Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Za nazywanie stewardów i stewek per kelnerzy (i analogicznie pilotów) post z automatu leci do kosza + ostrzeżenie. Trzymajmy jakiś poziom tej dyskusji...

(Za ironiczne nazwanie też)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Paź 2018 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 731
Kilometry: 1 034 928
HON fly4free
Ja jestem wielkim fanem Twoich teorii wszelakich. Tym razem jesteś zwolennikiem kopalnianego kapitalizmu (jednak do czasu, bo potem - pytanie kiedy - może stać się mniej kopalnianym) z państwem w roli kapitalisty. Pojedź lepiej do Belgradu w kwietniu.

el sueno de la razon produce monstruos
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#62 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:05 

HON fly4free
w tej sytuacji, bardziej chyba od meritum sprawy, chodzi o sposób jej załatwienia - konsekwencją traktowania ludzi "z góry" jest eskalacja napięcia, za które zawsze odpowiada strona silniejsza (tu: zarząd).
niestety ta ekipa (tak przecież chętnie odwołująca się do etosu związkowego...) nie potrafi prowadzić dialogu, a każde ustępstwo traktuje jako oznakę słabości.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Co do "śmieciówek" praktycznie całe zawodowe życie jadę ale na śmieciówkach albo na samozatrudnieniu. Mam 22 lata pracy zawodowej. Miałem jakieś drobne przerwy na etat.
Byłe i jestem świadomy, że
1. kredytu nie dostanę, bo słaba zdolność
2. emerytura będzie kiepska
3. ZUS, najniższy sam opłacam

ALE

dostając realnie więcej na "śmieciówce" niż na etat (netto pracownika, brutto pracownika i łączny koszt pracodawcy) sam opłacam sobie ubezpieczenie, już dawno odłożyłem na mieszkanie, praktycznie teraz też i na emeryturę. Chodzi o dyscyplinę finansową.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:08 

@pabien, po prostu mam takie podejście, by rzeczy trudne prezentować w możliwie prosty sposób. Pamiętam debatę sprzed tygodni, jak to LOT lata w Szalonej Środzie do Berlina drożej niż EasyJet. Było śmieszkowanie, były obliczenia, a i pewnie typowe postulaty, że (tak to niektórzy zawsze lubią podkreślać) "NARODOWY" przewoźnik powinien wozić Polaków za grosze. Pamiętam też krytykę płatnego wyboru miejsc, która jest już standardem na rynku lotniczym, Wtedy pisano tutaj, że LOT (napiszę po Waszemu) "od SUWERENA" nie powinien żadnych dopłat oczekiwać.

Uzupełnieniem tej sformułowanej naprędce na Forum strategii dla LOT, gwarantującej spadek przychodów, jest aktualnie propozycja zwiększania kosztów... :)
 PM off
michcioj lubi ten post.

#65 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:13 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 182 386
srebrny
@Don_Bartoss
dyskretnie odbiegasz od początku naszej wymiany zdań. Mój niesmak (delikatnie pisząc) wzbudziła przytoczona przez Ciebie decyzja o wypłacie 50% premii dla "łamistrajków". Oczywiście, wiem, że nielegalnie strajkujący związkowcy nie reprezentują całej ani większości załogi. Ale jak się premiuje tych, którzy przyszli do pracy korzyścią finansową, to musi rodzić niezdrową sytuację wśród wszystkich pracowników. Zasada, która przytaczasz - "dziel i rządź" - w dużej firmie, z bardzo liczną załogą, jest głupia i krótkowzroczna. Co za geniusz zarządzania to wymyślił? Potem niezwykle mądry pomysł o zwolnieniu ponad 60 osób za udział w proteście, zanim jeszcze sąd się wypowiedział, czy strajk jest nielegalny.
Moje pytanie jest takie: kto teraz straci pracę za podjęcie tych idiotycznych decyzji? Bo straty w wyniku odwołania kolejnych lotów będą konkretne, niemałe. A przecież piszesz, że przychód, marża, zysk są najważniejsze. A może zarząd wstrzyma sobie wypłatę wynagrodzeń w związku z decyzją, która spowodowała duże straty finansowe LOTu?
Oj, nie da się obronić antypracowniczego nastawienia zarządu państwowej spółki...
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:13 

srebrny
dawidchyl napisał(a):
marek2011 napisał(a):
ciekawe co LO będzie odpisywał na reklamacje paxów dot. odszkodowań za opóźnione i odwołane rejsy

Standardowo. Nie odpiszą nic :-)

Może akurat, mi kiedyś napisali ze... przyczyny operacyjne niezależne od przewoźnika :-)
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Robi się ostra gra w LOT.
https://businessinsider.com.pl/firmy/za ... ty/3lzjvmh
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:19 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Wszystko cacy, tylko w którymś momencie eskalacja napięcia, siłowanie się stron i traktowanie ludzi jako "koszta" skończy się "ręką w nocniku", czyli w tym przypadku brakiem możliwości obsadzenia lotów narodowego. Osobiście uważam, że jest to całkiem realne bo LO jest sztucznie napompowany i leci na granicy - kosztów, sprzętu oraz zasobów ludzkich.
kumkwat_kwiat lubi ten post.

#69 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:43 

srebrny
ugiecie sie na rzadania strajkujacych skonczy sie tym, ze jak przyjdzie kryzys w branzy, a przyjdzie niedlugo, to znowu LOT bedzie pod kreska na granicy bankructwa.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Nawet jeśli "kryzys" nie przyjdzie, to narodowy będzie w tyle, jeśli nie będzie miał kto obsługiwać lotów ;)

#71 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Cytuj:
Kierujący narodowym przewoźnikiem Rafał Milczarski został wezwany do Rady Ministrów w poniedziałek po południu. We wtorek Michał Dworczyk, szef kancelarii premiera, na antenie radiowej Trójki poinformował jak przebiegało spotkanie.
"Usłyszałem, że te rozmowy, które są prowadzone, mają na celu rozładowanie tego napięcia i prezes nie wyklucza powrotu części z tych osób do pracy"

Więcej: http://next.gazeta.pl/next/7,151003,240 ... -moze.html
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:53 

HON fly4free
@michcioj
dobrego managera poznać po tym, że potrafi działać nieco bardziej finezyjnie, a nie jedyną odpowiedzią na "rządania" protestujących jaką zna, jest walenie pałą po głowie
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#73 PostWysłany: 23 Paź 2018 10:56 

srebrny
BusinessClass napisał(a):
michcioj napisał(a):
jesli moge zapytac, w jakiej lini byles stewardem?

Air Polonia, Wizz, EasyJet

o prosze, ciekawe doswiadczenie :)
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 606 442
złoty
michcioj napisał(a):
tak prosze udownij mi dlaczego steward ma sie traktowac lepiej niz kelenera w restauracji. czym to sie niby rozni ?

Nie udawaj, że kontekst był w tym przypadku inny (zarobki). Zauważyłem, że jak nie masz już argumentów i w "terminologii" gry w statki jesteś "trafiony-zatopiony" to zmieniasz znaczenie swoich wypowiedzi. No albo sypiesz innym frazesami jak ten o "PRL-owskim betonie".

michcioj napisał(a):
co do napiwko to luz, wystarczy ze ma lepsza podstawe i tyle. z tego co kojarze w wielu liniach stewardzi moga sobie dorobic np. sprzedaza jakiegos tam badziewia z czego maja prowizje.

jw.
Co ciekawe nie masz już nawet "jednomasztowca" ;)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:06 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
... Pamiętam też krytykę płatnego wyboru miejsc, która jest już standardem na rynku lotniczym..

Z tego co pamiętam ,to nikt nie krytykował płatnego wyboru miejsc ,tylko celowe rozdzielanie pasażerów z jednej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:16 
Awatar użytkownika

złoty
Dorzucę się do powyższego.

Anonymous napisał(a):
Pamiętam debatę sprzed tygodni, jak to LOT lata w Szalonej Środzie do Berlina drożej niż EasyJet.

To było w ostatnią środę, 6 dni temu a nie "sprzed tygodni". Mijanie się z prawdą nr 1.

Anonymous napisał(a):
Było śmieszkowanie, były obliczenia, a i pewnie typowe postulaty, że (tak to niektórzy zawsze lubią podkreślać) "NARODOWY" przewoźnik powinien wozić Polaków za grosze.

Nic takiego nie było a jedynie refleksja (szczególnie moja) nad tym jak słabą "promocję" przygotował PLL LOT. Mijanie się z prawdą nr 2

Natomiast Mijanie się z prawdą nr 3 przytoczył powyżej @ZENNNEK
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:20 

srebrny
-- 23 Paź 2018 11:18 --

monroe napisał(a):
michcioj napisał(a):
co do napiwko to luz, wystarczy ze ma lepsza podstawe i tyle. z tego co kojarze w wielu liniach stewardzi moga sobie dorobic np. sprzedaza jakiegos tam badziewia z czego maja prowizje.

jw.
Co ciekawe nie masz już nawet "jednomasztowca" ;)

wez sie nie osmieszaj

-- 23 Paź 2018 11:20 --

monroe napisał(a):
michcioj napisał(a):
tak prosze udownij mi dlaczego steward ma sie traktowac lepiej niz kelenera w restauracji. czym to sie niby rozni ?

Nie udawaj, że kontekst był w tym przypadku inny (zarobki). Zauważyłem, że jak nie masz już argumentów i w "terminologii" gry w statki jesteś "trafiony-zatopiony" to zmieniasz znaczenie swoich wypowiedzi. No albo sypiesz innym frazesami jak ten o "PRL-owskim betonie".

zwiazki zawodowe zyja mentalnie w PRL, to nie moj wymysl tylko fakt. to raz. a dwa, za cholere nie rozumiem dlaczego steward mialby
zarabiac wiecej niz kelner w restauracji.
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#78 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:23 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
michcioj napisał(a):
za cholere nie rozumiem dlaczego steward mialby

Ponieważ w razie wodowania samolotu musi umieć wysunąć trap i ewakuować pasażerów nawet pływając w wodzie.
Więc od jego kompetencji, wyszkolenia i gotowości w sytuacji awaryjnej zależy całość mojej doopy.
A od kelnera zależy to, czy poda mi pizze od razu, czy jak wystygnie i czy będzie pamiętał o podwójnym serze.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
19 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#79 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:25 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 59 474
Teraz w radiu słyszałem że zwolnionym oferują powrót do pracy jak obiecają że nie będą dalej strajkować i powiedzą że to był błąd.

PRL w pełnym wydaniu - złożyć samokrytykę i z powrotem do pracy.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#80 PostWysłany: 23 Paź 2018 11:28 
Awatar użytkownika

złoty
michcioj napisał(a):
zwiazki zawodowe zyja mentalnie w PRL, to nie moj wymysl tylko fakt. to raz. a dwa, za cholere nie rozumiem dlaczego steward mialby

Czyli jednak przyznajesz, że kontekst dotyczył zarobków.
Dziękuję :)

@eskie pięknie Ci to wytłumaczył.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 7 gości