Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 29 Gru 2022 16:41 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 468 306
srebrny
Tutaj jest fajny wątek o napiwkach. Mój ulubiony :).
Trochę robimy OT, ale nie w zlej woli :)

2 ludzi lubi ten post.

🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍 🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍
Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu
#82 PostWysłany: 29 Gru 2022 20:49 

HON fly4free
Darek M. napisał(a):
Firmy które miały tak niskie ceny mówiły od razu o napiwku 300 USD przy 7-dniowym trekkingu

Właśnie na tym polega ta patologia: że od razu jest mowa o napiwkach jako czymś oczywistym / obligatoryjnym ; i nie ma znaczenia czy to 16 osób czy 4 - firma zatrudniająca tych ludzi powinna im w pierwszej kolejności godziwie zapłacić za określoną pracę, którą wykonują, zwłaszcza, że mają z czego ściągając takie góry kasy z turystów. I nie, kompletnie nie przekonują mnie tłumaczenia, że to be rząd prawie wszystko zabiera, a my biedni ledwo ciągniemy ten interes, więc musicie dać extra napiwki naszym pracownikom.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 29 Gru 2022 21:24 

platynowy
Na tym forum jest temat Rejs od R do S o rejsach wycieczkowych. Tam nikt nie pyta czy trzeba dać, tylko ile dać. Promy wypływają z Europy i stanów, kolebka cywilizacji, nikt nad zasadnością procederu się nie zastanawia.

Głęboka afryka, biedny szerpa dostaje mniej niż 100 zł. za wykonanie ciężkiej pracy. Dyskusja na całego, bo czy w ogóle powinien dostać, skoro oni wszyscy i tak za pół darmo pracują
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#84 PostWysłany: 30 Gru 2022 00:22 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
@marek2011 W niektórych krajach cena po prostu jest rozbita i osobno podają napiwki i tak jak Kothson pisze w rejsach tez to jest. Co za różnica dla Ciebie skoro znasz widełki i ceny?
Kilimandżaro jest niestety drogie i pewnie tak zostanie. Podałem cenę jaka płaciłem, mogłem z tego urwać jeszcze 50 USD ale zapłaciłem za cały wyjazd i tak kilka ładnych tysięcy mniej niż ludzie którzy tam lecą z polskim biurem i robią to jeszcze dzień krócej. Zobacz sobie na ceny.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#85 PostWysłany: 13 Lut 2023 21:04 

niebieski
Cześć,
wybieram się ze znajomym do Arushy w połowie marca. W planach zdobycie Kilimandżaro + pewnie jakieś safari (ale to oddzielny wątek).
Chciałbym prosić o poradę tych, którzy już byli i zechcą się wiedzą podzielić.
1) Rozważamy Marangu Route (The Coca-cola route) - ponoć najłatwiejszy sposób na zdobycie szczytu, 5 dni + opcja dodatkowego na aklimatyzację oraz Machame Route (The Whiskey Route) - 6 dni + opcja dodatkowego na aklimatyzację. Machame ma ponoć lepsze widoki. Cenowo różnica jest pomijalna (bazowo 1500 USD i w zależności od tych "dodatków" ta cena może urosnąć powiedzmy do 1700, więc w skali całego wyjazdu na cenę nie ma sensu patrzeć). Czy faktycznie warto wybrać Machame? Czy jest dużo trudniejsza? (na pewno dłuższa - jakieś 100 km vs 65 km).
2) Wprost: jak to jest naprawdę z tym wejściem na szczyt? Czytam i słucham bardzo różnych opinii. Jesteśmy "normalnymi", sprawnymi 30-latkami, trochę sportu, ale na co dzień nie zdobywamy szczytów. Przebiegnięcie 5km+ bez problemów. Ja dotychczas "testowałem" wysokości ok. 4000m - bez większych problemów, zadyszek, itd. choć oczywiście wysiłek jakiś tam można odczuć po całym dniu łażenia. Narty na wyższych wysokościach - bez problemu.
3) Czy coś jeszcze warto wiedzieć przed taką wyprawą? Podjąć jakieś szczególne przygotowania (poza oczywistymi, czyli trening biegowy i siłowy)?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 12 Maj 2023 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 238 068
i jak ci sie udalo to zorganizowac? Jak pogoda. Mam podobny plan ale na 2024 więc chętnie poczytam.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 12 Maj 2023 16:29, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 12 Maj 2023 14:44 
Awatar użytkownika

złoty
Trasa Machame jest w zasadzie poziomu wejścia na Śnieżkę. Nie ma tu żadnych trudności technicznych.

Długość 100km vs 65 km to jest akurat zaleta w postaci lepszej aklimatyzacji. Tutaj niestety nie ma reguły czy i kiedy Cię złapie choroba wysokościowa, a to jest jedyny problem w zdobyciu szczytu :)
 Profil Relacje PM off
krzysieksosnowi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 12 Maj 2023 15:52 
Awatar użytkownika

Jesli moge podpytac:
- jak ładowaliscie telefony (jesli powerbanki to ile jest poytzrebnych)
- ile daliscie napiwku na osobe (tzn na osobe z obslugi)?
- ilu osobowe są domki na trasie?
- czy są toalety w kampach?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 12 Maj 2023 16:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 12 Maj 2023 16:50 

platynowy
krzysieksosnowi napisał(a):

Od posta #64 rozpoczęła się dyskusja dotycząca napiwków, są podane kwoty - ciężko przeczytać?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#90 PostWysłany: 12 Maj 2023 22:28 

Zbanowany
niebieski
Zalecane napiwki:

https://www.climbing-kilimanjaro.com/ki ... 2415%2Fday

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 12 Maj 2023 22:29 
Awatar użytkownika

złoty
krzysieksosnowi napisał(a):
Jesli moge podpytac:
- jak ładowaliscie telefony (jesli powerbanki to ile jest poytzrebnych)
- ilu osobowe są domki na trasie?
- czy są toalety w kampach?
Miałem trzy powerbanki ale z uwagi na brak zasięgu cały czas miałem w trybie samolotowym i może dwa zużyłem. Stary Huawei P30 towarzysza miał za to zasięg prawie cały czas

Jest gdzieś wyżej sprawa napiwków

Szedłem Machame, wiec spanie w namiocie. Miałem taki tylko dla siebie, ale pary mają większe jak coś.

Toalety są w każdym campie.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 16 Maj 2023 12:55 
Awatar użytkownika

dzięki.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 16 Maj 2023 14:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 14 Paź 2023 13:40 

@Darek M. kiedy opłacałeś wejście na kili? Na miejscu czy wpłacałeś jakąś zaliczkę?
Skontaktowałam się z polecaną przez Ciebie firmą Arrow Trekkkng ale wole jeszcze Ciebie zapytać jak wyglądała płatność.
Pozdrawiam
Marzena
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 14 Paź 2023 13:46 
Awatar użytkownika

złoty
Załatwiałem całość 2 dni przed i już nie było czasu na opłacanie, wiec płaciłem dzień przed trekkingiem. Po przylocie i zameldowaniu w hotelu.
 Profil Relacje PM off
surinnnn lubi ten post.
surinnnn uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 16 Paź 2023 21:41 

dzięki!
chcą 150$ zaliczki, reszta gotówką po przylocie.
planujemy czerwiec :)
Jak byś ocenił Twoją formę przed wejściem? ile np. razy ćwiczyłeś w tygodniu?
może pytania banalne :mrgreen: ale zastanawiam się jak to będzie na szlaku...
 Profil Relacje PM off
subway lubi ten post.
subway uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 28 Paź 2023 14:15 

surinnnn napisał(a):
dzięki!
chcą 150$ zaliczki, reszta gotówką po przylocie.
planujemy czerwiec :)
Jak byś ocenił Twoją formę przed wejściem? ile np. razy ćwiczyłeś w tygodniu?
może pytania banalne :mrgreen: ale zastanawiam się jak to będzie na szlaku...

Surinnnn,

A na jaką kwotę wycenili Ci całe wejście na Kilimandżaro? Ilu dniową wersje planujecie?

#97 PostWysłany: 28 Paź 2023 19:11 
Awatar użytkownika

złoty
Ja akurat biegałem regularnie ale tam nic to nie daje indywidualną sprawą jest aklimatyzacja do wysokości. Myślę że przed wylotem warto w jakieś góry pojechać. Ja nie byłem i miałem ciężko z bólem głowy.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 28 Paź 2023 21:15 

Zbanowany
niebieski
subway napisał(a):

A na jaką kwotę wycenili Ci całe wejście na Kilimandżaro? Ilu dniową wersje planujecie?

Podbijam temat, jakie są obecnie koszty wejścia na Kili ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 29 Lis 2023 19:56 

niebieski
W marcu jakieś 1650 USD ale do tego trzeba doliczyć napiwek.
Oficjalnie ~10%, powiem tak - my jak zobaczyliśmy drużynę, ich zaangażowanie, ich dziurawe buty bądź klapki to wrzuciliśmy 670 USD od dwóch wędrujących.
Jednak jedną rzecz zrobiliśmy źle. W Afryce napiwki daje się DO RĘKI KAŻDEMU Z OSOBNA i dodatkowo TAK, ŻEBY INNI NIE WIDZIELI KWOTY.
Oczywiście szef firmy mówi, że daje się głównemu przewodnikowi, że on najlepiej zna drużynę i podzieli pieniądze.
Dzień po dotarły do nas sygnały, że te kwoty były pomniejszone o "prowizję" dla właściciela firmy. Co okazuje się być dość powszechną praktyką.
Dla nich to jest biznes. Masz przywilej pracy w danej firmie i następnie od tego przywileju pobierane są korzyści.
Można się temu sprzeciwiać, ale taka jest ich praktyka, ich kultura, nie zmienimy tego pisząc posta na f4f.
Natomiast możemy wyciągnąć wnioski i dawać napiwki w przyszłości w sposób subtelny, wtedy dana osoba nie musi się nim dzielić (choć z tym też bywa różnie).

Sama trasa spacerowa. "Wspinaczki" jest około 40 minut na całej trasie i jest to poziom basic. Osobiście dla mnie wszystkie dni poza dniem ataku szczytowego były lajtowe. Natomiast sam dzień ataku - drastyczna zmiana i czułem się mocno wyczerpany. Nie pomaga w tym to, że pierwsze trzy dni się idzie bardzo łatwymi trasami. Czwartego jest już trasa trudniejsza, jest trekking poranny i popołudniowy. A piątego dnia tuż po północy atakuje się szczyt. I to jest około 10, nawet do 12 godziny w górę i w dół, później lunch, krótka drzemka i kolejne 4-5 godzin do obozu. Dzień ostatni to już luzik, 3 godziny spacerkiem w dół.

Gdybym miał to zrobić jeszcze raz to bym poprosił o lekką modyfikację. Chciałbym trzeciego dnia iść dłużej, tak, żeby następnie czwartego dnia dojść do najwyższego obozu. Większość wycieczek śpi w Barafu Camp, a można spać jeszcze w Kosovo Camp, który jest wyżej i jest na trasie ataku szczytowego. Dzięki temu w tym kluczowym dniu oszczędza się godzinę i trochę sił. Jest on jednak mniej popularny i nie ma ubikacji, więc nie wiem czy łatwo jest znaleźć firmę, która tak zmodyfikuje trasę.

Samo wejście to wspaniałe przeżycie. Naprawdę ekstra widoki, super klimat. Ważna jest pogoda. Mieliśmy szczęście i trafiliśmy tylko na 1 deszczowy dzień. Jak czytam, że ktoś się wspinał mając deszczowy tydzień to wiem, że ta przygoda mogła być zupełnie inaczej odebrana ;)
Odnośnie choroby można brać diuramid (angielska nazwa diamox) - trzeba go brać przez cały trekking wtedy i ma efekt uboczny taki, że częściej się chodzi do toalety, ale ponoć pomaga. Ja nie brałem i także było OK, choć na samym szczycie zmęczenie dało się we znaki.

Ogólnie - warto :) Przygotowania jakie polecam to 2-3 miesiące biegania. Nie do końca zgadzam się z jednym z przedówców, że to nic nie daje. Daje i to dużo. Tylko jedną rzecz bym w przygotowaniu zmienił. Poszedłbym biegać pod górkę i z plecakiem :) Bo takie bieganie na bieżni to faktycznie ma mały sens, chyba, że biegamy na wysokim obciążeniu. Sęk w tym, że jak się wspinamy i powietrze jest rozrzedzone to organizm to odbiera trochę tak jak zadyszkę przy biegu z wysoką mocą. I dlatego taki jogging po osiedlu może nie być adekwatny ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 29 Lis 2023 20:58 
Awatar użytkownika

złoty
Ja biegałem regularnie przed wyjazdem i czułem się najgorzej z ekipy, zdecydowanie gorzej niż „palacz” nieuprawiający żadnego sportu, więc podtrzymuję swoją opinię, że nie jest to niezbędne :)

Co do napiwków to my dawaliśmy przewodnikowi (drugim był szef firmy) przy całej ekipie na spotkaniu przy piwie całej ekipy i nas. Dodali wszystkie napiwki i podzieli. Jednym słowem niektórzy właściciele są uczciwi i my Isaaca z Arrow Trekking polecamy.

Po moim wyjeździe w Himalaje (zapraszam do relacji - viewtopic.php?t=173609 ) uważam, że Nepal jest zdecydowanie lepszy (widoki miażdżą, brak jest potrzeby chodzenia z przewodnikami i kilka razy tańszy. Mnie cały wyjazd w Himalaje wyniosł 1500 zł).
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość