Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Mar 2025 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
Chyba nigdy nie miałem takiej rozkminy ma temat tego gdzie i jak jechać.

Autem, ciapągiem, samolotem? Na wschód, zachód czy południe, a może przekroczyć granicę i pojechać do Kazachstanu. Tam mają Hiltony w rozsądnych cenach wSzymkencie i Turkistanie?

A ten kraj ma wyraźny tułów i ogonek, trochę poszarpany co prawda. Tułów zaś nietypowy bo główne funkcje państwa realizowane są gdzieś w okolicach układu trawiennego i to jego dolnej części. Głowa jest jakby trochę obca a serce prawie wyschło.

To drugi najbardziej ludny kraj Poradziecji. Mieszkańców ma masomenos tyle co Polska, powierzchni trochę więcej.

A wygląda tak

Image

Tym razem dotarłem tu w iście szalonym tempie bez żadnych przesiadek (bardzo to dziwne uczucie swoją drogą)

Podróż spoko, Maxem leciał jeden autobus pasażerów, więc bieda biznes był ćwiczony. Wcześnie dziś wstałem, więc trochę udało mi się przespać.

Przejście przez granicę to dosłownie chwila. Dłużej czekałem na taksówkę, która dowiozła mnie do mojego hoteliku za 20 dolarów o nazwie East Cuc Bobur Hotel.

Zdawało mi się, że nazwa jest trochę dziwna, ale miejsce widać na mapach więc zdawało się być wszystko OK.

Tymczasem przychodzę, a Pan "не понимаю." Nie zna rosyjskiego, nie zna angielskiego, nie zna uzbeckiego. 仅限中文

Trochę mnie to zdziwiło, ale pomógł translator, rezerwacja (robiona zresztą na trip.com) znalazła się, pokój mały, ale ujutny. Jest woda w butelce. Można iść spać (tu już godzina nr 3)

Sent from my Pixel 7 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 15 Mar 2025 16:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Pierwszy raz byłem w Uzbekistanie, kiedy zaczął się otwierać. Teraz jest całkiem otwarty dla przyjeżdżających, ale i mieszkańcom znacznie łatwiej wyjechać. Pewien nasz eurooseł i pewien rektor, trochę w tym pomagali promując metodę na studenta.

Nawet niedawny widok aut na ulicach, kiedy były to prawie wyłącznie białe Daewoo aka Chevrolet lub pozostałości sowieckie, już nie jest aktualna. Teraz nawet jaskrawozielone BYDy się pojawiły.

No i kraj reklamuje się już nie tylko jako miejsce gdzie można pozwiedzać zabytki, ale takie w którym można robić interesy i to w branżach nowej gospodarki

Image

Zmiany w Taszkencie są niebywale dynamiczne, szybsze niż u nas po 1989. I niestety nowe jest brzydsze od starego.

Image

Zdjęcia z czasów radzieckich jeszcze wrzucę, na razie mam problem techniczny, opowiem więc co dziś robiłem.

Nastawiłem budzik na 9:30 chcąc zjeść śniadanie i wrócić do spania. Okazało się jednak, że w chińskim hotelu poranny posiłek serwują do 9, co jak mi pani z recepcji pokazała jest napisane na kartce - chińskimi znaczkami, ale jest tam cyfra 9.

Trudno, wróciłem spać na czczo. Obudziłem się koło 12, Trip dał mi check out o 14, więc poszedłem na spacer I przy okazji kupić esima.

Spacer miły, esim tani.

Następnym zadaniem było pojechanie na lotnisko w celu zakupu biletu Silk Avii. Ostatnio kupowałem bilet w kasie dobrze ponad 20 lat temu.

Po drodze na lotnisko minąłem cudne osiedle z mozaikami, postanowiłem więc tam wrócić.

Image

Późnej nadszedł czas na obiadek. Trochę zaskoczyła mnie cena. Prawie 15 zł za to co na zdjęciu, a to była taka zwyczajna jadłodajnia. Dawniej Uzbekistan był dirt cheap.

Image

Następnie udałem się na dworzec, aby skorzystać z przechowalni (powinienem to zrobić na początku). Cena za przechowalnie to 10K som, niecałe 3 zł.

Okolice dworca też są w części ciekawe, choć tam nowe mocno się rozgościło.

Jeszcze jakieś samsy na drogę i czas wsiadać do pociągu. Kierunek Andijan, a więc wybór padł na ogon. Już tam byłem i o tym pisałem

o-tym-jak-nie-pojechalem-ani-do-tadzykistanu-ani-do-rosji,215,134854&p=1147455&hilit=Andid%C5%BCan#p1147307

To moja pierwsza relacja z Uzbekistanu (chyba były jeszcze dwie, w których ten kraj występuje). W międzyczasie trochę nauczyłem się podróżować i jednak zwracam uwagę na inne rzeczy.

c.d.n. (zdjęcia pewnie też)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 16 Mar 2025 07:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Trochę zdjęć z Taszkentu z wczorajImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Mar 2025 09:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
O ile Taszkent się zmienia w Andidżanie czas płynie wolniej, to nadal świat białych Daewoo.

Choć tutaj też jest dużo Chińczyków, w hotelu napisy po rosyjsku, angielsku i chińsku, do śniadania pałeczki.

Plan na dziś to krótki spacer po Andidżanie, a potem wycieczka poza ogon, do miasta do którego poprzednim razem nie udało mi się dostać.

Miejscówkę mam dobrą, miejsca na nogi pod dostatkiem.

Zdjęcia będą później, bo najwyraźniej upload to dla UZCell zbyt duże wyzwanie.

W Andidżanie nie trafiłem na wiele ciekawego. Budynki są słabe albo bardzo słabe (znaczy tam gdzie byłem), więc szukałem detali.

Oto one - salon urody Mulatka, samsowóz i restauracja Eco Fish.

Poza ogon chciałem pojechać taxi, ale nikt się nie zgłosił, został mi więc dworzec autobusowy i marszrutka. Cena bardzo korzystna. Przejazd bądź co bądź międzynarodowy kosztuje trochę ponad 5 zł i widzę że zapełnia się. Taksówka też nie była szczególnie droga bo miało być 30 zł, tyle że do granicy, a stamtąd jest jeszcze z 7 km
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 16 Mar 2025 11:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Schodobalkonoprzewiązki najlepsze :)

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#6 PostWysłany: 16 Mar 2025 15:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Poniżej wspomniane wcześniej zdjęcia, plus widok za bramę, prospekt godny stolicy oraz auto do wożenia długich rzeczy. Wołgi tu tak mają. Widziałem ich kilka z bagażnikami na ciężkie rzeczy w tym Wołgę Kombi - ta to miała bagażnik!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Przejazd autobusem 777 do Osz to byłaby najlepsza opcja, gdyby jechał gdzieś do centrum, niestety kończy trasę na dworcu ze 2 km od granicy. Jednak ponieważ nie czeka w kolejce poruszanie się w rytmie dojazd do kontroli paszportowej, wysiadka, kontrola, kolejny dojazd i powtórka z wysiadaniem jest całkiem szybkie. Najdłużej obsługiwano mnie na granicy Kirgiskiej. Trafił mi się jakis z jedną belką. Drapał paszport, pytał innych, a potem szukał - a szło mu to słabo - jakiejś starej pieczątki wyjazdowej z Kirgistanu.

Osz jest całkiem brzydki, ale znajduje się tu kilka perełek, w tym jedna, gdzie są odwiedzający - pewnie dlatego, że jest na liście UNESCO. Mnie interesował głównie budynek muzeum

Budynek jest niezwykly, w środku też jest ładna pogoda, ciekawe światła i fajne kratki.

Moje zainteresowanie wzbudziło pomieszczenie do leczenia problemów psychicznych. Faktycznie jeśli przetrwało się takie 40 dni to chyba już nic gorszego człowieka nie spotka.

Przy okazji jest też widok na Osz.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Na dole jest dalsza część infrastruktury turystycznej - nowa. Jurta dziwo plus muzeum nawiązujące w sposób średnio udany do swojego odpowiednika w górze

Image

Image

CImage

Wrzucam jeszcze zdjęcie bankomatu - to ponoć jeden z dwóch, które nie naliczają prowizji przy wypłatach. Warto zapamiętać i nie jest to trudne

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 17 Mar 2025 06:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wiadomo, że Osz to mozaiki. Jest ich dużo i są świetne, ale miast w kraju, który kojarzy się raczej z anarchia niż porządkiem nie bardzo podejrzewałem o obrazki z cyklu:

A tutaj proszę

Image

Image

Image

ale jest też świeczka panubogu

Image

Zanim przejdę do mozaik będzie sgrafitto, chyba mój nr 2 (po muzeum) w Oszu

Image

Jest jeszcze drugie

Image

Image

Plus dekoracje szczytów budynków

Image

Image

Warto jeszcze dodać reliefu w hotelu, w którym się zatrzymałem (Nuru), zresztą sam budynek też swietny

Image

Image

Image

Image

Image

A teraz pora na mozaje (będą jeszcze dwie z okolic Lenina)

ImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#8 PostWysłany: 17 Mar 2025 07:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mozaiki przy Leninie takie sobie, ale za to wiecznie żywy dziś w towarzystwie chińskich maszyn budowlanych, a i urząd miasta, od którego Lenin odwraca wzrok, jest całkiem ciekawy.

Zdecydowanie polecam Osz, warto było wyjechać poza strefę ogona. W ten sposób z Kirgistanu do zobaczenia pozostał mi Issyk Kul, sanatoria nad nim i przystanki autobusowe po drodze

ImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Mar 2025 09:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
I jestem z powrotem w ogonku. Tym razem uznałem, że jechanie autobusem międzynarodowym jest bez sensu (w tamtą stronę pewnie też było) Do granicy wziąłem taksówkę za jakieś 7 zł, a tuż za granicą stoi autobus do Andidżanu za 7K czyli trochę ponad 2 zł, choć pewnie to jest wolny środek transportu, ale ja chcę wysiąść przy mozaice po drodze, więc chyba dobrze wybrałem. Tylko pytanie kiedy on ruszy?

Ruszył szybko. Ponieważ wszedłem jako drugi mam miejsce z dodatków przestrzenią na nogi.

ImageImage
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 17 Mar 2025 11:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Gdzieś kiedyś usłyszałem, że warto odwiedzić Asakę. Nie za bardzo pamiętałem o co chodzi, ale jest ona po drodze do Fergany, poza tym spod mozaiki postów tutaj wydawał się dobrym pomysłem.

Tylko zastanawiałem się dokąd jechać do momentu, gdy otworzyłem mapy i pojawił mi się taki widok

Image

Trochę sobie w tym Collegium Humanum porozmawiałem. MBA nie mają, ale za to dowiedziałem się, że jednak serce Uzbekistanu bije w ogonku. Tu mieszka 45% ludności kraju, a gęstość zaludnienia jest zbliżona do holenderskiej. Im bliżej głowy tym bardziej pusto (a jak wspominałem jest ona też trochę obca i teoretycznie autonomiczna).

w Asace oprócz Collegium Humanum mieści się fabryka Daewoo (znaczy GM)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Mar 2025 19:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dalsza podróż nie była szczególnie fascynująca, pozbieram zatem ceny. Taksówką spod mozaiki pod Andidzanem Image

do Asaki jechałem za 40 K czyli jakieś 12 zł.

W Asace wysiadłem pod Collegium Humanum, oczywiście i poszedłem go szukać. Na pierwszy rzut oka, wyglądało że niczego takiego tam nie ma. Było technikum maszynowe

Image

Image

Image jednak kiedy zapytałem, gdzie jest uczelnia uzyskałem odpowiedź, że w drugiej części budynku, a wejście od szczytu

To poszedłem

Image

Image

Szkoła przechodzi rebranding, szuka nowej siedziby i w ogóle choć w glubince ma ambicje

Na zakończenie palemka.

Załącznik:
PXL_20250317_093840066.MP.jpg
PXL_20250317_093840066.MP.jpg [ 149.72 KiB | Obejrzany 3054 razy ]

Potem na raty pojechałem do Fergany. Na początek nanobus do Kuby za 13K (4 zł), potem marszrutka do Fergany za 1,50.

Tam miałem szczęście, bo zrobiłem rezerwację w zamkniętym tańszym hotelu - przenieśli mnie do lepszego, pokój za niecałe 100 zł że śniadaniem, przyzwoite ***

A po drodze były owoce i kwitnące jabłonie

ImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#12 PostWysłany: 18 Mar 2025 15:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Fergana nie jest dla amatorów. Trzeba głęboko pogrzebać, aby coś znaleźć.

Te słowa mogą również oznaczać - darujcie sobie Ferganę. W sumie tak. Nie uznaje czasu spędzonego tutaj za stracony, ale na pewno można znaleźć ciekawsze miejsce w Uzbekistanie.

Detale to wejścia do budynków, kraty, napisy, vitromozaika. I dziwność.

Jedyną duża rzeczą był wjazd do fabryki tekstylnej, obecnie koreańskiej - Uzbekistan dobrze dogaduje się z Koreańczykami, mam tu pewną teorię, bo słyszałem o roli Koreańskich zesłańców w Kazachstanie, ale jeszcze ją zweryfikuję.

A że dobrze sobie radzą świadczy ich długoletni monopol motoryzacyjny (przerwany bankructwem Daewoo i przejęciem go przez GM).

Amerykanie też sobie radzą, chyba że to jest nasz Amrest? Do tutejszego KFC, które mieści się obok siedzib władzy, tak jak do nich zbudowano tu specjalną drogę.

Z innych rzeczy odkryciem byli studenci tutejszej uczelni medycznej. W większości, jeśli nie w całości z Indii i Pakistanu. Zapomniałem ich zapytać w jakim języku się uczą. To chyba nie angielski, bo kiedy chciałem się dowiedzieć, kto mówi w tym języku długo mnie odsyłali. Ja niestety wolno myślę.

Jest materiał zdjęciowy, ale dołączy później. Jest nawet film,

Link tutaj (wygaśnie niedługo, ale może go zaktualizuję)

https://www.instagram.com/stories/pabie ... Z0Ynh5cDcy
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Mar 2025 17:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na początek wejścia na klatkowskie. Jedno to znane z PL (Warszawa, Błonie, Sosnowiec...) serki

Image

I oryginalne tutejsze (podobne występują raczej przed budynkami niemieszklanymi

Image

Stare logo (nowe jest żabką like)

Image

Tu taka ciekawostka - u nich przedszkola są na tęczowo i jeszcze hellokitona potrafią dodać, widać, że Brałny tu nie docierają

Image

A to najobrzydliwszy możliwy budynek. Zwracam również uwagę na wykonanie.

Image

Image

A tuż obok wspomniana brama

Image

I mniejsza brama

Image

Vitromozaika

Image

A tutaj osiedle stare i nowe. Podwórka zieleni nie lubią (i to nie z powodu pory roku, bo dzińdzie trawa jest)

Image

Image

Ładne budyneczki

Image

Image

Uwaga Orban też tu jest - nie można odmówić skuteczności temu zbójowi. A my tylko Ryszarda Hendry'ego wysłaliśmy, albo sam się wysłał

Image

Oni tu, jak w całej poradziecji uwielbiają VIP zały. Nawet w "barze mlecznym" taki mają

Image

Image

Są też palmy (wersja dzienna i nocna)
ImageImageImage
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Mar 2025 16:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dziś jest dzień techniczny. Lot z Fergany do Taszkentu a potem ogarnianie co dalej.

Lot w porządku, super punktualny ATR-em. Ciekawe widoki z płaską doliną i ośnieżonymi szczytami z obu stron.

Na lotnisku podjąłem próbę zakupu biletu do Samarkandy, ale oni mają dostępność online w czasie rzeczywistym i jeśli nie ma na stronie to nie ma.

W wątku ciapągowym sporo pisano o dostępności biletów na pociągi.

Sytuacja przedstawiała się następująco. Wczoraj nie było nic. Dziś pojawiały się i znikały bilety na najgorsze pociągi. W końcu skusiłem się na drugi najgorszy z przyjazdem przed 1 (i to z innego dworca)

Po jakimś czasie pojawiło się najpierw 20 potem 10 biletów na pociąg, który przyjeżdża przed 12. No to zamieniłem. Kosztowało mnie to jakieś 15 zł - bo zasady rezygnacji z biletu są co prawda jasne, ale wielkość potrącenia zależy od czasu i ceny miejscówki, której nie znam

Kiedy już ogarnąłem sprawę biletów poszedłem na spacer i na obiad. W okolicach dworca jest sporo cudów, więc nie była to.fordpwna wycieczka, zwłaszcza, że plecak zostawiłem w przechowalni (za 3 zł).

Pobyt w Samarkandzie ma szansę być trochę jakby luksusowy, bo prawdopodobnie z powodu remontu basenu cena normalnie koszmarnie drogiego Hiltona jest mocno zdyskontowana
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Mar 2025 05:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zaległe zdjęcia.

Zaczynam od sprzętów mechanicznych

Image

Image

Potem mozaiki - ja najbardziej lubię młot i klucz francuski

Image

Image

Image

Image

Image

Inne bloczki - te geometryczne trójwymiarowe motywy robią wrażenie. Warto zwrócić uwagę na stan bloków oraz oczywiście brak termomodernizacji

Image

Image

Image

Image

Image

Nowe (obowiązkowo z rurą), niestety w nowej architekturze są słabi,.różne monstra są raczej normą niż rzadkością, choć to akurat skrajny przypadek.

I jeszcze cudna hala targowa, chyba jeszcze do niej wrócę w dzień.

A, no i pałac kultury (hihi). Teraz już wiem skąd inspiracje, choć pewnie w literaturze to od zawsze występuje

ImageImageImage
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#16 PostWysłany: 20 Mar 2025 11:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ten Hilton w Samarkandzie to dziwne miejsce. Poza miastem wśród innych luksusowych hoteli, nad sztucznym zbiornikiem wodnym. Nie wiem czy to jest plan zrealizowany czy czekający na ciąg dalszy. Chronione to jest przez policję kamery.

Dostałem upa do apartamentu. A ten robi dziwne rzeczy, tyle że nie ma instrukcji obsługi. W każdym razie kiedy wchodzę otwierają się zasłony.

Wstawkę dostałem taką

Image

Kosmetyki mają takie

Image

Ale nic nie pobije kibelków

https://www.instagram.com/reel/DHamffOo ... tvNHgxYQ==

Okazało się że z drugiej strony pilota jest menu i wyświetlacz, przypadkiem coś włączyłem i już się bałem że będzie mi tak szumiał, albo będę musiał wezwać obsługę.

To miejsce jest trochę jak więzienie, ciężko się z niego wydostać, ale właśnie się udało
 Profil Relacje PM off
szyderca87 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 20 Mar 2025 16:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie mogę edytować posta, więc na początek obiecany trwały link do sarenki czy tam jelonka z Fergany

https://www.instagram.com/reel/DHbD2xAI ... Y1OXd2OWNu

W Samarkandzie jestem trzeci raz, nadal jednak udaje mi się znaleźć coś nowego, a i stare rzeczy też warto po raz kolejny zobaczyć.

Akurat na registan wystarczy jeden raz od wewnątrz. To całkiem nowa budowla. O (nie)wierności rekonstrukcji mogą świadczyć blaszane rzygacze

Image

Pod pomnikiem Islama, mimo niskiego sezonu jest pan oferujący głąba do zdjęć.

Image

Tu jeszcze taki nietypowy widoczek na Registan - on jednak przyciąga (muszę kiedyś pojechać do Chodżentu zobaczyć jak tam idzie budowa zabytku - bo to inny, wyższy level).

Image

Obok Registanu jest trochę starsza mozaika - obstawiam, że z lat 70tych. Długa na 2 minuty

https://www.instagram.com/reel/DHbDvyTI ... d5MTllZTZo

Moje odkrycie to płaskorzeźby na Instytucie Hodowli Karakułów i Ekologii Pustynnej

Image

Image

I jeszcze takie

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Mar 2025 16:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A, ktoś pytał o pogodę

Image

I jeszcze tego zapomniałem. Oni tutaj są słabi w konserwacji. Wolą budować od nowa, bo konserwacja wychodzi im tak

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Mar 2025 18:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wracając natomiast do hotelu to okazało się, że że względu na brak klientów happy hour jest w restauracji.

I to nie byle jakie, bo przez te 2h można brać wszystko z karty. Nie byłem specjalnie głodny ani za bardzo spragniony, więc nie skorzystałem tak za bardzo, ale i tak cennikowo wziąłem gdzieś tyle ile kosztował mnie pobyt, jednak to bardzo droga restauracja.

Nie robiłem wszystkiemu zdjęć, ale lagman sfotografowałem

Image
 Profil Relacje PM off
hiszpan lubi ten post.

#20 PostWysłany: 21 Mar 2025 14:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Hotel pozwolił mi się wymeldować o 16, na 17 też pewnie by się zgodzili, bo zdaje się przebywało w nim że 100 osób obsługi i 20 gości.

Po śniadaniu nadszedł czas na realizację programu zwiedzania. Nie zostało mi tego dużo. W zasadzie mozaika z Avicenną i pewien szkieletor, którego zobaczyłem z daleka.

Przy okazji postanowiłem skorzystać z shuttle po okolicy hotelu, szczególnie aby zobaczyć Ethernal City (jak rozumiem skoro jest w Samarkandzie to też jest na liście UNESCO) - nówka sztuka, ma kilka lat, ale miejscowi i Amerykanie tłumnie dziś w święto Novruz przybyli je odwiedzić.

Image

Image

Image

Ja ograniczyłem się tylko do jego obejrzenia z okien autobusu.

Szkieletorka obejrzałem z bliska. Detale też robią wrażenie

Image

DrImage

Image

Image

Image

Mozaika miała znacznie większy rozmiar niż przypuszczałem. Okazała się minutowa. Uzbecki imperatyw budowania rzeczy nowych spowodował, że mozaika została przeniesiona na nowe podłoże. Widać jak i widać, że nie wszędzie do końca się udało. Nadal jednak wygląda dość imponująco.

https://www.instagram.com/reel/DHdhKAgo ... U4NmFiYg==

Po powrocie do hotelu znalazłem taką rzecz na wyposażeniu mojego pokoju

Image

W sumie zważywszy na stopień ochrony tego dziwnego miejsca dziesiątki funkcjonariuszy różnych służb z różną bronią może nie powinno mnie to dziwić.

Na dworzec przybyłem zdecydowanie za wcześnie, ale to dobrze bo zapomniałem że on ma całkiem ładne momenty mimo przeprowadzonej modernizacji

ImageImageImage
 Profil Relacje PM off
zbery lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość