Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2025 03:12 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Temat podobny niestety zalożylem na temacie z Reunion , bo szukam najlepszych rozwiązań - mam nadzieje że forumowicze dopowiedza :) Dużo się tu nauczyłem :)

Kupiłem sobie Mauritiusa i Reunion i rozkminiam gdzie pocisnąć z bazami wypadowymi.

Zaznaczam - tak czytałęm relacje z podrózy jednego z forumowicza Mauritius + Reunion, bardzo pomocne.

Z racji tego że planowe lądowanie z CDG mam mieć 7:20 w Port Louis -myslęjechac na 3 dni w okolice Grand Baie. Dzięki forum wiem jak tam za 'guziki' dojechać - czas mam :)

I teraz pytanie bo zostanie mi kolejne 6 dni na wyspie ,
Najtansze i najlepsze noclegi cenowo wychodza w okolicach mało turystycznych ( koło lotniska, L'Étang-Salé ) co nie ma sensu siedzieć ( według mnie) - wioski , lasy góry - wiem wiem , kto co woli.
Ale coś słońca na plaży bym zażył / zobaczył a nie tylko góry :)
ale do plazy daleko ?
Mysle ze wielu forumowiczów już przerabiało Mauritius i może mi podpowiedziec które plaże są warte a które nie - bo google search , daje troche wyniki z pupy jak je czytam i paczam na mapach googli :)

Kazyd mówi o Flic end Flac , ale czy jest tam co robić wieczorami ? Jak patrze na mapy google to czuje 'że będę się czuł jak na L4' 22:00 na zegarach i do spania ;D

Nie chciałbym też trafić w miejsówkę gdzie hotel będzie super, plaża super , ale zero sklepów, barów , atrakcji do okołą.
Mam chyba owsiki i muszę zawszęsię gdzieś szwendać w dzień i wieczorami :)

Rozdzielić noclegi na wypady 3 dni w Grand Baie (wygląda na większą miejscowość) , i 3 jeczka w okolicach Flic en flac ?

jak z korkami na ulicach na Mauritiusie (są jakieś autosrady, czy wszystko to 'wiejskie uliczki') ? Jak gogole mi pokazuje że przejade trase w 79km w 1,5h to można 'pi razy drzwi temu ufać' ? OD tego zależy mój wybór bazy hotelowej , bo dla mnie nie do pomyślenia że 70km się robi w 90 minut :)
Choć na Hawajach bywało chyba podobnie :)
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 26 Lut 2025 10:36 

Zbanowany
tak troche na marginesie, żeby nie zakładać nowego tematu, czy na mauritiusie, jest jakiś dodatkowy podatek turystyczny/opłata uzdrowiskowa, płatna na miejscu w hotelu na wzór tej opłaty w grecji w hotelu czy w meksyku, w zależności od tego ile gwiazdek ma hotel ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lut 2025 14:29 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@Marleywaw Może właśnie trzeba założyć nowy wątek zamiast wrzucać wszystko do jednego kotła - wtedy będzie łatwiej szukać tym, którzy konkretnej informacji potrzebują.

#4 PostWysłany: 26 Lut 2025 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
@szpaczny to nie ma dużego znaczenia przy tej wielkości wyspy. Wszędzie dojedziesz w max 1.5h.
Ja byłem tydzień w Grand Baie i tam jest dość sporo restauracji, ładna plaża. Choć byłem jeszcze w covidzie i nie wszystko było otwarte.

Natomiast więcej atrakcji jest na południu.

Ja bym raczej nie rozbijał, ale np. pomyślał czy nie polecieć na 1-2 dni na Rodrigues. Z samochodem spokojnie Mauritius zwiedzisz w 3 dni.
szpaczny lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Lut 2025 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Ja byłem przez 2 tyg w różnych częściach wyspy, wieczorami najbardziej podobało nam się w Grand Bazie (mieszkaliśmy w Mont Choisy). Najnudniej było w Mahebourgu
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#6 PostWysłany: 26 Lut 2025 23:31 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
@cart no niby tak, ale 1,5h w 2 strony to juz 3h. Po trasie jeszcze jakies pit stopy by cos zobaczyc i samej jazdy z postojami wyjdzie z 4h :)

Ale pewnie jednak padnie na Grand Baie, bo Flick Flac jakies male mi sie wydaje do szwendania sie bez celu ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość