Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Lip 2012 09:19 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Mam 2 loty 'z Hiszpanii', 12.07 MAD-OPO i 30.07 SEV-BGY. Dzisiaj dostałam maila, ale tylko o locie z Sevilli, o tym z Madrytu nic. Jak ktos poleci ryanem niech się podzieli doświadczeniami, bo wcale mi się nie uśmiechają jakiekolwiek doplaty, zwłaszcza, że 'prawo nie działa wstecz'. No chyba, że ryanowe....:/

Zimowa włoska przygoda za 669 PLN 🇮🇹 Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami ✨ Zimowa włoska przygoda za 669 PLN 🇮🇹 Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami ✨
Egipski raj nad Morzem Czerwonym 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1997 PLN Egipski raj nad Morzem Czerwonym 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1997 PLN
#42 PostWysłany: 05 Lip 2012 11:44 

Nawet jeżeli musielibyście coś dopłacać to prawdopodobnie będzie to dopłata rzędu kilku euro :)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 05 Lip 2012 12:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Niby tak,ale lot z Sevilli to mój ostatni lot po 3 tyg włóczenia się po Hiszpanii, więc nawet pare euro może być zaskoiczeniem;))
Już nie spamuję. Zobaczymy:D

#44 PostWysłany: 05 Lip 2012 14:18 

Pacjonek napisał(a):
Nawet jeżeli musielibyście coś dopłacać to prawdopodobnie będzie to dopłata rzędu kilku euro :)

Nie koniecznie kilka Euro. Jak wchodzę na ten lot z MAD do LEI to opłaty lotniskowe wynoszą dla 4 osób około 100 euro. :cry:
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Lip 2012 14:32 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
Ci co to chca wprowadzić te podatki to chyba Hiszapnie dobija tym, jeszcze jako tako działa turystyka a bez tego to tam juz kompletnie bedzie dno.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Lip 2012 14:37 
Awatar użytkownika

niebieski
miszel75 napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

Nie koniecznie kilka Euro. Jak wchodzę na ten lot z MAD do LEI to opłaty lotniskowe wynoszą dla 4 osób około 100 euro. :cry:

Gdzie to masz?

#47 PostWysłany: 05 Lip 2012 17:19 

miszel75 napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

A zobacz sobie ile wynoszą opłaty lotniskowe z głupiego Beauvius (jedne z najniższych opłat w europie!) do Krakowa na dzień przed wylotem. Ryanair lubi zawyżać to co pokazuje na kilka dni przed. Zresztą co innego jest dopłata a płacenie czegoś od zera.
Nie dramatyzuj i nie siej paniki!
Dalej przystaję przy tym że ewentualna dopłata nie będzie większa niż kilka euro jeżeli już.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Lip 2012 17:23 

Tabela z dopłatami:
http://www.ryanair.com/pl/notices/gops/ ... _tax_pl-GB
Jak widać większość podwyżek jest nie większa niż 1,50Euro ale
Madryt i Barcelona El-Prat...ponad 10Euro
Cud będzie jak Ryanair zostanie w El-Prat i nie przeniesie wszystkich swoich lotów do Girony...
Madrytem pewnie też nie nacieszymy się z byt długo. Niestety ale to nie są ceny dla lowcostow :(
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 06 Lip 2012 19:15 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
"Podwyższone opłaty będą pobrane z tej samej formy płatności jaka została użyta podczas dokonywania rezerwacji."

Dobrze, że w Hiszpanii z haraczu zwalnia tylko RCP, bo tak to trochę przerąbane by miały osoby użyczające tu swoich kart do rezerwacji w ryanie. No i w sumie, co jeśli ktoś bookował z debetówki, na której obecnie nic nie ma?

A tak w ogóle to bookowałem pare tygodni temu loty z Barcelony, tak się zastanawiałem czy nie wziąć z Girony 10 euro tańszych ale jak sobie pomyślałem, że będę musiał wydać 15 euro na dojazd to zostałem przy El Prat. Hehe :D
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 06 Lip 2012 19:23 

niebieski
Maja przerabane tak czy siak, bo wiekszosc podrozy jest jednak RT, wtedy karta bzwbk mozna placic bez haraczu. Czyli od uczynnych osob na forum ryan bedzie sciagal masowo, a one, znajac zyccie, beda mialy problem z odzyskaniem tej kasy od osob, ktore poleca.

Najlepiej chyba wyczyscic karte i ja olac;)

#51 PostWysłany: 06 Lip 2012 19:41 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
racja :D Teraz każdy analizuje czy przypadkiem nie bookował komuś czegoś z Hiszpanii :))

a w ogóle to jaki powód wybrać przy http://schchng.ryanair.com/refweb.asp ? Taniej mi wyjdzie anulować to i wykupić teraz inny lot z ominięciem BCN, ale głupie będzie jak przez błędny powód mi nie oddadzą kasy za te początkowe loty ;/
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Lip 2012 20:43 

platynowy
Ich chyba pogięło ze ściąganiem z karty którą płaciło się za bilet. Ja każdą transakcję której nie autoryzowałem będę reklamować w banku i oczekiwać chargeback, nie interesuje mnie jakaś podwyżka opłat, niech sobie na lotnisku ściągają ten podatek przed wylotem albo znajdą inny sposób...

#53 PostWysłany: 06 Lip 2012 21:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdyby mieli lepszy system rezerwacyjny, mogliby (jak np. może Airasia) zamienić wszystkie rezerwacje wymagające dopłaty na "unconfirmed", informując mailowo klientów o zmianach. Automatyczne ściąganie z kart użytych do rezerwacji to desperackie i nieefektywne działanie. Chyba po raz pierwszy Ryan zaszkodzi swojemu wizerunkowi tak znacznie, bo nikt nie lubi, jak mu niespodziewanie wyskakują blokady środków na karcie. Pewnie chce pokazać, że nie ugnie się nigdy w negocjacjach z samorządami i o to mu pewnie chodzi, nawet kosztem strat w wizerunku.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 06 Lip 2012 21:14 

platynowy
Przede wszystkim co w sytuacji gdy nie będą w stanie obciążyć karty... wiele osób kartach prepaid nie trzyma zamrożonych środków, doładowują dopiero przed zakupem biletu. Albo jak ktoś wykorzysta limit roczny i karta idzie w odstawkę z zerowym stanem konta i niemożliwością autoryzacji tej karty...

#55 PostWysłany: 06 Lip 2012 21:31 

niebieski
Był chyba na forum przypadek, że jakaś linia lotnicza (bodaj Norwegian) obciążyła na kilkaset złotych kartę prepaid, na której nie było środków. Tak więc można i przy pierwszym zasileniu debet zostanie wliczony w saldo. Chyba, że ktoś przestanie korzystać z karty. Ja na przykład mam w najbliższym czasie loty z Hiszpanii Ryanairem, a karta, którą płaciłem, wygasa we wrześniu. Mam na niej kilkanaście groszy i nie zamierzam zasilać. W takim wypadku problem chyba będzie miał bank.

Na wszelki wypadek już się odprawiłem, mimo, że loty za dwa tygodnie;)

#56 PostWysłany: 06 Lip 2012 22:11 

niebieski
Bilet na pewno nie przepadnie. Przecież ktoś mógł kupić go ładnych parę miesięcy wcześniej, a w międzyczasie mogła mu po prostu wygasnąć ważność karty. Prędzej spodziewałbym się jakichś dopłat na lotnisku.

Ja mam pierwszy lot z Hiszpanii 16 lipca. Na karcie nie mam środków. Dam znać jak to wszystko się rozwinie.

#57 PostWysłany: 08 Lip 2012 02:19 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
Witam
Jak wczesniej pisalem meil jest ale wyskoczyła mi nagla osobista sprawa mam 2 bilety na Majorke na sierpień ale musze z nich zrezygnować. Co musze zrobic zeby dostac kase za bilety?
I kolejne nasuwajace sie pytanie bo to koszt tylko 28zl doplaty a oni beda zmuszeni mi oddac 800zl i czy w takiej sytuacji niebeda chcieli mi anulowac doplat?
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 08 Lip 2012 10:12 

niebieski
ale przecież ryanair nie zwraca (całości) za nie wykorzystany bilet...

z regulaminu tegoż przewoźnika:
Cytuj:
CZY MOŻNA STARAĆ SIĘ O ZWROT KOSZTÓW ZA NIEWYKORZYSTANY LOT?

Wszystkie taryfy linii lotniczych Ryanair umożliwiają zmianę lotu/dat lotu/godzin/tras i imion oraz nazwisk pasażerów (do 4 godzin przed odlotem). Jednakże koszty taryf, podatków i/lub wszelkich opłat nie podlegają zwrotowi. Jeśli rezerwacja nie zostanie wykorzystana, opłata lotnicza i wszelkie opłaty nie podlegają zwrotowi, ale można, do miesiąca od daty rezerwacji, złożyć pisemny wniosek o zwrócenie wszelkich opłaconych podatków nałożonych przez państwo. Takie zwroty podlegają opłacie administracyjnej wynoszącej £17/€20 (lub ekwiwalent) na osobę. Jeśli wartość zwrotu jest niższa niż opłata administracyjna, różnica nie zostanie zwrócona.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 08 Lip 2012 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
no w meilu od nich pisze m.in.
Cytuj:
Jak tylko rząd hiszpański potwierdzi czy podwyższony podatek będzie obowiązywał wstecz (jak wyjaśniono powyżej), Ryanair poinformuje niezwłocznie wszystkich pasażerów, którzy dokonali swoich rezerwacji przed 2 lipca. Pasażerowie, którzy zdecyduja się nie zapłacić dodatkowej kwoty, będą mogli zrezygnować z lotu i uzyskać pełny zwrot kosztów.

czyli kiedy sie dowiem?
Znów na stronie ryana pisze
Cytuj:
Pasażerowie, którzy zdecyduja się nie zapłacić dodatkowej kwoty, będą mogli zrezygnować z lotu i uzyskać pełny zwrot kosztów za niewykorzystany lot, muszą jednak zrobić to przed piątkiem 13 lipca 2012, po tej dacie ich formy płatności będą obciążone dodatkowymi opłatami

To mam czekac na info czy moge ubiegac sie o ten zwrot odrazu?
Lot wykupiony na trasie krakow - majorka i powrotny na 2 tygodnie pozniej to dostane pelen zwrot tylko powrotnego czy obu stron jesli to bylo na jednej rezerwacji?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 08 Lip 2012 12:40 
Awatar użytkownika

niebieski
z programistycznego punktu widzenia... ja bym po prostu uniemozliwil wykonanie odprawy online, jesli ktos nie zaplacil tego dodatkowego haraczu. Ktos chce sie odprawic, wyskakuje info ze ma doplacic, doplaca, leci.

Nie wyobrazam sobie innego wyjscia, choc widzielismy juz, ze programisci ryanaira są zdecydowanie świetnymi fachowcami we wdrażaniu nowych wersji systemu (tak ze niektórych opcji nie mozna uzytkowac nawet pare mies pozniej) :-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości