Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 01 Sty 2015 02:35 

Loty: 70
Kilometry: 92 977
niebieski
bo to super rzecz ;) Praktycznie codziennie w torbie jest ;)

Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
#22 PostWysłany: 04 Sty 2015 00:50 
Awatar użytkownika

niebieski
rysiekkk napisał(a):
Kindle Paperwhite II - bardzo zadowolony :)
Czytnik bez podświetlanego ekranu to lipa...

E tam. Temat istnieje tylko w nocy gdy nie masz innego swiatła. W każdych innych warunkach podświetlenie nie jest potrzebne. Do prawdziwej książki tez trzeba lampke.
Pewnie gdybym dziś kupował to też brałbym podświetleniem, ale jak pisałem wyżej - dopóki stary działa to nie ma tematu. A jak patrzyłem czas temu jakiś w Best Buy to K4 był za 49USD podczas gdy PW były za 89 czy cos w okolicy. Drogie to podświetlenie ;-)

#23 PostWysłany: 04 Sty 2015 01:07 

niebieski
BrunoJ napisał(a):
rysiekkk napisał(a):
Kindle Paperwhite II - bardzo zadowolony :)
Czytnik bez podświetlanego ekranu to lipa...

E tam. Temat istnieje tylko w nocy gdy nie masz innego swiatła. W każdych innych warunkach podświetlenie nie jest potrzebne. Do prawdziwej książki tez trzeba lampke.
Pewnie gdybym dziś kupował to też brałbym podświetleniem, ale jak pisałem wyżej - dopóki stary działa to nie ma tematu. A jak patrzyłem czas temu jakiś w Best Buy to K4 był za 49USD podczas gdy PW były za 89 czy cos w okolicy. Drogie to podświetlenie ;-)

To nie tylko podświetlnie. Dużo wyraźniej się czyta na PW.

#24 PostWysłany: 04 Sty 2015 01:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Wg mnie podświetlenie jest mega fajną sprawą, ale w moim przypadku dotyk skreśla PW i nowego Classica. Czytam w zasadzie tylko w podróży (samolot, pociąg, autobus), a tam bardzo często zdarzy się przypadkiem dotknąć ekran co powoduje przeskoczenie strony... Dla mnie ideałem byłbym classic z podświetleniem i bocznymi przyciskami do zmieniania stron, bez dotyku, ale na to już nie ma co liczyć. Dlatego też mimo, że finansowo PW2 nie jest żadnym problemem, świadomie wybrałem Classic 5 i jestem zadowolony.

#25 PostWysłany: 04 Sty 2015 01:30 

niebieski
No ja własnie zmieniłem 4/5 na PW - jakoś lepiej mi się czyta nawet bez podświetlenia na PW

#26 PostWysłany: 05 Sty 2015 15:01 

niebieski
a ja mam kindle classic z fizycznymi przyciskami oraz okładką z lampką (tą oryginalną). Dzięki tej okładce oraz przyciskom nie planuję wymiany na nowszy :)
miałam okazję porównać swój z PW, i z lampką w okładce czyta mi się wygodniej niż przy podświetlanym PW (czytanie nawet przy tak minimalnym rozproszeniu światła jest dla mnie bardziej komfortowe).
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 06 Sty 2015 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 73 985
niebieski
Mam tak samo, mam Kindle 2 i Kindle Classic i oba są moim zdaniem dużo lepsze od nowego PW / PW2.
Co prawda PW ma wyższy kontrast, ale dla mnie jest on zbyt męczący. Classic zdecydowanie bardziej odpowiada kolorami zwykłej papierowej książce (a PW przypomina mi raczej papier kredowy).
Do tego Kindle 2 ma fizyczną klawiaturę qwerty, która jest wygodna gdy chce się np. poszukać jakiegoś słowa w słowniku czy nanieść notatkę (co często robię).

Notabene szmerganie po ekranie dotykowym przypomina mi przewracanie kartek paluchem wysmarowanym masłem. O ile nie przeszkadza mi to w użytkowaniu iPada to zdecydowanie budzi mój sprzeciw przy czytaniu.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 09 Sty 2015 15:34 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 2 056
wojtkow napisał(a):
Mam tak samo, mam Kindle 2 i Kindle Classic i oba są moim zdaniem dużo lepsze od nowego PW / PW2.
Co prawda PW ma wyższy kontrast, ale dla mnie jest on zbyt męczący. Classic zdecydowanie bardziej odpowiada kolorami zwykłej papierowej książce (a PW przypomina mi raczej papier kredowy).
Do tego Kindle 2 ma fizyczną klawiaturę qwerty, która jest wygodna gdy chce się np. poszukać jakiegoś słowa w słowniku czy nanieść notatkę (co często robię).

Notabene szmerganie po ekranie dotykowym przypomina mi przewracanie kartek paluchem wysmarowanym masłem. O ile nie przeszkadza mi to w użytkowaniu iPada to zdecydowanie budzi mój sprzeciw przy czytaniu.

Od paru dni posiadam Kindle Touch i prawdę mówiąc nie mam takich wrażeń jak Ty jeśli chodzi o przewracanie stron :P Normalnie, nie mam żadnych zastrzeżeń, żadnego dyskomfortu nie odczuwam, ot dotyk jak dotyk:P Mój brat posiada Classica 5 i marudził mi, że pewnie w moim nie da się przewracać stron w rękawiczkach, ale da się jak najbardziej bez żadnego wysiłku. Jak na razie widzę tylko zalety :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Sty 2015 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 73 985
niebieski
Ja nie mówię, że nie da się przewracać stron, tylko, że nie znoszę czytać z pomazanego i świecącego ekranu.
Dla mnie Classic jest idealny bo ma przyciski i nie trzeba dotykać ekranu.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 09 Sty 2015 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 2 056
wojtkow napisał(a):
Ja nie mówię, że nie da się przewracać stron, tylko, że nie znoszę czytać z pomazanego i świecącego ekranu.
Dla mnie Classic jest idealny bo ma przyciski i nie trzeba dotykać ekranu.

Ok, w ten sposób, zawsze można ekran wyczyścić chusteczką do okularów albo coś, aczkolwiek rozumiem już o co ci chodzi i faktycznie kindle mógłby pomyśleć o tym rozwiązaniu :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 09 Sty 2015 19:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Popieram Wojtkow. Matowy ekran to jedna z zalet classica. Błyszczące do machania mam w laptopie i iPadzie i czynszami jeszcze. Swoją droga ciekawinie jak wypada Touch czy podobne w naprawdę mocnym słońcu. Bo z classica da sie czytać naprawdę bez problemu na plaży czy pustyni. W warunkach w których iPad juz dawno wymięka. Ale to nie tylko kwestia matowosci ekranu ale przede wszystkim wlasnie e-papieru, wiec inne kindle tez powinny dawać radę.

A przycisków w dotykowyh kindlach nie bedzie bo to mimo wszystko jest robione budzetowo i po najmniejszych kosztach ( co widać po jakości wykonania mimo wszystko). No i jest niemodne.
Miło wspominam takiego T3 z rozsuwanym ekranem i w full metalowej obudowie.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#32 PostWysłany: 09 Sty 2015 21:29 
Awatar użytkownika

Sam od ponad roku używam Classic'a 5. Gdybym jednak ponownie miał stanąć przed wyborem miałbym czytnika miałbym spory problem. Ten rok nauczył mnie, że w wielu przypadkach podświetlenie jest ważną sprawą. Często czytam w komunikacji miejskiej i czasem trudno o dobrze naświetlone miejsce gdy wracam wieczorową porą. Z drogiej strony jak już kilka osób wcześniej wspominało, odczuwalny komfort czytania na świecącym / błyszczącym czytniku może być niższy. Polecam osobą planującym zakup sprawdzenie obu wariantów u znajomych lub w sklepie.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 30 Kwi 2016 20:12 

Loty: 78
Kilometry: 101 233
Ja nie ruszam się bez mojego Amazon Kindla Paperwhite (ver. 1) ;).
Moim zdaniem każdy kto choć raz używał czytnika z podświetlanym ekranem e-ink w ciemności doceni zaletę podświetlenia.
oskiboski lubi ten post.

#34 PostWysłany: 05 Maj 2016 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
BrunoJ napisał(a):

A przycisków w dotykowyh kindlach nie bedzie bo to mimo wszystko jest robione budzetowo i po najmniejszych kosztach ( co widać po jakości wykonania mimo wszystko). No i jest niemodne.

No i się pomyliłeś. Choć budżetowy to on nie jest.
http://next.gazeta.pl/next/7,151243,199 ... Tstream_Z9
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 06 Maj 2016 21:42 
Awatar użytkownika

niebieski
tokajka napisał(a):
BrunoJ napisał(a):

No i się pomyliłeś. Choć budżetowy to on nie jest.
http://next.gazeta.pl/next/7,151243,199 ... Tstream_Z9

Cytujesz jakieś stare posty, moda szybko się zmienia <lol>
Z opisu najbardziej podoba mi się końcówka:
"dla osób leworęcznych albo tych, które dużo czytają w autobusach".
Czyli nic dla mnie ;-)

A tak na serio - w K4 mam przyciski po obu stronach, do wyboru. A przede wszystkim - mieszcze go w kieszeniu. Ten nowy jakiś klamotowany jest.
Może dobry dla czytających w autobusach, ale nie w samolotach ;-)
Ja tam dalej czekam na kolorowy.

#36 PostWysłany: 07 Maj 2016 20:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam ten sam. O kolorowym e-princie czytałam już dawno w jakimś branżowym magazynie, ale o sensownych prototypach nie słyszałam.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 07 Maj 2016 23:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Bo na razie sensownych kolorowych nie ma. I nie mam przekonania, że temat jest intensywnie rozwijany.
Na razie do kolorowych musi wystarczyć mały ipad.

#38 PostWysłany: 14 Wrz 2016 21:59 

Wiem, że wakacje właśnie się skończyły
ale tak się składa, że właśnie dopiero teraz wyruszam w moją wymarzoną podróż :D :D :D

Jako że na tak długi okres nie mogę wziąć zbyt dużo bagażu zdecydowałam o zakupie czytnika do książek
Szukam czegoś, co mogę ze sobą zabrać i nie rozpadnie się na kawałki przy pierwszej, lepszej okazji
nie musi mieć nie wiadomo jakich funkcji, ważne, żeby nadawał się do podróży i żebym mogła czytać :)

I najlepiej też jakieś opinie o sklepach z czytnikami

Czy możecie mi coś polecić?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Wrz 2016 22:09 

niebieski
Ja tam zdecydowanie preferuje kindle.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 14 Wrz 2016 22:16 

niebieski
Ja też siedzę na Kindle. Możesz poczytać w necie, jest serwis Świat Czytników. Znajdziesz tam m. In. Testy czytników różnych firm.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość