Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 24 Paź 2024 13:02 

złoty
@Jac Jeżeli nie wybierałeś dodatkowych ulg, a jedynie podałeś wiek pasażerów to jest to prawda. DB i PKP Intercity mają oddziele promocje i ceny na te połączenia. Dlatego kup tam gdzie jest taniej.
Ps. Sprawdź sobie też ceny w klasie pierwszej. Może się okazać, że wtedy zapłacicie tylko dziesięć euro więcej za całą podróż.
 Profil Relacje PM off
Jac lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹 🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹
Sardynia z weekendem za 819 PLN 🏝️ ✈️ City break z lotami i noclegiem Sardynia z weekendem za 819 PLN 🏝️ ✈️ City break z lotami i noclegiem
#102 PostWysłany: 24 Paź 2024 13:13 

niebieski
Tak, pokazuje 10 euro dopłaty do 1. klasy.
Czy warto? Co dostanę w zamian?
Mam wrażenie w tej kategorii pociagu 2 klasa jest i tak już bardzo ok.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 24 Paź 2024 13:24 

złoty
@red1982 Który numer pociągu, bo tam jeżdżą różne wagony? Z różnic to jest tam więcej miejsca nogi i może się zdarzyć, że będziesz jechał w bardzo luźnym przedziale. Dodatkowo przysługują ci wafelki Dare i herbata/kawa od wózkowego Warsu.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 08 Lis 2024 15:25 

niebieski
Wszystko ładnie pięknie, wciąż chce kupić bilet Berlin-Warszawa, ale nie da sie zaznaczyć okienka "seat reservation", a w kolejnym etapie pojawia sie:

"Unfortunately, a reservation is not possible for this connection. Due to compulsory reservation, a booking is therefore not possible. Please choose another connection."

Ktos wie w czym problem?
Podpowiedź 1: chodzi o bilet po 12 grudnia
Podpowiedź 2: w apce intercity są już ceny na to połączenie.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:04 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@Jac chodzi dokładnie o to, co jest napisane w komunikacie. Rezerwacje na ten konkretny pociąg są wymagane, więc nie musisz zaznaczać tego okienka bo i tak będziesz miał zarezerwowane miejsce.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#106 PostWysłany: 08 Lis 2024 16:47 

niebieski
No ok, ale to mi nie wyjaśnia czemu nie moge dokonac zakupu? Umiesz wyjaśnić?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 08 Lis 2024 22:15 

złoty
@Jac Wyjaśnieniem jest zmiana rozkładu jazdy pociągów w Europie. Niedotrzymywanie regulaminowych terminów przedsprzedaży na trasie Polska - Niemcy (i nie tylko) to ostatnio zupełnie normalne zjawisko. Musisz się uzbroić w cierpliwość i czekać na otwarcie sprzedaży.
Ps. Pociąg Chopin z Warszawy do Monachium w zeszłym roku przez kilka dni jeździł bez pasażerów bo strona polska, austriacka i niemiecka nie potrafiły uruchomić sprzedaży nawet na pierwszy dzień obowiązywania nowego rozkładu.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#108 PostWysłany: 14 Lis 2024 16:38 

złoty
@KL_user To raczej nie jest poprawne wyjaśnienie. Również mam ten problem, próbuję kupić bilet z Amsterdamu przez Berlin do PL. Nieważne jaką datę wybieram, zawsze jest ten sam błąd związany z pociągiem do PL:
"Rezerwacja niemożliwa
Niestety, w przypadku tego połączenia rezerwacja nie jest możliwa. Ze względu na obowiązek rezerwacji zakup nie jest więc możliwy. Wybierz inne połączenie.".

Czy wybieram wyjazd za dwa dni, za tydzień czy za trzy miesiące - za każdym razem ten sam błąd.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 14 Lis 2024 20:47 

złoty
Zadzwoniłem do DB i problem rzeczywiście występuje. Wynika on z tego, że DB nie może dostać się do systemu PKP. Konsultanci nie wiedzą czy i kiedy problem zostanie rozwiązany, na ten moment nie ma żadnej możliwości kupienia biletów do/z Polski online/telefonicznie za pośrednictwem DB.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
vincenz uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 16 Lis 2024 18:47 

jaras724 napisał(a):
Zadzwoniłem do DB i problem rzeczywiście występuje. Wynika on z tego, że DB nie może dostać się do systemu PKP. Konsultanci nie wiedzą czy i kiedy problem zostanie rozwiązany, na ten moment nie ma żadnej możliwości kupienia biletów do/z Polski online/telefonicznie za pośrednictwem DB.

Przynajmniej się wyjaśniło. Też miałem zamiar kupić bilety i tak jak poprzednicy nie ma możliwości dokończenia rezerwacji.
Ciekawe czy przy opcji zakupu w pierwszej kolejności samych miejsc otwiera furtkę do zakupu biletów w dalszym etapie
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 21 Lis 2024 11:11 

złoty
Tu jeszcze info mailowe.

Załączniki:
222232321ddsa.png
222232321ddsa.png [ 25.4 KiB | Obejrzany 1521 razy ]

Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 21 Lis 2024 11:13 

srebrny
A może wynika to z tego, że mój ulubiony przewoźnik z Polski najwyraźniej wyłączył stary system sprzedaży i wyskakują kretyńskie komunikaty typu "trasa krótsza niż 20 km".
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 21 Lis 2024 12:24 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Nowa wersja systemu sprzedażowego Intercity w ogóle w tym momencie nie pokazuje połączeń do Berlina. Na starym systemie pokazuje się normalnie.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 24 Lis 2024 22:54 

O dziwo dzisiaj na stronie i w apce DB można zarezerwować bilety na trasie Poznań - Berlin na styczeń
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 24 Lis 2024 23:46 

srebrny
To chyba norma, że 2 miesiące do przodu w DB międzynarodowe.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#116 PostWysłany: 10 Gru 2024 13:31 

Czy bilet kupiony przez aplikację DB Nawigator na połączenie z Polski do Niemiec (Warszawa - Berlin) jest normalnie akceptowany? Nie ukrywam, że cena proponowana przez db bahn jest zdecydowanie korzystniejsza.

Pytanie wynika z tego, że dotarłem do jakiegoś dokumentu z 2012/2013, zresztą cytowanego na początku tematu (viewtopic.php?p=415200#p415200), w którym, z tego co rozumiem honorowany był tylko bilet z Niemiec do Polski lub w obie strony.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 10 Gru 2024 13:39 

srebrny
Jest normalnie honorowany
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 02 Sty 2025 09:19 

platynowy
może to żadna nowość, ale mnie zaskoczyła, więc zostawiam, w razie gdyby ktoś też nie wiedział.

Potrzebowałam kupić bilet 4odcinkowy, wyjazd za 3 miesiące.
1- IC Polska
2 - IC Polska - Niemcy
3 - DB Niemcy
4 - DB Niemcy-Austria

Odcinki 3-4 były gotowe do kupienia na stronie DB już teraz. Spodziewałam się więc, że kupię 3-4 jako jeden bilet teraz, odcinek 2 dwa miesiące przed wyjazdem, a odcinek 1 miesiąc przed wyjazdem, zgodnie z regułami IC.

Sprawdziłam jednak na stronie DB i odcinki 2-4 mogłam kupić już teraz jako jedną podróż, mimo, że do wyjazdu 3 miesiące. Postanowiłam więc pójść krok dalej i na stronie DB wyszukać podróż 1-4 i o dziwo też się udało kupić, mimo bardzo odległego terminu odjazdu. Cenowo również ekstra, na pewno na stronie IC byłoby drożej.

Jedyny minus jest taki, że na odcinku 1 nie miałam możliwości wyboru miejsca ani nie przypisało się automatycznie, ale to się ogarnie. Cała reszta na wielki plus.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 02 Sty 2025 12:38 

srebrny
Piekło zamarzło?
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 02 Sty 2025 19:10 

złoty
@obibok W tym kontekście na pewno nie dziś. Bilety typu np. Toruń - Amsterdam w DB można było kupować już dawno temu i zazwyczaj wychodziło to przyzwoicie cenowo. To raczej PKP Intercity jest w lesie, ma oddzielny cennik na każdy pociąg i sprzedaje bilety międzynarodowe tylko na połączenia bezpośrednie. O taryfie NRT nie wspominam bo to jest cenowe kuriozum.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości