Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 440 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 17 Kwi 2025 11:23 

Zbanowany
czy lądując w Bolonii o 18.40 zdąże na pociąg o 19.45 z centralnej ? Ile może kosztować taxi ?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#422 PostWysłany: 17 Kwi 2025 13:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
Przecież orientacyjne koszty taxi masz w poprzednich wpisach. Poza tym jest Marconi Express - jeśli to dla jednej osoby i dotarcie na konkretny pociąg jest priorytetem, to cena może wysoka, ale dotrzesz bardzo szybko, bez ryzyka korków i od razu jesteś na dworcu głównym.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#423 PostWysłany: 17 Kwi 2025 14:47 

Loty: 26
Kilometry: 29 544
McKinley napisał(a):
czy lądując w Bolonii o 18.40 zdąże na pociąg o 19.45 z centralnej ? Ile może kosztować taxi ?

szansa jest ale ryzyko duże. zakładając że samolot wyląduje na czas to pewnie z 20 minut na wyjście z lotniska to minimum ( nie wiem czy realne, bo czasami z samoltu dłużej się wychodzi). taksówką raczej nie ma co jechać bo do dworca jest kawał drogi. zostaje Marconi express. kwestia ile minut będziesz musiał czekać . Jak 0 to 19.10 jesteś na dworcu. Jak 15 to 19.25. Nie wiem w którym miejscu się zatrzymuje ten Marconi express, ale sam dworzec jest bardzo duży. Szybkie pociągi odjeżdżają z jakiś podziemi kawał drogi od wejścia.
 Profil Relacje PM off
McKinley uważa post za pomocny.

#424 PostWysłany: 02 Cze 2025 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Ponieważ miałem ostatnio sporo czasu na lotnisku w Bolonii, to zrobiłem spacer i przetestowałem na przyszłość wyjście z niego - piesza ścieżka do wyjścia z lotniska przy ul. Triumvirato jest nawet oznaczona na tablicach, spora jej cześć znajduje się pod wiaduktem kolejki monorail.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Triumvirato 2
BLQ 2.jpg
BLQ 2.jpg [ 57.63 KiB | Obejrzany 1567 razy ]
Komentarz do pliku: Triumvirato 1
BLQ 1.jpg
BLQ 1.jpg [ 29.24 KiB | Obejrzany 1567 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#425 PostWysłany: 24 Cze 2025 11:11 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
złoty
ten bus z lotniska 944 to jeszcze jeździ? google i tper podpowiada, ze teraz jest autobus Q do szpitala za 2,3 eur

#426 PostWysłany: 24 Cze 2025 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 417
Kilometry: 752 328
HON fly4free
W kwietniu jeździł, ale był tez widoczny w gmaps.
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 21 Sie 2025 00:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W ubiegłym roku włóczyłem się w okolicy pkp Bolonia Centrale i trafiłem na stację Marconi Expres. Były tam dwa biletomaty i… oba miały awarię co przyprawiało coraz więcej osób o ból głowy. Po chwili na jednym z nich Linux zaczął się restartować. Nie wiem co dalej bo sobie poszedłem. To taka drobna przestroga gdyby ktoś planował czas w okolicy na styk.
Cena przejazdu -> rozbój w biały dzień.

W autobusie 81/91 płaci się kartą za przejazd, nie u kierowcy a w głębi autobusu. Nie pamiętam już dokładnie ale chyba trzeba ustawić płatność na 2 strefy. Nie było to dla mnie zbyt intuicyjne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#428 PostWysłany: 29 Paź 2025 22:20 

Cześć, dopiszę tu coś w ramach wymiany doświadczeń.

Na stronie TPER są dwie linie zatrzymujące się przy lotnisku:
54 - ale ktoś pisał coś o zamawianiu(czy może chodzi tylko o to by pojechał na jakieś końcowe przystanki?).
Q - tylko do Ospedale Maggiore.
Wydaje się, że obu można użyć aby dolecieć do przystanku Birra lub innego, aby się przesiąść. Q leci tez na stację kolejową ale tylko kilka kursów w nocy i nad ranem. Tutaj jej rozkład:
https://www.tper.it/content/linea-q-aer ... azione-cle

Z mojego doświadczenia sprzed paru dni chciałbym potwierdzić, że aby dostać się do stacji kolejowej bez problemu można też przedreptać do przystanku Birra i skorzystać z autobusów 81/91. Nie wiem tylko czy kółka w walizce przetrwają taką podróż, chodnik jest bardzo szorstki(z grubych kamyków) i przez to nierówny dla małych kółek. Ja część trasy skróciłem przez rondo na którym na ogół stają samochody aby wysadzić podróżnych.
Udając się w przeciwnym kierunku, trzeba stanąć na przystanku na samym wjeździe pod stację kolejową po prawej stronie(patrząc w kierunku budynku stacji) - dobrze to pokazuje mapa google.
Bilet płatny jest kartą w autobusie.
Wydaje mi się że Birra jest przystankiem na żądanie, w ogóle chyba lepiej zaznaczyć swoje intencje kierowcy tak by nie miał wątpliwości, bo mam wrazenie, że nawet i na zwykłych przystankach nie zatrzyma się jeśli nikt się nie ruszy/machnie.

Co do samych biletów to pod poniższym linkiem jest informacja, że można sie przesiadać w ramach wykupionej strefy, a ostatnią przesiadkę trzeba wykonać najpóźniej w 1/2 czasu trwania biletu oraz, jeśli dobrze rozumiem, że bilet jest ważny w ramach danej strefy nawet po wykorzystaniu czasu trwania biletu o ile nie zmienia się autobusu. Czyli ja to rozumiem tak, że jeśli startuję w danej strefie na bilecie 75min to mam 32m30s na potwierdzenie przesiadki na terminalu w autobusie, a potem moge jechać tym autobusem do ostatniego przystanku strefy bez względu na to ile trwa ta podróż(np. korki). Czy może to ktoś potwierdzić?
https://www.tper.it/index.php/content/tariffe - tutaj po rozwinięciu Urban/Bologna/Ordinary

Jadąc pierwszym razem z lotniska, prosiłem przypadkową osobę o pomoc przy obsłużeniu terminala, prosta sprawa, przyłożenie karty i wybór strefy. Za drugim razem już na pewniaka kupiłem bilet samodzielnie i teraz zastanawia mnie dlaczego w drodze powrotnej z konta zniknęło mi tylko 1,50€. :lol: Czyli to jednak nie takie oczywiste. :lol: Szczególnie, ze ta sama pomocna dla mnie osoba, pomagała później jeszcze dwóm innym lokalsom, którzy nie byli w stanie ogarnąć obsługi.

Wcześniej było tu coś o linii 944, ja widziałem gdzieś w jakimś poradniku o italii taką informację i nawet chatgpt ją powiela ale na stronie TPER nie ma nic o takiej linii.
https://www.tper.it/orari?title=944&data=2025-10-30
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
abelincoln uważa post za pomocny.

#429 PostWysłany: 30 Paź 2025 00:16 

srebrny
@jacek136 Internetowe poradniki często nie są aktualizowane. Linia 944 zmieniła się w Q.

@onufry_z Birra to jest ta sama strefa biletowa co centrum Bolonii. W lini 81/91 kasuje się bilet na jedną strefę.
 Profil Relacje PM off
jacek136 uważa post za pomocny.

#430 PostWysłany: 30 Paź 2025 01:23 

niebieski
Ostatnią walidację należy wykonać przed upływem terminu ważności biletu (nawet 74:30 w przypadku biletu 75-minutowego). Bilet jest ważny do momentu opuszczenia pojazdu. To samo dotyczy kart kredytowych. Dopóki walidujesz go w okresie ważności standardowego biletu, pobierana jest opłata za tylko jeden taki bilet. Przynajmniej tak piszą, nie mogę wypowiadać się na temat własnych doświadczeń, ponieważ nie uważam, aby korzystanie z biletów we Włoszech było naprawdę konieczne..

Autobus Q kursuje z lotniska co 30 minut. Rozkład jazdy na stronie internetowej tper nie jest aktualizowany, aktualne są jedynie mapy Google.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#431 PostWysłany: 30 Paź 2025 11:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 616
Kilometry: 940 338
Nie tylko mapy Google - generalnie w tym przypadku powinna się również sprawdzić strona/aplikacja moovit

#432 PostWysłany: 30 Paź 2025 14:30 

niebieski
Przepraszam, to był g-translate. Pierwotnie pisałem, że strona internetowa nie jest prawdziwa, ale g-maps tak. I jakoś przetłumaczono to „tylko g-maps”.
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 31 Paź 2025 00:07 

-- 30 Paź 2025 23:55 --

czeskipepik napisał(a):
(...)nie uważam, aby korzystanie z biletów we Włoszech było naprawdę konieczne..

Co masz na myśli?

czeskipepik napisał(a):
Autobus Q kursuje z lotniska co 30 minut. Rozkład jazdy na stronie internetowej tper nie jest aktualizowany, aktualne są jedynie mapy Google.

Rozkład linii Q jest ważny do czerwca 2026, więc chyba.... aktualny?

-- 31 Paź 2025 00:07 --

czeskipepik napisał(a):
Ostatnią walidację należy wykonać przed upływem terminu ważności biletu (nawet 74:30 w przypadku biletu 75-minutowego). Bilet jest ważny do momentu opuszczenia pojazdu. To samo dotyczy kart kredytowych. Dopóki walidujesz go w okresie ważności standardowego biletu, pobierana jest opłata za tylko jeden taki bilet.

A, jeszcze na stronie TPER pod wklejonym przeze mnie linkiem jest poniższy opis. Jeśli nie chodzi tutaj o przesiadkę przed upływem 1/2 czasu biletu to o co dokładnie?
Cytuj:
Permette di circolare nell’area urbana su qualsiasi percorso, anche utilizzando più linee. Il biglietto è valido 75 minuti dal momento della convalida, oppure fino alla discesa dal bus su cui si è correttamente validato. All'interno della zona di validità del biglietto, è quindi possibile completare la corsa anche dopo la scadenza del titolo a condizione che non si cambi mezzo dopo l’ultima validazione.
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 31 Paź 2025 01:18 

niebieski
ad 1. Zważyłbym, czy naprawdę potrzebuję biletu na każdą małą przejażdżkę po mieście. W końcu to Włochy.

ad 2. Byłem tam miesiąc temu i rozkład jazdy na stronie internetowej był błędny. Możesz porównać go z mapami Google i później sprawdzić, który z nich jest poprawny ;-)

ad 3. Nie mam pojęcia, gdzie widzisz „1/2 czasu biletu”. Piszą tylko, że jest ważny do momentu, aż wysiądziesz po ostatniej walidacji, nawet jeśli minął już okres ważności.
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 31 Paź 2025 11:27 

srebrny
@czeskipepik ad.1 Przy najbliższej kontroli biletów zmienisz zdanie. "Kanary" jak najbardziej tam występują i sprawdzają bilety.

Żeby rozwiać wątpliwości.
Linia Q działa od 19 maja i na pewno jest w taryfie miejskiej Bolonii https://www.tper.it/content/linea-q-da- ... aggiore-ed .
Obecnie obowiązujący rozkład jest ważny od 15 września 2025 do 6 czerwca 2026 https://s3.eu-south-1.amazonaws.com/sta ... _Bo053.pdf .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#436 PostWysłany: 31 Paź 2025 14:22 

czeskipepik napisał(a):
ad 3. Nie mam pojęcia, gdzie widzisz „1/2 czasu biletu”. Piszą tylko, że jest ważny do momentu, aż wysiądziesz po ostatniej walidacji, nawet jeśli minął już okres ważności.

A widzisz, bład w tłumaczeniu. Chatgpt wyjasnił sprawę:

Cytuj:
🧩 A gdzie powstał błąd?
Słowo „mezzo” w języku włoskim ma dwa zupełnie różne znaczenia:
„połowa” (w sensie „half”)
„środek” – i w kontekście transportu: „środek transportu”, czyli „vehicle”
Ktoś (lub jakiś automat tłumaczący) błędnie odczytał „mezzo” jako „half”, zamiast jako „vehicle”.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#437 PostWysłany: 30 Sty 2026 15:25 

Loty: 26
Kilometry: 29 544
Na przeciwko przystanku Birra nie ma już kiosku z biletami. Pozostaje zakup w autobusie. Od czasu mojej poprzedniej wizyty dorobili kawałek chodnika przy rondzie, tak że już nie trzeba chodzić po trawniku :) . Czyli najprościej - od terminala w lewo, wokół ronda, potem znowu w lewo, kawałek prosto , w prawo pod autostradę i już dzielnica Birra. Jakieś 10 minut spaceru :) . A gdyby ktoś chciał jechać Marconi Expres i się przesiadać na szybki pociąg, to Marconi zatrzymuje się nad peronami Freciarossy i Italo.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#438 PostWysłany: 30 Sty 2026 17:21 

Loty: 18
Kilometry: 27 839
niebieski
A po co teraz chodzić na nogach skoro jedzie Q i na jednym bilecie można się przesiąść czy na Birra czy nawet dalej?

#439 PostWysłany: 30 Sty 2026 19:00 

srebrny
I można za bilet zapłacić kartą w autobusie. Jeden bilet koduje się na jednej karcie. Przy wysiadaniu nie przykładamy, ale przykładamy po przesiadce ponownie.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#440 PostWysłany: 24 Maj 2026 18:16 

złoty
Dla korzystających z Marconi Express - można płacić kartą zbliżeniową bezpośrednio w kasownikach. Trzeba zbliżyć na wejściu i wyjściu, powinien się wyświetlić zielony sygnał. Kasę pobiera z konta dopiero po kilku godzinach. Przejazd w jedną stronę 12,80 euro, przy płatności tą samą kartą za powrót w ciągu 30 dni pobiera 10,50 euro. Mocno paskarska cena biorąc pod uwagę odległość i jakość (ciasny i trzęsący się wagonik), ale nie można im odmówić, że jest szybko.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 440 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość