Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Za nazywanie stewardów i stewek per kelnerzy (i analogicznie pilotów) post z automatu leci do kosza + ostrzeżenie. Trzymajmy jakiś poziom tej dyskusji...

(Za ironiczne nazwanie też)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:29 

niebieski
michcioj napisał(a):
ugiecie sie na rzadania strajkujacych skonczy sie tym, ze jak przyjdzie kryzys w branzy, a przyjdzie niedlugo, to znowu LOT bedzie pod kreska na granicy bankructwa.

Myślę, że pracownicy chętnie by byli bardziej elastyczni w czasach kryzysu gdyby dostali trochę lukru z czasów koniunktury. Ale po wcześniejszym ugięciu i obecnym działaniu nie zdziwię się, że nie zrobią z tym kompletnie nic. Bo żeby się dogadać trzeba mieć zaufanie do drugiej strony a tutaj go nie ma.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#82 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:03 

srebrny
-- 23 Paź 2018 11:47 --

eskie napisał(a):
michcioj napisał(a):
za cholere nie rozumiem dlaczego steward mialby
zarabiac wiecej niz kelner w restauracji.

Ponieważ w razie wodowania samolotu musi umieć wysunąć trap i ewakuować pasażerów nawet pływając w wodzie.
Więc od jego kompetencji, wyszkolenia i gotowości w sytuacji awaryjnej zależy całość mojej doopy.
A od kelnera zależy to, czy poda mi pizze od razu, czy jak wystygnie i czy będzie pamiętał o podwójnym serze.

tak stary, szkolenie, polegajace na czym ? jak nie dopuscic do paniki i otworzyc drzwi awaryjne ?
wez nie zartuj

-- 23 Paź 2018 11:49 --

co do wodowania samolotu - Lot ma jakies 90 lat, czy mozesz mi przypomniec ile razy rejsowy samolot LOT-u wodowal ?

-- 23 Paź 2018 12:02 --

monroe napisał(a):
michcioj napisał(a):
zwiazki zawodowe zyja mentalnie w PRL, to nie moj wymysl tylko fakt. to raz. a dwa, za cholere nie rozumiem dlaczego steward mialby

Czyli jednak przyznajesz, że kontekst dotyczył zarobków.
Dziękuję :)
@eskie pięknie Ci to wytłumaczył.

???? nic takiego eskie mi pieknie nie wytlumaczyl

-- 23 Paź 2018 12:03 --

stewardesa zarabia miedzy 5 a 8k PLN, uwazam ze to calkiem duzo jak na kelnerke

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 19346.html
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#83 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 606 442
złoty
Ta dyskusja nie ma sensu...
(rozłożył ręce z bezradności)
;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#84 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:12 

srebrny
dlaczego nie ma sensu ? prosze wytlumacz nam wszystkim dlaczego kelnerka z lotu zarabia 5000 PLN brutto powinna strajkowac.
chetnie poslucham.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kelnerka.
Ok, tematu już nie otwieram ponownie...
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:15 

monroe napisał(a):
To było w ostatnią środę, 6 dni temu a nie "sprzed tygodni". Mijanie się z prawdą nr 1.

Pisałem szybko i stąd literówka. Nie wpływa ona na całość przekazu, ani na sens mojej wypowiedzi. Nie moje mijanie się z prawdą, z Twoje czepialstwo ;) Żółwik!
monroe napisał(a):
Nic takiego nie było a jedynie refleksja (szczególnie moja) nad tym jak słabą "promocję" przygotował PLL LOT. Mijanie się z prawdą nr 2

Oczywiście, że obliczenia miały miejsce. Ba - sam byłeś ich autorem:
szalona-sroda-lot-temat-zbiorczy,232,92368?start=300#p1138690
Nie moje mijanie się z prawdą, a Twoje.
 PM off  

#87 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 731
Kilometry: 1 034 928
HON fly4free
@michcioj dobra, może ktoś z doświadczeniem "kelnerskim" w samolocie jest w stanie coś dodać lub sprostować, ale skoro odmówiłeś refleksji nad tym czym jest praca personelu pokładowego, to napiszę jak ja sobie wyobrażam tę pracę.

Ale jeszcze wracając do kelnerów czy kelnerek, to jest również często zawód wymagający wysokich kompetencji i umiejętności, a w niektórych krajach europejskich cieszący się znaczącym szacunkiem.

Natomiast w przypadku personelu pokładowego

1. Dba o bezpieczeństwo lotu, co nie sprowadza się tylko do umiejętności zachowania w przypadkach skrajnych (tutaj może to mieć krytyczne znaczenie dla życia pasażerów) lecz również umiejętności zdyscyplinowania pasażerów - zauważ, że w samolocie nie ma ochroniarza i nie można wezwać policji. Dodatkowo musi reagować w przypadku problemów zdrowotnych. I to są najważniejsze zadania wymagające zarówno wiedzy jak umiejętności.
2. Realizuje zadania związane z procedurami przylotowymi i odlotowymi.
3. Warunki pracy nie są komfortowe - przeciążenia, zmiana ciśnienia, ograniczenie miejsca.
4. Oprócz tego przy ograniczeniach opisanych w pkt nr 2 prowadzi obsługę "kelnerską," sprzedaż i podobne.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:24 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Dodam jeszcze: zwykle nie wraca na noc do siebie do domu.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:24 

srebrny
Moi mili proszę was bardzo nie zrozumcie mnie złe - cabin crew nie wymaga ogromnym kwalifikacji i wielkiej wiedzy wiec siła rzeczy taka praca nie może być świetnie płatna. I jeżeli prawda jest tak jak w podanym linku ze stewka zarabia 5000 PLN to i tak jest to bardzo dobre wynagrodzenie na takie stanowisko.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:25 
Awatar użytkownika

@michcioj
Wymagania jakie musi spełniać kelner(ka):
a) w niższej kategorii punkcie gastronomicznym
-mieć 2 ręce i 2 nogi
-umieć mówić w miarę poprawną polszczyzną
-nie mieć choroby Parkinsona
-mieć jako taką koordynację ruchową
-mieć wygląd pozwalający na zjedzenie posiłku przez gościa bez obrzydzenia
-mieć badania sanepidowskie

b)w wyższej kategorii punkcie gastronomicznym dodatkowo
-mieć już jakieś doświadczenie przy obsłudze klienta
-znać z stopniu komunikatywnym jęz.angielski
-umieć się uśmiechać
-trochę się znać na potrawach i napojach

Wymagania jakie musi spełniać steward(essa):
a)w NAJniższej kategorii linii lotniczej
-to co w punkcie b powyżej +
-znać angielski w stopniu lepszym niż komunikatywny
-mieć wykształcenie min. średnie
-mieć wzrost powyżej minimalnego ustalonego
-umieć dobrze pływać
-podejrzewam tez bardziej szczegolowe badania lekarskie
-trzeba przejść kilkudniowe??kilkutygodniowe??szkolenie przed rozpoczęciem pracy
i pewnie coś jeszcze

Pomijam już komfort pracy w restauracji i w samolocie:toalety,posiłki itp.
Kelnerka z punktu A zarabia z napiwkami 2000-3000 zł, a z punktu B 3000zl-?? podejrzewam ze i są takie co 10000zł. Przyjmijmy średnio 4000-5000zł. Nie widzisz powodu dla którego stewardessa powinna zarabiać powyżej 4000-5000zł?
Jak nadal nie widzisz różnicy ,to złóż CV do jakiejś linii lotniczej.Jak zapytają o umiejętność pływania, odpowiedz :A po co? "Lot ma jakies 90 lat, czy mozesz mi przypomniec ile razy rejsowy samolot LOT-u wodowal "? I szybko zrób zdjęcie osobie siedzącej przed Tobą,a potem wrzuć je na forum.Chętnie się pośmiejemy.

Ostatnio edytowany przez ZENNNEK 23 Paź 2018 12:33, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#91 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wyjde na ignoranta ale nie wiem i nie chce wiedziec, ile jest kelnera w kelnerze, a ile kelnera w kelnerze w samolocie czy na statku.
Rob co do Ciebie nalezy na zasadach i warunkach ktore podpisales. Nie akceptujesz ich lub przestaly Cie zadowalac rob to w innym miejscu.
Dzis strajkuje, jutro moze nie, a w srode chyba bo byc moze bede to robil w piatek, jeszcze nie wiem :(

Jak ubija moj odkladany od lat Seul... :(
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:29 

srebrny
super, dzieki za dobra rade, chetnie bym wrzucil CV i aplikowal na pozycje stewarda, ale za stary jestem na takie zabawy, zreszta i tak by
mnie nie wzieli bo mam za duze kwalifikacje :-) . i nie uwierzysz, nie dosc ze umiem plywac to nawet mowie po angielsku (i nie tylko) :-)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:46 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):
-- 23 Paź 2018 11:18 --

monroe napisał(a):
michcioj napisał(a):
co do napiwko to luz, wystarczy ze ma lepsza podstawe i tyle. z tego co kojarze w wielu liniach stewardzi moga sobie dorobic np. sprzedaza jakiegos tam badziewia z czego maja prowizje.

jw.
Co ciekawe nie masz już nawet "jednomasztowca" ;)

wez sie nie osmieszaj

-- 23 Paź 2018 11:20 --

monroe napisał(a):
michcioj napisał(a):
tak prosze udownij mi dlaczego steward ma sie traktowac lepiej niz kelenera w restauracji. czym to sie niby rozni ?

Nie udawaj, że kontekst był w tym przypadku inny (zarobki). Zauważyłem, że jak nie masz już argumentów i w "terminologii" gry w statki jesteś "trafiony-zatopiony" to zmieniasz znaczenie swoich wypowiedzi. No albo sypiesz innym frazesami jak ten o "PRL-owskim betonie".

zwiazki zawodowe zyja mentalnie w PRL, to nie moj wymysl tylko fakt. to raz. a dwa, za cholere nie rozumiem dlaczego steward mialby

Związki zawodowe linii lotniczych na zachodzie, które strajkują także żyją mentalnie w głębokim PRLu?
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:50 

srebrny
-- 23 Paź 2018 12:49 --

pabien napisał(a):
@michcioj dobra, może ktoś z doświadczeniem "kelnerskim" w samolocie jest w stanie coś dodać lub sprostować, ale skoro odmówiłeś refleksji nad tym czym jest praca personelu pokładowego, to napiszę jak ja sobie wyobrażam tę pracę.

no jest jedna osoba ktora pracowala jako cabin crew, fajnie bedzie jak sie wypowie

-- 23 Paź 2018 12:50 --

ZENNNEK napisał(a):
@michcioj
Wymagania jakie musi spełniać kelner(ka):

-trzeba przejść kilkudniowe??kilkutygodniowe??szkolenie przed rozpoczęciem pracy
i pewnie coś jeszcze

naprawde ? i do tego trzeba przejsc kilkutygodniowe szkolenie? nie no to zmieniam zdanie, takiemu Panu/takiej Pani to odrazu nalezy zaplacic
4/5 srednich krajowych.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 23 Paź 2018 12:56 

niebieski
A tutaj taki kwiatek ze strony LOTu:

https://corporate.lot.com/pl/pl/odpowiedzialny-biznes
Cytuj:
"Naszymi codziennymi działaniami staramy się budować linię lotniczą, którą nie tylko pasażerowie chcą latać, ale z którą partnerzy chcą współpracować i dla której chce się pracować. Dbamy o kwestie pracownicze, społeczne i etyczne."
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#96 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:03 
Awatar użytkownika

@michcioj
Ze strony http://cabincrew24.com/polskie-linie-lotnicze-lot/

"Szkolenie
Szkolenie trwa około czterech – pięciu tygodni i obejmuje zagadnienia z bezpieczeństwa, obsługi klienta, trudnych sytuacji nokładzie, CRM, medycyny, BHP, DGR i Security, serwisu na pokładzie. Prowadzone są zajęcia z przetrwania na wodzie (basen) a pod koniec szkolenia cała grupa odbywa szkolenie na symulatorze w Sztokholmie, gdzie przeprowadzane są ćwiczenia z ewakuacji pasażerów oraz gaszenie pożarów. Zajęcia odbywają się codziennie od godziny 8.00 do 16.00 a więc osiem godzin dziennie sześć dni w tygodniu, również w soboty.

W trakcie szkolenia przeprowadzane są briefingi oraz pisemne testy z materiału. Na zakończenie szkolenia przeprowadzany jest egzamin końcowy z całego materiału. Dopuszczalna jest jedna poprawka.
Po egzaminie końcowym kandydaci muszą zaliczyć jeszcze lot wprowadzający z instruktorem, następnie lot kontrolny."

Życzę Ci żebyś nigdy nie dostał na pokladzie wylewu,zawału itp.
... I żebyś wtedy nie usłyszał :
-Monika zobacz ,temu coś jest...Co robimy?
-Kurczę,nie wiem.20 lat pracuję jako stewardessa, ale jeszcze nigdy coś takiego mi się nie przytrafilo....
Kończę temat.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:08 

srebrny
Zobaczyłem i to gorzej współpasażer nie przeżył lotu MIA-EWR
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 606 442
złoty
Anonymous napisał(a):
Oczywiście, że obliczenia miały miejsce. Ba - sam byłeś ich autorem:
szalona-sroda-lot-temat-zbiorczy,232,92368?start=300#p1138690
Nie moje mijanie się z prawdą, a Twoje.

Obliczenia owszem były (porównanie cen biletów) ale nikt nie postulował, że nasz narodowy przewoźnik ma wozić kogoś za grosze.
Nie bądź kolejnym, który zmienia kontekst swojej wypowiedzi.

Przypominam co napisałeś i do czego się odniosłeś mijając się z prawdą:

Anonymous napisał(a):
Było śmieszkowanie, były obliczenia, a i pewnie typowe postulaty, że (tak to niektórzy zawsze lubią podkreślać) "NARODOWY" przewoźnik powinien wozić Polaków za grosze.

Co do @michcioj który podobno ma za duże kwalifikacje i zna nie tylko angielski - przestańcie tłumaczyć, kijem Wisły nie zawrócimy ;)
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#99 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:32 

srebrny
super monroe, jestes cudowny.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#100 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:44 

niebieski
A w sumie to o co się kłócicie? I po co? Bo nie chce mi się ostatnich kilku stron przeglądać żeby sięgnąć do genezy tej przepychanki.... Albo macie za dużo czasu wolnego, albo za mało podniet w realu, skoro tyle tu energii życiowej zużywacie :-) Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości