Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 63 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 22 Sie 2012 16:58 

tylko ten temat dotyczy Skandynawii, tamtejszej wody nie trzeba oczyszczać
 Profil Relacje PM off  

Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️ Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️
Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️ Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️
#42 PostWysłany: 22 Sie 2012 17:22 

niebieski
Astarte napisał(a):
tylko ten temat dotyczy Skandynawii, tamtejszej wody nie trzeba oczyszczać

w trzecim poście pozwoliłem go sobie rozszerzyć na cały świat :)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 22 Sie 2012 23:13 

Loty: 122
Kilometry: 175 418
niebieski
Jeszcze dopowiem, bo nie widziałem w odpowiedziach, np. w Malmo na lotnisku są plastikowe kubeczki przy kranie ;)

#44 PostWysłany: 22 Sie 2012 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
wojtano napisał(a):
Czytam te posty na temat magicznej butelki i jakoś nie mogę się nadziwić, tylko ja tak mam?

Większość tych postów to jest spam. Opłacane studenciaki robią pseudo marketing "szeptany". Trochę googla i wszędzie można znaleźć ich wpisy o "magicznych" butelkach. A ludzie to łykają i kupują ;)

Trzymając się tematu: uwaga na wodę z Mediolanu, dostałem po niej... ... ... #$$@#%^ ;)

#45 PostWysłany: 23 Sie 2012 08:13 

niebieski
nrm napisał(a):
wojtano napisał(a):
Czytam te posty na temat magicznej butelki i jakoś nie mogę się nadziwić, tylko ja tak mam?

Większość tych postów to jest spam. Opłacane studenciaki robią pseudo marketing "szeptany". Trochę googla i wszędzie można znaleźć ich wpisy o "magicznych" butelkach. A ludzie to łykają i kupują ;)

Trzymając się tematu: uwaga na wodę z Mediolanu, dostałem po niej... ... ... #$$@#%^ ;)

oświeć nas, Mistrzu!
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 23 Sie 2012 09:33 

Na wszystkich lotniskach w UE woda jest monitorowana przez sanepid. Magiczna butelka może jedynie poprawić kolor wody i walory smakowe (zmniejszenie chloru) i tyle. Więc zakup tego sprzętu, aby napełniać go wodą z kranu w Skandynawii, Francji, Hiszpanii czy na wyspach jest dla mnie bez sensu. W tym przypadku można się jeszcze chwalić przed znajomymi jaki to ja mam gadżet na lowcostowe podróże wtedy dostaje się +10 do ekologi i +5 do charyzmy.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 23 Sie 2012 10:04 

Wojtano, dobre :)

#48 PostWysłany: 23 Sie 2012 11:49 

nrm napisał(a):
wojtano napisał(a):

ja kupilem ale poczytaj brytyjskie fora tez jest popularne. 60pln nie majatek a w domu pije wode tylko filtrowana badz z butelki także tak niska inwestycja w siebie na pewno zwroci sie :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 23 Sie 2012 12:06 

Ale czy taki prosty filtr węglowy coś daje? Wydaję mi się że może poprawić trochę smak wody, ale drobnoustrojów chyba nie powstrzyma?

#50 PostWysłany: 23 Sie 2012 13:32 

Filtr węglowy, mający ładunek elektryczny dodatni, usuwa zanieczyszczenia organiczne i chlor, mające ładunek ujemny, zawarty w wodzie kranowej, pozostawiając niezmienioną ilość minerałów.

Zastosowania

w medycynie (Carbo medicinalis) w leczeniu biegunek, niestrawności i wzdęć oraz, w porozumieniu z lekarzem, w zatruciach lekami i innymi związkami chemicznymi, do usuwania bakterii i toksyn po zatruciu pokarmowym[1]
w przemyśle chemicznym jako katalizator oraz stały nośnik dla innych katalizatorów
w technice jako składnik pochłaniaczy gazów (w filtrach papierosowych, także w lodówkach i klimatyzatorach)
w elektrotechnice (elektronice) jako materiał pozwalający uzyskać wielkie pojemności w superkondensatorach
w uzdatnianiu wody (również w filtrach domowych) do usuwania śladów zanieczyszczeń
w akwarystyce jako wkład filtracyjny wchłaniający chemię, np: leki, nawozy itp. (zob. filtr węglowy)
źródło wikipedia.
Jak widzisz węgiel jest stosowany na biegunke o czym kazdy wie dlatego woda przefiltrowana i biegunki nie bedzie hah :D a tak powaznie to tak daje duzo, stad zastosowanie w medycynie, akwarystyce i w zyciu codziennym
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 23 Sie 2012 14:42 

niebieski
konradzik napisał(a):
...
Jak widzisz węgiel jest stosowany na biegunke o czym kazdy wie dlatego woda przefiltrowana i biegunki nie bedzie hah :D ...

z tym, ze tu sie wykorzystuje dwie rożne właściwości węgla...
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 23 Sie 2012 16:10 

raczej w formie żartu to napsialem..
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Sie 2012 16:42 

niebieski
konradzik napisał(a):
raczej w formie żartu to napsialem..

ale moja profesja nie pozwolila mi tego tak zostawic ;)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 08 Wrz 2012 21:53 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
tejsza napisał(a):
W Norwegii wszyscy piją wodę z kranu. Smaczną zresztą.

potwierdzam - norweska kranówa jest najlepsza na świecie :)

trzeba tylko uważać bo w norweskich domach w kuchni z czerwonego kurka leci praktycznie wrzątek - chyba 80C! Za pierwszym razem nie spodziewałam się tego i się poparzyłam. Zapytałam Norwega dlaczego tak mają to stwierdził, że to normalne jest :D na szczęście w łazience temperatura normalna...

#55 PostWysłany: 23 Wrz 2012 20:05 

Ja tam piłem jak jakiś ptak wode na Oslo Rygge i żyje ;) tylko krany sa na fotokomórke i woda leci chwile więc trzeba machać łapką ;) proponuje te butelki aby nie latać cały czas po wode. Aha butelka mineralki 0.5l w sklepie na lotnisku kosztuje 28 NOK = 14 zł... ;) pozdrawiam

#56 PostWysłany: 01 Lis 2012 17:38 

Loty: 73
Kilometry: 89 404
niebieski
Też piłam kranówkę na Oslo Rygge i żyję :D tak więc bez obaw - woda jest lepsza niż nasza!

#57 PostWysłany: 27 Mar 2013 12:36 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
niebieski
Woda z kranu na zachodzie a szczególnie w Skandynawii jest wpełni żadna do picia. Trudno im wytłumaczyć że u nas pijemy ewentualnie po przegotowaniu. Na pytanie czy jak myje zęby to musi się liczyć z niebezpieczeństwem, gdy odpowiedziałem ze nie byli troszkę zamieszani. Bo albo woda jest dobra albo nie. A propos podobno woda w Warszawie jest lepsza od większości wód butelkowanych.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 29 Mar 2013 17:27 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
Piłem na lotnisku w Torp razem z ekipą i nikt się nie otruł, nikt nie latał "na posiedzenie", nikogo żołądki tudzież jelita nie bolały ;) Smakoszem wód nie jestem choć odróżniam wodę mineralną od źródlanej (czytajcie etykiety na butelkach), ale nasza kranówa w smaku nie umywa się do norweskiej. A więc dobra metoda jeśli nie chcemy wydać majątku na zakup wody.

#59 PostWysłany: 14 Kwi 2014 17:03 

Zbanowany
w każdym kraju woda z kranu powinna być odpowiednio uzdatniana, tak żeby nadawała się do bezpiecznego spożycia. często woda z kranu ma lepsze właściwości niż woda przegotowana. A jakość zależy również np. od jakości rur ;p
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 14 Kwi 2014 17:14 

Jako ciekawostka: zdarzyło mi się, że pusta butelka po wodzie nie przeszła kontroli bezpieczeństwa.

W Kutaisi, ponieważ nie było (nie ma) sklepu po kontroli bezpieczeństwa a stoją bańki na kształt "daru natury" chciałem wziąć pustą butelkę żeby nabrać sobie wody na resztę podróży - niestety, pusta butelka okazała się zbyt niebezpieczna więc kazali mi ją wyrzucić:D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 63 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości