Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Mar 2025 18:30 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
Pierwsze 2 moje skojarzenia z Taszkentem to metro i hotel Uzbekistan.
Oba dziś zaliczone (jedno mniej, drugie bardziej)

Image

Image

Ja w tym hotelu mieszkałem już 2 razy, ale zawsze brałem najtańszy pokój, z widokiem na drugą stronę.

Tym razem mam upragniony widok

Image

A i detale w środku są ładniejsze, co ciekawe mają brytyjskie (chyba) gniazdka. Tak jakby hotel był z importu

Image
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳 Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳
Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍 Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍
#22 PostWysłany: 22 Mar 2025 18:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie wiem czy to tu pisałem, że na pewno gdybym nie jechał do Samarkandy a został w Taszkencie, nie żałowałbym.

No OK nie miałbym noclegu do statusu, ale zobaczyłbym więcej, szczególnie że znalazłem zindeksowane prawie 500 taszkenckich mozaik. Po dokonaniu wyboru kierunku, ruszyłem je ogladać, a przy okazji natknąłem się jeszcze na kilka innych rzeczy

Image

To ciekawe, że na domu kultury lotników jest relief "Upadek Ikara"

Image

Image

Image

Image

Domy z cudnymi, otwartymi klatkami schodowymi

A pod nimi tablica pokazująca, że administracja się stara

Image

Image

Image

Image

Image

Takie tam detaliki

Image

Image

Szpital położniczy lub coś w tym stylu

Image

A tu dla odmiany mozaiki całkiem znienacka

Image

Tu też, ale inaczej

Image

Image

A tego bym się nie spodziewał w środku miasta.

Image

Image

A tu przykłady sowieckiego designu
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 22 Mar 2025 18:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z tego wszystkiego zapomniałem o mozaikach. One częściowo nie będą przycięte, po to żeby pokazać je w kontekście

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 23 Mar 2025 19:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na ostatni dzień pobytu miałem bojowe zadanie - kupić karty do gry. Okazało się to być dość skomplikowane.

Poprzednio kupiłem je w sklepie z pamiątkami na dworcu. Tym razem już ich tam nie było. Obszedłem mnóstwo sklepów z zabawkami, artykułami biurowymi i księgarni, supermarketów i nic (cholera, nie byłem na poczcie!)

Już prawie byłem na tarczy, kiedy postanowiłem zajrzeć do sklepu z wyposażeniem domu na tym ćwierkającym bazarze

https://www.instagram.com/reel/DHjI5NbI ... p0dXZnams1

I były.

Wyzwanie nie było przeszkodą w zwiedzaniu. Dziś postanowiłem w ograniczonym tylko stopniu dać się prowadzić za rączkę i zdać się na przypadek. Nie był to zły pomysł, zwłaszcza, że poranne poszukiwania mozaikowe dały skuteczność 33%: dwóch mozaik we wnętrzach nie znalazłem, dwie były w takim oto stanie:

Image

Image

Za to, te które widziałem w całości były pierwszej klasy

Image

Image

Widziałem za to kilka ciekawych budynków:

ASP

Image

Budynek mieszkalny, przykład przedwojennego modernizmu (1931r), trochę go tymi balkonami zniszczyli.

Image

Image

Sam budynek, gdzie znajduje się jedna mozaika z energetykiem.indruga zamazana, jest niezwykle ciekawy i olbrzymi, tyle że jest wyłączona z użytku nie wiadomo jaki los go czeka. Na zdjęciu fragment, który uznałem za najciekawszy.

I dwa inne obrazki. Takie zestawienie z księgarni:

Image

oraz informacja o koncercie tego Pana - sprawdziłem, on ma tour obejmujący Niemcy, Polskę i daleką oraz bliższą Poradziecję. To musi być ciekawe doznanie. Nie dość, że muzyka przeterminowana to jeszcze tylko połowa.

Image

Przeprowadziłem się (w sumie nie wiem po co) do hotelu bliżej lotniska, ale jeszcze wypadało zrobić dzienne zdjęcie hotelu Uzbekistan. I okazało się, że on będzie biały, a nawet już jest częściowo wybielony, a przy okazji znalazłem taką plakietę

Image

Image

Z Uzbekistanu widać inny hotel pamiętający dawne czasy. Mniejszy, ale bardziej luksusowy. Zwie się Gran Plaza i zdecydowanie chcę w nim nocować, kiedy następnym razem przyjadę do Taszkentu

Image

Do nowego hotelu częściowo jechałem metrem. W Taszkencie to wielka przyjemność

Image

Image

W hotelu Agoda napisała, że mam check in o 12:30, przesympatyczna Pani w recepcji powiedziała, nie, nie, nie o 14. Nie przejąłem się tym szczególnie. Zostawiłem rzeczy i poszedłem zwiedzać okolicę. Było ciekawie i pouczająco.

Tu jest budynek, który trafił na okres przejściowy. Początek jest modernistyczny, z bardzo ciekawymi kratami zasłaniającymi klatkę,
dalej jest nadal OK, potem pojawia się ten gzyms z nie tej bajki, dalej metalowo szklane konstrukcje poteznieją psując podziały a na końcu pojawia się ten idiotyczny herb.

https://www.instagram.com/reel/DHjJLFVI ... Y4OTM4OQ==

Image

Z innych budynków dekoracje wejścia na klatkowską i szczytu oraz piękne liternictwo

Image

Image

Image

Poprzednie dekoracje były takie skromne. W kolejnych budynkach jest bardziej na bogato, ale część ucierpiała

Myślałem, że skończę, ale pora spać a przed spaniem trochę poczytać, więc zamiast mozaik będą rzeczy inne, a ostatnia pula mozaik pojawi się jutro

Najpierw czarna Wołga. Ona była w bardzo dobrym stanie, tylko obsypana pyłkami. Zwróćcie uwagę na umieszczenie lusterka oraz wygląd radia.

Image

Image

Image

Tu słodki szyld szewca

Image

Dalej kompozycja wielozadaniowa z rur

Image

I syrenka zatrudniona do reklamy alkoholu

Image
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.

#25 PostWysłany: 24 Mar 2025 06:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zanim pojawią się mozaiki przerwa na prognozę pogody.

Przez cały czas pobytu była cudowna. Ciepło, czasem wręcz gorącą, chłodniej w nocy, ale bez hardkorów.

Wszystko zmieniło się dzisiejszej nocy. Pogoda na najbliższe dni przedstawia się następująco

Image

Oznacza to tyle, że tam też w marcu jak w garncu

Tu mozaiki na kompletnie przebudowanym domu towarowym. A bo zapomniałem powiedzieć, że jakaś część mozaik (bodaj 170 w całym kraju) jest chroniona

Image

Image

Mozaiki na szczytach bloków też zazwyczaj mają się dobrze. Czasem są atakowane przez klimatyzatory

Image

Image

Najgorzej mają te przy wejściach na klatkowskie

Tu różne stadia

Image

Image

Image

Image

I stadium ostateczne
Image

Jest jeszcze filmik

https://www.instagram.com/reel/DHjJANeI ... VyeHB6cQ==

Na koniec jeszcze raz szewc, bo cała budka też dobrze wygląda

Image
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.

#26 PostWysłany: 25 Mar 2025 10:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A i wiecie co?

Security na lotnisku w Taszkencie przepuszcza z granatami w bagażu podręcznym
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 25 Mar 2025 10:48 
Awatar użytkownika

złoty
Tylko pamiętaj, że musisz mieć świadectwo by je wwieźć do naszego unijnego grajdołka legalnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Mar 2025 12:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free

(granaty w transporcie wymagają ciszy)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości