Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63
Autor Wiadomość
#1241 PostWysłany: 14 Lis 2025 10:11 

niebieski
sprobuj whatappem
+968 24 531 111
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️ Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️
Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
#1242 PostWysłany: 13 Sty 2026 00:02 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
niebieski
Cześć,

w jednym z ostatnich artykułów na SG jest informacja:

Cytuj:
W przypadku odmowy wejścia na pokład z ważnym biletem i nie z naszej winy, mamy prawo domagać się od przewoźnika przebukowania naszej rezerwacji na pierwszy dostępny lot z wolnymi miejscami. Dotyczy to nie tylko linii, która obsługuje nasze połączenie – w opisywanym przypadku pasażerowie mogą się więc domagać od Wizz Aira, by zapewnił im transport do portu docelowego na pokładzie innej linii, o ile jest to możliwe.

Czy rzeczywiście tak jest - jeśli przewoźnik zaproponuje lot swoją linią, ale będzie inny lot inną linią wcześniej, to można domagać się przewozu tym "wcześniejszym" lotem? Jak to powinno wyglądać? Trzeba zgłosić przewoźnikowi taką chęć i czekać na prawdopodobną odmowę, wtedy samemu kupić taki bilet i potem zwrócić się do przewoźnika o zwrot kosztów? (I być może ubiegać się o to sądownie?)

Jeśli tak, to czy są jakieś zasady np. do co klasy takiego biletu - zakładam że nie mogę sobie kupić business klasy jeśli oryginalnie leciałem w ekonomicznej...

To trochę za piękne mi się wydaje.
Na https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/ nic nie piszą o takiej możliwości - tylko "kontynuacja podróży w najbliższym możliwym terminie" ale nie piszą co to znaczy "możliwy".
 Profil Relacje PM off  

#1243 PostWysłany: 13 Sty 2026 00:36 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Czym innym jest jak powinno być, a czym innym jak jest.

Art. 8 nakłada na przewoźnika umożliwienia pasażerowi wyboru pomiędzy zwrotem ceny, a zmianą na najwcześniejszy lot. Decyduje pasażer. Zmiana dotyczy także lotów innego przewoźnika, bo najwcześniejszy nie oznacza najwcześniejszy przewoźnika. Czy z czegoś konkretnie to wynika? Nie. Nie ma orzeczenia, pozostaje motyw 1 i art. 8

Jak powinno to wyglądać?

Co innego, gdy odwołują Ci lot tydzień wcześniej, a inaczej jak na lotnisku. Istotne jest udowodnienie, że był to lot wcześniejszy, ile kosztował, kiedy oferowali lot swój, każda wiadomość, dowód, że żądałeś tego lotu jest bezcenna. Oczywiście bilet musisz kupić, a kupisz jeśli realnie Ci zależy na tej dacie. Jeśli będziesz się bał czy Ci zwrócą lub nie musisz lecieć tego dnia, to nie kupisz i nie ma problemu.

#1244 PostWysłany: 07 Lut 2026 11:57 

Witam serdecznie.Ja również chciałem poprosić bardziej doświadczonych podróżników o poradę. Mój problem: kupiłem bilety ze sporym wyprzedzeniem na booking.com z Airchina dla 4 osób. Loty – WAW – PEK – KIX i powrót NRT – PEK – WAW na kwiecień 2026. Kilka dni temu otrzymałem od Airchina maila że odcinki PEK – KIX (CA 127) i NRT – PEK (CA114) zostały anulowane. Nie otrzymałem żadnej innej informacji o ewentualnych zmianach na inny lot czy anulowania pozostałych lotów. Pisałem z Booking na czacie - oni potwierdzają moje loty na całej trasie, ale na stronie Airchina nie ma lotów CA 127 i CA114 (są na liscie odwołanych lotów znalezionej na innej stronie). Bardzo zależy mi na odbyciu tej podróży w tym czasie. Obecnie bilety w tym okresie są znacznie droższe niż wcześniej (nie mogę sobie pozwolić na taką dopłatę). I do Państwa pytanie co mogę zrobić by jednak polecieć? I z kim powinienem o tym rozmawić? Zamawiałem z booking.com i naturalna wydaje mi się rozmowa z nimi, ale tam nie wiedzą jeszcze o problemie, albo nie chcą wiedzieć? I mam zwracać się od razu do Airchina, czy podejmą temat czy raczej jest to sprawa dla przewoźnika?
 Profil Relacje PM off  

#1245 PostWysłany: 07 Lut 2026 12:48 

złoty
@joel najlepiej najpierw spróbować skontaktować się z linią, jak nie będą chcieli współpracować to wtedy kontakt z ota
 Profil Relacje PM off
joel uważa post za pomocny.

#1246 PostWysłany: 08 Lut 2026 12:52 

Dziękuję za podpowiedź. Rozmawiałem z jednymi i drugimi. Jeśli chodzi o bloking to niby chcieli pomóc, ale "nie widzieli " alternatyw, które sam znalazłem. Zmarnowałem pół dnia na rozmawianie z nimi. Telefonicznie z AirChina udało się do szybko rozwiązać - widzieli to co ja znalazłem. Wydłużyła się znacznie powrotna, nocna przesiadka w Pekinie - 9h. Ale lecimy i to najważniejsze.
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość