Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 08 Mar 2024 00:26 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Trzeba kupić i sprawdzić :) Ryzyko żadne
ghostwriter lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#42 PostWysłany: 08 Mar 2024 00:36 

HON fly4free
Jak Ci wchodzi w OTA to wystawią pod warunkiem, że nie ma segmentu QR DOH-CAI w C.
BTW. Ta taryfa we wszystkich odsłonach tj D, Z, I... jest w pełni zwrotna (do momentu wylotu) więc nie ma żadnego ryzyka poza ewentualnymi opłatami OTA za refund - dlatego lepiej brać w US OTA, tyle że niestety wiele opcji jest tylko w G2G itp., np. grupa XP słabiej sobie radzi z bardziej skomplikowanymi składakami by LA.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 08 Mar 2024 02:20 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Melbourne z China eastern też możliwy za niecałe 1400GBP
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 08 Mar 2024 09:13 

HON fly4free
CAI-HKT /rt (RJ + TG) biznes
https://www.skyscanner.se/transport/d/C ... rrency=PLN
Załącznik:
_n.png
_n.png [ 23.91 KiB | Obejrzany 1494 razy ]

Edit: to można skasować (nie zauważyłem) / jak poniżej

Ostatnio edytowany przez man4business, 08 Mar 2024 10:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 08 Mar 2024 10:11 
Awatar użytkownika

platynowy
Re: ^^^^
tu poszedl odprysk: cai-hkt-od-3486-pln-takze-fm,234,175693
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 13 Mar 2024 14:18 

srebrny
Ostatecznie kupiłem CAI-DOH-GRU-ASU RT za 3500 na listopad. Chwilę po tym na stronie LATAM padło, najwyraźniej po kilku dniach się zorientowali i zablokowali CAI na swojej stronie. Na Latam nie znajduje już żadnych lotów do/z CAI, natomiast ciągle taryfy są dostępne w GDS.
4 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 13 Mar 2024 14:31 

HON fly4free
Strona LA jest generalnie fatalna do rezerwacji, trzeba żonglować krajami/IP żeby cokolwiek znaleźć, często parę razy nie przechodzi płatność, nie ma opcji multicity itp. W OTA taryfa cały czas dostępna, chociaż być może zwiększona w ostatnich dniach liczba rezerwacji i kontaktów z LA po niej (słabo zorientowani ludzie byli zaskoczeni, że odcinki CAI-DOH są ostatecznie w Y i dobijali się do LA w tej sprawie) spowodowała, że ktoś tam na to zwrócił uwagę po roku ;-) Bo sama w sobie taryfa była / jest ewidentnie zaniżona względem innych, podobnych i już ją raz okroili tylko do MVD/ASU. We wcześniejszej fazie działała też do Brazylii, a na samym początku wybranych innych krajów w regionie.

Warto też pamiętać, że zakup w OTA przy stoku LA nie ma znaczenia - LA ochoczo przejmuje kontrolę nad biletami i sam dokonuje wszelkich ewentualnych zmian potem.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
abelincoln uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 13 Mar 2024 15:10 
Awatar użytkownika

złoty
marek2011 napisał(a):
Warto też pamiętać, że zakup w OTA przy stoku LA nie ma znaczenia - LA ochoczo przejmuje kontrolę nad biletami i sam dokonuje wszelkich ewentualnych zmian potem.

Mogłeś napisać wcześniej - zrobiłbym ciekawszą trasę :D
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 13 Mar 2024 15:23 

HON fly4free
@abelincoln : nic straconego, taryfa jest przecież full zwrotna. Możesz zrobić nową rezerwację, o ile jeszcze się to uda, a poprzednią zwrócić. Jeśli bookowałeś via LA to zwrot = kilka klików (o ile strona będzie działać poprawnie).
 Profil Relacje PM off
abelincoln uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 13 Mar 2024 21:48 

srebrny
marek2011 napisał(a):
Strona LA jest generalnie fatalna do rezerwacji, trzeba żonglować krajami/IP żeby cokolwiek znaleźć, często parę razy nie przechodzi płatność, nie ma opcji multicity itp.

To prawda, ale te połączenia były dość słabo widoczne w OTA , jakiś wybór dawało tylko G2G w różnych wersjach językowych. Zakup w G2G oznaczałby jednak częściową utratę elastyczności związanej z taryfą zwrotną, bo jednak zwroty w G2G to droga przez mękę.

Expedia z tego co szukałem tylko w wersji brazylijskiej znajdowała te połączenia, ale to wiązało się z koniecznością zapłaty w BRL.

Grupa G2G była droższa od LATAM o jakieś 10%, a Expedia o 20%.

Promocja już się skończyła - ceny są wyższe niż zwykle - zaczynają się od 1900$.
marek2011 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 13 Mar 2024 21:54 

HON fly4free
Na grupie XP rzeczywiście trudniej było wydusić wszystkie opcje w prosty sposób w tej taryfie - trzeba było eksperymentować z różnymi konfiguracjami multicity aż zaskoczyło. Różnica cen możliwa przy niektórych opcjach, w innych cena była praktycznie taka sama jak w LA. Przy bardziej skomplikowanych konstrukcjach zostawało i tak tylko jakieś OTA - w LA tego nie dało się zrobić samemu na stronie - być może dałoby się dyktując przez telefon agentowi loty.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#52 PostWysłany: 15 Maj 2024 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
na FT kogos nie wpuscili na powrocie bo nie mial szczepienia na żółtą febrę. Egipt wymaga tego dla ludzi przylatujących z Brazylii.
Wiec jak ktos wraca - niech bedzie przygotowany :)
3 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 15 Maj 2024 16:04 

HON fly4free
Przy transferze w BR nie wymaga, chyba że ktoś miał jakiegoś stopa w Brazylii planowanego albo wymuszonego w tej taryfie.
Z resztą nie tylko Egipt - parę miesięcy temu miałem IRROPS na locie do GRU i musiałem przenocować w Brazylii przed wylotem do ASU i babka z GOL nie chciała mi karty pokładowej wydać w pierwszym rzucie bez okazania szczepienia (Paragwaj też wymaga YF) - które mam, tyle że nie zabrałem książeczki, bo miała być niepotrzebna. Dopiero jak jej wytłumaczyłem sytuację, pokazałem BP itd. gdzieś zadzwoniła i wydała kartę. Sytuacja była o tyle skomplikowana, że kobita nie mówiła słowa po angielsku w odprawie (sic!), jej koleżanki tak samo, ja nie mówię po portugalsku, ale udało mi się jej to po hiszpańsku wyjaśnić na tyle że skumała stan rzeczy.

Update po lekturze FT: koleś zrobił fatalny błąd wychodząc po przylocie z MVD na lanside w Brazylii i udając się tą drogą do odprawy na rejs QR - formalnie w tym momencie wjechał do Brazylii więc wymóg zaczął obowiązywać... (podobnie jak w moim przypadku, szczęśliwie agentka GOL uznała ostatecznie, że byłem w "tranzycie"). Z tego co pisał nie mógł się odprawić na loty QR przed pierwszym segmentem LA i to się zgadza - odprawa on-line nie jest możliwa wtedy na rejsy QR (ani na stronie/apce LA ani QR), tylko na pierwszy lot LA, ale LA przy tradycyjnych stanowiskach odprawy w MVD (podobnie w ASU) bez problemu odprawia na całą trasę (on najwyraźniej nie zgłosił się do odprawy LA w MVD tylko skorzystał z karty mobilnej) i z BP LA można spokojnie przejść przez transfer w GRU, potem jednak trzeba będzie się jeszcze zgłosić ponownie do odprawy OR w airside (przy gejtach QR są osobne stanowiska odprawy) i tam potwierdzić dokumenty i wydadzą nowe karty pokładowe. Jeśli ktoś tego sam z siebie nie zrobi, będzie wzywany przed boardingiem. Nie ma potrzeby zrobienia tego z wyprzedzeniem - wystarczy na godzinę czy kilkadziesiąt minut przed odlotem, gdy gejt będzie już open.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 23 Wrz 2025 02:32 

srebrny
Mam bilety z tej "promocji" , ale dla 2 osób segmenty CAI-DOH i DOH-CAI są w first, a u kolejnych 2 osób są w eco , czyli mam sytuację:

QR1306 CAI-DOH w F
LA 5261 (operowany przez QR) DOH-GRU w C
i analogicznie na powrocie , a kolejne 2 osoby mają segment z/do Kairu w eco.

1) Jak to wpływa na dostęp do saloników, do którego saloniku będziemy mieli dostępy w Doha w locie tam i powrotnym ?

2) Zakładam że w Kairze do saloniku wejść będą mogły wyłącznie osoby z biletem w F ?

3) Czy w GRU jest dostępny salonik dla QR, bo na ich stronie nic nie znajduje ?

#55 PostWysłany: 23 Wrz 2025 03:15 

HON fly4free
@SPLDER
SPLDER napisał(a):

1) Jak to wpływa na dostęp do saloników, do którego saloniku będziemy mieli dostępy w Doha w locie tam i powrotnym ?

Nie wpływa, gdyż jest to zasada OW, że długi lot nadpisuje feeder więc każdy pax przylatujący w C z GRU i przesiadający się do Y do CAI ma wstęp do Al Murdżan w tej taryfie - jedyne co, to w zależności jak się trafi w recepcji, będą to weryfikować i może to chwile zająć. Przy wylocie do GRU też Al Murdżan, a jeśli ktoś ma QR Platinum - Al Safwa

2) Zakładam że w Kairze do saloniku wejść będą mogły wyłącznie osoby z biletem w F ?

Tak, plus osoby ze statusem S/E w OW. Poczekalnia kontraktowa w CAI jest dość przeciętna, więc nie ma co poświęcać jej dużo czasu.

3) Czy w GRU jest dostępny salonik dla QR, bo na ich stronie nic nie znajduje ?

W GRU masz dostęp do poczekalni LA, która jest całkiem okej (ale nie ten poziom co w SCL), choć bywa zatłoczona w godzinach szczytu. Jeśli chcesz skorzystać z prysznica warto od razu przy wejściu zgłosić to i wpisać się na waitlistę - recepcja wywołuje pasażerów - czasem trzeba czekać kilka minut czasem godzinę, jak się trafi.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości