Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 20 Cze 2015 14:31 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
@Lux Express

Dzisiaj rano (wcześnie rano, bo o 6:30) w Warszawie kuriozalna sytuacja... Luxowi zaginął autokar!

Autokar do Krakowa przyjechał jak zwykle z wyprzedzeniem, żeby zabrać ludzi. Po czym szybko zmienił na wyświetlaczu trasę z "Kraków" na "Rzeszów", zabrał 6 pasażerów (słownie: sześciu) i odjechał o 6:20.

Następuje komedia pomyłek i niedomówień. Autokar do Krakowa nie przyjeżdża od dłuższego czasu. Na dworcu są także kierowcy, którzy tego dnia mają wykonywać kurs do Krakowa. Czas mija, grupa około 30-40 osób przebiera nogami zastanawiając się co ciekawszego można by porobić w sobotę tak wcześnie rano.

Po jakimś czasie zaczynają się telefony na infolinię. Kolejne zderzenie z rzeczywistością - polska infolinia pracuje tylko od poniedziałku do piątku. Długi, długi okres czekania i komuś w końcu udaje się dodzwonić na estońską. Nie są w stanie jednak pomóc. Pani nie może nic zrobić, bo GPS pokazuje jej, że autokar do Krakowa przecież wyruszył i to nawet chwilkę przed czasem (tak tak, ten który zmienił sobie na "Rzeszów"). Kierowcy są tak samo zdezorientowani i wiedzą tyle samo co pasażerowie. Informacji na temat ewentualnego pojawienia się kiedyś autokaru dla pasażerów do Krakowa nie uzyskują z infolinii Lux Express, a od... osoby technicznej na zajezdni. Która nie wie, kiedy przyjedzie jakiś autokar, bo przecież wysłał już autokar, który miał jechać do Krakowa i co on poradzi na to, że pojechał do Rzeszowa?

To co, został porwany? :lol:

Sytuacja się przeciąga, a konkretnych informacji jak nie było, tak nie ma. Niektórzy tracą cierpliwość i udają się na Młociny na Polskiego Busa, który ma odjechać o 9 (czyli 1,5h po planowanym odjeździe Lux Express). Kolejne rozmowy z kierowcami, którzy - Bogu ducha winni - też są ofiarą tej sytuacji. Nikt nie może uzyskać nigdzie żadnej konkretnej informacji i sytuacja naprawdę przestaje się robić śmieszna. W pewnym momencie kierowca dzieli się informacją, jakoby rzekomo autobus miał zostać podstawiony za 15 minut. Jeden z pasażerów uzyskuje informację na infolinii, że za pół godziny.

Po pół godziny podjeżdża autobus, ludzie pakują się do środka. Czekamy jeszcze na przedstawiciela Lux Expressa, który miał rzekomo przeprosić za niedogodności. Nikt taki nawet nie pokazuje się pasażerom, podobno dał kierowcom vouchery i się zmył. W imieniu Lux Express przepraszają więc kierowcy, którzy - jak już pisałem - też są ofiarami tej sytuacji. Koniec końców odjeżdżamy z 2 godzinnym opóźnieniem i z takim samym opóźnieniem przyjeżdżamy do Krakowa.

Na pocieszenie pasażerowie dostają na pokładzie wodę, słuchawki (chyba nie dla wszystkich starczyło) oraz voucher -50% na jeden przejazd.

Kierowcy pytani o przyczyny sytuacji wskazują na kierowców mających jechać do Rzeszowa, którzy jakoby "podebrali" im autokar (rzeczywiście autokar podjeżdżając na Marymont miał napisane "Kraków"). Jednym słowem - wstyd, po prostu zabrakło jednego autokaru. Różne nieprzewidziane rzeczy oczywiście się zdarzają, ale niepojętym jest dla mnie całkowity brak komunikacji i rzetelnej informacji nie tylko względem pasażerów, ale nawet kierowców. Spóźnienia są nieodłączną częścią tego "biznesu", ale mając w nazwie przedrostek "Lux" traktujmy siebie nawzajem poważnie, bo nie jest wielką sztuką należycie reagować w takich sytuacjach. Do podróży z Lux Expressem przekonała mnie tym razem tylko i wyłącznie cena, gdybym wiedział ile czasu zmarnuję po drodze to z pewnością wybrałbym inny środek transportu (mając i tak od razu w głowie, że to autobus i trochę będzie jechał).
Odwołując się do jedynego chyba sensownego punktu odniesienia - Polskiego Busa - którym kiedyś zdarzyło mi się kilka razy jechać, to jednak co by nie mówić, tam w przypadku opóźnień była jakakolwiek komunikacja. A tutaj kierowca nie potrafił nawet powiedzieć, czy w ogóle będzie podstawiony ten autobus, a jeśli nie, to czy autobus odjeżdżający za 4 godziny będzie w stanie zabrać oczekujących "zaległych" pasażerów. Dzisiaj duży minus dla Lux Expressa.

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Gdyby ktoś, powiedzmy po 1,5h czekania bez żadnej informacji co do dalszego rozwoju sytuacji stracił jednak cierpliwość i wybrał się na pociąg - zwrócilibyście poniesione koszty?
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

Jarmark bożonarodzeniowy w Bukareszcie 🇷🇴🎄 Loty i noclegi za jedyne 450 PLN ✨ Jarmark bożonarodzeniowy w Bukareszcie 🇷🇴🎄 Loty i noclegi za jedyne 450 PLN ✨
Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN Greckie all inclusive 🇬🇷🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu za 2122 PLN
#282 PostWysłany: 20 Cze 2015 15:05 

Zbanowany
To ja sie dołacze, zważajac że na tym forum Luxexpress odpowiada tylko wybiórczo na pochlebne komentarze. Kierowcy z nowego naboru sa bardzo niezdyscyplinowani - jeden przy problemi z obsluga (moim) strony i dotyczacym tego pytaniu, chamsko stwierdzil ze "jak cos jest problemem to on musi dzwonic na estoński numer i ze specjalnie dla mnie tego nie zrobi i ze to ja mam problem" I sobie odjechal. Sytuacje rozumiem, sposob przekazu niezbyt.
Dalej: kierowca przyjezdzajacy na dworzec w Krakowie po godzinie odjazdu stwierdzil ze "nic sie nie stalo, bo w Kielcach bedziemy o czasie". Nie byliśmy.
Dalej: kubki na kawe w obecnym rozmiarze sa malo praktyczne. Napoju nalewa sie na tyle duzo w stosunku do wielkosci kubka, ze na kazdej dziurze (a tych na naszej wspanialej siodemce nie brakuje) cos sie wylewa. I potem ja wsiadam do autokaru, ide do swojego miejsca, wyciagam stolik... A tu caly upaprany kawa. Nie wiem jak czyscicie siedzenia, ale radzilbym zainwestowac w gleboksze kubki.

Mieliscie byc alternatywa dla samochodu biznesmena, a robicie sie Polskimbusem z wieksza przestrzrnia na nogi i automatem z kawa... :(

@majonez, przez formularz niezadowolnego pasażera pewnie sie da - nie beda sobie na start czarnego PRu robić :P
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 20 Cze 2015 15:11 

Loty: 4
Kilometry: 5 380
ciacho, też jechałem dzisiaj tym kursem i pojawiły się komentarze, że to ani "LUX" ani "EXPRESS" :lol: Zastanawiające jest jednak jedno - skoro "rzeszowscy" kierowcy podebrali autobus "krakowski", to gdzie był ten "rzeszowski"? W ogóle nie go nie było, czyli konkretna klapa dla Luxa... No ale nic, mam voucher na kolejny przejazd za połowę ceny, tylko czy będę miał odwagę nim jechać, gdy będzie zależało mi na dotarciu do celu o konkretnej godzinie...
 Profil Relacje PM off
ciacho_majonez lubi ten post.

#284 PostWysłany: 21 Cze 2015 11:59 
Redaktor F4F

Kontynuując historię z tego wątku: viewtopic.php?f=35&t=64748&p=593843#p593843

Dzwoniła dzisiaj do mnie Pani z Lux Expressa przepraszając za wczorajszą sytuację i upewniając się, że dostałem voucher. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale ogólnie fajnie, że ktoś jednak przejął się sytuacją.

Przyczyny wczorajszego bałaganu według udzielonych mi informacji są w dalszym ciągu 'badane'. Dlatego miło byłoby gdyby @Lux Express odniósł się do sytuacji też tutaj :)
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 21 Cze 2015 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Dziś ok. 11 widziałem autokar Luxa w Radomiu. Na pokładzie widziana 1 (słownie jedna) osoba. Patrząc jaka jest konkurencja na trasie Wawa - Kraków to chyba jedyne sensowne połączenia jednak z przystankami w Radomiu i Kielcach, które są w stanie zapewnić dodatkowy ruch. Tylko przystanek np. w Radomiu nie jak PB na dworcu autobusowym w centrum tylko jak Neobus w okolicach wylotówek, np. przy rondzie warszawskim. Dużo czasu się oszczędzi na braku przebijania się przez miasto.

A tak btw, dziś w nocy wracałem z Chopina Neobusem kursem Wawa - Rzeszów. Po wysiadce przez 6 minut czekania na taxi przejechały koło mnie kursy na tej trasie PB i Luxa. Jeżdżą stadami ;)
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 21 Cze 2015 13:58 

Kilometry: 46 214
niebieski
Rozumiem, że Lux Express nie zwraca za bilety z promocji? Przesunął mi się jeden egzamin w sesji i nie mam jak jechać w zarezerwowanym terminie :(
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 21 Cze 2015 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
@hubi z regulaminu sprzedaży biletów Lux Express wynika, że:
Cytuj:
Bilety promocyjne na polskich trasach krajowych mogą być zwrócone. Jeśli zwrot zgłoszony jest co najmniej 24 h przed odjazdem, zwracane jest 30% ceny biletu. Jeśli zwrot zgłaszany jest mniej niż 24 h przed odjazdem, to zwracane jest 10% ceny biletu. Jeżeli zgłoszenie zwrotu biletu zostało przyjęte w Biurze Obsługi Klienta Lux Express Group lub na stronie http://www.luxexpress.eu usługa zwrotu biletu podlega opłacie w wysokości 5 zł.

http://www.luxexpress.eu/pl/regulamin-sprzedazy-biletow
 Profil Relacje PM off
hubi lubi ten post.

#288 PostWysłany: 21 Cze 2015 18:33 

Kilometry: 46 214
niebieski
Dzięki @epikie. Wychodzi na to, że dostałbym z powrotem 40 groszy :lol: Trudno, nie będę się wygłupiać.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 21 Cze 2015 18:35 

Zbanowany
No czyli nie sa zwracalne, bo żeby uzyskać zwrot bilet musiałby być warty min. 17zeta a takich promo nie kojarze (nie licze 'promo' dostepnego caly czas, nawet przed odjazdem, gdzie zamiast np. 49zl jest 39zl, bo te bilety sie poprostu nie wyprzedaja standartowo tylko poprostu na pewne kursy sa nizsze ceny)
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 21 Cze 2015 18:43 
Redaktor F4F

Niedzielny kurs o 17:50 - obłożenie ponad 90%, do tego kilka osób kupowało bilety przy wsiadaniu.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:45 

niebieski
Tomek Zien napisał(a):
Dziś ok. 11 widziałem autokar Luxa w Radomiu. Na pokładzie widziana 1 (słownie jedna) osoba. Patrząc jaka jest konkurencja na trasie Wawa - Kraków to chyba jedyne sensowne połączenia jednak z przystankami w Radomiu i Kielcach, które są w stanie zapewnić dodatkowy ruch. Tylko przystanek np. w Radomiu nie jak PB na dworcu autobusowym w centrum tylko jak Neobus w okolicach wylotówek, np. przy rondzie warszawskim. Dużo czasu się oszczędzi na braku przebijania się przez miasto.

Co prawda to pojedynczy kurs poza godzinami szczytu gdy ruch jest zawsze mniejszy. Dla mnie i części pasażerów brak przystanku na trasie pomiędzy Warszawą a Krakowem jest dużym atutem. Robienie przystanku w Radomiu sprawi, żę LE stanie się dla mnie nieco lepszym PKS-em. Na razie LE. Dodatkowo od grudnia wszystkie TLK z Warszawy będą jeżdziły przez Koluszki lub Radom zależnie od wariantu. Wtedy autobusom frekwencja się troche poprawi.
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 21 Cze 2015 22:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Promocja na lipiec przedłużona. Pula 300 biletów:

Załącznik:
luxex.jpg
luxex.jpg [ 39.36 KiB | Obejrzany 2684 razy ]

#293 PostWysłany: 22 Cze 2015 00:03 

Uff... przebrnąłem jakoś te 15 stron wątku a że nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, postanowiłem je zadać ;) Wiem, że w LE miejsca są numerowane więc spokojnie można najpierw zdać bagaż do luku, czytałem też na stronie LE o wymiarach bagażu podręcznego jednak chciałbym zapytać jak to wygląda w praktyce? Zwykle w podróże zabieram ze sobą plecak Forclaz 40, nie jest on jakoś przesadnie wypchany, jedynym wymiarem który się "nie łapie" na bagaż podręczny jest jego wysokość (czy długość, jak kto woli). Czy taki plecak zmieści się pod siedzeniem i czy w ogóle kierowca pozwoli mi go wnieść do środka? Pytam bo nie lubię nosić ze sobą dodatkowych toreb/plecaków/reklamówek po to aby wkładać do nich to z czego najczęściej korzystam podczas podróży. W PB mój plecak spokojnie mieści się pod siedzeniem. Jedyne co wiem z tego wątku to, że czasem, gdy jedzie mało pasażerów, kierowcy pozwalają trzymać cały bagaż na pokładzie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#294 PostWysłany: 22 Cze 2015 00:58 
Redaktor F4F

Forclaz 40l jeździ ze mną na siedzeniu obok i nikt problemów nie robi :)
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 22 Cze 2015 07:27 

Zbanowany
No normalnie @tmk - user przykład! Żeby inni potrafili przewertować watek (a co dopiero przeczytać...) zanim po raz 10 zadadza pytanie :geek:
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 22 Cze 2015 08:43 

niebieski
wersatis napisał(a):
Pytanie do LE. Czy nie myśleliście zrobić akcje promocyjną, gdzieś na Warszawskim Mordorze? Można wykupić miejsce na 0.5 dnia dla autokaru pokazowego + rozdawać ulotki. Tutaj dużo osób pracuje, które nie mają już prawa do zniżek ustawowych i korzystają często z komunikacji. Może być to ciekawa inicjatywa.

Pomysł dobry, choć nasuwa mi się mała refleksja. Wiele zacnych firm obecnie ma siedzibę na Mordorze, więc średnie zarobki zapewne niskie nie są, ale dla wielu osób przejazd za kilkanaście złotych wydaje się zbyt drogi....no ale nie od dzisiaj wiadomo, że "im Ktoś ma więcej, tym bardziej chytry". Takim to Lux i podobni powinien jeszcze dopłacać ;)
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 22 Cze 2015 19:07 

niebieski
Akurat najbardziej roszczeniowi są ci inteligenci przyjeżdzający samochodami i parkującymi jak popadnie na trawniki "bo im się należy". Większość to normalni ludzie, którzy pracują po 8-10 godzin i czasami nie mają czasu na życie prywatne na tygodniu. Życie prywatne ogranicza się do weekendu. Oczyma wyraźni widzę autobus LE na parkingu na tyłach budynku Syriusz Postępu 18a :). Tam cyklicznie są jakieś promocje.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#298 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 335 990
niebieski
Dla wszystkich zainteresowanych tematem LuxExpres. Na FB jest konkurs:

link do promocji

link do promocji2

Do wygrania 10 kuponów po 50 zł.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#299 PostWysłany: 24 Cze 2015 00:59 

ciacho_majonez napisał(a):
Forclaz 40l jeździ ze mną na siedzeniu obok i nikt problemów nie robi :)

No taaak ale taki komfort się ma jak nie ma za dużo PAXów i nikt obok miejsca nie zarezerwował a ja raczej nie z tych co to kładą co się da na miejscu obok (np. swoje "giry" jak w PB niektórzy) "żeby tylko nikt nie usiadł" ;) A próbowałeś w ogóle czy pod siedzenie się zmieści? ;)
-edit-
Właśnie sprawdziłem i nikt przy mnie nie zarezerwował miejsca, generalnie to bardzo mało rezerwacji jest.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 24 Cze 2015 06:56 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Informacyjnie: dzisiaj 6.20 kurs do Rzeszowa sprzedano 3 bilety, pojechały dwie osoby.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 57  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości