Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2025 03:12 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Temat podobny niestety zalożylem na temacie z Reunion , bo szukam najlepszych rozwiązań - mam nadzieje że forumowicze dopowiedza :) Dużo się tu nauczyłem :)

Kupiłem sobie Mauritiusa i Reunion i rozkminiam gdzie pocisnąć z bazami wypadowymi.

Zaznaczam - tak czytałęm relacje z podrózy jednego z forumowicza Mauritius + Reunion, bardzo pomocne.

Z racji tego że planowe lądowanie z CDG mam mieć 7:20 w Port Louis -myslęjechac na 3 dni w okolice Grand Baie. Dzięki forum wiem jak tam za 'guziki' dojechać - czas mam :)

I teraz pytanie bo zostanie mi kolejne 6 dni na wyspie ,
Najtansze i najlepsze noclegi cenowo wychodza w okolicach mało turystycznych ( koło lotniska, L'Étang-Salé ) co nie ma sensu siedzieć ( według mnie) - wioski , lasy góry - wiem wiem , kto co woli.
Ale coś słońca na plaży bym zażył / zobaczył a nie tylko góry :)
ale do plazy daleko ?
Mysle ze wielu forumowiczów już przerabiało Mauritius i może mi podpowiedziec które plaże są warte a które nie - bo google search , daje troche wyniki z pupy jak je czytam i paczam na mapach googli :)

Kazyd mówi o Flic end Flac , ale czy jest tam co robić wieczorami ? Jak patrze na mapy google to czuje 'że będę się czuł jak na L4' 22:00 na zegarach i do spania ;D

Nie chciałbym też trafić w miejsówkę gdzie hotel będzie super, plaża super , ale zero sklepów, barów , atrakcji do okołą.
Mam chyba owsiki i muszę zawszęsię gdzieś szwendać w dzień i wieczorami :)

Rozdzielić noclegi na wypady 3 dni w Grand Baie (wygląda na większą miejscowość) , i 3 jeczka w okolicach Flic en flac ?

jak z korkami na ulicach na Mauritiusie (są jakieś autosrady, czy wszystko to 'wiejskie uliczki') ? Jak gogole mi pokazuje że przejade trase w 79km w 1,5h to można 'pi razy drzwi temu ufać' ? OD tego zależy mój wybór bazy hotelowej , bo dla mnie nie do pomyślenia że 70km się robi w 90 minut :)
Choć na Hawajach bywało chyba podobnie :)
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 26 Lut 2025 10:36 

Zbanowany
tak troche na marginesie, żeby nie zakładać nowego tematu, czy na mauritiusie, jest jakiś dodatkowy podatek turystyczny/opłata uzdrowiskowa, płatna na miejscu w hotelu na wzór tej opłaty w grecji w hotelu czy w meksyku, w zależności od tego ile gwiazdek ma hotel ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lut 2025 14:29 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@Marleywaw Może właśnie trzeba założyć nowy wątek zamiast wrzucać wszystko do jednego kotła - wtedy będzie łatwiej szukać tym, którzy konkretnej informacji potrzebują.

#4 PostWysłany: 26 Lut 2025 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
@szpaczny to nie ma dużego znaczenia przy tej wielkości wyspy. Wszędzie dojedziesz w max 1.5h.
Ja byłem tydzień w Grand Baie i tam jest dość sporo restauracji, ładna plaża. Choć byłem jeszcze w covidzie i nie wszystko było otwarte.

Natomiast więcej atrakcji jest na południu.

Ja bym raczej nie rozbijał, ale np. pomyślał czy nie polecieć na 1-2 dni na Rodrigues. Z samochodem spokojnie Mauritius zwiedzisz w 3 dni.
szpaczny lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Lut 2025 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Ja byłem przez 2 tyg w różnych częściach wyspy, wieczorami najbardziej podobało nam się w Grand Bazie (mieszkaliśmy w Mont Choisy). Najnudniej było w Mahebourgu
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#6 PostWysłany: 26 Lut 2025 23:31 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
@cart no niby tak, ale 1,5h w 2 strony to juz 3h. Po trasie jeszcze jakies pit stopy by cos zobaczyc i samej jazdy z postojami wyjdzie z 4h :)

Ale pewnie jednak padnie na Grand Baie, bo Flick Flac jakies male mi sie wydaje do szwendania sie bez celu ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość