Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Trenitalia
#41 PostWysłany: 10 Gru 2025 11:34 

niebieski
Na podstawie moich poszukiwań dotąd aplikacja nie oferuje więcej niż oficjalne promocje na stronie Trenitalia.

Ostatnio skorzystałem więc z przewoźnika Italo Treno, dla jednoniówki Rzym-Florencja (na wystawę Fra Angelico) i jestem zadowolony z wyboru opcji.
Po zapisaniu się do programu otrzymałem 5€, które dopłaciłem do opcji zwrotu (2
*2,50€), a bilety na pociąg (przejazd 1,5h) były po 14,90€
https://www.italotreno.com/en/italo-piu ... -programme
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#42 PostWysłany: 15 Sty 2026 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 198
Kilometry: 400 797
złoty
Miałem kupione bilety na pociągi regionalne operowane przez Trenitalia w okolicach Neapolu. Pociągi zostały odwołane ze względu na strajk kolejarzy w całym kraju. Teraz chcę uzyskać zwrot kasy. Formularz zwrotu umieszczony na ich stronie nie przepuszcza mi zwrotu, a link przesłany w wiadomości prowadzi do strony, która nie istnieje. Ktoś przerabiał zwrot kasy za bilety z odwołanych pociągów (kupione online i w automacie)?

#43 PostWysłany: 15 Sty 2026 14:26 

srebrny
Powodzenia. Próbowałem kiedyś w kasie na dworcu, też z powodu strajku. W skrócie: Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi...
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 15 Lut 2026 11:07 

niebieski
Cześć.
Kupiłem bilet za pomocą tap tap(przykładasz kartę na stacji przed wsiadnieciem do pociągu, przykładasz po wysiadnieciu).
Okazało sie ze zamiast policzyć 6 euro, policzył 39 euro.
Jak jechałem następnym pociagiem to zapytałem jak konduktora jak mam odzyskać kasę: odpowiedział ze to niemożliwe, bo max na tym odcinku to 10 euro, jak mu pokazałem historie platnosci to stwierdził ze na dworcu centralnym w kasach, albo przez stronę www.
Mial ktos taki przypadek?
Jak to zgłosić i co napisać aby zwrócili kase?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 15 Lut 2026 11:56 

Loty: 18
Kilometry: 27 839
niebieski
Spróbuj przez chat na stronie trenitalia.com -> kontakt. Chyba trzeba wybrać język włoski żeby pojawiła się czerwona ikonka do czatu, ale już samą rozmowę możesz prowadzić po angielsku. Niestety nie raz trzeba czekać długo zanim jakiś konsultant się podłączy.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 21 Maj 2026 14:18 
Awatar użytkownika

złoty
bim-bam napisał(a):
Miałem kupione bilety na pociągi regionalne operowane przez Trenitalia w okolicach Neapolu. Pociągi zostały odwołane ze względu na strajk kolejarzy w całym kraju. Teraz chcę uzyskać zwrot kasy. Formularz zwrotu umieszczony na ich stronie nie przepuszcza mi zwrotu, a link przesłany w wiadomości prowadzi do strony, która nie istnieje. Ktoś przerabiał zwrot kasy za bilety z odwołanych pociągów (kupione online i w automacie)?

Zrobiłem drugie podejście do swojej sprawy i skontaktowałem się przez czat. Dla jasności – bilet kupiłem online za pośrednictwem serwisu trip.com.

Po opisaniu sprawy konsultant na czacie stwierdził, że bilet został zakupiony za gotówkę i o zwrot powinienem ubiegać się w kasie. Gdy poprosiłem o rozmowę z żywym agentem, odpowiedział, że sam jest agentem, po czym się rozłączył. Takie podejście pozostawia wiele do życzenia.

Ostatecznie zadzwoniłem do trip.com i w jednym zdaniu załatwiłem sprawę – zwrot został mi wypłacony z ich funduszu.
2 ludzi lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 25 Maj 2026 14:32 
Awatar użytkownika

złoty
Przepraszam, że post pod postem, ale nie mam już możliwości edycji poprzedniego posta.
Poniżej umieszczam link do formularza umożliwiającego złożenie wniosku o zwrot środków za niewykorzystany bilet z powodu odwołanego pociągu (wymagane jest dołączenie zdjęcia biletu). Formularz jest dostępny w języku włoskim, jednak istnieje również możliwość złożenia reklamacji w formie przewidzianej w rozporządzeniu unijnym.

formularz na stronie Trenitalia
https://reclami-e-suggerimenti.trenital ... afica.aspx

formularz z rozporządzenia unijnego
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32024R0949
2 ludzi lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość