Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 18 Mar 2013 16:38 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Bilet BIG – bilet jednodniowy kosztuje 6Euro - kupisz go w automacie przed bramkami do metra.
Obsługa automatu bardzo intuicyjna, wybierasz typ biletu, ilość, wrzucasz kasę i następuje wydruk biletu.
Jest on ważny do godziny 24 w dniu skasowania. Rozumiem ze będziesz go kupował na stacji metra Anagnina a nie Termini.

Co do powrotu to proponuję tańszą wersję. Z Termini masz pierwsze metro ok 5:50 do Anagnina tam przesiadka w gate 1
o 6:30 na autobus (bilet u kierowcy 1.20 Euro) ok 7:00 jesteś w terminalu.

ps

z noclegu macie rzut beretem do stacji metra linii A. Tam ok 5:35 macie pierwsze metro do Anagnina i dalej autobusem jw

Grudniowa ucieczka na Wyspy Zielonego Przylądka 🏝️🌞 5* all inclusive za 3990 PLN Grudniowa ucieczka na Wyspy Zielonego Przylądka 🏝️🌞 5* all inclusive za 3990 PLN
City break w Maladze 😍 Urlop w Hiszpanii za 722 PLN. Loty do Malagi + 3 noclegi w hotelu 🇪🇸 City break w Maladze 😍 Urlop w Hiszpanii za 722 PLN. Loty do Malagi + 3 noclegi w hotelu 🇪🇸
#242 PostWysłany: 18 Mar 2013 21:45 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Rozumiem ze będziesz go kupował na stacji metra Anagnina a nie Termini.

Oczywiście, moja pomyłka ;)

Dziękuje Ci za odpowiedź, bardzo nam pomogłeś. ;)
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 30 Mar 2013 14:43 

Czy ktoś jest w stanie okreslić czy tygodniowy bilet regionalny dwustrefowy CIRS obejmie centrum Rzymu a więc i Ostię oraz Stację FR4 Ciampino i Castel Gandolfo - mam hotel w Ciampino i 5 dni zwiedzania, więc muszę się przemieszczać pomiędzy hotelem a centrum ale chciałbym też odwiedzić letnią rezydencję Papieży. Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 08 Kwi 2013 02:08 

Loty: 150
Kilometry: 298 998
niebieski
Pytanko
Wylatujemy z Ciampino o 17.30 w poniedziałek, tylko podręczny.
Dla pewności zakładam, żeby być na lotnisku 16.00. Ok?
Ile czasu mam liczyć na przejazd o tej porze zarezerwowanej taxy z zachodniego Rzymu, trasa na Ciampino 30 km, prawie cały czas obwodnicą GRA Grande Raccordo Anulare?
Tzn na którą ją zamówić, żeby nie zapuścić korzeni na lotnisku ale też nie denerwować się jadąc?

#245 PostWysłany: 09 Kwi 2013 11:44 

Przeglądałem temat i wydaje mi się, że nie znalazłem odpowiedzi. Mam pytanie do osób, które ostatnio leciały Ryanairem do Rzymu - czy jeżeli samolot ląduje o 19:45, to mam szanse zdążyć na Terravision o 20 ? Czy lepiej nie rezerwować z wyprzedzeniem i zobaczyć na miejscu na co zdążę ?
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 09 Kwi 2013 12:01 

niebieski
auss napisał(a):
Przeglądałem temat i wydaje mi się, że nie znalazłem odpowiedzi. Mam pytanie do osób, które ostatnio leciały Ryanairem do Rzymu - czy jeżeli samolot ląduje o 19:45, to mam szanse zdążyć na Terravision o 20 ? Czy lepiej nie rezerwować z wyprzedzeniem i zobaczyć na miejscu na co zdążę ?

Powinieneś zdążyć, bo stanowiska autobusów są tuż obok lotniska. Jeśli zarezerwujesz przez internet, to jest chyba troszeczkę taniej.
Jak jechałem terravision to nie robili problemów z wyborem wcześniejszego/późniejszego kursu, o ile były wolne miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 13 Kwi 2013 20:46 

Witam,
Proszę o pomoc.
Mam lot z Warszawy do Rzymy w sobotę (08.06). Na lotnisku Ciampino będę o 23.30, jeszcze muszę odebrać bagaż.
Czy jest szansa dostac do centrum o tak późnej porze?
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 13 Kwi 2013 23:49 

niebieski
Kami2013 napisał(a):
Witam,
Proszę o pomoc.
Mam lot z Warszawy do Rzymy w sobotę (08.06). Na lotnisku Ciampino będę o 23.30, jeszcze muszę odebrać bagaż.
Czy jest szansa dostac do centrum o tak późnej porze?

23.30 jest SIT Bus do stacji Termini,
23.40 jest Terravision do stacji Termini,
23.30 jest Atral do stacji Ciampino.

A na koniec pozytywna wiadomość, która nie musi powtórzyć się w przyszłości - dziś, czyli w sobotę Ryan z Warszawy, który planowy przylot na Ciampino miał o 23.30, wylądował o 23.05 ;)
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:04 

Loty: 150
Kilometry: 298 998
niebieski
pabien napisał(a):
Na lotnisku jest automat biletowy sprzedający bilety dzienne, jednodniowe i trzydniowe. Mija się go po drodze do wiat przystankowych

Czy ten automat stoi w terminalu i zawsze wychodząc z budynku po przylocie będziemy go mijać?
Ktoś może dać wskazówki lokalizacji tego automatu?

#250 PostWysłany: 27 Kwi 2013 12:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie przesadzajmy :) pokręcisz się minute i zapewne go znajdziesz. Lotnisko jest małe a poza tym automaty są zwykle obok przystanków.

Jeśli chodzi o Terravision to 15minut spokojnie starczy, sam teraz miałem podobna akcję, lądowanie miało być 18.20, założyłem ze nie zdąże na 18.30 a udało się spokojnie ( bilet miałem kupiony na 19.20,ale nie było problemów). Jechało w sumie 8-10 osób. Autobus podjechał jakieś 2 min przed odjazdem. Czas przejazdu ok 55min (mega korki pod Termini).

Powrót - wyjazd o 13.40 , dojazd na miejsce 14.25. Autobus prawie cały nabity.W terracafe trzeba pokazać gościowi wydruk i dostaje się dodatkowo kartę.Trzeba być równo 20min przed odjazdem, ja byłem 27 i mi nie wydał :)
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 27 Kwi 2013 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
niebieski
-Oprócz wspomnianego dojazdu za pomocą lini lotniskowej ATRAL do stacji metra Anagnina, można również dojechać l linią COTRAL która zatrzymuje się na przystanku poza terenem lotniska 200-250m od niego.

-Ostia znajduje się w strefie miejskiej Rzymu i dojedziemy do niej kolejką(metro naziemne). Pociągi odjeżdżają ze stacji Roma Porta San Paolo, która znajduje się tuż obok stacji metra linii B Piramide. W tygodniu pociągi jeżdżą średnio co 10 minut. Do ostatniej stacji stacji Cristoforo Colombo dojedziemy w 35-40 minut. Wcześniej można wysiąść np w Lido albo Ostia Antica. Jeśli wysiądziemy na Cristoforo, które jest nad samym morzem. Jednak najbliższa publiczna plaża jest 3 km oddalona od niej w sezonie są autobusy również obsługiwane przez ATAC. poza sezonem można liczyć na uprzejmość i może zostaniemy wpuszczeni na plaże należącą do którejś z kawiarni/restauracji.

-Do Ciampino jak również do Castel Gandolfo możemy dojechać na biletach jednodniowym, 3-dniowym tygodniowym Jednak musimy zakupić bilety odpowiednio BIRG, BTR, CIRS na 3 strefy lub jeśli jakieś miejscowości dalej to odpowiednio na więcej stref. Bilety obowiązuje nie tylko na metro autobusy tramwaje ale też na pociągi regionalne trenitalia w 2 klasie i na autobusy podmiejskie w danej strefie. Dlatego łatwo i tanio możemy dojechać koleją z Termini do Castel Gandolfo by zwiedzić letnią rezydencje papieża.

#252 PostWysłany: 27 Kwi 2013 16:00 

Witam, nie znalazłem tu swojej odpowiedzi, mianowicie ląduję w Ciampino rano Wizzem. Pt 8:05. Będę tam 3 dni więc interesuje mnie bilet 3 dniowy, który jak doczytałem można kupić w automacie i na tym bilecie chciałbym dojechać na plażę w Ostii czyli jak patrzałem na mapę zamiast na ananginę jechać w stronę Laurentiny i później się przesiąść ale da się tam dostać bezpośrednio z lotniska CIAMPINO ?!
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 27 Kwi 2013 16:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesteś pewny, że na CIA a nie FCO tam wizz lata z polski? Z Ciampino najprościej ci będzie ATRAL lub tak jak napisałem COTRAL do anagnina ewentualnie Terravision do Termini i jedziesz metrem jeśli z anagnina to w termini przesiadasz się na linie B i dalej tak jak napisałem wcześniej na temat dojazdu do ostii. Jeśli z Fiumicino to wtedy masz bezpośredni autobus chyba Cotral musisz to sobie sprawdzić do lido di ostia. Upewnij się, które lotnisko.

#254 PostWysłany: 27 Kwi 2013 17:48 

Tak, tak z Katowic lecę więc CIA :). Kurcze myślałem, że jest inna opcja niż anagnina ;/ z laurentiny było by znacznie szybciej patrząc nad odległości ... dzięki za odp w każdym razie.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 16 Maj 2013 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej, przylatuję do Ciampino tuż przed północą, a o 10 rano mam wylot do Salonik więc chciałem nocą pozwiedzać Rzym.

Trochę czytałem i pytanie brzmi czy na bilecie całodniowym rzymskim (od 00:00 do 23:59) da radę dojechać z/do Ciampino? A jeśli to kolejna strefa to ile wynosi dopłata? I ile taki bilet całodniowy w Rzymie kosztuje i czy obejmuje wszystkie środki lokomocji?

Alternatywa to Terravision za 4 euro w każdą stronę + bilety jednorazowe w centrum Rzymu.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 16 Maj 2013 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Z Ciampino nie da się dojechać na bilecie 1-dniowym (nie jest to bilet dobowy - ważny tylko do północy!). Terravision kosztuje 4€, autobus miejski 1.20€ do stacji metra Anagnina. Bilet 1-dniowy kosztuje bodajże 6 albo 7€.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 16 Maj 2013 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Witaj,
Temat dojazdu z Ciampino do Rzymu jest już na forum. Najtaniej będzie dojechać autobusem ATRAL za 1.20 euro do stacjo metra Anagnina lub linią COTRAL która nie jedzie przez lotnisko ale staje na przystanku 200m dalej bilet tez 1.20 euro też do Anagnina. i potem możesz już na bilecie dziennym BIG jeździć po Rzymie, nie trzeba na kolejne strefy. BIRG na 3 strefy byś musiał kupić jakbyś np chciał dojechać do stacji kolejowej ciampino ale stamtąd też trzeba autobusem atral do lotniska. Bilet obowiązuje na metro, metro naziemne(kolejka) np do ostii, autobusy tramwaje i koleje trenitalia 2 klasa w odpowiedniej strefie.

#258 PostWysłany: 16 Maj 2013 15:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Super, wielkie dzięki za odpowiedzi!
Dodam tylko dla tych którzy by się natknęli na ten temat że metro w Rzymie kursuje w godzinach:

Metro A, B, B1 czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątki i soboty do godziny 01.30.
Pociąg jeżdżą zwykle co 5-10 minut; największy tłok jest w godzinach: 7.30-9.30 i 16.00-19.30.

Za stroną http://www.rzym.it/transport/komunikacja-miejska/
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 16 Maj 2013 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze żeby to uzupełnić.
Może wiecie czy bilety za 1,20e na autobusy ATRAL/COTRAL można kupić u kierowcy i kosztują tyle samo czy tylko w automatach biletowych przy przystankach?
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 16 Maj 2013 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
kittycate napisał(a):
Jeszcze żeby to uzupełnić.
Może wiecie czy bilety za 1,20e na autobusy ATRAL/COTRAL można kupić u kierowcy i kosztują tyle samo czy tylko w automatach biletowych przy przystankach?

Można kupić bez problemów u kierowcy, kosztują tyle samo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości