Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 23 Lut 2023 21:01 

niebieski
Tak.
Pisałem o tym już dawno. :D
 Profil Relacje PM off  

Ferie na Florydzie ☀️ Tydzień w Miami za 3676 PLN ✈️😎 Ferie na Florydzie ☀️ Tydzień w Miami za 3676 PLN ✈️😎
Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷 Przedświąteczna wycieczka na Lazurowe Wybrzeże 🌊🎄 Loty do Nicei i hotel za 719 PLN 🇫🇷
#122 PostWysłany: 23 Lut 2023 21:27 

A to nie odnotowalwm, z komorki pisalem. Ktos niedawno mapke wrzucal i jest bledna. Google maps tez bledna lokalizacje pokazuje
 PM off
sanchopan lubi ten post.

#123 PostWysłany: 23 Lut 2023 21:40 

niebieski
...mało tego: miejscowi - z Policją włącznie - błędnie kierują w złe miejsce i podają błędny numer autobusu. :shock:

Niedaleko przystanku Piekarnia z pysznymi wypiekami i Croussantami w dobrej cenie plus oferta "więcej za mniej". Polecam - mniam, mniam! :D
https://tiny.pl/ct6fc

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 09 Lip 2023 22:45, edytowano w sumie 1 raz
skrócenie linku
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 24 Lut 2023 07:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Odnośnie numeracji autobusów podmiejskich ZOU to jest combo, np. linia do Cannes na słupkach przystankowych 620, rozkłady na przystankach 200, wyświetlacze wewnątrz autobusów 620, tablice świetlne na zewnątrz autobusów na przemian 200 / 620. Lepiej sobie zapisać numery starych i nowych linii żeby nie przeoczyć.

#125 PostWysłany: 01 Mar 2023 11:15 

Hose napisał(a):
Pozmieniało się ostatnio 5 stycznia.
Ticket Azur kosztuje obecnie 2.50 EUR i można na nim np. dojechać busem miejskim do Portu w Nicei i przesiąść się w 607 do Monaco.

...ale nie warto w automacie kupować od razu na powrót, bo w drugą stronę już nie działa - kierowca w Monaco powiedział, że na Azur z Nicei do Monaco - to jak najbardziej, ale z Monaco do Nicei, to już nie działa :roll:
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 05 Mar 2023 10:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem czym linie do Monaco miałyby się róznić od innych linii obsługiwanych przez ZOU.
Jechałem z Antibes do Nicei, kupiłem Ticket Azur za 2.50 EUR u kierowcy i po przyjeździe do Nicei skasowałem normalnie w tramwaju.

#127 PostWysłany: 08 Kwi 2023 13:02 

Loty: 101
Kilometry: 132 011
Niedawno odbyliśmy podróż do Nicei. Między nadmorskimi miastami moim zdaniem najlepiej podróżować pociągami podmiejskimi TER. Pokonaliśmy bezproblemowo trasy:
Nicea Riquier - Antibes (5,9 EUR OW)
Nicea Riqueir - Menton (5,2 UER OW)
Menton - Monaco (2,4 EUR OW)
Monaco - Nicea Riquier (3,6 EUR OW)
Na stacjach są biletomaty (uwaga, ekrany nie są dotykowe, wybór opcji odbywa się pokrętłem). Następnie bilet kasujemy w żółtym kasowniku (umieszczamy bardziej po lewej stronie kasownika). Warto zwrócić uwagę, że pociągi kursują w przeciwną stronę, niż byśmy się tego spodziewali, t.j. tak jak w ruchu lewostronnym.

Do Eze z kolei jest wygodny autobus 82, który rozpoczyna trasę z Vauban Bus Station. Gorąco rekomenduję wsiadać właśnie tam, bo nawet w marcu na kolejnych przystankach wsiadało sporo turystów i był komplet. Bilet za 1,5 EUR do kupienia w biletomatach na przystankach tramwajowych, kasujemy wsiadając z przodu w kasowniku przy kierowcy.
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.
pawfazi uważa post za pomocny.

#128 PostWysłany: 07 Maj 2023 15:42 

A czy ktoś może korzystał z biletu autobusowego wieloprzejazdowego/tygodniowego w okolicach Nicei? kojarzycie czy na/przy lotnisku można kupić taki bilet?
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 07 Maj 2023 16:43 

niebieski
Kupisz bilety w punkcie na terminalu; po wyjściu na lewo jest, można też tam dostać wszelkie info o kom. w Nicei i okolicach. Na przystankach tramwajowych kupisz w biletomatach.
 Profil Relacje PM off
shoegaze lubi ten post.
shoegaze uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 09 Lip 2023 14:15 

Loty: 32
Kilometry: 47 002
Czy to prawda, że od lipca nie ma już biletów MULTI (10 biletów za 10E)?
Nie mogę znaleźć oficjalnej informacji.

Edit: Znalazłem informacje. Od 01.07.2023 znikają bilety papierowe. Nie będzie już biletów MULTI, a jednorazowy bilet kosztuje 1,70E (wcześniej 1,50E).
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 06 Paź 2023 09:26 

Czesc,
Jade do Nicei za 3 tygodnie i chcialbym sie dowiedziec jak z tymi rowerami veloblue jest ?? Czy trzeba sie jakos wczesniej zarejestrowac czy poprostu podchodze do automatu z karta bankowa i wypozyczam rower ? Z góry dziekuje i Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 15 Lut 2024 14:12 

Loty: 51
Kilometry: 71 070
Jeździłem tylko pociągami (luty 2024). Przykładowe ceny:
Nice St-Augustin - Monaco Monte Carl 5,90 E
Monaco Monte Carl - Nice Ville 4,90 E
Nice Ville - Antibes 5,70 E
Biletów się nie kasuje w kasownikach. Stoją jakieś, ale to chyba do miesięcznych? Na dworcu głównym w Nicei trzeba przyłożyć bilet, aby otworzyły się bramki, przez które wchodzimy na peron. Perony są oznaczone literami, a nie cyframi jak u nas i nie są podawane od razu tylko trzeba sprawdzić przed odjazdem.

Szybko i przyjemnie, pociągi są piętrowe, z gniazdkami elektrycznymi. Autobusy są tańsze (bodajże 2,50 E), ale wolniejsze i szczerze mówiąc nie chciało mi się ich lokalizować (ale nie jest to trudne).
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 15 Lut 2024 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
sharkinator napisał(a):
Biletów się nie kasuje w kasownikach. Stoją jakieś, ale to chyba do miesięcznych?

Owszem, kasuje się. W kasownikach na peronach są normalne otwory na papierowe bilety i wybijana jest data, godzina i nazwa stacji.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 15 Lut 2024 14:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@xyrxis Jechałem tym podmiejskim z Menton do Nicei. Papierowy bilet kupiłem w kasie przed odjazdem, powiedziano mi, że nie trzeba go kasować. W pociągu była kontrola, problemu nie było.
xyrxis lubi ten post.

#135 PostWysłany: 15 Lut 2024 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
ok, to może plotę bzdury. Kupowałem w automacie w Carnoles i wydaje mi się, że na peronie były informacje o konieczności skasowania.
EDIT: znalazłem na google maps zdjęcie ze stacji kolejowej Carnoles. Wyraźne info żeby skasować bilet:

Załączniki:
carnoles.jpg
carnoles.jpg [ 70.04 KiB | Obejrzany 1495 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 15 Lut 2024 18:46 
Awatar użytkownika

srebrny
@xyrxis O kasowaniu przed podróżą są też informacje na blogach. Może kasuje się jakieś inne bilety, nie wnikałem, zapytałem kasjerki czy muszę go kasować i odpowiedziała, że nie.

#137 PostWysłany: 22 Lut 2024 14:07 
Awatar użytkownika

Boja napisał(a):
Czy to prawda, że od lipca nie ma już biletów MULTI (10 biletów za 10E)?
Nie mogę znaleźć oficjalnej informacji.

Edit: Znalazłem informacje. Od 01.07.2023 znikają bilety papierowe. Nie będzie już biletów MULTI, a jednorazowy bilet kosztuje 1,70E (wcześniej 1,50E).

Czy może to ktoś potwierdzić ? Myślałem o bilecie tygodniowym .To teraz już go nie ma ?
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 22 Lut 2024 19:41 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Nie znalazłem biletu 10 przejazdowego za 10 Euro, kupowałem we wtorek w automacie Grand Arenas dwudobowy za 13 euro i to bez kaucji, taki zielony karnet. Są bilety wieloprzejazdowe, ale koszt 1,70 za każdy przejazd...Nie zwróciłem uwagi na tygodniowy gdyz mnie taki nie interesował.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 04 Mar 2024 13:22 
Awatar użytkownika

Może jest ktoś obecnie na miejscu i może to sprawdzić ? Czy już nie ma biletów tygodniowych ?
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 05 Mar 2024 15:22 

Byliśmy w Nicei pod koniec lutego. Nie ma już karnetów na komunikację miejską. W automatach na przystankach można kupić bilety SOLO po 1,70 Euro. My kupowaliśmy przez aplikację w telefonach, było wygodniej.
Z lotniska do centrum koszt biletu powrotnego to 10 euro (powrót na lotnisko w dowolnym dniu - w punkcie informacji na lotnisku nie określono dokładnie ile tygodni ten bilet jest ważny). Tramwaje bardzo nowoczesne, przeważnie niezatłoczone (luty?), z czytelnym wyświetlaczem i powiadomieniem głosowym o kolejnych przystankach. Linią n1 z lotniska do portu (Port Lympia) jedzie się ok. 25 - 30 min.
Podróżowaliśmy też po okolicy: bilet autobusowy (linia 607) z Nicei (przystanek w okolicach portu (Rue Arson) do Monako kosztuje 1,60 euro. I tu ciekawostka: po kilku godzinach zwiedzania Monaco wsiedliśmy do autobusu 608, żeby dojechać do Menton. Po okazaniu biletów kupionych u kierowcy linii 607 okazało się, że nadal są ważne na dalszą podróż, czyli w sumie tańsze niż komunikacja miejska w Nicei :)
Bilet kolejowy z Menton do Nice Riquier kosztował 5,70 euro. Pewnie zapłacilibyśmy mniej, gdybyśmy wiedzieli o taryfie "Voyage mini-groupe". Jeśli podróżuje się w 3 i więcej osób, to można uzyskać od 30 do 50% zniżki. Takie bilety kupiliśmy na podróż koleją Nice Riquier - Cannes. Koszt 3 biletów powrotnych wyniósł 38 euro zamiast bodajże 54 euro. Automat "nie podpowiedział" tej taryfy, ale ponieważ nie chciał przyjąć karty kredytowej, podeszłam do okienka, a tam miły kolejarz sprzedał tańsze bilety.
Abstrahując od komunikacji bardzo polecam wycieczkę do Eze Village (autobus 82). Pięknie położone średniowieczne miasteczko z cudnym ogrodem kaktusowym (wstęp poza sezonem 5 euro, w sezonie - 8 euro).
Będąc w Monte Carlo warto wybrać się do kasyna, może niekoniecznie, żeby poszukać szczęścia w grach hazardowych, ale żeby zwiedzić piękne sale w godz. 10 - 13 (18 euro).
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
gucio uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 148 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość