Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 22 Lis 2024 17:52 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Moim zdaniem możesz tak właśnie zrobić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
opo uważa post za pomocny.

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#462 PostWysłany: 23 Lis 2024 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 7 293
Samochód jak rozumiem oddali?
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 25 Lis 2024 09:38 

srebrny
Tak, bez żadnych problemów, po prostu zwozili hurtowo całe miasto kilometr od centrum.
 Profil Relacje PM off  

#464 PostWysłany: 04 Lut 2025 19:49 

Dostałem listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru, mandat z Hiszpanii z NIVI Atuntamiento de Grenada - za jazdę buspasem - 40 euro jak szybko zapłacę, 80 euro jak zapłacę później.

Mandat przyszedł po prawie pół roku. Niby mają 3 lata na ściągnięcie.

Auto wypożyczone z OK Mobility, ale list przyszedł z Nivi. Karta bankowa i kredytowa, którą pobierano ode mnie kaucję i płacono zamknięta. Wypożyczalnia nic ode mnie nie chce (przynajmniej na razie).

Niestety odebrałem i podpisałem odbiór na poczcie.

Z racji nienawiści do permanentnej inwigilacji w miastach wyprowadziłem się na wieś. Z tegoż samego też powodu nie czuje się "winny' wielkiej zbrodni jak jazda po bus-pasie. Nawet nie pamiętam kiedy mógłbym to zrobić. Nikomu nie zrobiłem krzywdy, nie utrudniłem ruchu, ani nie pogarszałem czasu przejazdu autobusów i taksówek. Traktuje to jak "krojenie" turysty" i z tego powodu nie chce im tego płacić.

Czy mieliście kiedyś taki przypadek i nie płaciliście ?

P.S. Zobaczcie godzinę - 21:37

Załączniki:
mandat.jpg
mandat.jpg [ 76.46 KiB | Obejrzany 1226 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 05 Lut 2025 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 7 293
Zasadnicza sprawa - czy przebywasz na stałe w Polsce czy w Hiszpanii i czy zamierzasz jeszcze odwiedzić Hiszpanię...
 Profil Relacje PM off  

#466 PostWysłany: 06 Lut 2025 08:52 

Nie przebywam w Hiszpani, byłem w Andaluzji na wakacjach, przez najbliższe 3 lata pewnie tam będę chociaż może bez wynajmu auta. Poza tym w systemach mogę przecież podać inny adres przy pobieraniu auta.

Coś wyczytałem, że 3 lata mogą ścigać Cię za nieopłacony mandat i jak mandat nie jest po polsku to nie mam obowiązku znać angielskiego i go płacić.

Karta, którą wpłacałem kaucję i płaciłem w wypożyczalni już nie istnieje.

Mogą mi jedynie wejść na konto prywatne, ale to musiałaby chyba być egzekucja mandatu przez polskie organy, hiszpańskie (chyba) nie mogą i żadne firmy windykacyjne też nie mogą.
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 06 Lut 2025 09:10 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Nivi to pewnie firma (spółka), która zajmuje się ściąganiem takich należności. Czy i jak zaciekle będą Cię ścigać tego nie wiem.
Ale skoro jest prowadzone jakieś postepowanie w tej sprawie, to przynajmniej poczytałbym na Twoim miejscu, jakie są Twoje prawa a ich obowiązki. Czy np. wystarczy, że prześlą Ci jakieś wezwanie czy inne dokumenty w ich języku (tu po angielsku czy hiszpańsku ale mogły być po węgiersku, jeśli by to było na terenie Węgier), czy mają obowiązek przesłać Ci je po polsku.
Twój adres mają. Jeśli jest on prawidłowym adresem (jak rozumiem tak, bo list doszedł) to może odpowiednie byłoby odpowiedzenie im po polsku, że nie pamiętasz tej sytuacji (jeśli tak jest) albo wymagasz przesłania dokumentów potwierdzających to wykroczenie? I dodać, że oczekujesz korespondencji w języku polskim. Bo skoro ktoś prowadzi postepowanie, to niech będzie ono miało cechy prawidłowego z punktu widzenia obywatel polskiego.
Ale jak wspomniałem, poczytaj, czy taka linia postepowania jest odpowiednia. Na zdrowy rozum (jednak w kwestiach prawnych zdrowy rozum nie oznacza, że tak jest właściwie) wydaje się właściwa, gdyż świadczy o tym, że nie uciekasz i nie uchylasz się przed odpowiedzialnością.

Natomiast co do usprawiedliwiania siebie, to nie przesadzajmy. Nikt nie mówi o zbrodni więc po co te sugestie? To jest tylko wykroczenie drogowe. Jeśli już się usprawiedliwiać, to w mądrzejszy sposób. Zdarzyć się może zwykłe gapiostwo, przeoczenie - ludzka rzecz. Ale zasada jest taka, że wtedy płaci się tzw gapowe/
Jeśli je popełniłeś - piszesz, że jazda pasem dla autobusów nikomu nie przeszkadzała ale jednocześnie, że nie pamiętasz co stanowi sprzeczność - to należy być gotowym do zapłaty.

Ostatnio edytowany przez Przemm 06 Lut 2025 10:10, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#468 PostWysłany: 06 Lut 2025 09:38 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
I te 40 Jurków spowoduje, że nie pojedziesz na kolejny wyjazd, gdyż rozbije to Twój budżet?

Na marginesie, to powinno być wskazane dokładne miejsce i fota z kamery.
Jeżeli nie Ty jechałeś tamtędy tego dnia, to się odwołuj.

Jeżeli popełniłeś wykroczenie-zapłać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#469 PostWysłany: 06 Lut 2025 09:49 

Kilometry: 63 566
niebieski
Miejsce jest dokładnie wskazane: skrzyżowanie ulic Reyes Católicos & Calle López Rubio
Kwestia sprawdzenia czy jest tam wydzielony bus pas - na google widać, (stare z 2019 r) że to dość wąska droga dwukierunkowa....
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 06 Lut 2025 09:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Cała ulica jest tylko dla autobusów/taxi od 7:30 do 22:00, czyli formalnie jakby wjazd pod zakaz ruchu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#471 PostWysłany: 06 Lut 2025 13:14 

Nie zamierzam z nimi korespondować. Szkoda się dalej ujawniać. Dyskusje ze służbistami "funkcjonariuszami prawa" zazwyczaj nic nie zmieniają, a może być gorzej. Najlepiej niech mają mnie za Gruzina Europy.

Foty z kamery nie ma. Jechałem na pewno ja, byliśmy wieczorem w Grenadzie.

Ta ulica rzeczywiście jest buspasem, nawigacja google mnie tak pokierowała, a znaków z racji ich ilości wszystkich nie przeczytałem.

Tak, pochodzę z biednej rodziny i 40 euro ma dla mnie znaczenie, a następne auto wynajmę na inny adres.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#472 PostWysłany: 06 Lut 2025 13:59 

niebieski
@bleemek Rób, jak uważasz za właściwe. Osobiście zrobiłbym inaczej ale to moja prywatna sprawa i nie ma to znaczenia.

Skąd wiesz, że nie ma fotki z kamery? Może jest ale jej nie otrzymałeś? Jeśli mają Twój adres i skutecznie dostarczyli Ci wezwanie, to jesteś wg mnie wystarczająco ujawniony ale być masz o tyle rację, że nie ma co z nimi dyskutować. 40 Euro to niby niewiele ale rozumiem, że ktoś nie chce wydawać takiej kwoty, jeśli uważa, iż może tego uniknąć i pochodzenie z biednej, czy przeciętnej rodziny nie ma tu większego znaczenia.
W każdym razie, to zaledwie 40 Euro, więc jeśli przyjdzie Ci je zapłacić w przyszłości, to nie powinno oznaczać to załamania finansów, więc przynajmniej pod tym względem nie ma się co przejmować.

A jak to jest z "wynajmowaniem na inny adres"? Podanie innego adresu jako zamieszkania - OK, rozumiem. Ale jeśli przy wynajmie trzeba wylegitymować się paszportem czy dowodem oraz prawem jazdy, to czy to coś zasadniczo zmieni? Wszak wiadomo, że Ty to Ty.
Przy okazji pytanie z ciekawości: jeśli w przyszłości zdarzyłaby się podobna sytuacja, to - jak rozumiem - zamierzasz również nie płacić a fałszywy czy inny adres miałby pomóc w uniknięciu odpowiedzialności? Jakby tak się zdarzyło, to napisz na forum, zawsze to jakieś nowe doświadczenie i swoista ciekawostka, jak działają pewne mechanizmy i procedury.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#473 PostWysłany: 06 Lut 2025 14:28 

Jeśli ściągną te 40€ "siłą" to należy się spodziewać znacznie wyższych opłat egzekucyjnych.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#474 PostWysłany: 06 Lut 2025 16:00 

Kilometry: 111 152
niebieski
Z ciekawostek to mogę tylko dodać, że ostatnio wnikliwie sprawdzano nasze paszporty przy wyjeździe w Wietnamie.
Co więcej, w pewnej chwili jakiś przełożony przyszedł z wydrukowaną kartką, która zawierała dwa skany jakiś paszportów. Nie było lipy. Sprawdzano wnikliwie.
To samo w PL na powrocie. Nie ma miękkiej gry.
Za granicą wystarczy, że źle zaparkujesz i przyjadą służby. Będziesz w systemie jak nic. Z 40 euro może się zrobić 240 lub więcej.
Powtórzę.
Jadę na wakacje i wolę mieć pustą głowę, niż troskę o niemiłe przerwanie wyjazdu.

170 zł nie jest tego warte.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#475 PostWysłany: 06 Lut 2025 16:11 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
@bleemek
Cytuj:
Karta, którą wpłacałem kaucję i płaciłem w wypożyczalni już nie istnieje.

Ale istnieją nadal w banku wystawcy karty twoje dane. A zapewne przyjdzie jeszcze obciążenie z wypożyczalni za przekazanie danych sprawcy wykroczenia.
Cytuj:
Tak, pochodzę z biednej rodziny i 40 euro ma dla mnie znaczenie

Dla mnie również 40 euro ma znaczenie. Ale nie miałbym wyboru, bo pochodzę z uczciwej rodziny.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#476 PostWysłany: 06 Lut 2025 16:20 

złoty
FUX napisał(a):
I te 40 Jurków spowoduje, że nie pojedziesz na kolejny wyjazd, gdyż rozbije to Twój budżet?

Na marginesie, to powinno być wskazane dokładne miejsce i fota z kamery.
Jeżeli nie Ty jechałeś tamtędy tego dnia, to się odwołuj.

Jeżeli popełniłeś wykroczenie-zapłać.

Coście się tak uparli na te 40 euro, gdy przeważnie te stosunkowo małe kwoty obowiązują bardzo krótko, kilka dni od otrzymania.

Nie chce to niech nie płaci, świadomy wybór dorosłej osoby

Tylko po co tu napisał?!?!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#477 PostWysłany: 06 Lut 2025 16:57 

niebieski
boots napisał(a):
A zapewne przyjdzie jeszcze obciążenie z wypożyczalni za przekazanie danych sprawcy wykroczenia.

Jako ciekawostka, w ub. roku otrzymałem mandat (chyba 20 Euro) za parkowanie w jednym z krajów UE - przekroczenie czasu, samochód z wypożyczalni i za wycieraczką znalazłem foliowe opakowanie z pismem. Termin tydzień a ponieważ za dwa dni oddawałem samochód, to pokazałem to im i zapytałem, co najlepiej zrobić. Tzn. jak zapłacić.
I wytłumaczono, że najlepiej abym zapłacił w terminie, np. na poczcie. Jeśli nie, to nie ma tragedii. Oni się tym zajmą ale doliczą za obsługę i będzie znacznie więcej, Miły i pomocny pracownik wypożyczalni szacował na jakieś 50-80 Euro.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#478 PostWysłany: 06 Lut 2025 18:17 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Te 40€ to "happy hours". Mandat jest na 80€.
 Profil Relacje PM off
Kasim lubi ten post.

#479 PostWysłany: 06 Lut 2025 19:00 

niebieski
Serce rośnie, jak wielu użytkowników forum pochodzi z uczciwych rodzin, płaci sankcje, martwi natomiast, że uważają to za postępowanie etyczne.

Otóż raz jest prawo, raz jest lewo, ale prawo moralne we mnie, a gwieździste niebo nade mną.

Skoro sytuacja finansowa nie jest komfortowa, kara przynajmniej bezzasadna, a intencją nie było burzenie ładu społecznego odwiedzanego miejsca - IMO nie płacić.
Nie spodziewałbym się także egzekucji tej kwoty.
Pan jest taki, a ja taki.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#480 PostWysłany: 06 Lut 2025 19:16 

złoty
Maciek737 napisał(a):

, kara przynajmniej bezzasadna,,

Pisz co chcesz skoro musisz, byle nie dziwolągi "kara przynajmniej bezzasadna".

Osobna kwestia co tam robi słowo przynajmniej
przynajmniej «partykuła wyznaczająca minimalny, możliwy do zaakceptowania przez mówiącego zakres czegoś,

Ja widzę podaną w piśmie podstawę prawną
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 502 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 76 gości