Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 413  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 21 Lip 2011 14:29 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Tadex71 napisał(a):
Dzięki za info - nie wiedziałem że można tak kombinować. Aczkolwiek zauważyłem że jak na stronie M&M wybieram różne daty to wysokość podatków się różni o te kilkadziesiąt zł - pewnie to właśnie kwestia tego że w zależności od dnia wylotu system automatycznie przydziela dolot raz LOTem raz LH. Na pewno zwrócę bliższą uwagę jak już będę rezerwował.

Dokładnie tak jest, dolot LH, albo LO może zmienic cenę dopłaty o 50-70zł za segment. Opłata paliwowa jest już w biletach nagrodach dla lotów LO doliczana, ale jest mniejsza niż w LH.
Jak rezerwowałem swój bilet pod koniec maja walczyłem o tę różnicę, akurat LO dodało swoje loty do systemu na przyszły rok i przez kilka godzin była pełna dostępnośc biletów nagród na interesujący mnie okres, ale jak zadzwoniłem, to już wszystko zablokowali. Zostałem przy LH.
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#262 PostWysłany: 21 Lip 2011 14:39 
Awatar użytkownika

A ja jak wklepuję na stronie M&M: WAW - VRA to za każdym razem mam komunikat " Brak dostępnych rejsów lub rejsów nagród dla podanych dat. Prosimy wybrać inną datę i spróbować ponownie. Jeśli wolisz zarezerwować rejs nagrodę w innych liniach uczestniczących w programie Miles & More, prosimy o kontakt z lokalnym Zespołem Serwisowym Miles & More (66002)"

Na jakie daty patrzycie?
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 21 Lip 2011 15:26 

Murdock napisał(a):
A ja jak wklepuję na stronie M&M: WAW - VRA to za każdym razem mam komunikat " Brak dostępnych rejsów lub rejsów nagród dla podanych dat. Prosimy wybrać inną datę i spróbować ponownie. Jeśli wolisz zarezerwować rejs nagrodę w innych liniach uczestniczących w programie Miles & More, prosimy o kontakt z lokalnym Zespołem Serwisowym Miles & More (66002)"

Na jakie daty patrzycie?

Wiem, sam się z tym borykałem. Póki co dostępne są tylko terminy do końca października - a może i już nie, bo jak patrzyłem tydzień temu to zostało tylko kilka. Ale jak pisałem, dzwoniłem do Lufthansy i mi powiedzieli że nowa porcja lotów Condora (przynajmniej do stycznia, bo o takie pytałem) będzie dodana do systemu M&M w sierpniu. Ta dostępność z opóźnieniem (bilety na stronie Condora można kupić na te terminy już od dawna) wynika bodajże z tego że Condor nie jest częścią Star Alliance a jedynie partnerem M&M.

#264 PostWysłany: 21 Lip 2011 21:43 

złoty
Tadex71 napisał(a):
Wiem, sam się z tym borykałem. Póki co dostępne są tylko terminy do końca października - a może i już nie, bo jak patrzyłem tydzień temu to zostało tylko kilka. Ale jak pisałem, dzwoniłem do Lufthansy i mi powiedzieli że nowa porcja lotów Condora (przynajmniej do stycznia, bo o takie pytałem) będzie dodana do systemu M&M w sierpniu. Ta dostępność z opóźnieniem (bilety na stronie Condora można kupić na te terminy już od dawna) wynika bodajże z tego że Condor nie jest częścią Star Alliance a jedynie partnerem M&M.

Generalnie to online powinny być widoczne loty tylko linii zintegrowanych - aż dziwne, że cokolwiek Condora widzicie. Gdy kiedyś planowałem podróż za mile do środkowej Afryki, też próbowałem znaleźć jakiekolwiek loty Condora i marnie mi to szło (na szczęscie wtedy swiss dołączył do *A).
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 23 Lip 2011 17:22 

jak to jest bilet kupiłam w Alitalia ale amadeus twierdzi, że lot obsługuje TAP, to które mile się naliczą SkyTeam czy M&M?

#266 PostWysłany: 23 Lip 2011 18:18 

HON fly4free
basienqa napisał(a):
jak to jest bilet kupiłam w Alitalia ale amadeus twierdzi, że lot obsługuje TAP, to które mile się naliczą SkyTeam czy M&M?

W tym wypadku mile moga sie w ogóle nie naliczyć ani tu, ani tu; chyba że jest jakaś odrębna umowa między Alitalia i TAPem w tej materii. Sprawdź dokładnie zasady zwłaszcza w SkyTeam. Podobnie jest w przypadku np. połaczeń LOT/Aeroflot: bilet kupiony na stocku LOTu ale operowany przez Aeroflot nie daje mil ani w M&M ani w programach SkyTeamu; bilet kupiony w SU a operowany przez LO tak samo nie daje mil w żadnym z tych programów.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 25 Lip 2011 18:41 

miła Pani z biura Alitalia stierdziła, że jednak się naliczą nawet na lot code share. Napisze po powrocie, może kogoś zainteresuje.

BTW dziękuje za pomoc

b.

#268 PostWysłany: 01 Sie 2011 15:13 

czy ktoś mógłby napisać ile jest warta mniej więcej jedna mila? kiedys czytalem, juz nie pamietam gdzie, ze to ok.4 gr, ale moze cos sie zmienilo od tego czasu. Z góry dzięki za opdowiedź
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 01 Sie 2011 16:04 

HON fly4free
Nie da się ustalić stałej "wartości" mili: w przybliżeniu są warte wg przelicznika 1000 mil - 50 zł, ale wszystko zależy na co mile wykorzystujesz: jeśli kupujesz w sklepie LH albo zamieniasz na darmowe noclegii, jest warta dużo mniej niż; podobnie jeśli zamieniasz 15000 mil na bilet flysmart po Europie na trasie, w której można kupić go w taryfie LOTowskiej za 400 zl, jeśli np. zamieniasz 70000 mil na bilet w klasie biznes na trasie do Afryki, wartość w przeliczeniu na jedną milę znacznie wzrasta.

Moim zdaniem sensowne wykorzystanie mil jest tylko na przeloty i tylko wowczas, gdy bilet-nagroda pozwala na wyciągnięcie z jednej mili co najmniej tych 5 gr, a najlepiej 8-10 gr. Więc tylko opłacalne są tak na prawde na bilety w F/C albo w ekonomicznej na trasach, w ktorych bilety sa zawsze drogie.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#270 PostWysłany: 01 Sie 2011 16:12 

złoty
Cytuj:
czy ktoś mógłby napisać ile jest warta mniej więcej jedna mila? kiedys czytalem, juz nie pamietam gdzie, ze to ok.4 gr, ale moze cos sie zmienilo od tego czasu. Z góry dzięki za opdowiedź

Wartośc mil zależy od tego ile ich masz. Jeśli masz ich niewiele (poniżej 20-30tys mil), to wartość 1 mili jest raczej w okolicach 1-2gr (oczywiście możesz ją wykorzystac tak, że będzie dla Ciebie warta i 5gr, ale może być tak, że za tę ilośc mil nie dostaniesz niczego co do czegokolwiek by Ci się przydało. Wartośc to wtedy ZERO.
Przy większej ilości mil wartośc 1 mili trochę rośnie, ale również zależy to od tego czy za bilet w businessie kiedykolwiek byłbyś skłonny zaplacic pieniędzmi, czy bierzesz go tylko dlatego, że masz mile (wtedy bezsensem jest przeliczanie mil na wartośc biletu). Da się jednak wydać mile tak by wartość 1 mili osiągała te 4gr.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 01 Sie 2011 16:18 

HON fly4free
No tak, to oczywiście dodatkowa sprawa, że wartość zawsze jest względna nawet jeśli bilet abyty za nie kosztuje normalnie tyle i tyle. Inna jest sytuacja, jesli ktoś zawsze lata w biznesie i raz na jakiś czas ma bilet-nagrode i zostaje mu kasa w kieszeni, ktorą by wydal, a inna , gdy mile sie wydaje na biznes raz na 10 lat a normalnie by sie takiego biletu nie kupiło.
Ale tak czy owak, warto wydać mile najlepiej jak się da w danym przedziale ilościowym: czyli albo F/C albo Y z max wykorzystaniem mozliwości jakie daja stopy np. (normalnie takie bilety są zawsze drogie), albo na trasach na ktorych nie ma nigdy promocji czy tanich biletow.
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 01 Sie 2011 16:24 
Awatar użytkownika

Mając 30.000 mil i szanse na zdobycie kolejnych 30.000 mil przez następny rok, lepiej zbierać na coś do Afryki w C, czy lepiej flysmart brać do LIS za 30.000 mil?
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 01 Sie 2011 16:28 

HON fly4free
Murdock napisał(a):
Mając 30.000 mil i szanse na zdobycie kolejnych 30.000 mil przez następny rok, lepiej zbierać na coś do Afryki w C, czy lepiej flysmart brać do LIS za 30.000 mil?

Ja bym zbierał na coś w Afryce w C. Do LIS możesz polecieć np. LH albo OS za 650-700 zł RT, a w pierwszym przypadku z użyciem jakiegoś vouchera za mniej ( w tamtym roku bylem za ok. 440 zl RT).
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 01 Sie 2011 16:37 
Awatar użytkownika

Ta Afryka w C to jest całkowicie za mile? Czy podatki trzeba opłacić +1500 zł? Bo w wyszukiwarce nie pokazuje mi, że podatki milami mogę zapłacić. Patrzyłem na Johannesburg.
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 01 Sie 2011 17:53 

złoty
No pewnie, że podatki trzeba zapłacić ;) No i C do Afryki środkowej to teraz 70tys mil. Afryka południowa to już chyba 105tys mil (w 2010 jeszcze 90tys). Milami za opłaty można płacić tylko za trasy europejskie.
Suma dopłat będzie pomiędzy 1200-1700zł - zależnie od trasy i linii. Warto pamiętać, że ma się po 1 możliwym stopoverze w każdą stronę. Do Nairobi, Dar, Kigali itp to może być AddisAbeba, Stambuł, Kair (z ciekawszych miejsc).

Te stopovery zdecydowanie poprawiają atrakcyjność biletów za mile. Ja pierwotnie miałem po raz kolejny zarezerowaną Afrykę w C (jeszcze za 60tys mil), z pewnych powodów musiałem podróż odwołać i po dozbieraniu mil zdecydowałem się jednak na dalszy wypad już w Y. Skusiły mnie właśnie stopovery, mam dzięki temu: POZ-SIN(17h)-SYD(stop)-CHC / AKL-KIX(stop)-PVG(12h)-FRA-POZ

Zamiast LIS za 30tys mil zdecydowanie wolałbym już Afrykę w ekonomicznej za 40tys mil.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#276 PostWysłany: 01 Sie 2011 18:06 
Awatar użytkownika

rob_sad napisał(a):

Zamiast LIS za 30tys mil zdecydowanie wolałbym już Afrykę w ekonomicznej za 40tys mil.

Tylko, że LIS mam zupełnie za darmo (30.000 mil). Nie uśmiecha mi się płacenie podatków w wysokości 1500 zł + 100.000 mil, skoro za 1728 zł do RPA a380 w Y można było lecieć. http://www.fly4free.pl/lufthansa-do-rpa ... -z-polski/
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#277 PostWysłany: 01 Sie 2011 20:00 

HON fly4free
Ale z Afryki nie warto moim zdaniem brać kierunków, które są co 3 m-c w promocji za 1700 czy 1800 zeta , jak np. RPA, tylko całe mnóstwo innych, których nigdy nie ma, albo bardzo cięzko cos trafić taniego. No albo własnie maksymalnie wykorzystać stopy na trasie; wtedy nawet przelot w typowym kierunku stanie się dużo bardziej atrakcyjny, jak niżej pisal już rob_sad.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#278 PostWysłany: 01 Sie 2011 20:04 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Proponuję założyć temat o tym jak wykorzystywać mile. Ten temat dotyczy promocji i tego się trzymajmy.

#279 PostWysłany: 05 Sie 2011 21:59 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Z kronikarskiego obowiązku przypominam, iż tylko do 15 listopada 2011 można wymieniać punkty Era Premia na mile (3000 pkt EP=1000 mil). Przelicznik gorszy, niż w zeszłym roku, ale punkty tak czy siak przepadną ...
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 18 Sie 2011 12:33 
Awatar użytkownika

Murdock napisał(a):

Trudno mi wyobrazić sobie lepszy sposób na zmarnowanie mil niż wydanie ich na lot do Lizbony.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 413  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość