Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:47 

niebieski
Standard, owszem, lepszy - ale Hetman ma rację, że Modlin jest dużo bardziej wygodny. Począwszy od odległości niezbędnych do pokonania...
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#22 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:53 

Maciek78 napisał(a):
Tadex71 napisał(a):
Maciek, jak dla mnie słowa "najlepszy" i "najtańszy" nie znaczą tego samego :)
.

Pojedyńcze słowa tak, ale połączenie słów najlepszy i najtańszy chyba sprowadzają się do tego samego ;)

Sorry, ale teraz to już naprawdę manipulujesz czyimiś słowami. Lowcost znaczy "niskosztowy", czyli upraszczając "tani". Ale niekoniecznie "najtańszy". Stosując Twoją interpretację mógłbym się teraz z Tobą zacząć spierać czy Wizzair jest lowcostem, bo często tańszy jest Ryanair. Albo uznać Tata Nano za najlepszy tani samochód na świecie - bo nie ma tańszego.

Maciek78 napisał(a):
Komfort korzystania z Okęcia jest faktycznie większy, komfort z lotu LOTem już niekoniecznie. Jeżeli jednak ja mam lecieć służbowo - bez dwóch zdań korzystam z LOTu, nawet bez szalonej środy.
Jednak już weekendowe wypady, tak lubiane chyba nie tylko przeze mnie nie miałyby na pewno racji bytu, gdyby był tylko LOT. I nie dywagowalibyśmy, czy warto wyłożyć te 300 zł więcej, bo warto by nie było.

I tu się w sporej mierze zgadzam. Aczkolwiek to też zależy od celu podróży. Gdybym np. chciał spędzić weekend w Paryżu to wybrałbym LOT, bo Wizzairem po prostu miałbym na miejscu sporo czasu mniej.

Maciek78 napisał(a):
A skoro wszystko się sprowadza do łatwości zakupu biletu to daj znać, chętnie pomogę :)

Dzięki :)

Maciek78 napisał(a):
Grubo przesadziłeś natomiast z tym dojazdem do Modlina :D Skoro mieszkasz niedaleko Okęcia to masz spory bonus z dojazdem na to lotnisko, natomiast dojazd do Modlina zajmuje 2 godziny w obie strony + oczekiwanie na pociąg do Warszawy.

OK, pewnie przesadziłem bo jeszcze nie jechałem i opieram się na relacjach innych. Ale Ty też na pewno grubo przesadziłeś z 2 godzinami w obie strony. Mi chodzi o dojazd spod domu. A samo dostanie się na centralny to dla mnie przynajmniej 35 min w jedną stronę. Wspomniane czekanie na pociąg do Warszawy też trzeba wliczyć, podobnie ewentualne czekanie na autobus na samo lotnisko, chyba że już poprawili synchronizację. Plus tak jak pisałem, "zapas" na nieprzewidziane opóźnienia (od czasu jak kiedyś się spóźniłem na lot to staram się nie planować podróży "na styk" :) Przy rozsądnym planowaniu i bez biegania nie widzę sposobu do zejścia poniżej 2h w jedną stronę.

#23 PostWysłany: 02 Paź 2012 11:57 

Hetman napisał(a):
a po za tym: skoro każda godzina urlopu na wagę złota to po co mi sklepy, bary, restauracje na lotnisku?

No właśnie po to, że jak jestem "w biegu" i nie mam czasu zjeść w domu czy zrobić po drodze zakupów to wiem że będę mógł to zrobić na lotnisku. A tego typu zakupy (głównie zresztą gazety na podróż, ew. coś do picia) robię już po kontroli bezpieczeństwa. Bo wtedy siłą rzeczy mam przynajmniej 15-20 min wolnego czasu, z którym nie ma co zrobić :)
Maciek78 napisał(a):
Standard, owszem, lepszy - ale Hetman ma rację, że Modlin jest dużo bardziej wygodny. Począwszy od odległości niezbędnych do pokonania...

OK, tu punkt dla Modlina. Na to nie zwróciłem specjalnie uwagi, bo w porównaniu z większością lotnisk na które latam Okęcie jest naprawdę kompaktowe (np. nawet w Pradze na Ruzyne ogległości do pokonania sa dużo większe, choć lotnisko obsługuje mniej pasażerów niż Okęcie).

#24 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:08 

niebieski
Tadex71 napisał(a):
Hetman napisał(a):
a po za tym: skoro każda godzina urlopu na wagę złota to po co mi sklepy, bary, restauracje na lotnisku?

No właśnie po to, że jak jestem "w biegu" i nie mam czasu zjeść w domu czy zrobić po drodze zakupów to wiem że będę mógł to zrobić na lotnisku. A tego typu zakupy (głównie zresztą gazety na podróż, ew. coś do picia) robię już po kontroli bezpieczeństwa. Bo wtedy siłą rzeczy mam przynajmniej 15-20 min wolnego czasu, z którym nie ma co zrobić :)

to w modlinie nie ma kanapek i gazet? 8-)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:10 

niebieski
Tadex71 napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
Tadex71 napisał(a):
Maciek, jak dla mnie słowa "najlepszy" i "najtańszy" nie znaczą tego samego :)
.

Pojedyńcze słowa tak, ale połączenie słów najlepszy i najtańszy chyba sprowadzają się do tego samego ;)

Sorry, ale teraz to już naprawdę manipulujesz czyimiś słowami. Lowcost znaczy "niskosztowy", czyli upraszczając "tani". Ale niekoniecznie "najtańszy". Stosując Twoją interpretację mógłbym się teraz z Tobą zacząć spierać czy Wizzair jest lowcostem, bo często tańszy jest Ryanair. Albo uznać Tata Nano za najlepszy tani samochód na świecie - bo nie ma tańszego.

Nie manipuluję a tak odebrałem stwierdzenie "najlepszy najtańszy". Skoro sprowadzamy porównanie do "najtańszy" to najlepsza linia powinna oferować najtańsze połączenia w stosunku do ich jakości. Nie wierzę, że w takim razie LOT jest 40 razy lepszy od Wizz przytaczając mój przykład lotu za 8 zł RT, czyli 40 razy tańszy od najtańszego lotu LOTu nomen omen.
Jak chcesz, żeby Tata Nano wygrał w kategorii "najlepszy najtańszy" to weźmiesz pod uwagę jedynie cenę. Jak ja.

Kwestia dojazdu, wiadomo - zależy od ustawienia pinezki. Trzymając się słownictwa Applowego :lol:
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:27 

Maciek78 napisał(a):
Nie manipuluję a tak odebrałem stwierdzenie "najlepszy najtańszy".

Moim zdaniem to zdanie znaczy co innego. Właśnie dlatego że "lowcost" nie znaczy wcale "najtańszy". Aczkolwiek żeby być pewnym co miał na mysli autor stwierdzenia, trzebaby spytać jego samego. A on ulotnił się z dyskusji :)

Maciek78 napisał(a):
Skoro sprowadzamy porównanie do "najtańszy" to najlepsza linia powinna oferować najtańsze połączenia w stosunku do ich jakości. Nie wierzę, że w takim razie LOT jest 40 razy lepszy od Wizz

No właśnie. Tylko tak samo możemy dyskutować czy Ferrari bądź Porsche jest 40 razy lepsze niż Tata Nano ;) O ile cena jest obiektywnym kryterium, o tyle cena/jakość już nie, tu już liczy się subiektywne odczucie. Chyba że masz dokładnie takie same oferty za różną cenę, ale w przypadku LOTu i Wizzaira tak nie jest. Do lotu Wizzairem dochodzą większe koszty transportu z i na lotnisko i koszt utraconego czasu. Dla jednych stracona godzina urlopu/weekendu jest warta 50 zł, dla innych 0 zł. Nie porównasz.

#27 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:29 

niebieski
Otóż to! :) Dlatego nie powiem, że Ferrari jest "najlepszym najtańszym" autem
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Paź 2012 12:45 

To jest ta łatwiejsza część problemu. Pytanie, jak wyznaczysz obiektywne i niepodważalne kryteria czy Ferrari czy Tata ma lepszy stosunek cena/jakość :)

Ale chyba nie ma co się spierać, bo zgadzam się że przy założeniu że "najlepszy lowcost" = "najlepszy najtańszy" LOT nie ma szans z Wizzairem. Nie zgadzam się tylko z samym założeniem :)

#29 PostWysłany: 02 Paź 2012 19:03 

arafat111 napisał(a):
gorszych lotnisk jest mnostwo...zobacz do jakich barakow czy wrecz namiotow w polu lata Ryanair...
niestety prawda jest brutalna: tanie linie interesuje wylacznie cena a nie to czy pasazer ma odpowiednia ilosc lawek czy przestronna sale...a skoro ich to nie interesuje to za to nie placa, wiec lotniska w to nie inwestuja i kolko sie zamyka...

podaj przyklad? nawet zapyzialy paryz Beauvais czy sztokholm ma lepsze lotnisko. Nie nocuje na lotniskach chyba ze lot jest o 5 rano takze zawsze wybieram hotele. W innych malych lotniskach jest przynajminej duzo barow, strefy palacych po odprawie. Przylecialem do modlina lot mialem rano jechalem do hotelu a na przylotach nawet fajek nie mozna kupic!!!! tylko ochydna kawe ktora smakuje jak lury i kanapke nie mowiac jak ktos dluzej czeka o zjedzeniu obiadu.... jedna wielka porazka roku 2012. Terenu maja pelno wokol mogli troche je przemyslec. sam jestem budowlancem i plan tego lotniska to jedna wielka katastrofa.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 02 Paź 2012 23:34 

niebieski
konradzik napisał(a):
podaj przyklad? nawet zapyzialy paryz Beauvais czy sztokholm ma lepsze lotnisko. Nie nocuje na lotniskach chyba ze lot jest o 5 rano takze zawsze wybieram hotele. W innych malych lotniskach jest przynajminej duzo barow, strefy palacych po odprawie. Przylecialem do modlina lot mialem rano jechalem do hotelu a na przylotach nawet fajek nie mozna kupic!!!! tylko ochydna kawe ktora smakuje jak lury i kanapke nie mowiac jak ktos dluzej czeka o zjedzeniu obiadu.... jedna wielka porazka roku 2012. Terenu maja pelno wokol mogli troche je przemyslec. sam jestem budowlancem i plan tego lotniska to jedna wielka katastrofa.

może jeszcze park wodny z jakuzzi dla całego samolotu, nie?

jak chciałeś jeść - nie trzeba było przyjeżdżać tak wcześnie na lotnisko. na mieście się najedz.

to lotnisko jest nowe i się dociera więc jak jesteś budowlańcem to chyba powinieneś mieć o tym pojęcie, że nie od razu wszystko jest na 100% a tym bardziej takie elementy poboczne jak bary... może jeszcze dom publiczny!\

bardzo dobrze, że nie ma miejsc dla palących! nie trzeba wąchać tego smrodu. a jak posiedzisz chwile bez fajek to na zdrowie Ci wyjdzie!

na dobrą kawę może polecieć z modlina a nie do modlina. pomyliłeś kierunki! :)

mam nadzieję, że osoby jak Ty nie będą korzystały z tego lotniska bo aż przykro na Was patrzeć.

niecały miesiąc temu przyleciałem do modlina, przeszedłem przez budynek tak szybko, że aż się zdziwiłem, wsiadłem do autobusu i co widzę: dziewczę, no ok 27 lat, twarz taka, że mało się nie poryczy, lamentuje przez telefon do jakiej dziury to przyleciała i ile to jeszcze ona się będzie musiała tłuc do stolycy. oczywiście okraszając wszystko piękną polszczyzną ze słowami na "k" i "p".
nie powiem co bym z takimi ludźmi robił ale życzę im żeby ich było stać latać z okęcia. i najlepiej daleko i w jedną stronę 8-)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Paź 2012 00:45 
Moderator forum

Temat jest loośny, ale proszę nie schodzic poniżej poziomu wymiany opinii merytorycznych

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 03 Paź 2012 01:01 

do konradzika:
mozesz wyjasnic w jakim sensie " paryz Beauvais czy sztokholm ma lepsze lotnisko"?
albo czy lepsze jest lotnisko w Lubece z namiotem zamiast sali odlotow?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Paź 2012 20:09 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Maciek78 napisał(a):
Poza tym mogę się założyć o piwo, ze nie będzie żadnej decyzji w środę o zmniejszeniu podrecznego.

Panie i Panowie, piwo dla wszystkich! :D
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 03 Paź 2012 20:30 

Hetman napisał(a):
konradzik napisał(a):

może jeszcze park wodny z jakuzzi dla całego samolotu, nie?

jak chciałeś jeść - nie trzeba było przyjeżdżać tak wcześnie na lotnisko. na mieście się najedz.

to lotnisko jest nowe i się dociera więc jak jesteś budowlańcem to chyba powinieneś mieć o tym pojęcie, że nie od razu wszystko jest na 100% a tym bardziej takie elementy poboczne jak bary... może jeszcze dom publiczny!\

bardzo dobrze, że nie ma miejsc dla palących! nie trzeba wąchać tego smrodu. a jak posiedzisz chwile bez fajek to na zdrowie Ci wyjdzie!

na dobrą kawę może polecieć z modlina a nie do modlina. pomyliłeś kierunki! :)

mam nadzieję, że osoby jak Ty nie będą korzystały z tego lotniska bo aż przykro na Was patrzeć.

niecały miesiąc temu przyleciałem do modlina, przeszedłem przez budynek tak szybko, że aż się zdziwiłem, wsiadłem do autobusu i co widzę: dziewczę, no ok 27 lat, twarz taka, że mało się nie poryczy, lamentuje przez telefon do jakiej dziury to przyleciała i ile to jeszcze ona się będzie musiała tłuc do stolycy. oczywiście okraszając wszystko piękną polszczyzną ze słowami na "k" i "p".
nie powiem co bym z takimi ludźmi robił ale życzę im żeby ich było stać latać z okęcia. i najlepiej daleko i w jedną stronę 8-)

sory ze nie zachowuje sie jak bezdomny i nie skapie kazdej zlotowki zeby nie napic sie w "poczekalni" kawy lub nie zjesc obiadu. Jestesmy ludzmi a nie zwierzetami i jesli dla kogos restauracja to jest luksus to wspolczuje zycia w PGRze.

a paryz czy sztokholm napisalem dlaczego. Przynajminej sa normalne restauracje i miejsca do siedzenia bo na odlotach w modlinie jest tego poprostu ahah nawet dla 1 lotu nie starczy :D. Niektorzy nie sa z wawy i musza jechac dlugo na lotnisko wiec nie trafie by byc akurta na godizne przed. Wole przyjechac wczesniej zjesc sobie obiad i isc jak czlowiek do samolotu. Skoro dla was to luksus to wspolczuje zycia.

widze Hetman ze wszedzie tylko szukasz konfliktu. Skoro nie jesz w restauracji na lotnisku to nie bron komus i nie obrazaj, w tych czasach to jest standard a nie luksus! ale widac dla co niektorych no niestety ;]
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 03 Paź 2012 20:56 

niebieski
konradzik napisał(a):
... Skoro nie jesz w restauracji na lotnisku to nie bron komus i nie obrazaj, w tych czasach to jest standard a nie luksus! ale widac dla co niektorych no niestety ;]

obrażam? po prostu podsuwam dobre rady!
a pewne standardy to nic innego jak bezmyślne działania...
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 03 Paź 2012 22:23 

nie przypominam sobie by w Skavsta byly jakies luksusy...w Lubece na pewno ich nie ma...wiec bez przesady...po drugie juz pootwierano wiecej punktow gastronomicznych na lotnisku w Modlinie...
napisze jeszcze raz to samo: tanie linie nie interesuje jak i gdzie pasazer spedza czas przed i po locie w zwiazku z tym nie beda placic za zadne udogodnienia ponad to co minimalnie wymagaja przepisy...w zwiazku z tym lotniska dla low costow tez w to nie inwestuja bo nikt im za to nie placi...i dlatego tak tam wyglada...brutalna prawda, ale tak wlasnie jest...chcesz wiekszego luksusu, lataj z lepszych lotnisk i drozszymi liniami...
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Paź 2012 00:12 

niebieski
arafat111 napisał(a):
...
napisze jeszcze raz to samo: tanie linie nie interesuje jak i gdzie pasazer spedza czas przed i po locie w zwiazku z tym nie beda placic za zadne udogodnienia ponad to co minimalnie wymagaja przepisy...w zwiazku z tym lotniska dla low costow tez w to nie inwestuja bo nikt im za to nie placi...i dlatego tak tam wyglada...brutalna prawda, ale tak wlasnie jest...chcesz wiekszego luksusu, lataj z lepszych lotnisk i drozszymi liniami...

tu nie chodzi o to czy jakieś lotnisko jest klasy A czy B bo chyba jako tako takiego podziału nie ma. w ogóle ta dyskusja o porównywaniu dwóch lotnisk i twierdzenie, że jedno jest lepsze jest chyba bez sensu.
są pewne fakty takie jak: odległość od warszawy, bezpośredni dojazd i koszt jego, etc.. i, pomimo,że są to fakty istotne, to pewnie są i względne. nie kazdy jedzie z/do warszawy, chce sie najesc na lotnisku czy np wypożyczyć samochód.

cieszmy się, że są dwa i można z nich korzystać i, jak by nie patrzeć, dzięki modlinowi można latać ryanairem :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 04 Paź 2012 09:56 

niebieski
kredka napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
Poza tym mogę się założyć o piwo, ze nie będzie żadnej decyzji w środę o zmniejszeniu podrecznego.

Panie i Panowie, piwo dla wszystkich! :D

Znasz definicję zakładu? Czy chcesz zabłysnąć? :D
Ale niech tam, zrobię wyjątek - biorę na klatę.

konradzik napisał(a):
Niektorzy nie sa z wawy i musza jechac dlugo na lotnisko wiec nie trafie by byc akurta na godizne przed. Wole przyjechac wczesniej zjesc sobie obiad i isc jak czlowiek do samolotu. Skoro dla was to luksus to wspolczuje zycia.

Tylko musisz zrozumieć, że Twoje wymagania doskonale spełnia Okęcie i nikt Ciebie nie zmusza do latania z Modlina. Modlin jest alternatywą dla ludzi, którzy chcą polecieć tanio - bez wyjadania krewetek popitych szampanem.

Dla mnie jedyną wadą (olbrzymią) tego lotniska jest oczekiwanie pod chmurką na wejście do samolotu. Tym bardziej to dziwi, iż lotnisko było projektowane i budowane od podstaw w czasach, kiedy latanie jest już codziennością.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Kashpir oraz 8 gości