Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75
Autor Wiadomość
#1481 PostWysłany: 23 Cze 2025 18:28 
Awatar użytkownika

niebieski
https://www.reuters.com/business/aerosp ... 025-06-23/ - tymczasowe zamknięcie przestrzeni powietrznej w Katarze, ciekawe czy zaraz w ZEA też nie zamkną.
Edit: widzę, że jest osobny temat, więc można skasować.

Alicante od piątku do niedzieli w idealnych godzinach 😍☀️ Loty + 2 noce w hotelu za 669 PLN 🔥 Alicante od piątku do niedzieli w idealnych godzinach 😍☀️ Loty + 2 noce w hotelu za 669 PLN 🔥
Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥 Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥
#1482 PostWysłany: 16 Wrz 2025 21:52 

do jutra obowiązuje kod zniżkowy do 20% na Qatar airways SEPTPC25, ale czy wpiszę kod czy bez kodu to cena ta sama, ktoś wpisywał i mu obniżyło cenę biletu, czy tylko dla zalogowanych ?
 Profil Relacje PM off  

#1483 PostWysłany: 16 Wrz 2025 23:08 

HON fly4free
wydaje się, że rzeczywiście nie działa w kwestii jakiejś obniżki nawet symbolicznej
 Profil Relacje PM off  

#1484 PostWysłany: 04 Paź 2025 22:02 

HON fly4free
Po obfitym śniadaniu w Al-Safwa, czyli poczekalni pierwszej klasy, do której dzięki statusowi QR Platinum mam wstęp zawsze, gdy lecę QR w C - i to bez względu na trasę czy taryfę - udaję się na boarding lotu, tym razem do Frankfurtu. Gate znajduje się akurat w strefie CDE, czyli tej nowszej w DOH, a więc oznacza to konieczność jak konieczność, ale na pewno okazję do przyspieszenia drogi korzystając z wewnętrznej "kolejki" w terminalu. Jako stały bywalec DOH po tym sporym lotnisku poruszam się już w zasadzie z zamkniętymi oczami; dla świeżaków jest to jednak pewnie dużo trudniejsze, bo momentami, mimo dobrych oznaczeń, można się gdzieś zatracić źle skręcając.

Lot do FRA obsługuje 787-9 co w produktowej kategorii QR oznacza wprawdzie brak pożądanych przez wszystkich Qsuitów, ale za to ich skromniejszą wersję czasami nazywaną Qsuite2, czyli fotele 1-2-1 z drzwiczkami zapewniającymi dużą prywatność. Całość jest wprawdzie bardziej kompaktowa i oferuje mniej przestrzeni, ale dla mnie w zupełności wystarczająca - w sumie jest to mój trzeci w kolejności ulubiony produkt C w QR: po QS oraz Apexach dostępnych w kilku samolotach po WY, latających obecnie m.in. do WAW.

W trakcie boardingu standardowo kieliszek Rose, powitania przez załogę, arabska kawa i daktyle. Odbijamy punktualnie od rękawa, co powoduje, że przylot do Niemiec będzie z zauważalnym zapasem względem rozkładu. Jak zawsze na pokładzie można zamawiać co i kiedy się chce, choć załoga zbiera już wstępne deklaracje przed startem lub zaraz po nim. Tym razem, choć wszyscy byli mili, brakowało mi zarazem wzorowego porządku serwisu: pracujący w mojej sekcji steward z któregoś z bliskowschodnich krajów był bowiem dość chaotyczny: błędów nie robił, ale sprawiał wrażenie trochę zakręconego. W zasadzie mi to nie przeszkadzało, bo większą część lotu i tak planowałem po prostu przespać ze względu na trudy podróży 😄 Dlatego poprosiłem go o podanie lunchu na mniej więcej 1,5 h przed lądowaniem: z menu wybrałem przystawkę z homara z orzechową tapenadą, filet z czarnego dorsza oraz sernik. Obudziłem się nieco wcześniej niż planowałem, więc jak tylko to zobaczył, od razu przybiegł z pytaniem, czy już może mi przygotwać jedzenie. Czemu nie. Posiłki w QR są generalnie znakomitej jakości, w zasadzie nie odbiegającej od restauracyjnej, a do tego atrakcyjnie podane. Po obiedzie filiżanka podwójnego espresso i posiedziałem trochę na necie, który dość przyzwoicie działał, ale to jeszcze nie najnowsza technologia Starlink.

Reasumując dokładnie 6-godzinny lot minął szybko i jak zwykle przyjemnie.

Załączniki:
QRFRA1.jpg
QRFRA1.jpg [ 142.65 KiB | Obejrzany 1336 razy ]
QRFRA2.jpg
QRFRA2.jpg [ 154.94 KiB | Obejrzany 1336 razy ]
QRFRA3.jpg
QRFRA3.jpg [ 128.23 KiB | Obejrzany 1336 razy ]
QRFRA4.jpg
QRFRA4.jpg [ 141.81 KiB | Obejrzany 1336 razy ]
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#1485 PostWysłany: 08 Paź 2025 22:32 

Czy do Al Safwa w DOH da się wejść bez statusu na bilecie QR pierwszej klasy za mile, ale dolot i wylot w C (na jednym bilecie), bo słyszałem, że były problemy i na infolinii powiedzieli, że przysługuje tylko salonik biznesowy Al Mourjan?

#1486 PostWysłany: 08 Paź 2025 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
Nie no, coś się nie zgadza, jeśli bilet QR pierwszą klasą to albo dolot albo wylot musi być pierwszą. na podstawie tego odcinka wchodzisz do Al Sawfa.

#1487 PostWysłany: 09 Paź 2025 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 402 030
niebieski
Czy istnieje sposób na podejrzenie klasy rezerwacyjnej (O, S , Q , T itd) przed zrobieniem rezerwacji ? Od klasy zależy ilośc avios potrzebnych do upgrade.

#1488 PostWysłany: 09 Paź 2025 15:46 

znajdź swój lot na
https://matrix.itasoftware.com/search
i tam zobaczysz klasę rezerwacyjną
 Profil Relacje PM off
dziabulek uważa post za pomocny.

#1489 PostWysłany: 30 Paź 2025 17:36 

niebieski
Mam z QR spory problem.
W skrócie: oryginalna rezerwacja aż z 2019 -> bilety anulowane bo COVID, otrzymane vouchery -> w 2022 vouchery zamienione na nową rezerwację, którą oni odwołali -> zamiast rebookingu wybrałem znowu vouchery z opcją (byłem o tym zapewniony), że można je także w ciągu 2 lat ich ważności oddać i zwrócą kasę -> Po 1,5 roku zdecydowałem, że nie ma co czekać na jakąś okazję i po prostu zażądam zwrotu kasy za vouchery. Zażądałem.
Było to w czerwcu '24. Do tej pory czekam... Najpierw było tłumaczenie, że sprawa jest skomplikowana bo podwójne vouchery, dopłata za drugą rezerwację i trzeba to wszystko obliczyć - logiczne i nie zazdroszczę. Potem już tylko, że sprawa jest w toku. Co jakiś czas zagaduje na czacie o update. Zawsze obiecują, że "eskalują" sprawę wyżej. Ostatnio zmienili śpiewkę, twierdząc że czas na refund minął (WTF?), że nie widzą tego mojego żądania zwrotu (WTF??). Wszystko widać jak na dłoni w historii czatu, także w mailach z ich zapisem, które sami mi wysłali. Oczywiście, dwukrotnie już wysłane pismo ze skargą przez formularz na stronie. Zero reakcji. Macie może jakieś pomysły jak to ugryźć?
 Profil Relacje PM off  

#1490 PostWysłany: 12 Lis 2025 22:13 

HON fly4free
Jak wiadomo QR do pewnego czasu udostępnia Starlink: obecnie działa on we wszystkich 777 i mniej więcej w połowie A350, więc można się go spodziewać na wszystkich trasach, gdzie latają te samoloty. Ostatnio kilka razy korzystałem i muszę powiedzieć: TO JEST TO. W tej chwili to najpewniej najlepsza na świecie opcja neta w trakcie lotu, przynajmniej z tych znanych mi z autopsji: logowanie to po prostu kliknięcie w telefonie / kompie "połącz" i tyle. Net działa fenomenalnie od wejścia na pokład do wylądowania przez całą podróż (być może gdzieś geograficznie są jakieś ograniczenia) i dostęp do niego jest darmowy. Można robić praktycznie wszystko, lącznie z rozmowami video / telekonferencjami itp.

Warto jednak zarazem pamiętać, że w innych samolotach QR (A380, 787 itd.) jest inna technologia: internet jest generalnie dużo wolniejszy i płatny 10$ (wyjątek dotyczy klasy F na longach) na cały lot lub dostępny w ograniczonej formule na godzinę za darmo.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Chan uważa post za pomocny.

#1491 PostWysłany: 12 Lis 2025 22:27 
Awatar użytkownika

platynowy
To jest fajna sprawa....ale problem w tym, ze teraz nie będzie wytchnienia od piep..... tiktokow i innych videodurnorodzinychpierdocalli nigdzie, nawet kilka godzin w powietrzu...
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#1492 PostWysłany: 16 Lis 2025 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 202 226
niebieski
Mam pytanie do osob korzystajacyh z C w QR. Mozliwy upgrade na trasie DOH - CMB na B787-9 badz na DOH - CPH na B787-8 kolejno za 25k oraz 30k avios.

Czy wg. Was warto sie pokusic na ktorys z tych odcinkow? Czy lepiej odpuscic i w przyszlosci zarezerwowac bilet w C aviosami na potrzebnej wtedy trasie, gdyz oferowany produkt na tych odcinkach nie jest tego warty?

Dodam, ze nie lecialem nigdy w C QR, jedynie sie naogladalem YT oraz naczytalem blogow ;)

#1493 PostWysłany: 16 Lis 2025 12:29 
Awatar użytkownika

platynowy
Sporo zależy od tego, jakie masz szanse na uzbieranie jeszcze więcej aviosów. Gdybym miał decydować w mojej sprawie, to raczej bym odpuścił. To jest w obu wypadkach około 5h lotu, więc niezbyt długo i się jakoś szczególnie nie nacieszysz.
Dla porównania, za cały odcinek WAW-DOH-SYD (lecę akurat jutro) i potem powrót AKL-DOH-WAW dałem po 90k za każdą z tych 2 tras (w C) . Porównując to proporcjonalnie do tych pojedynczych odcinków, o których piszesz, jest to (moim zdaniem) korzystniejsza opcja. Oczywiście, można też szukać krótszych tras, np. do SIN, zdaje się, że za 75k (też cała trasa z WAW).
Jeśli jednak wiesz, że dozbieranie większej kupki aviosów może być trudne lub czasochłonne, to można się pokusić I o taki upgrade. Plus tego taki, że nie masz żadnego dodatkowego kosztu pieniężnego (jak ma to miejsce w przypadku biletu nagrody).

Ostatnio edytowany przez tropikey 16 Lis 2025 12:52, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.
fluu uważa post za pomocny.

#1494 PostWysłany: 16 Lis 2025 12:48 

HON fly4free
@fluu: zakładając, że nie będzie podmianek w ostatniej chwili na odcinku CMB masz nowy produkt tzw., mini QSuite czyli jego bardziej kompaktową wersję na -9, ale zarazem uproszczony serwis jeśli chodzi o jedzenie (QR ma dwa typy serwisów), na CPH masz starszy produkt, ale bardziej rozbudowany serwis.
Zależy jak szybko zbierasz aviosy itp.
I pamiętaj że w razie czego - upgrade na lotnisku kosztuje podwójną liczbę aviosów względem stawek online.

@tropikey : dodatkowy koszt (zwykle niewielki, ale zależy skąd wylot) jest, jeśli dane lotnisko przewiduje dodatkowe wyższe stawki opłat / podatków od "biznesu" . Wtedy wraz z upgradem system to przekalkuluje i wyliczy dopłatę.
 Profil Relacje PM off
fluu uważa post za pomocny.

#1495 PostWysłany: 16 Lis 2025 16:02 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 402 030
niebieski
@tropikey za lot do Sydney i z Auckland do Waw zapłaciłeś aviosami 180 tyś avios w obie strony ? Za całość? Dopytuję bo poluję na podobny układ, ale myślałem o upgrade za punkty. I sam upgrade za avios to realnie 87500 avios na tej trasie w jedną stronę (do Sydney) . Czyli u Ciebie koszt biletu byłby równy kosztowi upgrade.

#1496 PostWysłany: 16 Lis 2025 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
Czasami pojawiają się te samoloty Oman Aira w WAW. Postanowiłem w jednym z nich trochę przykuncnąć :)

Szybkie piwko
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 523.63 KiB | Obejrzany 464 razy ]

i lecimy:
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 498.94 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 483.96 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 457.96 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Hej ChatGPT, wklej mi daktyla ;)
Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 484.34 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 543.84 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 547.7 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 516.38 KiB | Obejrzany 464 razy ]

Ten sam model co w WY: oman-air-opinie-recenzje-uwagi,226,110673?start=60#p1775016
Najpierw usiadłem pod oknem, potem wymieniłem się z żoną, bo tam jednak spokojniej niż od przejścia.
Zdecydowanie jest to duuuży upgrade w stosunku do standardowych 787. W sumie porównywalne do q-suite2, aczkolwiek tu jest więcej miejsca.
Przyjemne C, mój top wylatujących z WAW (ale Etihadem nie leciałem)
6 ludzi lubi ten post.

#1497 PostWysłany: 16 Lis 2025 23:18 

HON fly4free
To idąc za ciosem inny punkt widzenia, tzn. z innej tylko strony kabiny, bo co do oceny z apadlo się zgadzam.
Apexy to jeden z najlepszych produktów, jeśli ktoś ceni prywatność a zarazem nie lubi być skrępowany zabudową w trakcie spania; w każdym razie bardzo lubię te kabiny dostępne w WY i na zasadzie dziedziczenia w QR - niektórzy narzekają na zamianę dla WAW (co do zasady) 788 na 330, ale jak widać nie słuchać - bo się nie znają.
Jedzenie w QR jak praktycznie zawsze nie zawodzi i jest w top światowym w tej klasie plus przy wylotach z Polski w menu dla chętnych także np. gołąbki ;-) Szczegół, ale to coś co trzeba cenić - lokalność menu - fajnie móc coś wybrać między kuchniami kraju wylotu i przylotu - tak to powinno wszędzie wyglądać, a nie wygląda. Sam wybrałem akurat danie katarskie, poprzedzone wołowym tataki z truflami oraz na zakończenie deser, którego w QR trudno sobie zwykle odmówić.
Jedyny minus - internet - w trakcie ostatniego lotu z WAW nie działał, a nawet jeśli, to w 330 niestety nie ma najnowszej technologii by QR (a w zasadzie to by Starlink) - tu trzeba póki co lecieć 777 lub 350 (wybranymi).

Reasumując mój punkt widzenia pozostaje niezmienny: QR, Japończycy, a potem można się bić i kłócić.

Załączniki:
QRWAW1.jpg
QRWAW1.jpg [ 135.52 KiB | Obejrzany 430 razy ]
QRWAW2.jpg
QRWAW2.jpg [ 126.78 KiB | Obejrzany 430 razy ]
QRWAW3.jpg
QRWAW3.jpg [ 130.43 KiB | Obejrzany 430 razy ]
QRWAW4.jpg
QRWAW4.jpg [ 110.41 KiB | Obejrzany 430 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#1498 PostWysłany: 17 Lis 2025 13:34 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 202 226
niebieski
Dzięki @marek2011 @tropikey za podpowiedzi.

Sprawa w sumie wyjasnila sie sama: up moge dokonac na max 2 osoby, a rezerwacja jest dla 3. Niestety samego trzylatka do ekonomicznej nie da sie wyslac :twisted:
2 ludzi lubi ten post.

#1499 PostWysłany: 20 Lis 2025 06:38 

marek2011 napisał(a):
To idąc za ciosem inny punkt widzenia, tzn. z innej tylko strony kabiny, bo co do oceny z apadlo się zgadzam.
Apexy to jeden z najlepszych produktów, jeśli ktoś ceni prywatność a zarazem nie lubi być skrępowany zabudową w trakcie spania; w każdym razie bardzo lubię te kabiny dostępne w WY i na zasadzie dziedziczenia w QR - niektórzy narzekają na zamianę dla WAW (co do zasady) 788 na 330, ale jak widać nie słuchać - bo się nie znają.
Jedzenie w QR jak praktycznie zawsze nie zawodzi i jest w top światowym w tej klasie plus przy wylotach z Polski w menu dla chętnych także np. gołąbki ;-) Szczegół, ale to coś co trzeba cenić - lokalność menu - fajnie móc coś wybrać między kuchniami kraju wylotu i przylotu - tak to powinno wszędzie wyglądać, a nie wygląda. Sam wybrałem akurat danie katarskie, poprzedzone wołowym tataki z truflami oraz na zakończenie deser, którego w QR trudno sobie zwykle odmówić.
Jedyny minus - internet - w trakcie ostatniego lotu z WAW nie działał, a nawet jeśli, to w 330 niestety nie ma najnowszej technologii by QR (a w zasadzie to by Starlink) - tu trzeba póki co lecieć 777 lub 350 (wybranymi).

Reasumując mój punkt widzenia pozostaje niezmienny: QR, Japończycy, a potem można się bić i kłócić.

dziękuje za opinię , jakbyś miał wybrać : BC w Emirates A380 VS QA A380 ?
 Profil Relacje PM off  

#1500 PostWysłany: 20 Lis 2025 21:14 

HON fly4free
Wybrałbym oczywiście QR , bo ma - IMHO - fajniejszy wizualnie bar niż EK i zdecydowanie lepsze jedzenie, a co do kabin C są one porównywalne w A380 i obie są już przestarzałe względem obecnych trendów rynkowych.
 Profil Relacje PM off
George1 lubi ten post.
George1 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1500 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości