari)
- przejazd do Hotelu Penety Amboseli (https://maps.app.goo.gl/xNV6csSprzUFEFFL6)
- Park Amboslei
- jedzenie sniadanie, obiad, kolacja)

08.03
- drugi dzien w parku Amboseli rano
- Przejazd do Parku Tsavo East
- Wizyta w Parku Tsavo East
- Przejazd do Hotelu Taita Hills (https://maps.app.goo.gl/Fu7duenMQqWbboen6)
- jedzenie (sniadanie, obiad, kolacja)

09.03
- transfer do Moshi (autem)
- Hotel w Moshi (dodatkowo platny pokoj z lazienką, 20 USD za noc, za 2 osoby, ze sniadaniem-> https://maps.app.goo.gl/5poU8WX6AAGS56tU9)
- odprawa z przewodnikiem na Kilimanjaro

10.03 - 15.03
- wejście na Kili
- Trasa Marangu z dodatkową aklimatyzacją w Horombo

16.03
- Przejazd marszrutką z Moshi do Mombasy (12h nie polecam ale taki mieliśmy kaprys:) )
- transfer z Mombasy do Diani Beach pod hotel

Za to wszystko co opisałem wyżej zapłacilismy 2100 USD od osoby czyli: wstepy do parków, transfery, hotele, wejscie na kili (bez napiwków), jedzenie.

Pozdrawiam
2 ludzi lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

#113 PostWysłany: 15 Wrz 2024 08:32 

Hej,

Kili zdobyte :-) dziękuję za wszystkie wskazówki i odpowiedzi na moje pytania.
wchodziliśmy z Arrow Trekking. 7 dni, Machame Route, 1765$ plus 300$ napiwki.
byliśmy tylko we dwoje. Isaack wraz z ekipą zrobili mega robotę. polecam jeżeli ktoś chce zdobyć Kili. namiary do Isaacka +255 756 946 108

Przed wyprawą trenowaliśmy 6mc- głównie kardio.
1,5 miesiąca przed wyjazdem trenowaliśmy w hipoksji. zaczęliśmy od 4000m, ostatni tydzień trenowaliśmy na 6000m.
na kili weszliśmy bez problemu, 0 choroby wyskoścowej, bólu głowy czy problemów z oddychaniem - mam astmę.

zrobiliśmy też komplet szczepień zaleconych przez lekarza z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej. Ten sam lekarz przepisał nam Diuramid, który braliśmy od 1 dnia wspinaczki, 2x1 tab.
Nasze przygotowanie uważam za bardzo dobre.

Ale nie jest to góra dla każdego.
podczas zdobywania szczytu widzieliśmy mnóstwo ludzi z tlenem, wciąganych na szczyt przez przewodników, niekorzy wyglądali jakby nie widzili co się dzieję, niektórzy nie mieli siły iść, inni płakali. helikopter latał cały czas.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#114 PostWysłany: 15 Wrz 2024 10:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolejny zadowolony z Isaacka :)
Zaciekawiłeś mnie z tą hipoksją, myślę że dało Wam to bardzo dużo. Ja mocno odczuwałem chorobę wysokościową. Kondycja świetna, ale na tej górze inne predyspozycje są ważniejsze. Możesz przybliżyć temat hipoksji?

#115 PostWysłany: 15 Wrz 2024 11:16 

pompowali sale treningową (jak na siłowni bieżnia, schody itd.) do wybranej przez nas wysokości. w takich warunkach trenowaliśmy 1,5godziny.
na 6tys tlenu było 9,8%
po wejściu do sali puls był szybszy, bardziej się też pociłam. 1,5 litra wody wypijałam podczas treningu.
trenując na schodach czułam się jak w slow motion :lol:

trenowaliśmy w warszawie. można też było przenocować w takich warunkach.
myślę, że hipoksja zrobiła robotę. nie odczuwaliśmy zmian wysokości, nie mieliśmy problemów z oddychaniem, głowa nas nie bolała itd.
generalnie nic nam nie dolegało.

poniżej link Airzone.

https://airzone-zamienie.pl
 Profil Relacje PM off
grondo lubi ten post.
grondo uważa post za pomocny.

#116 PostWysłany: 23 Wrz 2024 16:36 

niebieski
Na początku grudnia idziemy w 2 osoby Lemosho route 8 dni w cenie 1450 USD od osobowy z prywatnym kiblem.
Po powrocie dam znać, bo cena zacna. Odpytałem chyba 50 lokalnych przewodników.
Potem lecimy na 4 dni na Zanzibar
 Profil Relacje PM off
hudyts lubi ten post.

#117 PostWysłany: 16 Gru 2024 18:03 

niebieski
Wróciłem.

W skrócie jakby ktoś się wybierał na Kilimanjaro to proszę pytać. My weszliśmy w zasadzie bez większych problemów i to w porze deszczowej.

Co do agencji to dzielą się one na 2 grupy:
- prywatni przewodnicy
- duże agcencje, które na końcu i tak podnajmują tych pierwszych dokładając 30% ceny

Niestety często mozna spotkać oszustów. W skrajnych przypadkach znikają bo zapłacie. Czasem nie płacą porterom po treku.

My trafiliśmy na super przewodnika. Na naszą dwójkę było w sumie 12 osób "obsługi" - w tym kucharz, kelner, dwóch przewodników i reszta to porterzy.
Jakby ktoś był zainteresowany to kontakt jest na stronie:
https://www.hikingheroes.co.tz

Whatsapp - John: +255 757 576 529

Sama strona nie jest zbyt aktualna, bo facet jest w górach i nie ma czasu na internet. Na ceny też nie patrzcie - to wszystko jest do ustalenia
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#118 PostWysłany: 17 Gru 2024 13:12 

Właśnie wróciłam z super wyprawy po Tanzanii.
Byłam na wyprawie na Kilimandżaro 6 dni trasą Machame, genialny trekking. Piękne krajobrazy, cudowni ludzie, niesamowite widoki. Wzruszenie na szczycie.
Byliśmy również na Safari 4 dni (Serengeti i Ngorongoro wioska Masajów). Niesamowite wrażenia, mnóstwo zwierząd w zasięgu wzroku, ręki.
Tanzania zaskoczyła nas wspaniałymi, otwartymi, uśmiechniętymi i bardzo miłymi ludźmi. Wspaniałą kuchnią, dobre i zawsze świeże jedzenie.

Koszty (na osobę):
Bilety lotnicze: 2700zł.
Kilimandżaro (na wyprawie było 12 osób z obsługi, 2 przewodników, kucharz, kelner): 1550$ + 900$ (napiwki)
Safari: (za wszystko, przewodnika, auto, noclegi, posiłki, wejścia etc.): 1250$

Całą podróż organizowałam przez:
Jeff Mutembei
Strona: http://www.mtkenyaexplorersafaris.com/
e-mail: mutembei2010@gmail.com
tel: +254 722 323 399
Bardzo polecam!!! Solidnie, wszystko zorganizowane zgodnie z ustaleniami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#119 PostWysłany: 30 Sty 2025 20:37 

Loty: 199
Kilometry: 399 523
Skuszony dobrymi opiniami będąc na miejscu skorzystałem (byłem solo, na szczyt wszedlem wczoraj 29/01/25) z oferty Isaaca i Arrow Safaris & Trekking na 5-cio dniowe Safari i 5-cio dniowy trekking trasą Marangu. Wszystko było ogarnięte super.
Obecne ceny u Isaaca:
-1620 $ 5-cio dniowe trekking trasa Marangu;
- 80 $ wypożyczenie ubrań/koniecznego sprzętu,
- 300 $ napiwki dla załogi.

Jestem bardzo zadowolony, polecam go szczerze. Jeśli ktoś szuka jak najtańszej można spróbować skorzystać z oferty GetYourGuide. Ceny sa niższe niż bezpośrednio w agencjach. Kilka razy korzystałem z tej aplikacji, nigdy sie nie zawiodłem.

Załączniki:
20250130_212639.jpg
20250130_212639.jpg [ 273.71 KiB | Obejrzany 512 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 30 Sty 2025 23:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Szacun za aklimatyzację. Ja bym nie dał rady w 5 dni tam wejść. 6 na przeciwbólowych ok :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość