Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 29 Kwi 2024 16:12 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Cześć, podobno są miejskie rowery i można się zarejestrować na stronie https://www.velobleu.org/ ale mnie ta strona nie działa. Komuś działa, albo ktoś korzystał niedawno z rowerów w Nicei i może coś napisać?
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#142 PostWysłany: 15 Lis 2024 13:09 

niebieski
Korzystałem niedawno z aplikacji do zakupu biletów i spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka. Jeśli chodzi o biltety jednorazowe to są różne opcje:
- 1 bilet
- pakiet 4 biletów,
- pakiet 10 biletów.
Chciałem kupić 5, więc najpierw kupiłem pakiet 4 szt., ale niestety potem nie mogłem już kupić żadnych biletów jednorazowych. W aplikacji nie pojawiała mi się odpowiednia tabelka (były tylko bilety okresowe: dzienny, tygodniowy, itd.). Gdy zużyłem wszystkie 4 znowu mogłem kupić dowolny - tabelka była widoczna. Gdy drugi raz kupiłem pakiet 4, znowu było to samo.
Natomiast po zakupie 1 biletu mogłem kupić kolejne. Innych przypadków nie testowałem.
Ktoś wie o co chodzi? Jakie są zasady kiedy można i ile biletów kupić?
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 02 Lip 2025 00:20 

Jeśli planujecie spędzić w Nicei i okolicach co najmniej kilka dni poruszając się publicznym transportem to najlepszą opcją będzie zakup Pass Sud Azur Explore. Cena na 7 dni to 50 euro (plus 2 euro za kartę, na którą się nabija ten bilet), a na 14 dni - 80 euro (+ 2 euro za kartę). Bilet pozwala wam poruszać się po regionie busami miejskimi i międzymiastowymi, pociągami, tramwajami. Pokrywa region od Menton do Cannes, a także dojazd do takich miejsc jak Vence, Saint Paul de Vence, Grasse itd. Obejmuje również transport wewnątrz Monako.

Natomiast jeśli jedziecie na krócej i chcecie ułatwić sobie życie to macie kilka opcji do wyboru:

1. Transport wewnątrz Nicei plus niektóre linie jadące z Nicei do innych miast np. autobus 82 do Eze. Dotyczy tramwajów oraz autobusów o numerach poniżej 100. Ściągacie dwie aplikacje. Carte Lignes d'Azur i Lignes d,Azur tickets. W aplikacji Carte Lignes d'Azur rejestrujecie kartę. Po zarejestrowaniu karty, odpalacie drugą aplikację i możecie kupić jakie tylko chcecie bilety. Przy tym wariancie nie ma potrzeby kupowania karty za 2 euro, bo macie ją w telefonie za darmo. Ale uwaga, działa tylko na Androidzie. Bilety możecie kupić sobie nawet wcześniej, bo jest długi czas na skasowanie (co najmniej miesiąc, nie pamiętam dokładnie). Żeby skasować bilet, odpalacie NFC w telefonie, wciskacie use na bilecie i przykładacie telefon do kasownika. Jeśli usłyszycie piknięcie to wszystko jest ok, bilet został skasowany.

2. Transport z Nicei do innych miast autobusami o numerach wyższych niż 100 np. 620 do Cannes, a także tymi autobusami w trasach poza Niceą np. wsiadacie w autobus 620 w Antibes i jedziecie do Cannes. Takie autobusy są obsługiwane przez innego przewoźnika (Zou!). Tutaj potrzebujecie ściągnąć aplikację Zou!. Pojedynczy bilet w aplikacji kosztuje 2,1 euro i również możecie go nabyć przed czasem, bo jest długi termin na skasowanie. Tylko tutaj już zaczyna się lekka szarpanina. Po wciśnięciu use na bilecie odpala wam się skanowanie kodu, najeżdżacie aparatem na kod QR z bodaj 6 cyframi. Zazwyczaj ten kod znajduje się na szybie kierowcy, czasem po wejściu do busa na szybie po lewej stronie, a czasem przed samym busem. Dodatkowo niektóre kody nie działają. Nie zalecam kupowania wielu biletów w aplikacji, bo może się okazać, że przez te problemy nie zużyjemy ich tyle ile byśmy chcieli. Skoro nie zadziała kod QR trzeba kupić bilet u kierowcy. Jest trochę droższy, bo kosztuje 2,5 euro. Można płacić gotówką lub kartą. Dostajemy paragon, którego nie trzeba kasować. Trzymać go w razie kontroli. Bilet ważny 110 minut od skasowania.

3. Pociągi. Zdecydowanie najlepsza, ale i najdroższa opcja podróży między Niceą, a sąsiednimi miastami. Jeśli nie szkoda wam pieniędzy albo kupicie Pass Sud Azur Explore to jakość/szybkość waszych podróży wzrośnie bardzo mocno. W ogóle nie ma porównanie jeśli chodzi o szybkość podróży. Tłukłem się busem z Cannes do Nicei koło 2 godzin podczas gdy pociąg pokonuję tę trasę w minut 30. Inna sprawa, że w Cannes w godzinach popołudniowych są ogromne kolejki do pociągów na wiele minut stania, więc radzę unikać wyjazdów stamtąd o tej porze.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 19 Sie 2025 18:00 

niebieski
Mam kilka pytań odnośnie w/w biletu Pass Sud Azur Explore 3-days (for visiting the Côte d’Azur, Monaco and the Alpes-Maritimes (06) https://www.explorenicecotedazur.com/en/practical-information/getting-around/pass-sud-azur-explore/
1.Jeżeli dziecko poniżej 18 lat podróżuje razem z osobą dorosłą, to potrzebne są dwa bilety (jeden bilet za 30E dla dziecka i jeden za 35E dla dorosłego), czy też wystarczy jeden dla dziecka? Pytam, bo czytając opis tego biletu, nie jestem pewien, którą opcję wybrać (30€ for under-18s accompanied by an adult / 30€ pour les moins de 18 ans accompagnés d’un adulte).
2.Czy bilety takie można kupić w automatach na Grand Arénas/Nice Saint-Augustin?
3.Ważne są od momentu kupna, czy od momentu skasowania?
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 19 Sie 2025 19:22 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Ad1. Oczywiście że potrzebujesz 2 bilety, na bilecie za 30€ może jeździć tylko dziecko pod opieką dorosłego, ale to nie znaczy że dorosły może jechać bez biletu.
Ad2. https://www.ter.sncf.com/sud-provence-a ... ur-explore <- są jakieś automaty Lignes d'Azur wymienione ale nie wiem jakie są w lokalizacji którą podałeś
Ad3. Nie widzę tam info na ten temat, ale może jest jeszcze inaczej - może być ważny do końca 3 dnia od kiedy kupiłeś czyli np. kupujesz w poniedziałek to bilet jest ważny pon, wro, środa do 24. Ale tu już by trzeba dopytać w punktach sprzedaży chyba że znajdziesz kogoś kto go już używał.
Z6GD9 uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 20 Sie 2025 12:49 

niebieski
2. Przed wysłaniem zapytania klikałem tam w link z listą automatów https://www.lignesdazur.com/agences-points-de-vente, ale on nie działa (pojawia się info „Dostęp zabroniony”). Co do punktów stacjonarnych, najbliżej lotniska znajduje się Agence ZOU ! PARC PHOENIX 94, boulevard René Cassin - niestety jeden przystanek za Grand Arénas.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 01 Wrz 2025 23:32 

niebieski
Już mogę sam odpowiedzieć.
Bilet Pass Sud Azur Explore 3-days jest dostępny w automatach na lotnisku.
Podczas zakupu wybiera się datę aktywacji.
Jest ważny przez 3 dni kalendarzowe, a nie przez 72h. Jeżeli (np.) podczas zakupu wybierzemy aktywację w poniedziałek, to jego ważność kończy się w środę o 24.00.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 18 Wrz 2025 18:53 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Aktualne ceny z aplikacji

Załącznik:
Screenshot_20250918_184838_Lignes d'Azur Tickets.jpg
Screenshot_20250918_184838_Lignes d'Azur Tickets.jpg [ 73.51 KiB | Obejrzany 59 razy ]

Załącznik:
Screenshot_20250918_184848_Lignes d'Azur Tickets.jpg
Screenshot_20250918_184848_Lignes d'Azur Tickets.jpg [ 83.95 KiB | Obejrzany 59 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość