Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 05 Lis 2014 16:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Nasuwa mi się ważniejsze pytanie: co z osobami, które zarezerwowały bilety u innych pośredników niż ebookers, są nieświadome sytuacji w jakiej się znalazły, tj że na dowolnym odcinku ich przelotu mogą zostać zobligowani do uiszczenia opłaty paliwowej w wysokości blisko 2000 zł. Moim zdaniem, zw względów utrzymania wiarygodności przez serwis f4f, a jeszcze bardziej finansowych wynikających z ewentualnych roszczeń, taka informacja powinna pojawić się na głównej stronie, gdyż w treści wpisu o tych lotach nie było wzmianki o dumpie.

PS
Mnie ta sytuacja nie dotyczy, gdyż bilet nabyłem u ebookers i byłem świadomy błędnej ceny.
 Profil Relacje PM off
Meduzy lubi ten post.

Tanio 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 356 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Tanio 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 356 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Mekka globtroterów 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2922 PLN 🔥😍 Mekka globtroterów 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2922 PLN 🔥😍
#182 PostWysłany: 05 Lis 2014 16:31 

Sam zastanawiałem się nad kupieniem biletów do Goa, jak będzie jakaś okazja to zdecydowanie kupię, bo to są okazje, których sami nigdy byśmy nie wyszukali.
W tym roku dwukrotnie kupiłem bilety dzięki F4F raz do Rio de Janeiro po zdecydowanie niskiej cenie 1800 zł w Iberii oraz całkiem niedawno do Los Angeles w British Airways za dwa bilety zapłaciłem 2100 zł, w jednym i drugim przypadku w szczycie sezonu turystycznego. To naprawdę była okazja!!! Udało się, teraz planuję kolejne wakacje Indie lub Australia i Nowa Zelandia, szukam okazji i to ja podejmuje ryzyko!!! Jeśli kupujesz bilet za połowie lub mniej wartości, to zawsze istnieje ryzyko, że ktoś będzie Ci chciał te bilety anulować.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 05 Lis 2014 16:37 
Awatar użytkownika

niebieski
nie było mnie dwa dni a tu takie fajne rzeczy sie dzieją :lol:

Przecież ta cena to nie była jakaś specjalna to było ok 500-700 zł taniej ;)
nie było by tej głupiej dyskusji gdyby autorzy z głównej wpisali EF zamiast HIT

@swiezak ma tu racje ! to było świadome wprowadzenie Was w błąd.

trochę historii:
z głównej:
Cytuj:
......Jako, że cenę znajdujemy tylko u jednego pośrednika, działajcie szybko.....

z forum:
Cytuj:
Ta "odrodzona" promocja nie wygląda dobrze. Otrzymałem informację, że pośrednik może otrzymać mandat za wystawienie tego biletu. Istnieje naprawdę bardzo duże prawdopodobieństwo że bilety zostaną anulowane.

a tu niespodziana :o jednak można
Cytuj:
IMPORTANT
The price is very low so be aware the tickets might be cancelled or even not issued.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#184 PostWysłany: 05 Lis 2014 17:31 

Loty: 51
Kilometry: 152 915
Witam, czytam post i nasuwa mi się pytanie: czy u innych posredników też pojawiły się anulacje? Ja osobiście rezerwowałem bilety przez tripsta.de i jak narazie wszystko Ok. Bileciki figuruja na stronie Lufthansy, faktura dotarła licze na to. że wszystko przejdzie gładko i bez komplikacji.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 05 Lis 2014 17:35 

czy ktoś dostał anulacje z seat24.de? moje bilety nie były po 1000zł, płaciłem po 1300 i 1500 zł/os. Bilety na kwiecień kupione pod koniec października. Póki co mam etixy i żadnych podejrzanych maili.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 05 Lis 2014 17:40 

Loty: 84
Kilometry: 122 655
niebieski
swiezak napisał(a):
to mamy
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

To, że wyszukasz jakiś artykuł w KK, który będzie korzystny dla Twojej tezy, nie znaczy, że ma jakiekolwiek zastosowanie. Przeczytaj najpierw komentarz do karnego. I uważaj, zaraz ktoś ci zarzuci art. 212 KK :)
 Profil Relacje PM off
lagor lubi ten post.

#187 PostWysłany: 05 Lis 2014 17:44 

Mam odpowiedź polskiego przedstawiciela jeta! Jak dla mnie potwierdza, że jet ich złapał za j..., ale niby my jako pasażerowie nie powinniśmy cierpieć. Chyba będzie fight...

Witam serdecznie,

W związku z poniższym zapytaniem wyjaśniam, ze jest to błąd ebookers, który będzie musiał odprowadzić do linii lotniczej większa kwotę niż pobrał od Państwa.
Pomyłka agenta nie powinna obciążać pasażera.
Tylko ebookers jest stroną z którą może się Pan kontaktować w tej sprawie.
 Profil Relacje PM off
mucha lubi ten post.

#188 PostWysłany: 05 Lis 2014 17:50 

jas_wedrowniczek napisał(a):
EF zamiast HIT

moglibyście mi wyjaśnić co te wszystkie skróty znaczą...typu - EF i inne podobne?

panprofesor82 napisał(a):
Nasuwa mi się ważniejsze pytanie: co z osobami, które zarezerwowały bilety u innych pośredników niż ebookers, są nieświadome sytuacji w jakiej się znalazły, tj że na dowolnym odcinku ich przelotu mogą zostać zobligowani do uiszczenia opłaty paliwowej w wysokości blisko 2000 zł. Moim zdaniem, zw względów utrzymania wiarygodności przez serwis f4f, a jeszcze bardziej finansowych wynikających z ewentualnych roszczeń, taka informacja powinna pojawić się na głównej stronie, gdyż w treści wpisu o tych lotach nie było wzmianki o dumpie.

PS
Mnie ta sytuacja nie dotyczy, gdyż bilet nabyłem u ebookers i byłem świadomy błędnej ceny.

tak napewno byłeś świadomy że będą od Ciebie chcieli dodatkowe 2000zł, co by Cię razem wyszło jakieś 3000..a tym czasem normalne bilety bez promocji można wyczaić za 1800 :D

Wolny napisał(a):
Ten wątek powinien być zakończony zanim ktoś pójdzie o krok za daleko.
Dawniej f4f to była zabawa dla tych, którzy byli w stanie coś samemu znaleźć i wiedzieli z czym to się je. Od pewnego czasu więcej jest tych którzy muszą mieć wszystko na tacy krok po kroku. Potem myślą sobie jacy to są cwani ;) Ich aktywność na forum zaczyna się gdy anulują im bilet i wtedy pokazują kim tak naprawdę są. Szkoda, bo wątek taki jak ten zabija trochę f4f i za parę lat ci zaangażowani użytkownicy przeniosą się do innego, mniej uczęszczanego forum.

co masz na myśli że ktoś pójdzie krok za daleko? boisz się czegoś :D
jeśli ktoś jest i był w stanie sam coś znaleźć to nie potrzebne mu jest/było f4f ...jeśli ktoś tu jest to właśnie po to żeby skorzystać z jakiejś okazji, dowiedzieć się o jakiś promocjach...i tak chyba było od zawsze. czy inaczej to kiedyś funkcjonowało? opisywaliście swoje przygody typu gdzie i za ile byliście? myślę że Ty też jesteś jednym z tych cwaniaków, bo po coś tu jesteś :)

nie uważam żeby wątek taki jak ten zabijał f4f! wręcz przeciwnie, powinno się to nagłośnić. dać na główną, że bilety zostały anulowane i dlaczego (może część osób sobie uświadomi jak to działa i znowu zrobi się kameralnie)..a nie tylko że była super promocja. za pare tygodni będzie "promocja" za 1600 do goa i część ludzi sobie pomyśli..co to za słaba promocja. ostatnio były za 900zł.. bo taka jest prawda ze ludzie nie są świadomi. ja też nie byłem świadomy.
i tak jak już pisałem wcześniej, zdarzało mi się naprawde mało wydawać na swoje podróże..za najtańszy tygodniowy pobyt w grecji razem z hotelem zapłaciłem 350zł, tym czasem polacy których tam spotykałem za pobyt w tym samym terminie płacili po 1500..więc jestem w stanie uwierzyć że można kupić bilety w promocji do Indii za 1100 (bo tyle kosztowały moje bilety)..bo to nie jest niewiarygodnie niska cena..jeśli ktoś twierdzi inaczej to znaczy że się nie orientuje jakie potrafią być promocje.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 05 Lis 2014 18:02 

HON fly4free
@kiew: pełna zgoda.
Niestety administracja ma ostatnio, jak rozumiem, jedną i tą samą śpiewkę : "bo inni też publikują, bo ktoś inny wrzucil na forum, bo pozwalamy ludziom latać tanio itd."
O tempora, o mores :)
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 05 Lis 2014 18:08 

Proponuję poczytać posty w tym temacie takich osob jak
swiezak
blasto
kiew
Eryk
jas_wedrowniczek
tomgum
andiron
Mareckipl
mucha
bo naprawdę wiedzą o czym piszą.
W większości osoby, które kupiły tego dila z głównej pewnie nigdy nie slyszaly o FD a nawet nie wiedzą co ten skrót znaczy!
Może jakiś poradnilk o FD na głównej ;)
Jedynym rozsadnym wytlumacczeniem, że to się znalazło na głównej może być tylko sytuacja, że wlasciciel portalu nie wie co to FD.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 05 Lis 2014 18:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
lumir napisał(a):
Jedynym rozsadnym wytlumacczeniem, że to się znalazło na głównej może być tylko sytuacja, że wlasciciel portalu nie wie co to FD.

Co można od razu wykluczyć...
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 05 Lis 2014 18:52 

krek napisał(a):
czy ktoś dostał anulacje z seat24.de? moje bilety nie były po 1000zł, płaciłem po 1300 i 1500 zł/os. Bilety na kwiecień kupione pod koniec października. Póki co mam etixy i żadnych podejrzanych maili.

Ja też kupiłem na seat24.de i na razie nic się nie dzieje. Logowałem się nawet dzisiaj na Lufthansę i są etixy.
Jedyny mail jaki z seat24 dostałem oprócz potwierdzenia rezerwacji, to pytanie czy już sobie hotel zarezerwowałem i oczywiście ich propozycje ;)
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 05 Lis 2014 19:21 

Zbanowany
kiew napisał(a):
A ja proponuję już zakończyć dyskusję o tych którym się to podoba i tym którym się to nie podoba. Nie prowadzi to donikąd już, kto miał wątpliwości względem polityki fly4free ten je wyraził, 90% argumentów obu stron się już pojawiła i powtarza, mam nadzieję, że włodarze poświęcą chociaż 5 minut na przemyślenie kwestii.

Zaś osobom tak żalącym się o to jak wąską grupa, "egoistycznie" podchodzi do tematu chciałbym przypomnieć, że patent ten to jest FD, a nie zwykły EF, tylko wygląda niepozornie bo dump jest w środku. A to znaczy, że taki deal ciągnie za sobą pewne konsekwencje, których większość kupujących nie jest świadoma, a prawdopodobieństwo poniesienia konsekwencji rośnie wraz z ilością rezerwacji. Anulacja teraz to i tak jest dobra informacja. Równie dobrze lot mógłby zostać anulowany podczas pobytu w Indiach i trzeba by płacić kilka tysięcy, aby wrócić do kraju lub zostać poproszonym o dopłatę już przy wejściu na 1 odcinek. Także poza "egoizmem" polecam dostrzec odrobinę troski. Sam mam dwójkę znajomych, którzy kupili te loty i coś tam na fejsie się burzyli o anulację, pogadałem z nimi i nie mieli zielonego pojęcia, że to na jakiś "przekręcie" się leci, byli pewnie że to promocja.

Przypomnę też, że kiedyś pojawiły się dyskusje o FD na otwartym forum i zostały one zabronione (nawet w regulaminie), ze względu na ryzyko dla nieświadomych i niedoświadczonych oraz na pewne wątpliwości natury moralnej. W konsekwencji z tego powodu powstała TS. Stąd nie ma się co dziwić, że sporo osób ma wątpliwości, skoro dziś, raptem kilka miesięcy czy rok później, takie rzeczy trafiają nie tylko na otwarte forum, ale na stronę główną. Dodam jeszcze, że po to jest TS i koduje się tam większość informacji, aby nie palić takich okazji. Jak coś kupują setki osób w krótkim czasie to jest to wystawione na duże ryzyko, jak ilość chętnych jest ograniczona to ryzyko mniejsze i w dłuższej perspektywie czasu, więcej osób z tego skorzysta, bo patent będzie działał, a informacje wcale nie są zamknięte w jakimś ściśle tajnym gronie. TS tutaj, odpowiednie wątki na FT, trochę czasu, zbierania doświadczeń i takie rzeczy są na wyciągnięcie ręki.

Można by dziś wrzucić wszystkie dumpy i patenty publicznie, pewnie sporo osób skorzysta, sporo poleci bardzo tanio i niby wszystko super, ale... Ale z drugiej strony sporo osób czekają bolesne anulacje, większość patentów i dumpów zostanie ubita, systemy rezerwacyjne zostaną uszczelnione i patrząc globalnie i w dłuższej perspektywie czasowej, dużo mnie osób skorzysta z takich okazji. Z mojej strony EOT, a tym którzy kupili oczywiście życzę, aby polecieli w 100% szczerze, bo skoro mleko i tak już się rozlało to niech chociaż skorzysta kto może.

Należy zaznaczyć iż deal był na loterze oraz hukd, czyli po co kodować.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 05 Lis 2014 19:28 

Loty: 274
Kilometry: 806 939
Dyskusja nie ma sensu. Każdy ma wolną wolę i jeśli widzi że bilety są "zbyt tanie" to niech nie kupuje. Ja już kilka razy skorzystałem z F4F i chwała im za to. A na Goa też kupiłem (nie dokupywałem na razie niczego więcej), choć na razie cisza, ale najwyżej zwrócą kasę i po sprawie.

#195 PostWysłany: 05 Lis 2014 19:32 

Zbanowany
wizu napisał(a):
krek napisał(a):

Ja też kupiłem na seat24.de i na razie nic się nie dzieje. Logowałem się nawet dzisiaj na Lufthansę i są etixy.
Jedyny mail jaki z seat24 dostałem oprócz potwierdzenia rezerwacji, to pytanie czy już sobie hotel zarezerwowałem i oczywiście ich propozycje ;)

Nic dziwnego, skoro nawet te z ebookers są jeszcze przez 10 dni widoczne.

Czytać, czytać, czytać!

#196 PostWysłany: 05 Lis 2014 19:56 

Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie poniższego fragmentu (cytat poniżej) lub też powołanie się na konkretny zapis w Terms & Conditions, który o tym stanowi. Kupiłam bilety ze świadomością że mogą mi anulować całą rezerwację, natomiast nie znalazłam info o tym, że na danym odcinku nagle zostanę poproszona o dopłatę.

"A to znaczy, że taki deal ciągnie za sobą pewne konsekwencje, których większość kupujących nie jest świadoma, a prawdopodobieństwo poniesienia konsekwencji rośnie wraz z ilością rezerwacji. Anulacja teraz to i tak jest dobra informacja. Równie dobrze lot mógłby zostać anulowany podczas pobytu w Indiach i trzeba by płacić kilka tysięcy, aby wrócić do kraju lub zostać poproszonym o dopłatę już przy wejściu na 1 odcinek."

Wyczytałam jedynie że lot mogą anulować maksymalnie do 7 dni przed datą wylotu. Czy to prawda? Zarówno lot tam jak i return mam na jednym bilecie/jednej rezerwacji. Rezerwowałam w "drugim rzucie promo" tj na początku października za pośrednictwem Airtickets24.

Byłam przekonana, niestety błędnie, że jest to "ukryta" promocja jako że niska cena na Goa pojawiła się trzykrotnie: we wrześniu w poniedziałek, tydzień później i chyba dwa tygodnie później...

Bardzo proszę o wytłumaczenie dla laika jakim jestem. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 05 Lis 2014 20:09 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
Beata1983 napisał(a):
Bardzo proszę o wytłumaczenie dla laika jakim jestem. Dziękuję.

Kupiłaś (przypuszczam, że nieświadomie) bilety, których cena była zaniżona w wyniku nieprawidłowej kalkulacji należności za przelot. W takim przypadku, linia lotnicza może się domagać dopłaty brakującej części należności za - nazwijmy to - bilet (na cenę składową biletu składa się kilka czynników). Może się zdarzyć, że linia upomni się w niefajnych, wymienianych wcześniej, momentach. Na przykład na lotnisku początkowym przed odlotem, albo - co gorsza - w Indiach przed powrotem. Takie sytuacje nie są regułą, raczej zdarzają się rzadziej, niż częściej. Ale trzeba pamiętać, że się zdarzają i mieć to na uwadze. Na forum znane są przypadki dopłacania w takiej sytuacji.

Mam nadzieję, że nie napisałem za dużo, w razie czego proszę o informację.
mool17 uważa post za pomocny.

#198 PostWysłany: 05 Lis 2014 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
J29 napisał(a):
Może się zdarzyć, że linia upomni się w niefajnych, wymienianych wcześniej, momentach. Na przykład na lotnisku początkowym przed odlotem, albo - co gorsza - w Indiach przed powrotem. Takie sytuacje nie są regułą, raczej zdarzają się rzadziej, niż częściej. Ale trzeba pamiętać, że się zdarzają i mieć to na uwadze. Na forum znane są przypadki dopłacania w takiej sytuacji.

Nie sądzisz, że to mit? Kilkukrotnie byłam zainteresowana tematem - ze strachu :) Przeszukałam forum - nie znalazłam ani jednej informacji od kogoś, kogo taka sytuacja dotknęła. W moim otoczeniu tez takie rzeczy sie nie zdarzały.

#199 PostWysłany: 05 Lis 2014 21:05 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Wchodzę na tą stronę systematycznie od ok. czterech lat, wielokrotnie korzystałem z różnych promocji, wiele czytam na forum, ale również myślałem, że jedyną konsekwencją zakupu biletów z błędem taryfowym może być ich anulacja i to w niedługim czasie po jego zakupie. Myślę więc że taka informacja powinna być dołączona do takich ofert. Dla mnie nie stanowi to problemu, ale tym razem zarezerwowałem loty przez dwóch pośredników dla w sumie dziesięciu osób i chociaż w tym momencie żadnej informacji o anulacji nie dostałem, to już sam nie wiem, czy nie było by lepiej gdyby wszystkim nam jednak loty anulowano. Uśpiło moją czujność to że te bilety były dostępne kilka razy. Sam zarezerwowałem 6. października i ponieważ przez trzy tygodnie wszystko było ok. jak znów się pojawiły zarezerwowałem dla osób które też chciały lecieć.
Pożyjemy zobaczymy.

#200 PostWysłany: 05 Lis 2014 21:10 

(gosiagosia)Pierwszy z rzędu przypadek z historycznej PROMOJP, gdzie po odbyciu 1 odcinka lotu, przy wylocie z Włoch Aitalia domagała się horrendalnych dopłat, albo nie wpuszczała na pokład.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Sogou [Spider] oraz 4 gości