Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Lut 2023 10:50 

HON fly4free
Ciekawa, zdecydowanie warta odnotowania taryfa LA ex CAI do Am Pd; możliwe bardzo rożne routingi (też przez Europę), ale najlepszy jest IMO via DOH do GRU i wybranych innych miast w Am. Pd., gdyż daje możliwości przelotu QR, zasadniczo w QS (jednak podmianka jak to w QR zawsze możliwa niestety) na głównym sektorze. Można skończyć w GRU lub za dopłatą różne rzeczy pododawać, także ze stopami, chociaż bardziej ambitne składaki, uwzględniające EK, LX i inne połączenia 5 wolności (np. EZE-GIG) wydają się trudniejsze do zarezerwowania. Dostępność EOT.

Milowo sytuacja niestety skomplikowana, klasa rezerwacja przede wszystkim Z (LA): numery LA na metalu QR powodują, że odpada program AS przy takim mixie (najprawdopodobniej), a naliczenie w QR też nie jest jasne; teoretycznie LA jest partnerem jego programu, ale czy w tej konfiguracji coś się naliczy - nie wiem; być może tylko aviosy ale już nie Qpoints. Odcinki regionalne w Am. Pd. zwykle w premium W, więc to do naliczenia wszędzie, gdzie akceptowane są czyste loty LA. Potencjalnie ciekawie wygląda też kwestia powrotu - przed lotem do CAI powinno w zasadzie być wejście do Al Safwa , bo QR nie ma klasy biznes na tym locie, tylko F. Czy w istocie uda się jednak wejść - nie wiem.
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#2 PostWysłany: 13 Lut 2023 11:43 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Ten deal jest nieco „głębszy” za 7k można zrobić CAI-ZRH-MAD LX potem MAD-SCL LA i powrót LA+QR. No nic szukam dalej może trafię destynację w której nie byłem w ciągu ostatnich 3 lat :)
7 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 13 Lut 2023 13:10 

HON fly4free
@oskiboski: teoretycznie można nawet LO via WAW i dalej w świat ;-) Pisałem o opcji przez Europę; produktowo najciekawsza dla mnie jest oczywiście wersja QR, ale milowo, kreskowo i jakkolwiek pewnie są fajniejsze.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Lut 2023 13:18 
Król Ż
Awatar użytkownika

@marek2011 kombinowałem pod kątem dorwania FRA-GRU/EZE na 747 LH i spalenia voucherów na F :) Co do CAI-DOH to faktycznie mieli kiedyś na tych krótkich rejsach siedzenia Biz z serwisem F. Ale teraz lata 787 a nie A320

#5 PostWysłany: 13 Lut 2023 13:25 

HON fly4free
CAI - DOH jest zawsze w F niezależnie od samolotu. Na bliskim wschodzie QR nie oferuje technicznie generalnie w ogóle C więc C (LA) musi się "przemapować" serwisowo na F w QR.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 13 Lut 2023 20:59 
Król Ż
Awatar użytkownika

Czy jakaś wyszukiwarka pozwala Wam znaleźć loty po 9.01.24 ? na pierwszy tydzień stycznia znajduje za 7 k

#7 PostWysłany: 13 Lut 2023 21:40 

złoty
@oskiboski

To chyba nie jest problem wyszukiwarki a tego, że LAN nie wrzucił lotów po 7 (czy coś koło tego) stycznia. Momondo pokaże Ci loty nawet w lutym, ale LA tam nie ma.
oskiboski lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 14 Lut 2023 01:42 
Król Ż
Awatar użytkownika

Dzięki to biorę najpozniejszy mozliwy termin z nadzieją :)

#9 PostWysłany: 16 Lut 2023 06:40 

HON fly4free
Z ciekawości: ktoś kupił i ticketował z sukcesem?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Lut 2023 16:50 

Loty: 11
Kilometry: 36 075
kupil i tiketowal z sukcesem, najpozniejszy powrot na dzisiaj to 19.01.2024 - kombinacji jest wiele, warunek: pierwszy odcinek CAI-DOH nie moze byc QR - reszta wariacji dozwolona:)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
zbery uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 27 Lut 2023 19:34 

HON fly4free
@noaxik_pl: z ciekawości, jaką trasę ostatecznie skonstruowałeś?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Lut 2023 19:45 

Loty: 11
Kilometry: 36 075
CAI-DOH-GRU-AEP//GRU-BCN-WAW-CAI (MS,QR,LA,LA,LO,LO) - wycieczka na tzw. północ ;) dawno tak dobrze nie bawilem się przy kombinowaniu lotów, jest milion opcji - można też zacząć europejskimi longhaulami a skonczyc bliskowschodnimi:)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 28 Lut 2023 00:07 

złoty
@noaxik_pl
Co masz na myśli pisząc "można też zacząć europejskimi longhaulami"? Chodzi Ci o lot operowany przez LA z Europy czy też znalazłeś inną opcję przelecenia kałuży niż LA i QR?

#14 PostWysłany: 28 Lut 2023 00:10 
Król Ż
Awatar użytkownika

Ja nie znalazłem możliwości zaczęcia Europejska linią za to można nimi skończyć nawet w WAW

#15 PostWysłany: 28 Lut 2023 01:28 

HON fly4free
Można spokojnie zacząć w CAI czymś europejskim, nawet LO, tyle że to nie jest aż takie ciekawe IMO; większość europejskich lata dziadostwem (w sensie C) do CAI. Lepszy np. MS 787 do LHR.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#16 PostWysłany: 28 Lut 2023 01:52 
Król Ż
Awatar użytkownika

Tylko z LHR dostajesz Latam który w C jest beznadziejny w porównaniu z QR. Skoro nie ticketują przy biletach CAI-DOH QR ciekawe czy pozwolą CAI-DMM-DOH

#17 PostWysłany: 28 Lut 2023 02:44 

HON fly4free
Nie pozwolą, bo QR cały bliski wschód szeroko pojęty lata jako F, więc będzie ten sam problem co z CAI.
Musi być dolot do DOH nie-QR (all the way) i tak samo ewentualnie z DOH do CAI jeśli powrót w ten sam sposób.
Z tego powodu bardziej sensownie realnie imo wracać przez Europę - LA jest absolutnie idealny na nocny lot ex GRU np. do LHR w ich nowej kabinie; przynajmniej z mojej perspektywy - jedzenie i serwis mam gdzieś w środku nocy; ważne żeby się porządnie wyspać. Oczywiście większą wartość miałaby wyjściowa opcja z QR RT, no ale doloty MS ją psują, jeśli to jest okej, to brałbym w dwie strony QR. Jeśli nie, to przy Europie coś tam ewentualnie można pokombinować z routingiem. No i niestety wszystko co się weźmie innego niż QR i LA podnosi trochę taryfę, niby niedużo, ale jednak - robi się coraz drożej, a sama wyjściówka już nie jest super tania, a zarazem odpada też jej główna zaleta czyli dominacja produktu QR i Al Safwa included na powrocie. Czyli jest drożej a mniej w skrócie, przynajmniej dla mnie ;-)
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#18 PostWysłany: 28 Lut 2023 09:31 

złoty
Czyli reasumując:
do DOH można dolecieć tylko MS, bo QR na tym odcinku się nie ticketuje
na lot LA z Europy (widziałem połączenia z LHR,CDG,BCN,MAD,LIS,MXP,FCO i chyba BLQ) można dolecieć LO, LH, LX, OS, MS
na powrocie można wymusić routing przez WAW (na przykład SAO-CDG-WAW-CAI) z nocką w Warszawie jakby ktoś chciał odebrać bagaż przed lotem do Kairu ;)

Próbowałem poszukać połączenia gdzie po przeleceniu CAI-WAW jest kilka miesięcy stopa, żeby z Egiptu złapać połączenie RJ do Azji, wrócić do PL pierwszym odcinkiem tego deala, a później zacząć nowego tripa z WAW, ale podbija cenę dwa razy.

Niech jeszcze kilka dni ta taryfa pożyje to wezmę na ferie. Na razie trzymam kciuki za innych.
4 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 28 Lut 2023 11:52 

HON fly4free
@tasma: z grubsza tak, lista linii jest nawet dłuższa bo może być też TK, AZ itp., no i można pododawać różne rzeczy intra-AmPd (nie tylko LA) + trasy nie muszą być najprostsze: przykładowo chcąc polecieć powiedzmy ....-GRU-ASU można to zrobić jednym segmentem, albo np. przez SCL; bardziej wymyślne opcje dodają jednak zwykle jakieś nocki po drodze. Możliwe są też oczywiście OJ. Stopa długiego w Europie chyba nie da się dodać bez przełamania taryfy.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Lut 2023 14:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy moglibyście podpowiedzieć gdzie/jak można składać te trasy o których piszecie (z innymi przewoźnikami)?

Mi wyszukuje dwa warianty w dobrej cenie:

1. CAI-DOH na QR i potem moge wracać do Europy z LA. Ale z tego co piszecie to się nie ticketuje.
2. Pierwszy odcinek na MS ale potem mam tylko loty na QR w dobrych cenach. Czyli nie moge zakończyć w Europie.

Szukam czegoś z SCL lub BUE i jak to drugie jeszcze znajduje (tam QR+QR+LA, powrót LA+różne europejskie) tak tego pierwszego nie moge znaleźć.
Szukam styczeń 24.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości