Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Paź 2023 17:53 

Witajcie,
na wstępie przepraszam jeżeli wybrałem błędny wątek.

12 grudnia moja żona będzie miała okrągłe urodziny, które są szczególne (o wieku kobiet dżentelmeni nie piszą ). Żona zawsze wspominała że chciałaby pojechać do Paryża pozwiedzać.

Teraz moje pytanie, czy widzieliście może gdzieś jakieś loty budżetowe oraz gdzie warto byłoby się zatrzymać. Nie jesteśmy jakoś specjalnie wymagający, ważne jest to żeby spędzić czas wspólnie, a dzieci zostaną z dziadkami Chciałbym jej zrobić niespodziankę.

Myślę tak do 2 lub 4 dni na miejscu.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
karpik lubi ten post.

Tydzień na Maderze od 1584 PLN 😍💚 Bezpośrednie loty + 3* hotel ze śniadaniami i widokiem na ocean 🍴🌊 Tydzień na Maderze od 1584 PLN 😍💚 Bezpośrednie loty + 3* hotel ze śniadaniami i widokiem na ocean 🍴🌊
Wakacje ☀️ Santoryn w szczycie sezonu za 1549 PLN 🌅🇬🇷 Bezpośrednie loty + ⭐⭐⭐ hotel na tydzień Wakacje ☀️ Santoryn w szczycie sezonu za 1549 PLN 🌅🇬🇷 Bezpośrednie loty + ⭐⭐⭐ hotel na tydzień
#2 PostWysłany: 25 Paź 2023 17:58 

złoty
Na początek przejrzyj roomertravel.com , jest tam trochę przecenionych hoteli w Paryżu.

Ostatnio edytowany przez Chupacabra, 25 Paź 2023 18:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
debiecm uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 25 Paź 2023 17:59 

Dziękuję za podpowiedź, czy kierować się jakaś dzielnicą, rejonem, do centrum moglibyśmy spokojnie dojechać np. metrem.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Paź 2023 18:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Polecam przeczytaniu tematów o Francji. Aż się roi od informacji

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Paź 2023 18:10 

złoty
Zacznij jeszcze raz w odpowiednim dziale wypełniając rubryki według przykładu

Dokąd
PARYŻ BVA LUN CDG

Data wylotu
25.09.2019

Data powrotu
30.09.2019

Długość pobytu
3 dni

Bagaż
Bagaż podręczny

Liczba pasażerów
4

Sam znalazłem
26.09-29.09 Ryanair WRO-BVA 335ZŁ

Dodatkowe informacje
Witam wszystkich:)

Zaczynam swoją podróż z lataniem spoza biura podróży. W maju mam już zarezerwowany lot do Londynu, we Wrześniu lecę do Algarve.
Mam okienko między 24, a 30 września tego roku i planuję lecieć do Paryża z południa kraju na 3/4 dni. Dwa dni temu widziałem taki sam lot co znalazłem w cenie 290zl l urosło na 335zl. Nie ma znaczenia na jakie lotnisko wrócę. Pytanie do Was czy cena 335zl to dobra cena czy raczej spodziewać się tańszej oferty w tych dniach?

Np

Ja bym w grudniu wręczył uroczyście podczas kolacji w restauracji bilety lotnicze na wycieczkę w maju, czerwcu 2024r.
Wyjazd i co zwiedzić wzoruj się na planie wycieczek z biur podróży czy relacjach stąd.
W grudniu przede wszystkim jest zimno, krótki dzień, ale za to świątecznie.
Paryż jest mało popularny obecnie przez strajki, brud i plagę pluskiew.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 25 Paź 2023 20:26 

niebieski
Polecam rejs statkiem po Sekwanie. Wsiada się przy wieży Eiffla. Na pokładzie są słuchawki, w których w języku polskim lektor opowiada mijane właśnie atrakcje i zabytki. 15euro.

Na stronie polskiej parafii w Paryżu są namiary na noclegi oferowane przez instytucje związane z Polską (PAN, seminarium, itp. ) Ceny niskie.

Leciałbym Wizzair w któryś wtorek, środę - wtedy taniej.

A na privie mógłbym polecić polskie małżeństwo które oprowadza po Paryżu. Może akurat mieliby grupę , do której można byłoby dołączyć.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
@debiecm nie napisałeś skąd mielibyście lecieć, ale najłatwiej porównać ceny lotów np. na skyscanner.pl gdzie możesz wpisać różne lotniska w PL i w Paryżu (pamiętaj, że lotnisko Beauvais jest dość daleko od miasta). Wybierając kalendarz zaznacz cały grudzień i będziesz miał podgląd na ceny w całym miesiącu. Okolice 12.12 wyglądają nieźle cenowo.

@dg72 ma rację, że obecnie Paryż to trochę kiepski pomysł, ale jako kobieta podpowiem, że ja akurat wolałabym spędzić urodziny w fajnym miejscu niż dostać bilety na kiedyś tam (choć może Twoja żona na odwrót ;), ale spontany są fajne. Zresztą też kiedyś mąż sprezentował mi podobną niespodziankę w Paryżu i wspominam bardzo miło, mimo że to był luty i pogoda nie najlepsza. Zresztą z pogodą to nic nigdy nie wiadomo - może być równie dobrze słońce 4dni i 20stopni nawet w grudniu przy obecnych anomaliach.

Wybierz dobry hotel na bookingu - poczytaj najświeższe opinie, może uda się nie trafić na te nieszczęsne pluskwy, zaklep stolik w jakieś klimatycznej restauracji na 12.12 (może znajdziesz coś tu paryz,1347,2672 ), poczytaj co zwiedzić paryz-plan-zwiedzania-oraz-info-praktyczne,1257,10207?start=620 i dokąd warto kupić wcześniej online bilety wstępu, no i jak ma być niespodzianka to powiedz żonie dopiero na lotnisku dokąd lecicie :) :twisted:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Cicha_Woda uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:16 

Taki jest plan, dziękuję za podpowiedzi.
Pamiętam jak zrobiłem niespodziankę synowi jak miał 5 lat (w sumie nie tak dawno temu), dowiedział się dopiero na lotnisku że lecimy na "męski wypad", a myślał że odwozi mnie z rodziną bo Tata gdzieś wylatuje.

Do tej pory to wspomina - wartość sentymentalna nie do opisania

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 25 Paź 2023 21:20, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 25 Paź 2023 21:18 

Wylot najlepiej z Wawy, jesteśmy z Łodzi.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:27 

HON fly4free
Polecam ci rozważyć LOT z Radomia - PLL nadal oferuje darmowy transfer (auto)busem z Warszawy. Cena bezkonkurencyjna, na tak krótko możesz spokojnie zabrać dwa (kabinowy i mniejszy) bagaże podręczne na osobę. Dodatkowo, możesz też "zaszaleć" i wziąć udział w licytacji do klasy biznes. Mi udało się dostać taki "plusgrade" za 45 USD / odcinek, co jest fajną ceną, a i jakieś urozmaicenie jest. A konkretnie, w datach około 12 grudnia, masz takie możliwości:

Radom (RDO) to Paris (CDG) — Tue, Dec 12
Dep: 4:30 pm
Arr: 6:55 pm

Paris (CDG) to Radom (RDO) — Thu, Dec 14
Dep: 10:50 am
Arr: 1:05 pm

to chyba trochę (za) krótko i zaczyna się w dniu urodzin?

Druga opcja:

Radom (RDO) to Paris (CDG) — Thu, Dec 7
Dep: 4:30 pm
Arr: 6:55 pm

Paris (CDG) to Radom (RDO) — Tue, Dec 12
Dep: 10:50 am
Arr: 1:05 pm

czyli fajny weekend plus parę dni, ale kończy się w dniu urodzin :lol:

W każdym razie, cena biletu na loty j.w. to około 218 zł / osoby

Załącznik:
_n.png
_n.png [ 132.17 KiB | Obejrzany 1843 razy ]

Co do hotelu - bo to też "ciężki" temat w Paryżu, spałem niedawno w ibis Styles Massy Opéra, da się dojechać RER B, a to ważne (i kawałem na nogach), wydaje się, że bez szału, ale śniadania mają świetne. Warto też pamiętać o komunikacji: a konkretnie, do czwartku danego tygodnia można kupić tygodniowy bilet na następny tydzień (RATP) - niestety tydzień liczą dosłownie od poniedziałku do niedzieli, który jest chyba najkorzystniejszą cenowo opcją, wręcz opłaca się nawet gdy jedzie się z lotniska i z powrotem na lotnisko. Dziwactwo polegające na tym, że takie coś można kupić "tylko do czwartku" da się na szczęście już ominąć, mając "kompatybilny" telefon z NFC, na którym, w odpowiedniej aplikacji, można to kupić całkowicie zdalnie... (w przeciwnym razie jest konieczność wyrobienia na miejscu karty RATP ze zdjęciem - i wszystkimi ograniczeniami jak wyżej opisałem).
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#11 PostWysłany: 01 Lis 2023 21:36 

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Lot już zarezerwowany w terminie 07-12.12.2023.

Teraz robi się trochę trudniej:

1. Hotel:
Co możecie polecić, szukamy czegoś sprawdzonego, nie mamy jakiś szczególnych wymagań - ważne żeby było ciepło, w rozsądnej cenie, w niedalekiej odległości od metra, i w miarę cicho (nie należymy do typów imprezowiczów). Żona jest wegetarianką i mile widziane śniadania dla takiej grupy

2. Kolacja przy świecach:
Pomyślałem sobie że w dniu przyjazdu fajnie jakbyśmy zjedli kolacja na jakimś stateczku płynąć Sekwaną. Czy ktoś kiedyś korzystał z takiej opcji, ze smacznym jedzeniem i jeżeli tak, to jakiego organizatora mógłby polecić?
Oczywiście jak macie sprawdzone pomysły to dajcie również znać.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Lis 2023 21:49 
Awatar użytkownika

złoty
Jak już ma być niespodzianka to pożadna i bez spania na przedmieściach z rerami i innymi wynalazkami, proponuję okolice placu pigale, i nie ma co się bać nazwy w stronę sacre coure, a kolacja obowiązkowo na Montmarte, ew cos w miarę taniego przy gare du nortre, ale z okolic Sacre coure jest bliziutko do Montmarte i do centrum można iść pieszo nawet wieczorem, bez obaw, Paryż niestety jest drogi, ale o tej porze jeśli nie w sobotę to coś się znajdzie w przyzwoitej cenie, Sam nocowałem w relais du pre,
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Lis 2023 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 619
Kilometry: 970 201
niebieski
@kostek966, ta niespodzianka ma być porządna czy pożądana, a może taka i taka? ;)

Do kolegi @debiecm,
Jeśli chodzi o dobre hotele oraz restauracje w Paryżu (i przy Placu Pigalle, i blisko Gare du Nord i w okolicach Sacre Coeur/Montmartre) - multum poleceń znajdziesz w działach Noclegi-Paryż i Jedzenie-Paryż.
Zgadzam się z przedpiścą, że najwygodniej spać w centrum lub blisko centrum.
Polecam Hotel Keppler (bardzo blisko Łuku Triumfalnego i Pól Elizejskich) i Pullman Bercy (poza centrum, ok. 40 minut przyjemnym spacerem do Ogrodu Luksemburskiego).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Lis 2023 12:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 338 273
Zamykam, są całe wątki poświęcone noclegom i restauracjom na forum, nie ma sensu mnożyć tematów
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości