Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Czy przed zakupem biletu posiadam elementarną wiedzę o miejscu podróży?
tak
nie
różnie
#zamknięteankietytorak
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:32 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Chcialbym poznać waszą opinie na temat kupowania i planowania wycieczek, a pozniejszego zadawania dziecinnych pytań w szczególności na podstawie tego co sie dzieje w temacie przekraczania granicy Eliat/Taba co wskazuje na to, że nie ma sie pojęcia o tym w jaki region świata się jedzie, jakie panują tam zwyczaje itp itd... (o czytaniu ze zrozumieniem nie wspominając)

Sam w zeszłym roku chcialem tam pojechać na święta. Ja tak jak i kilka osób zebraliśmy informacje co i jak, część z nas pojechala (ja nie gdyż stwierdziłem że dla 70 letniej osoby będzie to zbyt ciężka przeprawa mimo dobrej ceny) i zdała bardzo konkretne relacje po powrocie, na ktorych podstawie w 5 minut przed zakupem biletu można ocenić czy zalatwienie tego samemu nas przerośnie czy nie...

Na pierwszy rzut oka widać, że niektóre osoby dla własnego bezpieczeństwa nie powinny wybierać się w taka podróż, nie ze względu na jakieśtam zagrożenie teroeystyczne, tylko ze względu na to że oni sami są dla siebie zagrożeniem :D Jak można kupić hotel, bilety a dopiero potem zaorientiwać się, że taxowka sie granicy przekroczyć nie da :D

Macie może jakieś smieszne doświadczenia związane ze znajomymi którzy kupili okazyjnie bilety a potem okazalo się, że ceny noclegów na miejscu sa droższe niż bilet w obie strony?

Informacje głosowania/ankiety

Gdy zaznaczymy "1" opcja otrzymuje 3pkt.
Gdy zaznaczymy "2" opcja otrzymuje 2pkt.
Gdy zaznaczymy "3" opcja otrzymuje 1pkt.

Ostatnio edytowany przez Zeus 28 Lis 2017 15:42, edytowano w sumie 3 razy
Informacje głosowania/ankiety
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Tygodniowa Gran Canaria z wyżywieniem 🌤️⛱️⛰️ Wypoczynek za 2200 PLN ☕🥐 Tygodniowa Gran Canaria z wyżywieniem 🌤️⛱️⛰️ Wypoczynek za 2200 PLN ☕🥐
Tydzień na Maderze za 1807 PLN 😎⛰️ Loty z dużym bagażem i noclegi blisko wybrzeża ✈️🧳 Tydzień na Maderze za 1807 PLN 😎⛰️ Loty z dużym bagażem i noclegi blisko wybrzeża ✈️🧳
#2 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:40 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
Santiago de Chile w 2014 kupione po 4 paku i nocce :roll: Salwador kupiony z samego rana w tym roku, ledwo na oczy widziałem, ale dopytałem na forum gdzie taniej tu czy w Panamie :mrgreen: i powiem Ci,że nie żałuje. Dla mnie podstawà jednak przy planowaniu kolejnej podrozy oprocz tanich biletow jest zawsze ale to zawsze rzut oka na przepisy wjazdowe (czy trzeba wizy) i sprawdzenie cen noclegow, bez tego.. no wspolczuje :mrgreen:
Ale sporo ludzi kupuje tylko bilet a wczesniej byli tylko na Mazurach. Ja rozumiem, ze kiedys trzeba zaczac, nawet z grubej rury, ale trzeba tez miec troche "pokory"? I sie przygotowac poczytac. Potem tylko sie mnoza oferty Aeromexico gdzies do Am.środkowej :roll:

Ostatnio edytowany przez oskiboski, 28 Lis 2017 12:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Znam osobę, która kupiła bilety na Ukrainę i przed samym wyjazdem zorientowała się, że jednak z dowodem nie wjedzie :)
5 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Szczerze, to ciężkie pytanie :)

Dobry przykładem była dla mnie Kolumbia, w 2015 roku kiedy kupiłem bilety, to tylko na 9 dni, bo co tam do zwiedzania jest. Medellin, Bogota no i kawa. Po kupnie przewodnika dowiedziałem się, ze beż problemu mógłbym kupić na 14 dni i tak bym nie zobaczył to co chciałem.

Teraz mnie więcej mam obliczony ile dni min na każdą moją wymarzoną/polującą podróż, tak samo wiem co i jak. Ale zdarzały się przypadki ze wiedziałem co i jak i wyszło jak i co (Kuba i Iran)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:45 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
macq91 napisał(a):
Znam osobę, która kupiła bilety na Ukrainę i przed samym wyjazdem zorientowała się, że jednak z dowodem nie wjedzie :)

Wiesz ja pracujàc dlugo na lotnisku, mialem takie sytuacje, ze babki w biurze podrozy wciskaly Maroko last minute ludziom ktorzy mowili, ze nie maja paszportu i to uwazam za skur :roll:
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Nie oszukujmy się, czasem błędy taryfowe trwają kilka minut czy kilkanaście, więc decyzje zapadają "pod wpływem chwili", chociaż każdy ma chyba swoją listę krajów, które chce odwiedzić i raczej według niej kupuje bilety. :)
 Profil Relacje PM off
12groszy lubi ten post.

#7 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

O to to to @RafiPodróżnik
Rok temu, pierwszy błąd AeroMexico, dzwonię do koleżanki
-Merhaba Chica, Kuba czy Meksyk? Tanio
-Kuba

No i wyszło 2 tygodnie po Kubie. I ona później

-Ale o co ci chodziło :D
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:59 

niebieski
@gruby_inversia Tylko praktykując na własnej skórze można się nauczyć.Z perspektywy czasu jak pomyślę o paru wyjazdach to dziś na coś takiego już bym się nie odważyła :P Ale to przywilej młodości ,brak obaw,wiara,która przenosi góry i o dziwo często udaje się to co teoretycznie nie miało prawa.Znam bardzo zaplanowane podróże,które nie wypaliły i takie na żywioł,których nie da się zapomnieć.Nie ma reguł,każdy na własnych błędach nabiera doświadczenia.Przypomnij sobie jak to było u ciebie x lat temu ;) Wielu jeszcze podróży, udanych oczywiście ,ci życzę. :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:16 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Wyjdę zaraz na jakiegoś STAREGO ramola, którym nie jestem :D
Też kiedyś zaczynałem.... ale ja od zawsze muszę mieć podstawowe informacje o tym gdzie jadę :D
Potem i tak mimo iż mam wszystko zaplanowane to zawsze są przygody typu: zabłądzenie w Brukseli i trafienie do nieodpowiedniej dzielnicy po zmroku mimo posiadania map i wiedzy gdzie chce się iść :D
Ale wynika z tego, że tylko ja muszę dużo wiedzieć :D
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#10 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:20 

srebrny
Brakuje w ankiecie odpowiedzi "różnie bywa" :lol:
 Profil Relacje PM off
gruby_inversia lubi ten post.

#11 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:41 
Awatar użytkownika

srebrny
kompulsywne kupowanie biletów jest fajne :)) tak udało mi się zwiedzić Tokio i kawałek Australii.
Jedynym nie do końca przemyślanym zakupem była Ovda w szabas, ale w sumie wizz zmienił godziny lotów i mogłam to anulować.

#12 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Nie rzucam sie na promocje do krajow, ktore mnie nie interesuja lub uwazam za niebezpieczne. Jesli jest bilet do miejsca o ktorym za duzo nie wiem, ale czemu by go nie zwiedzic, to sprawdzam na szybko kwestie wizowe, ceny hoteli, itp. Np nigdy nie interesowalam sie Seszelami, wiec szybko zerknelam na relacje na forum i sprawdzilam ceny hoteli, zanim skusilam sie. Tak samo nie rzucam sie na loty z 10 przesiadkami czy tanimi i chinskimi liniami. Powiedzmy, ze mam swoje oczekiwania i wymagania ;-) Jak nie ta promocja, to bedzie inna.
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 561
Kilometry: 1 077 142
srebrny
Kupuję bilety, bo tanio, ale elementarną wiedzę o kraju posiadam. Najgorzej jest zaplanować długość wyjazdu. Kupuję (w przypadku egzotyki) 7-10 dni, bo mało urlopu, bo do roboty trzeba wracać, bo szkoła.... A potem robię dokładny research i klnę pod nosem. Bo okazuje się, że 14 dni to minimum, a optymalnie byłoby 16-18 dni, by zwiedzić wszystko, co bym chciała. I rezygnacja z poszczególnych miejsc czy atrakcji jest najbardziej bolesna.

#14 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:54 

Kupuję bilety tylko tam, gdzie chcę polecieć.
Jakoś nie kręci mnie już, branie wszystkiego co sie nawinie pod klawiaturę; bo error, bo promocja, bo koniec świata, itp... Najpierw kierunek i chociaż podstawowe informacje o nim, a potem zabawa w szukanie.
 PM off
6 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:12 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
kupuje,a pozniej sprawdzam co kupilem. :D

generalnie mozna brac jak ma sie podstawowa wiedze o swiecie. gdzie jest fajnie,gdzie bezpiecznie. rzadko kupujemy wynalazki typu uganda,pakistan.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 749 426
HON fly4free
Tylko co w przypadku, gdy ktoś chce polecieć prawie wszędzie? :)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:16 

Nie wiem, może jakieś kolejkowanie ;-)
 PM off
kamo375 uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:21 

Mam podobnie jak użytkownik @kloose84, choć zdarzają się wyjątki (Ekwador 2018).
Mam listę miejsc, do których mnie ciągnie (Jemen, Krym, Afganistan, pakistański Kaszmir, Liban, Timor Wschodni, Sudan), ale też spis kierunków, z którymi mi kompletnie nie po drodze. Tym drugim żadne lotnicze okazje nie pomogą, tym pierwszym nie muszą pomagać. Jest jeszcze trzeci koszyk o nazwie "Ewentualnie mogę się pofatygować" - te wymagają właśnie błędów cenowych.

W tym roku żadnego z dłuższych wyjazdów nie zorganizowałem na bazie error fare ani promocji z gatunku "HIT!!!" na Stronie Głównej.
 PM off
miriam lubi ten post.

#19 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:33 

niebieski
@Don_Bartoss I to się nazywa racjonalne podejście :P Tylko trzeba dojrzeć do samookreślenia ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:36 

niebieski
Problem w tym jak lista miejsc, do ktorych ciagnie z czasem sie wydluza zamiast skracac. Wtedy wpada sie w spirale uzaleznienia

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 70 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości