Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 31 Gru 2013 00:13 

Na Majorce za parkowanie bez opłaty za parking. Źle odczytaliśmy znak. Wydawało nam się, że od 17 nie ma opłat, a było odwrotnie. Złapaliśmy policjanta, który nam wlepił ten mandat. Wmówiliśmy mu, że w Polsce nie ma płatnych miejsc parkingowych (nie mógł uwierzyć :lol: ). Powiedział nam, że mamy udać się do banku albo na pocztę i zapłacić chyba 60 euro. Jednak kiedy dowiedział się, że samochód jest z wypożyczalni, to machnął ręką i powiedział, żebyśmy dali sobie spokój. Trochę baliśmy się, że ściągną nam kasę z karty, ale tego nie zrobili. Minęły już prawie 2 lata.
 Profil Relacje PM off  

Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
Słoneczne Korfu na wyciągnięcie ręki 🏝️ Loty i hotel blisko plaży za 999 PLN Słoneczne Korfu na wyciągnięcie ręki 🏝️ Loty i hotel blisko plaży za 999 PLN
#42 PostWysłany: 31 Gru 2013 00:42 

Właśnie dzisiaj przyszedł mi mandat :( za brak biletu za parkowanie w Sztokholmie ... po ponad 4-ech latach. Już nie pamiętam o co chodziło. Samochód był zarejestrowany na firmę i do tego jeszcze w leasingu - może dlatego zajęło im to tyle czasu.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 31 Gru 2013 08:27 

Loty: 970
Kilometry: 1 521 937
niebieski
Znajomy dostał właśnie mandat z Austrii w wysokości 100 euro za przekroczenie prędkości, przyszło bardzo szybko bo po 3 tygodniach od wykroczenia.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 03 Sty 2014 16:51 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Dostaliśmy mandat w Gruzji za wjazd na zakazie ruchu (ale był tak umieszczony, że nie było go zupełnie widać). 50 GEL - żadne tłumaczenia nie pomogły, że mówimy tylko po polsku. Policjanci znali rosyjski i słabo angielski. Mandat kredytowy, płatny w banku do 30 dni. Rozmowa z nami była nagrywana na kamerkę, więc lepiej nawet nie proponować łapówki. Dobrze, że akurat kolega jechał, bo ja miałem nastepnego dnia wylot do Polski - a że była sobota to wszystkie banki już pozamykane.

Koledze sprawdzali czy zapłacił mandat na przejściu granicznym z Armenią.

Fajnie wygląda gruziński mandat. Wydruk z terminala po grużińsku. Ze znajomych znaków było tylko pogrubione 50 i imię i nazwisko kierowcy w alfabecie łacińskim, nr rej. auta z Polski i wsp. GPS:)

W porównaniu jak nasi policjanci wypisują ręcznie mandaty to w Gruzja nas sporo wyprzedziła.

#45 PostWysłany: 08 Lut 2014 01:11 
Awatar użytkownika

srebrny
To i ja się 'pochwalę' moim ostatnim mandatem. Dwa dni temu - centrum Berlina - szeroka - 4 pasy w każdą stronę, bezkolizyjna droga, ale i tak ograniczenie do 50km/h. Złapali mnie czarnym BMW seria 3 - najnowszy model w cywilu. Zmierzyli mi 84km/h, czyli 34km/h za dużo. Mandat 100EUR, żadnej dyskusji co do kwoty. Płatne oczywiście na miejscu. Mina i teksty policjanta takie jakbym jechał przynajmniej 150km/h.

#46 PostWysłany: 08 Lut 2014 01:19 

Miałem podobna sytuacja tyle ze w Wiedniu. Dostałem poczta informacje ze za pomocą wideorejestratora nagrano przekroczenie prędkości moim autem o 41km/h i ze sędzia zdecyduje o wysokości kary. Co najmniej 150€ do 840€
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 08 Lut 2014 02:40 

srebrny
Wczoraj sejm uchwalił ustawę w sprawie przekazywania danych kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego w krajach Unii Europejskiej. Dane te będą przekazywane m.in. w sytuacjach: niestosowania się do ograniczenia prędkości; prowadzenia pojazdu bez zapiętych pasów bezpieczeństwa; przewożenia dziecka bez fotelika; niestosowania się do sygnałów świetlnych; prowadzenia pojazdu po wypiciu alkoholu lub pod wpływem narkotyków; korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.

#48 PostWysłany: 08 Lut 2014 09:33 

w Warszawie na 50 miałem 56km/h i zdjęcie, mandat.... czy oni powariowali?
mam słaby wzrok to nawet nie widziałem, że wskazówka trochę za pięćdziesiątkę przeszła :mrgreen:

czy to możliwe? :roll:
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 08 Lut 2014 10:11 

srebrny
drop napisał(a):
mam słaby wzrok to nawet nie widziałem, że wskazówka trochę za pięćdziesiątkę przeszła :mrgreen:

Nie pieprz głupot ;)
Musiałeś mieć na liczniku dobrze ponad 60, każdy licznik w samochodzie zawyża prędkość o co najmniej 10%, chyba, że założysz mu większe koła.
Można to sprawdzić np. porównując z GPS, czy też w niektórych miejsach gdzie są tablice z radarami pokazującymi prędkość auta. Ja np. mając na liczniku 70 km/h w rzeczywistości jadę 62 km/h.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Lut 2014 10:53 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
sranda napisał(a):
drop napisał(a):

Nie pieprz głupot ;)
Musiałeś mieć na liczniku dobrze ponad 60, każdy licznik w samochodzie zawyża prędkość o co najmniej 10%, chyba, że założysz mu większe koła.
Można to sprawdzić np. porównując z GPS, czy też w niektórych miejsach gdzie są tablice z radarami pokazującymi prędkość auta. Ja np. mając na liczniku 70 km/h w rzeczywistości jadę 62 km/h.

Tak powariowali. Bo z uporem maniaka analizują dane z wielu lat tak, aby określić statystycznie najrozsądniejsze granice prędkości, tak aby jednocześnie zachwać płynność ruchu i zapewnić jak najniższą liczbę ofiar śmiertelnych na drogach. Bywa, że ograniczenia są zbyt surowe, ale podlegają ogólnej, podstawowej regule, której wielu kierowców nie rozumie.

#51 PostWysłany: 08 Lut 2014 12:03 

sranda dobrze, że nie jesteś prokuratorem, bo nie miałbym szans ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 08 Lut 2014 12:33 

srebrny
Akurat jestem jak najbardziej za skutecznym respektowaniem ograniczeń prędkości i śmieszą mnie głupie tłumaczenia, że się nie widziało, ile się jechało.
Inna sprawa, że powinny być one przystosowane do realiów, osobiście wkurza mnie ograniczenie prędkości na zakręcie do 40 km/h, gdy podczas normalnych warunków (bez śniegu, deszczu) można go BEZPIECZNIE przejechać np. 70 km/h.
Co innego np. w Czechach, tam jak jest na zakręcie ograniczenie do 40-50 km/h to rzeczywiście trudno go przejechać dużo szybciej.
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#53 PostWysłany: 08 Lut 2014 16:46 

srebrny
sranda napisał(a):
Akurat jestem jak najbardziej za skutecznym respektowaniem ograniczeń prędkości i śmieszą mnie głupie tłumaczenia, że się nie widziało, ile się jechało.
Inna sprawa, że powinny być one przystosowane do realiów, osobiście wkurza mnie ograniczenie prędkości na zakręcie do 40 km/h, gdy podczas normalnych warunków (bez śniegu, deszczu) można go BEZPIECZNIE przejechać np. 70 km/h.
Co innego np. w Czechach, tam jak jest na zakręcie ograniczenie do 40-50 km/h to rzeczywiście trudno go przejechać dużo szybciej.

Być może w czechach jest inna edukacja kierowców lub inna mentalność, i może inaczej podchodzą do znaków ograniczenia przed łukami drogi (co to znaczy bezpieczne pokonanie zakrętu - czy tylko to że nie wypadnie się z drogi?). Świadczą o tym statystyki. W Czechach w 2013 roku, 55 ofiar śmiertelnych na drogach na milion mieszkańców. W Polsce 86 ofiar na milion. Nie chciałbym naiwnie upraszczać, że mają lepsze drogi.

#54 PostWysłany: 08 Lut 2014 19:26 

Loty: 970
Kilometry: 1 521 937
niebieski
SPLDER napisał(a):
Wczoraj sejm uchwalił ustawę w sprawie przekazywania danych kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego w krajach Unii Europejskiej. Dane te będą przekazywane m.in. w sytuacjach: niestosowania się do ograniczenia prędkości; prowadzenia pojazdu bez zapiętych pasów bezpieczeństwa; przewożenia dziecka bez fotelika; niestosowania się do sygnałów świetlnych; prowadzenia pojazdu po wypiciu alkoholu lub pod wpływem narkotyków; korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.

Czy wiesz może od kiedy wchodzi w życie?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 08 Lut 2014 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Nie jestem zbieraczem mandatow, wiec nie ma sie czym chwalic:

-40 euro mandat za przekroczenie ciaglej lini na Malcie, a dokladniej w Valetta. Chcialam zaplacic, ale mandat nie pokazywal sie na stronie, na ktorej mial byc, wiec po jakims czasie wypozyczalnia samochodow pobrala z mojej karty.

- rownowartosc okolo 100 funtow (chyba 1000 kun z tego co pamietam) w Chorwacji. Skret w lewo na zakazie i przekroczenie ciaglej lini. Policjant musial tam czatowac na turystow, bo od razu nas zlapal. Niestety kierowca mial brytyjskie prawo jazdy, wiec nie bylo negocjacji ceny. Pozbylismy sie prawie wszystkich kun, ktore mielismy przy sobie.

-kamera na robotach drogowych w Niemczech zrobila mi zdjecie jak jechalam 74km/h na ograniczeniu 60km/h. Wyczytalam gdzies na polskich stronach, ze nie wysylaja takich mandatow zagranice i po 3 miesiacach znikaja im z bazy i jakby mnie gdzies zatrzymali, to nie bede juz za to placic. Od tego czasu minelo juz wiecej niz 3 miesiace, a ja zmienilam tablice rejestracyjne na samochodzie. Na nastepny zakladam te same, ale mam nadzieje, ze im sie to przedawni przez pol roku. A jak nie, to powiem, ze to poprzedni wlasciciel tablic rejestracyjnych ;-)

#56 PostWysłany: 08 Lut 2014 20:39 

srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Nie jestem zbieraczem mandatow, wiec nie ma sie czym chwalic:

-40 euro mandat za przekroczenie ciaglej lini na Malcie, a dokladniej w Valetta. Chcialam zaplacic, ale mandat nie pokazywal sie na stronie, na ktorej mial byc, wiec po jakims czasie wypozyczalnia samochodow pobrala z mojej karty.

- rownowartosc okolo 100 funtow (chyba 1000 kun z tego co pamietam) w Chorwacji. Skret w lewo na zakazie i przekroczenie ciaglej lini. Policjant musial tam czatowac na turystow, bo od razu nas zlapal. Niestety kierowca mial brytyjskie prawo jazdy, wiec nie bylo negocjacji ceny. Pozbylismy sie prawie wszystkich kun, ktore mielismy przy sobie.

-kamera na robotach drogowych w Niemczech zrobila mi zdjecie jak jechalam 74km/h na ograniczeniu 60km/h. Wyczytalam gdzies na polskich stronach, ze nie wysylaja takich mandatow zagranice i po 3 miesiacach znikaja im z bazy i jakby mnie gdzies zatrzymali, to nie bede juz za to placic. Od tego czasu minelo juz wiecej niz 3 miesiace, a ja zmienilam tablice rejestracyjne na samochodzie. Na nastepny zakladam te same, ale mam nadzieje, ze im sie to przedawni przez pol roku. A jak nie, to powiem, ze to poprzedni wlasciciel tablic rejestracyjnych ;-)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Zakładasz tablice rejestracyjne z innymi numerami niż w dowodzie :shock: ?

#57 PostWysłany: 08 Lut 2014 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 153 846
srebrny
.............. zapałem dwa mandaty we Włoszech w 2010 roku za parkowanie. Przyszło do mnie pocztą z Włoch - nie odebrałem i od dwóch lat spokój. Mam nadzieję że sprawa zamknięta - ale dla świętego spokoju na razie kierunek włoski odpuszczam.
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#58 PostWysłany: 28 Lut 2014 13:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Mojego Berlińskiego mandatu ciąg dalszy. Jak już wspominałem na początku lutego załapałem mandat 100€ płatny na miejscu w centrum Berlina. Dziś do domu przyszedł list od niemieckiej policji (nie widziałem go jeszcze dokładnie, jedynie domownicy mi mniej więcej przeczytali co tam jest), a w nim 2 kartki po niemiecku i jedna po polsku, że mam zapłacić na jakieś tam ich konto opłatę za ten mandat 5€. Ktoś wie o co chodzi? 5€ to nie dużo przy zapłaconej już stówce, ale o takim zabiegu jeszcze nie słyszałem, zwłaszcza, że mój mandat składał się z dwóch kwot 80€ za prędkość i 20€ jakiejś opłaty, a tu jeszcze kolejna....

#59 PostWysłany: 28 Lut 2014 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej.
My niestety dostaliśmy mandat w USA na Florydzie podczas lutowego wypadu, czyli całkiem świeżo :)
266 USD za przekroczenie prędkości o 20 mil :(
Policjant powiedział, że jeśli nie zapłacimy to będzie nas ścigać FBI ;D
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#60 PostWysłany: 28 Lut 2014 14:50 

srebrny
travelerka napisał(a):
Hej.
Policjant powiedział, że jeśli nie zapłacimy to będzie nas ścigać FBI ;D

to zycze FBi powodzenia :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości