Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wyspy Owcze
#41 PostWysłany: 04 Kwi 2023 08:04 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Pójść o 7 rano zanim jeszcze budkę otworzą...
Marco Manno lubi ten post.

Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️ Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️
Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️ Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️
#42 PostWysłany: 16 Maj 2023 11:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@Marco Manno i jak sprawdzałeś alternatywną ścieżkę? Nadal darmowa?

#43 PostWysłany: 16 Maj 2023 11:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ta alternatywna ścieżka to jest mocno zagrodzona i oznaczona, że to teren prywatny. Przez chwilę myślałem by przeskoczyć przez płot, ale zrezygnowałem.

#44 PostWysłany: 16 Maj 2023 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 262
Kilometry: 502 309
srebrny
ranek napisał(a):
@Marco Manno i jak sprawdzałeś alternatywną ścieżkę? Nadal darmowa?
Nie sprawdzałem bo byłem w grupie która zabalowała… zapłaciłem… Za to na Mykines postanowiłem przekazać że idę do miasta i udało się za FREE obejść od strony kościoła
DAD lubi ten post.
DAD uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 22 Lip 2023 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 580
Kilometry: 1 032 816
złoty
Czy na FAE przed lotem helikopterem jest identyczna kontrola jak przed lotem samolotem? Chodzi mi o zabranie termosu itp
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Lip 2023 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Poza sprawdzeniem biletu i zmuszeniem do obejrzenia filmu o bezpieczeństwie nic od nas nie chcieli i nic nie sprawdzali.
marcin.krakow lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 16 Sie 2023 14:33 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
Uzupełniając informacje trekkingowe to nowe opłaty które się pojawiły to:
- szlak do latarni/grobu Bonda na Kalsoy z Trollanes - 200 DKK, stoi Pani z terminalem i pobiera opłatę od każdego, można płacić kartą
- ścieżka nad wąwozem w Gjogv - kawałek można podejść za darmo, następnie jest tabliczka przy bramce o konieczności uiszczenia opłaty 50 DKK gotówka bądź przelewem. Jednak nikt nic nie sprawdza.

PS.
W Saksun na szlaku do laguny Pollurin kołowrotki wpuszczają każdego - czy zapłacił 75 DKK, czy nie. Nikt tez niczego nie sprawdza.
 Profil Relacje PM off
olajaw uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 24 Kwi 2024 00:45 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
W drodzę na Islandię mamy stop na 24h, nocleg obok lotniska (2 nocki), auto wynajęte. Realnie dostępny jeden dzień (wiem, jak pogoda nie dopisze, to jedna wielka lipa...). Przy jednym dniu warto cisnąć za wszelką cenę na szlak do *tej* latarni co mi ją Windows na tapecie ustawia od paru dni, czy poziom komplikacji nie jest wart tej wycieczki i może lepiej brać coś innego, z relacji @cart jest z czego wybierać.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 24 Kwi 2024 08:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na dzień to masz hanging lake (3h) i wodospad Mullafossur (1h). Może będzie czas na Eidi lub Tjornuvik, bo na oba to ciężko.

#50 PostWysłany: 24 Kwi 2024 09:50 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Czyli tłuczenie się 2-3h w stronę Kalsoy (auto + prom) nie jest warte aż takiego zachodu? :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Kwi 2024 10:04 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest ładne miejsce ale mając tylko jeden dzień raczej wybrałbym miejsca na Vagar plus coś dodatkowo na Streymoy. Tam jest tak ładnie, że na pewno nie będziesz żałował. Oby tylko pogoda się trafiła.

Nie wiem kiedy jedziesz ale w sezonie musisz zarezerwować więcej czasu na prom na Kalsoy. Było tylko kilka kursów każdego dnia ale w zasadzie tylko jeden czy dwa z których można było ułożyć plan na Kalsoy na jeden dzień. Bilety kupuje się przy odpłynięciu. Ja byłem godzinę przed odpłynięciem i już było kilka samochodów w kolejce. Nie wszyscy się zmieścili. To samo na powrocie.
Tak było przynajmniej w czerwcu 22.

Pro
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#52 PostWysłany: 15 Maj 2024 11:44 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
niebieski
@mordek podobnie było w sierpniu 23, bardzo dużo chętnych na prom i duża kolejka, ostatecznie popłynęliśmy bez auta i na Kalsoy przemieszczaliśmy się autobusem.

@zawiert
Jeśli pogoda na Vagar będzie kiepska to sprawdzaj tutaj https://www.faroeislandslive.com/ , może gdzieś w innych zakątkach wysp będzie ładna pogoda i tam jedź, bo wszędzie jest pięknie ;)
 Profil Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 15 Sie 2024 13:42 

Podbijam pytanie tylko w wersji ekstremalnej. Znalazłem ekstra okazję cenową na loty na Wyspy z przesiadką w Kopenhadze i w opcji 2,5 dnia na wyspach mam loty bez konieczności noclegów w stolicy Danii. Czy opłaca się lecieć na wyspy na 2,5 pełnego dnia? Z góry dzięki za opinie.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 15 Sie 2024 13:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeden powie tak, drugi powie nie.

Ja bym nie leciał na 2.5 dnia na Wyspy Owcze, bo ledwo zobaczę główną wyspę, i to nie wiadomo czy pogoda pozwoli.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 15 Sie 2024 14:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Poka tą ekstra okazję cenową, ocenimy Wiesz, tu niektórzy na tyle do Japonii lecieli za 270pln, więc za stówkę można na Wyspy lecieć
2 ludzi uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 15 Sie 2024 14:10 

az tak super to nie, ale patrząc po obecnych cenach to 750 zł spod domu bez konieczności noclegów to dobra cena.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 15 Sie 2024 15:43 

niebieski
Generalnie podróżuję bardzo szybko. Spędziłem tam cztery noce 5 lat temu. Zdecydowanie za mało. 4 kolejne noce w zeszłym miesiącu. Nadal za mało. Te wyspy są niezwykłe (nie wspominając o niesamowitych ludziach) i (jak ktoś powiedział) może trzeba będzie dostosować plany do szybko zmieniającej się pogody (trochę rezerwy jest mile widziane).

750 zł to nie jest aż tak wygórowana cena. CPH-FAE można dostać za 60 euro w jedną stronę w ofertach SAS (z odpowiednimi OTA) lub 5 tys. punktów + 30 euro, a CPH nie jest złe do spania nawet po stronie lądowej (strefa powietrzna jest całkowicie wygodna).

________________________________________________________________________________________________________________________________
I' generally travelling very quickly. Spent there four nights 5 years ago. Definitely not enough. 4 more nights last month. Still not enough. These island are extraordinary (not mentioning awesome people) and (as someone said) you might need to adjust plans to a quickly changing weather (a bit of reserve is very welcome).

750 PLN is not such an extra price. CPH-FAE be gotten for 60 Euros one way in SAS deals (with the right OTAs) or 5k points+30 Euros, and CPH is not bad for sleeping even landside (airside is completely comfy).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 15 Sie 2024 18:21 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Zeus napisał(a):
Jeden powie tak, drugi powie nie.
Ja bym nie leciał na 2.5 dnia na Wyspy Owcze, bo ledwo zobaczę główną wyspę, i to nie wiadomo czy pogoda pozwoli.

Ja w tej chwili wszędzie latam na 2-4 dni, bo na dłużej nie mogę. Właśnie czekam w Kopenhadze na samolot na wyspy, na których mam być 3 dni. Ale pełna zgoda co do pogody. Mój dzisiejszy lot jest z jej powodu opóźniony o 3 godziny, a wczoraj wcale nie poleciał. Promy na Mykines odwołane dzisiaj i wczoraj i z dużym prawdopodobieństwem także w kolejne dni.
W przyszłym tygodniu będę mógł napisać, czy było warto. Ale jak widać trzeba być elastycznym i mieć przygotowane plany awaryjne gdy nie wypalą te pierwotne.
olajaw uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 15 Sie 2024 18:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja też właśnie w blokach prawie startowych na wylot jutro rano do FAE z Bergen (jak pogoda pozwoli)😬
Ale to będzie mój drugi pobyt tam, pierwszym razem byliśmy na tydzień i uważam, że to optymalny czas na główne atrakcje wysp (m.in.Mykines, Kalsoy,Vagar). Teraz lecimy na 3dni i raczej bez spięcia, co się uda zobaczyć to fajnie,ale tam sama jazda autem dostarcza już pięknych widoków.
Za 500pln/os. lecielismy wtedy (z CPH Sas+Atlantic) i lecimy teraz Wideroe, do tego tanie doloty wizzem i cena normalna i często spotykana (kupowane na początku roku), czyli 750zł to nic wyjątkowego. Ale i tak warto,o ile się doleci :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 07 Wrz 2024 22:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Ode mnie mały update i kilka polecajek widokowych i innych:
- w tym roku długi weekend sierpniowy na Faroach był dość mokry i mokre było/jest dotychczas całe farerskie lato (właścicielka noclegu, w którym byliśmy mówiła, że pada prawie codziennie). Plusem tej sytuacji była liczba spadających z gór wodospadów (coś niesamowitego, Fossa była ogromna), a minusem mokre i błotniste szlaki. Ale i tak nie mogliśmy narzekać, bo jak na 3dni (4. to tylko wylot i też najniższe chmury+deszcz) pogoda była naprawdę niezła. Bardzo pomogła strona z pogodą live podrzucana tu na forum już czyli https://www.faroeislandslive.com/ - jest też apka na tel.
- przy kiepskiej pogodzie warto zajrzeć na wyspę Kunoy (przy ładnej zresztą też). Wjedziemy na nią jedynie od strony wyspy Borðoy niedługą groblą. A po wyspie ze wschodu na zachód do miasteczka prowadzi jedna niedługa droga, ale jak czytamy na tablicy informacyjnej wyspa ta jest często chroniona przez góry od deszczu i złej pogody i faktycznie będąc tam na innych wyspach lało, a my przy spokojnej aurze siedzieliśmy i podziwialiśmy sąsiednią Kalsoy oraz przeszliśmy się po uroczym miasteczku (jest też szlak, którym można wejść ponad nie). Nie jest to wielka wycieczka, ale na pewno warto.
- naszym małym odkryciem tym razem były farerskie trasy widokowe/turystyczne. Jadąc nad Funningur napotkaliśmy znak z żółtym kwiatkiem (jak się okazało później to buttercup=jaskier czyli narodowy kwiat Wysp Owczych), i takim właśnie znakiem są oznaczone trasy widokowe, a jest ich kilka i bardzo polecam przejechać się nimi. Część jest dość oczywista i prowadzi do głównych atrakcji wysp jak np. trasa do Saksun czy Gasadalur, ale są też ukryte perełki. Mapa tras widokowych tutaj: https://www.landsverk.fo/en-gb/weather- ... oe-islands Nie zdążyliśmy tylko na te na wyspach południowych.
- najbardziej polecam udać się trasą nr 50 za Torshavn, czyli Oyggjarvegurin i dojechać do punktu widokowego Norðadalsskar viewpoint - tu warto spojrzeć i pojechać w obie strony, zarówno w lewo w dół krętą drogą do Norðradalur, gdzie można zobaczyć w oddali Koltur, jak i dalej drogą nr 50 i podziwiać widoki po prawej stronie.
- gdy będziemy na Borðoy to z niedużych wycieczek polecam też trasę widokową do Muli, niezamieszkałego i jednego z najstarszych miasteczek na Faroach. Droga do Muli niestety jest w kiepskim stanie, ale po zaparkowaniu przed nim warto zrobić mały spacer na koniec wyspy, skąd można podziwiać wyspę Viðoy.
- takie must see to nieduży trekking nad miastem Klaksvik na punkt widokowy Klakkur, skąd rozpościera się panorama 360 na sąsiednie wyspy. Przy dobrej pogodzie widoki są niesamowite. Trekking można zacząć już dość wysoko z parkingu (oznaczonego na mapie jako start szlaku) i wtedy zajmie z 30-40min. Z niedużych, widokowych szlaków jest też Hvithamar nad Gjogv, ale nam już nie starczyło czasu. Następnym razem :)
Kilka zdjęć na potwierdzenie moich zachwytów:
Załącznik:
Klakkur.jpg
Klakkur.jpg [ 250.18 KiB | Obejrzany 983 razy ]

Załącznik:
Droga50.jpg
Droga50.jpg [ 253.33 KiB | Obejrzany 983 razy ]

Załącznik:
Nordradalur.jpg
Nordradalur.jpg [ 125.75 KiB | Obejrzany 983 razy ]

Załączniki:
z drogi.jpg
z drogi.jpg [ 257.72 KiB | Obejrzany 983 razy ]
 Profil Relacje PM off
18 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość