Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lip 2013 15:39 
Awatar użytkownika

Witajcie!

12 lipca wybieram się na podróż mojego życia - samodzielny eurotrip po europie zachodniej.
W planach mam odwiedzenie kilku krajów europy w około 30 dni.
Podróż zaczynam od Wiednia, kolejne kierunku to wenecja, milan, nice. Dalej zobaczy się w trakcie ;)
Podróżować będę pociągami za pomocą biletu interrail (interrail.eu)

Aby ta podróż pozostała na zawsze w pamięci postanowiłem kręcić z niej codzienne vlogi, które będą trwały ok 10-20 min.
Mam dla Was video-zapowiedź:

Powinno być ciekawie. Co o tym sądzicie :-)?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 10 Lip 2013 00:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 338 273
BBarwik napisał(a):
Witajcie!

12 lipca wybieram się na podróż mojego życia - samodzielny eurotrip po europie zachodniej.
W planach mam odwiedzenie kilku krajów europy w około 30 dni.
Podróż z
zaczynam od Wiednia, kolejne kierunku to wenecja, milan, nice. Dalej zobaczy się w trakcie ;)
Podróżować będę pociągami za pomocą biletu interrail (interrail.eu)

Aby ta podróż pozostała na zawsze w pamięci postanowiłem kręcić z niej codzienne vlogi, które będą trwały ok 10-20 min.
Mam dla Was video-zapowiedź:

Powinno być ciekawie. Co o tym sądzicie :-)?

Cieszymy się Twoim szczęściem :D

A tak na serio to w moim mniemaniu vlogi po 10-20 min to chyba jednak za długo. Po 30 dniach da to jakieś 7.5 godziny transmisji, wątpię że ktoś przez tyle przebrnie. Proponuje albo zdecydować się na relacje tekstową, tzn tekst + zdjęcia (tu masz przykład super relacji) ;) albo ograniczyć te vlogi do krótszej wersji, w internecie wszystko musi być szybko krótko i przejrzyście podane żeby było popularne, zwłaszcza vlogi :)

Jakie koszty biletu interrail i gdzie zamierzasz sypiać ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lip 2013 00:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
2-3 minut dziennie to max

#4 PostWysłany: 10 Lip 2013 00:47 
Awatar użytkownika

Myślę że standardem będzie 10 min/dzień, bo powinno być wiele ciekawych rzeczy do pokazania, nie uważam żeby to męczyło widza który będzie na bieżąco.
Nie interesuje mnie zaś relacja tekstowa, między innymi dlatego że nie mam na to czasu, a do tego nie odda to wszystkiego.
Tutaj brałem bilet 10 days within 22 days za 265 euro, wyszedł najtaniej. Spanie w hotelach, wymagania takiego hotelu: net w pokoju, cena nie więcej niż 50 euro/noc, jak najbliżej jakiegoś przystanku/dworca/stacji metra, w miarę dobre opinie (booking.com).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lip 2013 00:59 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
Cytuj:
cena nie więcej niż 50 euro/noc

na bogato :D

#6 PostWysłany: 10 Lip 2013 01:08 
Awatar użytkownika

wntl napisał(a):
Cytuj:

No jak na polskie warunki to tak. To jest właśnie ten duży problem gdy wyrusza się do krajów o znacznie wyższej sile nabywczej...
Generalnie czym taniej tym lepiej, ale że jadę sam i mam marne doświadczenie nie chce się przejechać na zbyt dużych oszczędniościach (nie będę spał w pokojach wieloosobowych), czasem lepiej trochę dopłacić i mieć ten spokój.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Lip 2013 01:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 338 273
Tylko z ciekawości zdajesz sobie sprawę ile taka wyprawa Cie wyniesie ? :-)
Już pomijam że można było rozważyć autostop ale ok, rozumiem że niektórzy mają przed tym opory to 30 dni noclegu x 40 € daje 1200 € ? :-D
To daje jakieś ~5200 zł na samo spanie :-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Lip 2013 02:30 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
= miesiąc w Azji z przelotem :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Lip 2013 08:47 
Awatar użytkownika

srebrny
I tu dochodzimy to starej prawdy życiowej ... jeden woli pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą ...
A na poważnie to kolega, który wybiera się w eurotrip chyba opanował sztukę mnożenia i mniej więcej policzył sobie koszty tej podróży :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Lip 2013 09:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
BBarwik napisał(a):
wntl napisał(a):
Cytuj:

No jak na polskie warunki to tak. To jest właśnie ten duży problem gdy wyrusza się do krajów o znacznie wyższej sile nabywczej...
Generalnie czym taniej tym lepiej, ale że jadę sam i mam marne doświadczenie nie chce się przejechać na zbyt dużych oszczędniościach (nie będę spał w pokojach wieloosobowych), czasem lepiej trochę dopłacić i mieć ten spokój.

nie zgodzę się z tym, ze 50euro to normalna cena za noc. no chyba, że z HB to OK. praktycznie nie ma problemu ze znalezieniem czego za 30euro, 1-osobowy pokój oczywiście. no ale jak Kolega przy kasie to niech korzysta :D

no i po za tym to mnie rozczarowałeś w tym momencie! ja jak robiłem IR to spałem w pociągach, myłem sie na dworcach i jadałem gdzie popadnie 8-)

#11 PostWysłany: 10 Lip 2013 10:16 

niebieski
Mając bilet interrail wiele z cen noclegów można zaoszczędzić wybierając na dłuższe przejazdy pociągi nocne i spanie w czasie jazdy.

#12 PostWysłany: 10 Lip 2013 10:28 
Awatar użytkownika

srebrny
namteH napisał(a):
nie zgodzę się z tym, ze 50euro to normalna cena za noc. no chyba, że z HB to OK. praktycznie nie ma problemu ze znalezieniem czego za 30euro, 1-osobowy pokój oczywiście. no ale jak Kolega przy kasie to niech korzysta :D

Znajdź na przykład w Amsterdamie pokój 1-osobowy za 30 euro, to nominuję Cię do nagrody Nobla :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Lip 2013 10:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
maczala1 napisał(a):
namteH napisał(a):

Znajdź na przykład w Amsterdamie pokój 1-osobowy za 30 euro, to nominuję Cię do nagrody Nobla :)

może gdzieś w centrum rzeczywiscie może być z tym problem ale gość ma IR wiec wszelkie podmiejskie ma za darmo wiec na jakiejś pipidówie mógłby i spać byleby stacja była blisko.
za 34-35euro są :)
w szwajcarii było by jeszcze gorzej ale z ichniejszymi kolejami to żaden problem mieszkać za miastem

#14 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:36 
Awatar użytkownika

Spokojnie, nie martwcie się o koszty, jestem dobrze przygotowany ;)
Pisałem cenę za noc do 50 euro, a nie że akurat 50 euro. Czym taniej tym zawsze lepiej. W każdym bądź razie, oczekuje że ta wyprawa będzie dobrą inwestycją, choćby w samego siebie.
Spanie w pociągach lub tanich miejscach odpada ponieważ:
1) Jadę sam
2) Jako że chce nagrać z tego vlogi zabieram sporo sprzętu o który się dość boje (ultrabook, kamera, statyw, mikrofon, dysk i inne), dlatego podróżowanie tylko w dzień

Jeśli chodzi o nocleg to wiele mi nie potrzeba, bo za długo w pokoju siedział nie będę.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
wrzuć jeszcze jaka to trasa (mapkę najlepiej skleć jakoś) będzie co by można było z zapartym tchem oczekiwać kolejnych wieści ze świata :D

#16 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:42 
Awatar użytkownika

Wstępnie planuje odwiedzić (w nawiasach niepewne): Wiedeń, Wenecja, Milan, Nice, (Genewa), Paryż, Bruksela, Amsterdam, (Frankfurt), Berlin.

Tutaj jeszcze pytanie do użytkowników IR.
Jak to jest z tą rejestracją miejscówek w pociągach? Bo w planach mam pierwszego dnia po przyjeździe iść na najbliższy dworzec i już sobie taką miejscówkę do kolejnego miejsca wykupić. Nie ma problemów z rezerwacją na trasę z przesiadkami?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
BBarwik napisał(a):
...
Jak to jest z tą rejestracją miejscówek w pociągach? Bo w planach mam pierwszego dnia po przyjeździe iść na najbliższy dworzec i już sobie taką miejscówkę do kolejnego miejsca wykupić. Nie ma problemów z rezerwacją na trasę z przesiadkami?

chcesz powiedzieć, że wyjeżdżasz za 4 dni i nie masz żadnej miejscówki i je chcesz kupować na miejscu przed odjazdem?

#18 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:54 

niebieski
BBarwik napisał(a):
Wstępnie planuje odwiedzić (w nawiasach niepewne): Wiedeń, Wenecja, Milan, Nice, (Genewa), Paryż, Bruksela, Amsterdam, (Frankfurt), Berlin.

Planujesz pominąć Monaco? No wiesz?:) Przecież będziesz miał po drodze. Ja bym się zatrzymał, żeby tylko przez chwilę na miasto popatrzyć. Już pomijam że pod Kasynem mógłbym całymi dniami i nocami siedzieć i auta podziwiać;D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:55 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
BBarwik napisał(a):
...

chcesz powiedzieć, że wyjeżdżasz za 4 dni i nie masz żadnej miejscówki i je chcesz kupować na miejscu przed odjazdem?

Nie do końca, do Wiednia mam ogarnięte wszystko.
Tak jak pisałem w pierwszym dniu po przyjeździe do Wiednia udałbym się na dworzec i kupił miejscówki (jak się nie da tam gdzie chce to byle przed siebie ;)) na dalszą trasę w którą udam się 16 lipca.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Lip 2013 11:57 

BBarwik napisał(a):

Kiedy 3 lata temu podróżowałem na InterRailu robiłem dokładnie to samo - tuż po wyjściu z pociągu kierowałem się do kas żeby wykupić miejscówkę na kolejny odcinek (o ile to było konieczne).
O tym, czy na danym odcinku potrzebujesz rezerwacji czy nie, dowiesz się na stronie http://www.raildude.com

Aha - nie wiem jak jest teraz ale ja miałem problem z rezerwacjami we Francji, gdzie na każdy pociąg jedynie kilka miejsc jest przeznaczonych dla osób podróżujących z IR. Chciałem jechać nocnym z Cerbere do Paryża ale nie było już miejsc dla IR-owców. Pomógł patent z w/w forum - kupiłem miejscówkę w automacie dla posiadaczy biletów okresowych na francuskie koleje za 3 EUR ;)

P.S. Co do połączenia Paryż - Bruksela polecam przejechać się TGV na tej trasie. Najpierw kolejką na lotnisko De Gaulle'a w Paryżu (przejazd za free dla posiadaczy IR) i na lotnisku przesiadka w TGV (miejscówka 5 EUR) i po niecałej 1,5h jesteś w Brukseli :)

P.S. 2: Zdecydowanie przy okazji wizyty w Nicei polecam odwiedzić Cannes i Monaco. Na trasie Cannes-Nicea-Monaco kursują regionalne piętrowe pociągi co ok. 30 min. Dla podróżujących z IR - za free.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości