Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 280 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:16 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Jak podczas pandemii samoloty nie lataly to otrzymywali wynagrodzenie w normalnej wysokosci?
Prawie dwa lata luzu?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 22 Kwi 2022 09:09, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#22 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 606 442
złoty
DMW napisał(a):
Nie rozumiem po co te głupkowate wstawki...

A ja nie wiem czemu zawsze, gdy krytykowane są działania obecnej władzy, pojawiasz się Ty na białym koniu...
Podziękujmy dawnemu prezesowi PAŻP, takiemu Panu z nadania Horały (czyli Sasina-Bis), który ponoć dostawał fajny dodatek za funkcję, której nie wykonywał...
To jakoś Cię nie rusza?

Serio te kilka baniek więcej, w kraju mlekiem i miodem płynącym, na rzecz bezpieczeństwa tysięcy ludzi (w tym naszego), to taka wysoka cena? :shock:
Pewien Redemptorysta otrzymał podobno przez ostatnie 7 lat 325 mln zł od polskiego rządu, to o czym my tutaj piszemy?
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:36 

złoty
Nie pisz tu bzdur, do tego politycznych.

Nic nowego nie wnosisz, tylko zapodajesz dawno odgrzewane nieświeże treści.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:42 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
@monroe, nie tylko ja mam inne zdanie nt. sytuacji w PAŻP więc Twoja metafora o "białym koniu" jest mało sensowna. Postaraj się dyskutować merytorycznie, wierzę, że potrafisz...
Poprzedni prezes, ten z nadania Sławka Nowaka, też "ponoć" sporo zarabiał. Nie ruszało Cię to?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:43 
Awatar użytkownika

złoty
dg72 napisał(a):
Nie pisz tu bzdur, do tego politycznych.

Wymień te bzdury, proszę bardzo. Zwłaszcza jako "ekspert" od kontroli lotów... :lol:
Chętnie poczytam.
DMW napisał(a):
Poprzedni prezes, ten z nadania Sławka Nowaka, też "ponoć" sporo zarabiał. Nie ruszało Cię to?

Nie mam pojęcia co "narozrabiał" ale jeśli tak było to oczywiście powinien ponieść za to konsekwencje.
Natomiast nie rozumiem co to za kontrargument, gdy dyskutujemy o obecnej sytuacji... Wytłumaczysz?

Co do merytoryczności dyskusji - jak z tym Fiszerem, doczytałeś już czy nadal uważasz, że jest "zawodowym kontrolerem lotów"? ;)

Ostatnio edytowany przez monroe, 21 Kwi 2022 15:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tytuł: Dla wielu Polaków to pensje marzeń, dla nich to za mało. Dlatego kontrolerzy ruchu lotniczego protestują
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ja/e0s6c6w

srednio mnie interesuje ile zarabiaja, byle sprawnie dzialalo
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:46 

złoty
Te kilka milionów, @monroe .
Poszukaj jakie są rzeczywiste koszty płac i podwyżek (zachowania mega świadczeń)

Ostatnio edytowany przez Japonka76 22 Kwi 2022 13:42, edytowano w sumie 2 razy
ciah argumenty ad personam
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 282 586
niebieski
wg Kodeksu Pracy to pracodawca ponosi odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez pracowników.
w przypadku odwołania lotów, oczywiście linia jest zwolniona z EU261, więc wszystkie koszta musi pokryć PAŻP ?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:53 
Awatar użytkownika

złoty
@dg72
Wyceń w takim razie bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich. Rozumiem, że nie jest "bezcenne"? :)
Uświadom mnie zatem jakie są te rzeczywiste koszty podwyżek (nie pisałem o kosztach pracy). Czekam ekspercie bo jak zwykle rzucasz hasłami ale twardych danych oczywiście nie podajesz... ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:55 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
niebieski
https://www.rp.pl/transport/art36119241 ... ntrolerami
Już widzę te paski grozy w TVP -> `Unia zakazuje lotów w suwerennej Polsce` :D
4 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 21 Kwi 2022 15:57 

niebieski
monroe napisał(a):
DMW napisał(a):
Nie rozumiem po co te głupkowate wstawki...

A ja nie wiem czemu zawsze, gdy krytykowane są działania obecnej władzy, pojawiasz się Ty na białym koniu...
Podziękujmy dawnemu prezesowi PAŻP, takiemu Panu z nadania Horały (czyli Sasina-Bis), który ponoć dostawał fajny dodatek za funkcję, której nie wykonywał... To jakoś Cię nie rusza?

Już tłumaczę: jeżeli dyskutujemy "o obecnej sytuacji" nie wrzucaj uwag dot. np. Karnowskich, Rydzyka itp. Na takiej samej zasadzie ja nie będę wrzucał byłych prezesów i ich apanaży.
ps. ja doczytałem i natychmiast poprawiłem ale widocznie w tym ferworze tego nie zauważyłeś

Ostatnio edytowany przez DMW 21 Kwi 2022 16:02, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:00 

srebrny
Odsunięcie Horały od nadzoru nad lotnictwem nieoficjalnie odbierane jest jako otwarcie drogi do porozumienia i powrotu kontrolerów do pracy.
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... rp_state=1

"Uprzywilejowana, niezwykle dobrze zarabiająca grupa". Burza po słowach wiceministra na temat kontrolerów ruchu lotniczego
https://www.money.pl/gospodarka/wicemin ... 5184a.html

Załączniki:
pazp.png
pazp.png [ 157.59 KiB | Obejrzany 1982 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:02 

złoty
monroe napisał(a):
@dg72
Wyceń w takim razie bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich. Rozumiem, że nie jest "bezcenne"? :)
Uświadom mnie zatem jakie są te rzeczywiste koszty podwyżek (nie pisałem o kosztach pracy). Czekam ekspercie bo jak zwykle rzucasz hasłami ale twardych danych oczywiście nie podajesz... ;)

https://www.rp.pl/transport/art32244761 ... -2019-roku

Zamiast obrażać i przy okazji też się kompromitując poczytaj.

Alternatywą dla żądań płacowych jest plajta nadzorcy ruchu, bo kredytują swoją działalność.

Tyle
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:16 
Awatar użytkownika

złoty
@DMW
Akurat uwaga odnośnie Pana z Torunia nie była skierowana do Ciebie. Rzuciłem tak ogólnie - kontrolerzy lotów, którzy odpowiadają za nasze bezpieczeństwo nie zasługują na większe pieniądze, które i tak są niewielkie w porównaniu do pewnych dotacji za "wiadomo komu za co". Przy czym ten "ktoś" za bezpieczeństwo Twoje czy moje nie odpowiada.

Fajny felieton tym temacie:
https://spidersweb.pl/bizblog/buduje-cp ... ga-zabawa/
Cytuj:
Zarząd spółki, która zajmuje się budową Centralnego Portu Komunikacyjnego, zarabia właśnie w granicach 40-50 tys. zł. Minister Horała, który jest pełnomocnikiem rządu ds. tej budowy bił się w pierś, zaklinając, że to skromne kwoty „jak na te warunki”. Wychodzi na to, że [pilnowanie pastwiska] budowanie lotniska za państwowe 40 tys. zł miesięcznie jest dobre, a dotacja z budżetu do agencji, która zajmuje się bieżącą pracą – zła. Czego nie rozumiecie?

dg72 napisał(a):
Zamiast obrażać i przy okazji też się kompromitując poczytaj.

Czytałem już dawno. Nie znalazłem tam odpowiedzi na postawione Ci wcześniej pytanie.
Powtarzam, bo masz duże problemy z czytaniem jak widać - o jakich dokładnie kosztach dyskutujemy?
 Profil Relacje PM off
marrak lubi ten post.

#35 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:19 

złoty
Oczywiście, że to ty czytasz wybiórczo, byle pisać te swoje polityczne bzdety.

60 baniek x 12, mniej więcej.
Reszta konkretów w artykule.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:28 
Awatar użytkownika

złoty
@dg72
Wybacz ale powtórzę Ci pytanie po raz trzeci - może masz gorszy dzień, nie wiem ;) Podkreślę, pogrubię ;)
monroe napisał(a):
Uświadom mnie zatem jakie są te rzeczywiste koszty podwyżek (nie pisałem o kosztach pracy).

A teraz to co napisane w artykule:
Cytuj:
PAŻP ma w tej chwili 30-35 milionów złotych przychodów miesięcznie. Kosztów stałych jest ok 60 milionów złotych. Różnicę agencja pokrywa z kredytów — mówi Janusz Janiszewski.

Hmm... Nie będę tego komentował bo nie chcę Cię niczym urazić. W sumie tego skomentować się nawet nie da... ;)

No to jak z tymi kosztami podwyżek? Jako ekspert podasz wreszcie czy nie? ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@monroe oczywiscie w "simmsach" bo jak w normalnej firmie to nie przyjmiesz do wiadomosci
wzrost wynagrodzenia o kwote brutto plus
9,76% składka emerytalna
6,5 % składka rentowa
1% tak na okraglo bo moze byc wiecej moze byc mniej składki wypadkowej

2,45 % Fundusz Pracy
0,1% Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
1,5 % dla zainteresowanych składka PPK

co tam dalej nie znam regulaminu wynagradzania jak to wplywa na 13tke, jubileusze itd
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#38 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:44 
Awatar użytkownika

złoty
@correos
Próbuję dyskutować z @dg72 na temat kosztów podwyżek kontrolerów a nie na temat kosztów jakie ponosi jakikolwiek pracodawca w związku z zatrudnieniem pracownika.
Padła tu kwota 10 baniek, @dg72 napisał, że można to włożyć między bajki, więc pytam o jaką kwotę się to rozbija (dodatkową). Przy czym, aby to stwierdzić, należy wiedzieć o ile dokładnie walczą kontrolerzy i ilu tych kontrolerów objęłyby podwyżki (i ująć w tym koszty, które wymieniłeś), prawda? ;) Ach, jestem na etacie od ładnych kilkunastu lat i wiem jak wyglądają koszty pracodawcy o których wspominasz ale mimo wszystko serdecznie Ci dziękuję ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:50 

niebieski
Twoim zdaniem "fajny artykuł" w spidersweb. Moim - niewiele wnoszący do tematu i istoty sporu. Dziennikarz Sieńko nie jest żadnym specjalistą w tej dziedzinie, natomiast pracuje w INNPoland (portal T. Lisa).
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 21 Kwi 2022 16:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kolejne wpisy w temacie warto wrzucać kto gdzie poleci/nie poleci.
Jaki sens przerzucać się kosztami które tak naprawdę znane są szczegółowo tylko księgowości.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 280 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości