Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Gru 2024 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 980
Kilometry: 2 149 001
HON fly4free
@tasma super! Tylko formalnie Antarktydy nie możesz zaliczyć, bo nie postawiłeś stopy na kontynencie. (Jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie).
elwirka lubi ten post.

Zbiór lotów Ryanair ✈️😎 Bilety na Sycylię z 5 polskich miast od 192 PLN 🌤️🌊👣 Zbiór lotów Ryanair ✈️😎 Bilety na Sycylię z 5 polskich miast od 192 PLN 🌤️🌊👣
Koniec świata na wyciągnięcie ręki 🌏✈️ Loty do Australii i Nowej Zelandii od 2808 PLN 😍 Koniec świata na wyciągnięcie ręki 🌏✈️ Loty do Australii i Nowej Zelandii od 2808 PLN 😍
#2 PostWysłany: 16 Gru 2024 09:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 509 839
@cart to na jakim kontynencie leży Half Moon Island w takim razie?

p.

#3 PostWysłany: 16 Gru 2024 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 468 306
srebrny
Może o to chodzi?
Technicznie rzecz biorąc, Half Moon Island nie należy bezpośrednio do samej Antarktydy, ale jest częścią tzw. regionu Antarktycznego. Wyspa leży w rejonie Wysp Shetlandów Południowych, które są uznawane za część terytorium Antarktyki, ale sama wyspa nie jest częścią głównego kontynentu.

@cart ala Grinch, świąt nie będzie 8-)
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Gru 2024 10:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Bezpośrednio czy niebezpośrednio, pytanie brzmi, co to za kontynent? :)

p.

#5 PostWysłany: 16 Gru 2024 10:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
DAD dobrze to wyjaśnił. Szetlandy Południowe to nie kontynent Antarktyda, tak samo jak Nowa Zelandia to nie kontynent australijski.

Jedyny taki spór jest o Trinidad i Tobago, które leżą na szelfie Ameryki Południowej i niektórzy zaliczają do tego kontynentu, a inni nie.

Takie kruczki geograficzne ;-)
Zeus lubi ten post.

#6 PostWysłany: 16 Gru 2024 11:52 

złoty
@cart
Hmm. Uczono mnie, że jest siedem kontynentów. Szetlandy należą geograficznie do kontynentu Antarktyda. IMO stwierdzenie, że byłem na Antarktydzie jest poprawne.
Jeśli ktoś powie, że nie byłem na kontynentalnej Antarktydzie to również prawda.
Cóż muszę z tym żyć. Daje też każdemu prawo do oceny czy byłem czy nie.
Relacje zmuszony byłem wrzucić do działu Antarktyda, bo w Ameryce Południowej wyglądała by dziwnie.
6 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 16 Gru 2024 12:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Przykład Nowej Zelandii jest mi znany i był szerzej komentowany w mediach (i zdaje się, że większość geologów skłania się ku temu, by zakwalifikować ją jako oddzielny kontynent). Nie o tym jednak miał być ten wątek. Staram się uzyskać odpowiedź na pytanie, na jakim kontynencie leży Half Moon Island (dostałem kilka odpowiedzi, ale żadnej wprost), skoro stanowczo zasugerowano, że nie na Antarktydzie. Zawsze chętnie się dowiem i nauczę czegoś nowego.

@tasma - pewnie to bez znaczenia ale dla mnie jest zupełnie oczywiste, że na Antarktydzie byłeś : )

p.
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 16 Gru 2024 13:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@puhacz na żadnym.

Może wikipedia pomoże z definicją:
Kontynent – w geografii fizycznej: olbrzymi pod względem powierzchni (rzędu kilku mln km²) obszar lądu, otoczony (oblany) ze wszystkich stron morzami i oceanami, a z innymi kontynentami połączony co najwyżej wąskimi przesmykami (Ameryka Północna i Ameryka Południowa, Eurazja i Afryka). W geotektonice i geomorfologii, kontynent określa się jako lądową część cokołu (bloku) kontynentalnego (do którego należy szelf kontynentalny z morzami szelfowymi), kontynent obejmuje więc także przybrzeżne wyspy, znajdujące się na tym samym cokole kontynentalnym.

Wyspy Szetlandzkie nie leżą na szelfie Antarktydy (case z T&T). Leżą na płycie litosfery Antarktydy, ale nie na kontynencie.

Edit: Chciałem jeszcze powiedzieć, że w żaden sposób nie umniejszam czy nie deprecjonuję wspaniałej wyprawy. To jest wg mnie najpiękniejsze miejsce na Ziemi.
To tylko takie dywagacje absolwenta geografii ze specjalnością geografii fizycznej i kartografii. Wiem, powinienem dać sobie czopek ;)
adam1987 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 16 Gru 2024 13:32 
Awatar użytkownika

platynowy
A może wydzielić ta dyskusje do tematu....czy.... xxx jest kontynentem. Ostatnio dużo wątków idzie w ot...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Gru 2024 13:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

cart napisał(a):
Może wikipedia pomoże z definicją:

Wręcz przeciwnie :) bo akurat Wikipedia w każdym artykule, który mi sie dziś przewinął przed oczami, lokalizuje Wyspy Szetlandzkie na kontynencie Antarktyda. Być może to uproszczenie.

p.
kostek966 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 16 Gru 2024 14:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na pewno uproszczenie.

To co wkleiłem to chyba jest jasne - kontynent to część lądowa cokołu kontynentalnego wraz z wyspami położonymi na jego szelfie.
Szetlandy nie leżą na szelfie, ale leżą na cokole kontynentalnym antarktycznym (płyta litosfery).

Kruczki geograficzne. Natomiast jak już bawimy się w liczenie to żadne "towarzystwa podróżnicze" nie zaliczają pobytu na wyspach jako pobyt na kontynencie Antarktydy.

Image
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 16 Gru 2024 16:48 

niebieski
No dobra, ale jezeli Szetlandy nie naleza do Antarktydy, domniemuje tez, ze nie naleza do Ameryki Pd to do jakiego kontynenu naleza? Czy wychodzimy poza umowne 7?

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Gru 2024 16:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@pbak no tak, to są wyspy, które nie należą do żadnego kontynentu sensu stricte. Powiedzmy, że regionalnie należą do Antarktydy, w przypadku podziału całości kuli Ziemskiej na regiony, włącznie z oceanami.

#14 PostWysłany: 16 Gru 2024 17:03 
Awatar użytkownika

platynowy
pbak napisał(a):
... Czy wychodzimy poza umowne 7?

Zamieszam...jakie 7.... od pewnego czasu jest 8
https://dzienniknaukowy.pl/naukowcy-ogl ... o-zelandia
Image
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

#15 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:16 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
niebieski
Uwaga, będzie naukowy bełkot :D

Z geologicznego punktu widzenia Szetlandy są Antarktyką w takim samym stopniu, jak Grenlandia jest częścią Ameryki. Wynika to ze wspólnej genezy skał Półwyspu Antarktycznego i Szetlandów Południowych, są częścią jednego łuku magmowego. Tym co oddziela je od kontynentalnej Antarktydy jest Cieśnina Bransfielda, która zaczęła się otwierać stosunkowo niedawno (kilka milionów lat temu, duża różnica względem 200 mln lat dla Półwyspu Antarktycznego). Ale do oddzielenia się nie doszło, podobnie jak w przypadku Grenlandii (choć tu otwieranie oceanu było w większej skali). Dobrze pokazuje to mapka poniżej, dalej widać połączenie. Nie doszło do utworzenia pełnego basenu oceanicznego - dalej istnieje połączenie za pomocą skał kontynentalnych.

Tym choćby różnią się Szetlandy od wspomnianej Zelandii - tam doszło do pełnego oddzielenia od Australii, choć na niewielkim dystansie, ale się liczy! 8-) Pomiędzy nimi nie ma ciągłości skał kontynentalnych. A w dyskutowanej Antarktyce jest ^^

Załączniki:
obraz_2024-12-16_191136546.png
obraz_2024-12-16_191136546.png [ 665.85 KiB | Obejrzany 934 razy ]
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:25 

złoty
@cart Czyli co, chłop się urodzi na Wyspie Świętej Heleny i ma na starcie licznik odwiedzonych krajów/kontynentów 0/0 :mrgreen: ?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Pecel87 kraj to insza inszość. Natomiast kontynent, blok kontynentalny i płyta kontynentalna to są różne pojęcia. Dla większości osób to są jednak rozważania typowo akademickie...
Kabanos lubi ten post.

#18 PostWysłany: 22 Gru 2024 01:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Nad czym tak główkujecie?
Arktyka - półkula północna, obszar wokół bieguna północnego
Antarktyda - kontynent, lądolód na półkuli południowej
Antarktyka - obejmuje Antarktydę, otaczający Ocean Południowy i wszystkie okalające wyspy (umowną granicą jest równoleżnik 60°S).
Więc każda z wysp w okolicy nie jest Antarktydą tylko znajduje się w obszarze antarktycznym.

Prof. Jarosław Poznański (od ok.15:20)

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości